AMSTERDAM (Dow Jones)--Amsterdam Commodities nv (Acomo) ziet de nettowinst over 2009 uitkomen op meer dan EUR10 miljoen, aldus het bedrijf maandag in een persbericht met daarin een niet aangekondigde trading update over het vierde kwartaal van 2009.

Over 2008 bedroeg de nettowinst EUR8,9 miljoen.

Acomo meldt dat 2009 "zeer krachtig eindigde".

Na een niet eerder geziene daling van de commodity-prijzen tussen augustus 2008 en maart 2009 volgde een sterk herstel in de tweede helft van 2009, aldus Acomo.

De prijzen van talrijke grondstoffen benaderen volgens het bedrijf uit Rotterdam opnieuw hun piek. Deze bewegingen boden uitstekende handelsmogelijkheden voor Acomo, dat het vooral moet hebben van prijsfluctuaties.

Alle activiteiten waren winstgevend. De groepsomzet daalde licht.

"Chief executive officer Stephane Holvoet is deze week in verband met vakantie niet bereikbaar voor commentaar", aldus een woordvoerder.

Analist Richard Withagen van SNS Securities vindt de cijfers, zoals die maandag naar buiten kwamen goed. "Ik had voor de rubberactiviteiten een kleine min op nettoniveau staan, maar ook daar ziet de onderneming dus kans winst te boeken. Het bedrijf is daarmee 2009 goed doorgekomen", aldus Withagen die het aandeel op een buy heeft staan met een koersdoel van EUR6,50.

De definitieve geconsolideerde jaarcijfers zullen bekend gemaakt worden op 16 april.