Amsterdam Commodities « Terug naar discussie overzicht

Overname in thee en zaden (DELI): omzet +140%

33 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Bart Meerdink
0
Dat is wel een enorme brok voor Amsterdam Commodities, meer dan verdubbeling, en een uitgave van 100 miljoen (67,5m cash + 8m in aandelen + 5m obligatielening + 20m schuld overname).

Qua winstpotentieel een geweldige deal, maar ook grote risico's dat er iets mis gaat, want nu zit Acomo plots ferm in de schuld.

De koersrecactie is in ieder geval zeer positief.

Zie: www.acomo.net en op www.afm.nl www.afm.nl/registers/kgi_documents/20...

Acomo acquires leading position in worldwide Tea and Seeds Trade
Date: mei 11, 2010

Amsterdam Commodities N.V. (Acomo) has reached an agreement with N.V. Deli Maatschappij (Deli) to buy its tea and seeds businesses for a total consideration of about € 100 million. The trading house specialized in spices, nuts and food ingredients is doubling its size. By taking over the Van Rees Group en Red River Group of companies, Acomo is acquiring a leading position in the tea and seeds trade, with worldwide activities and offices on four continents. The proposed take-over, which is subject to shareholders’ approval, represents a breakthrough for Acomo which celebrated its 100 years of public listing at the Amsterdam stock exchange in 2008. The acquisition fits seamlessly with the company’s strategy defined in recent years, namely ‘Focus on Food’.
Bart Meerdink
0
Voor ongeveer de helft wordt de 100 miljoen betaald in nieuwe aandelen, totaal bijna 7 miljoen, of daar komt het ongeveer op neer.

Er wordt namelijk naast de 1,5 miljoen aandelen voor DELI ook 40 miljoen aan converteerbare obligaties uitgegeven, conversieprijs 7,39 en rente 5,5%

Als de ontwikkelingen gaan zoals verwacht/gehoopt, gaan die convertibles vrij snel omgezet worden, omdat het dividend hoger is dan de rente, en wellicht de koers hoger dan 7,39.

Dat betekent dat Acomo het direct te lenen bedrag nog binnen de perken houdt. Gezien de winstgevendheid kan de schuld binnen enige jaren weer flink teruggebracht worden.

Als Van Rees en Red River inderdaad zo goed passen bij de bedrijfscultuur van Catz als gedacht dan is het een geweldige ontwikkeling.
Bart Meerdink
0
Hmmm, het lijk er op dat er nog meer overnames in de pipeline zitten. Wat een actie plotseling. Als dat allemaal maar goed gaat.

www.fd.nl/artikel/14933244/acomo-ceo-...

Acomo CEO: grootaandeelhouders positief over overname
11 mei 2010, 13:30 uur | FD.nl/DJ

Door Eelco Hiltermann

Van DJ

AMSTERDAM (DJ)--Grootaandeelhouders van Amsterdam Commodities nv (Acomo) zijn positief over de voorgenomen overname van de thee- en zadenactiviteiten van Deli Maatschappij (Deli), zegt bestuursvoorzitter Stephane Holvoet van Acomo dinsdag.

Eerder maakte aandeelhouder Todlin nv, met een belang van 5,97% in Acomo, bekend de voorgenomen overname van de Deli-onderdelen Van Rees Group en Red River Group voor euro 100 mln te ondersteunen.

"Wij hebben met diverse 5%-aandeelhouders gesproken en die zijn allemaal positief", aldus Holvoet in een toelichting op de acquisitie.

Holvoet zegt nog niet klaar te zijn met uitbreiding. "We verwachten de komende tijd meer overnamemogelijkheden", zegt Holvoet, die aangeeft dat een aantal gesprekken al gaande is.

Volgens de CEO moeten overnames doen aan drie criteria: ze moeten vanaf de eerste dag bijdragen aan de winstgevendheid, er moet een goed management zitten en op de lange termijn moet een rendement van 15% op het netto geinvesteerd vermogen worden behaald.

Door de overname van de Deli-onderdelen verdubbelt Acomo in omzet, maar toch verwacht Holvoet dat nieuwe overnames binnen de mogelijkheden passen. "We verwachten een positieve cashflow van deze acquisitie waardoor we deze oefening, hoewel misschien niet in deze mate, opnieuw kunnen doen."

Door Eelco Hiltermann; DJ; +31 20 571 5200; eelco.hiltermann@dowjones.com
Bart Meerdink
0
Op de site van Acomo is trouwens ook een 'Shareholders' Circular 10-05-2010' verschenen, met meer informatie over de overname voor de aandeelhouders (die de deal natuurlijk goed moeten keuren).
[verwijderd]
0
Wat een vuurwerk bij dit voorheen 'saaie' fonds en wat een volume! Misschien terugkopen rond de EUR 6,5 (als we die koers nog gaan zien)?
ASteH
0
Ik heb de laatste ontwikkelingen even bij elkaar genomen en kom op een mogelijke verwachte winst p.a. 2010/2011 van mininmaal een euro;
tel daarbij het doorgaans royale dividendrendement en dit is een 'koopje'. Aandeeltjes gisteren nog kunnen oppikken op 6,95 ook nog incl. dividend !

Dankzij de converteerbare obligaties is de financiering geen serieus probleem.
nobahamas
0
Bestaat er niet de kans dat het dividend aangepast gaat worden voor het komende jaar?
Aandeelhouders profiteren ook van de verhoging omzet/winst, dus ook meedelen in de investering?
Bart Meerdink
0
Het dividend over 2010 wordt pas over een klein jaar beslist. Ik kan me voorstellen dat ze de winst die Van Rees en Red River genereren voor een flink deel gaan gebruiken om de schuld van de overname terug te brengen.

Maar ook met een lager uitkeringspercentage dan 60% kan het dividend per aandeel nog aardig stijgen als alles loopt zoals verwacht.

Extra overnames, en daar werd door Stephane Holvoet op gezinspeeld, zorgen voor nog meer schuld, en ook daar zal de extra winst uit die overnames wellicht voor een flink deel naar schuld-aflossing gaan. Of naar extra investeringen binnen die bedrijven of integratie-kosten, wie weet.
mjmj
0
Weet iemand of en zo ja wanneer je kunt inschrijven op de converteerbare oblies als particulier? Ik wel er wel een stoot hebben.

Verder vroeg ik me af: als ik nog wil profiteren van het dividend wanneer moet ik de aandelen in bezit hebben?

g
M
nobahamas
0
quote:

mjmj schreef:

Weet iemand of en zo ja wanneer je kunt inschrijven op de converteerbare oblies als particulier? Ik wel er wel een stoot hebben.

Verder vroeg ik me af: als ik nog wil profiteren van het dividend wanneer moet ik de aandelen in bezit hebben?

g
M
31-5-2010 notering ex-slotdividend
powerbokkie
0
Nee, op het moment geen nieuws. Aandeel krijgt wel steeds meer aandacht. Nu ook al een artikel in de Elsevier. Beetje jammer dat ze niet een verkapt koopadvies gaven. Het was een zeer neutraal artikel.Wel gaat in dit geval op; Hoe meer aandacht hoe hoger de koers van dit juweeltje
ASteH
0
Toch nieuws. ...

Van DOW JONES NIEUWSDIENST

AMSTERDAM (Dow Jones)--Handelshuis in specerijen en voedingsupplementen Amsterdam Commodities nv (Acomo) verkoopt zijn belang van 42,5% in rubberproducent RCMA Commodities Asia aan medeaandeelhouder Singapore Tong Teik, aldus het Rotterdamse bedrijf donderdag in een persbericht.

Acomo meldt daarin geen financiele details.

Acomo verwacht de verkoop van de rubberactiviteiten binnen twee maanden te kunnen formaliseren en af te ronden.

De verkoop past in de strategie van Acomo om zich meer te richten op de handel in specerijen en voedingssupplementen. Het bedrijf houdt vandaag een algemene aandeelhoudersvergadering.

Acomo kocht onlangs de Van Rees Group van NV Deli Maatschappij voor in totaal EUR100 miljoen en verkreeg daarmee een leidende marktpositie in de handel in thee en zaden.

ASteH
0
RCMA Commodities Asia - 2009:

De rubberhandel werd zwaar getroffen door het nagenoeg stilvallen van de verkopen in de auto- en bandenindustrie eind 2008/ begin 2009.
De vraag en de prijzen van natuurrubber zakten in, wat tot verhoogde afnamerisico’s bij afnemers leidde.
Pas vanaf de tweede helft van het jaar en vooral in de laatste maanden, zorgde de opnieuw oplevende vraag naar natuurrubber uit China voor een scherpe opwaartse prijsontwikkeling.
In die omstandigheden waren bescherming van het kapitaal en strenge risicobeheersing de primaire objectieven van de handelsteams van RCA.

De resultaten bleven positief, maar op een veel lager niveau dan in 2008. RCA realiseerde een nettowinst van US$ 2,1 miljoen (2008: US$ 8,9 miljoen).
De omzet daalde met 37% tot US$ 841 miljoen als gevolg van de lagere volumes (-6%) en prijzen.
Bart Meerdink
0
Ik lees:

27-05-2010 09:18:00 Acomo-CEO: opbrengst verkoop rubberactiviteiten ca $13 mln

Op zich voortreffelijk dat ze op dit moment de rubbertak verkopen, die is bij uitstek branchevreemd in Acomo's activiteiten, en de cash komt goed van pas. Maar de opbrengst vind ik veel te laag als je kijkt naar de gemiddelde winstbijdrage van de laatste jaren.

Jaarlijks USD 780.000 winstbijdrage (640.000 euro) zou overeenkomen met de verkoopprijs lijkt me. Want Acomo kan wel voor 6% lenen (en dan betalen ze de bank te veel). En het was gemiddeld veel meer volgens mij.

Het heeft z'n voors en z'n tegens. Maar het is m.i. geen aanleiding voor een uitbundige koersreactie.
ASteH
0
RCMA Commodities Asia - 2009:

Waardering o.b.v. de grondslagen van het laatste jaarverslag:

"De investering in RCA is per 31 december 2009 gewaardeerd op € 11.523.970 (2008: € 13.035.968).
Dat is 42,52% van het eigen vermogen van RCA van US-dollar 39.027.557 (2008: US-dollar 42.921.815) tegen de op die datum geldende slotkoers van de US-dollar van 1,44 (2008: 1,40)."

Alleen al de $-opwaardering en verder winstherstel plus een portie goodwill zouden een leuke verkoopopbrengst moeten kunnen opleveren.

Kortom: kopen/vasthouden die aandelen.
Bart Meerdink
0
quote:

ASteH schreef:

RCMA Commodities Asia - 2009:

Waardering o.b.v. de grondslagen van het laatste jaarverslag:

"De investering in RCA is per 31 december 2009 gewaardeerd op € 11.523.970 (2008: € 13.035.968).
Dat is 42,52% van het eigen vermogen van RCA van US-dollar 39.027.557 (2008: US-dollar 42.921.815) tegen de op die datum geldende slotkoers van de US-dollar van 1,44 (2008: 1,40)."

Alleen al de $-opwaardering en verder winstherstel plus een portie goodwill zouden een leuke verkoopopbrengst moeten kunnen opleveren.

Kortom: kopen/vasthouden die aandelen.
Maar dan heeft Acomo toch een boekverlies gemaakt op de verkoop? Als 42,52% USD 13m is dan is 100% USD 30.57m en het eigen vermogen van RCA was alleen al 39m.
ASteH
0
Ik kan nu niet in de waardebepaling duiken, of het verschil verklaren. Bedenk dat dit een boekhoudkundig verhaal betrof.
Inmiddels is gemeld dat er een -netto- opbrengst van ca. $ 13 mln. zal zijn, wat me ietwat tegenvalt.

quote:

Bart Meerdink schreef:

Maar dan heeft Acomo toch een boekverlies gemaakt op de verkoop?
33 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 26 apr 2024 17:35
Koers 18,060
Verschil +0,160 (+0,89%)
Hoog 18,100
Laag 17,920
Volume 25.827
Volume gemiddeld 19.603
Volume gisteren 20.095

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront