Randstad « Terug naar discussie overzicht

PREVIEW: Randstad EBITA KW3 2009 EUR85,2 mln

7 Posts
voda
0
PREVIEW: Randstad EBITA KW3 2009 EUR85,2 mln


AMSTERDAM (Dow Jones)--Randstad maakt donderdag 29 oktober 2009 rond 7.30 uur over het derde kwartaal van dit jaar een winst voor aftrek van rente, belastingen en amortisatie van goodwill (EBITA) van EUR85,2 miljoen bekend tegen EUR242 miljoen een jaar eerder, aldus de gemiddelde verwachting van 5 door Dow Jones geraadpleegde analisten. De ramingen met betrekking tot dit door analisten als belangrijkste beschouwde cijfer lopen uiteen van EUR67 miljoen tot 103,9 miljoen. De onderneming heeft, net als de gehele uitzendsector, wereldwijd te kampen met een zwakke arbeidsmarkt, hetgeen ook blijkt uit de gedaalde omzet. Die komt naar verwachting uit op EUR3,101 miljard tegen EUR4,468 miljard een jaar eerder. De brutomarge zakt in de prognoses naar 19,6% van 20,9%. De aandacht van de bedrijfsvolgers gaat uit naar Selling, General and Administrative Expenses (SG&A), kasstroom, werkkapitaal, de outlook en de ontwikkelingen bij de brutomarge. Het aandeel Randstad noteert dinsdag rond 14.00 uur 2,8% lager op EUR28,14 bij een AEX die 0,1% stijgt. (ANS)



Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

voda
0
PREVIEW: Nog even geen illusies bij Randstad


Door Andre Sterk

Van DOW JONES NIEUWSDIENST



AMSTERDAM (Dow Jones)--Randstad Holding heeft de afgelopen zomer op menig roadshow steeds dezelfde teleurstellende boodschap moeten verkondigen: "Wij zien geen herstel in de markt, ook al spreekt men al enige tijd van green shoots."

Veel investeerders kwamen naar de roadshows van het tweede uitzendbedrijf van de wereld om te horen of een vroegcyclisch bedrijf als Randstad nu ook al 'green shoots' zag, maar kregen geen bevestiging van hun hoop.

De hele uitzendmarkt heeft het lastig. Vorige week kwam Manpower al met cijfers die dit illustreerden en ook de Amerikanen maakten geen uitzondering op de voorzichtigheid.

Veel analisten hebben in hun ramingen voor het derde kwartaal van 2009 geen echt oog voor de nettoresultaten. De regionale verschillen in belastingtarieven in relatie tot compensabele verliezen, die per land zullen verschillen, maken dat de ramingen dienaangaande sterk uiteenlopen. Bovendien geeft een nettoresultaat in de visie van analisten niet de operationele gang van zaken weer en dus gaat de aandacht uit naar omzet, de winst voor aftrek van rente, belastingen en amortisatie van goodwill (EBITA) en de brutomarge.

Om met deze laatste te beginnen: die daalt in de taxaties voor het derde kwartaal van dit jaar in de verwachting van 5 door Dow Jones Nieuwsdienst geraadpleegde analisten naar 19,6% van 20,9% een jaar eerder en 20,0% in het tweede kwartaal van 2009.

De omzet gaat naar EUR3,101 miljard in de ramingen tegen EUR4,468 miljard een jaar eerder en EUR2,987 miljard over het tweede kwartaal van dit jaar.

Het cijfer waar het om draait, de EBITA, zakt naar in de prognoses naar EUR85,2 miljoen van EUR242 miljoen over het derde kwartaal van 2009 en een onderliggende EBITA van EUR67 miljoen.

Dinsdag kwam de brancheorganisatie voor de Nederlandse uitzendsector ABU, dat circa 65% van de Nederlandse uitzendmarkt vertegenwoordigd, met de trend over een groot deel van september naar buiten. Op zijn best is er sprake van een vlakke trend in de daling van de uitzendomzet en uitzenduren. Nederland, waar Randstad marktleider is, is al gauw goed voor een kwart van de groepsomzet.

Analisten maken zich dan ook geen illusies over de cijfers. Men weet dat de synergie uit de combinatie van Randstad met Vedior die dateert van mei 2008 nog veel potentie heeft en als de markt aantrekt, vliegt de winstgevendheid van Randstad omhoog.

Immers: het bedrijf heeft zeker niet getalmd met de operationele kosten te verlagen, in het tweede kwartaal bijvoorbeeld al met 24% op jaarbasis.

Het is dan ook deze post die donderdag de aandacht zal trekken, naast de brutomarge, de kasstroom, het werkkapitaal en de outlook, die aan het eind van het tweede kwartaal weinig meer omvatte dan dat de omzet en EBITA op basis van seizoenspatronen hoger zullen uitvallen dan over het tweede kwartaal het geval was.

Randstad publiceert de cijfers over het tweede kwartaal donderdag om circa 7.30 uur.

Het aandeel Randstad noteert dinsdag rond 15.00 uur 2,8% lager op EUR28,14 bij een AEX die 0,4% zakt.



Door Andre Sterk; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5890270; andre.sterk@dowjones.com

[verwijderd]
0
Kwart minder winst Randstad29 okt 2009, 07:44 uur

DIEMEN (AFN) - Randstad, een van 's werelds grootste uitzendbureaus, heeft in het derde kwartaal bijna een kwart minder winst geboekt dan vorig jaar. De resultaten zijn beter dan verwacht. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde kwartaalcijfers. Randstad ziet een voorzichtig herstel in verschillende markten.

De winst zakte van 78,5 miljoen euro naar 60,9 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (ebita) ging omlaag met 56 procent tot 107,7 miljoen euro. De omzet viel met 28 procent tot 3,18 miljard euro.

Volgens Randstad is in veel markten sprake van herstel, maar dat herstel is wel ,,fragiel''. De professionals-activiteiten, waarbij hoger opgeleiden worden ingezet, dalen niet verder. Randstad verwacht in het vierde kwartaal minder in de kosten te hoeven snijden dan in voorgaande periodes.

Nou... ook daar zal vandaag een enorme klap omlaag komen...
[verwijderd]
0
Hoe kom je daar nu bij?
Het mag dan wel slecht zijn, maar de cijfers zijn goed. een bedrijf dat in deze omstandigheden winst maakt met eigen middelen (niet zoals banken) zou onder normale omstandigheden beloont dienen te worden. Ik neem aan dat de vorige schrijver short zit of met put opties opgescheept zit.
ps wacht niet te lang de ommekeer vindt spoedig plaats. Veel proffesionele partijen hebben de koersen omlaag gewerkt (gemanipuleerd) om vervolgens lager in te stappen.
[verwijderd]
0
koers is veel te hoog, k/w is 50 en het duurt nog kwartalen voor langzaam herstel zal beginnen, outlook geen.
zegt toch genoeg
hoofdmoot crisisafschrijvingen begint 2010
grote economieën draaien nu op subsidie en die stopt wel.

terug naar 12 euro
voda
0
UPDATE: Randstad ziet herstel industrie VS, VK, Dld


(Update van bericht '=INTERVIEW: Randstad ziet herstel industrie VS, UK, Dld' om meer informatie te verschaffen.)



Door Andre Sterk

Van DOW JONES NIEUWSDIENST



AMSTERDAM (Dow Jones)--Randstad Holding nv, in omzet gemeten de tweede uitzender van de wereld, ziet vooral in het industriele segment een herstel optreden en dan met name in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Spanje en zelfs Duitsland.

"Daar zien we een herstel en dat past in het patroon dat we kennen uit het verleden, waar een herstel in de arbeidsmarkt begint bij blue collar", aldus chief financial officer (CFO) Robert-Jan van de Kraats van het bedrijf uit Diemen tijdens een interview op de televisiezender CNBC.

In Duitsland is veel werk weggevallen vanwege de zeer slechte omstandigheden in de automotivesector, maar Randstad ziet ook daar een verbetering in de vraag.

Van de Kraats stelt donderdag tegenover Dow Jones Nieuwsdienst vast dat deze beweging waarschijnlijk voor een verdere druk op de brutowinst zal zorgen.

"Nu wordt deze nog gesteund door het administratieve segment, waar de marges hoger liggen, maar waar de daling ook later inzet. Door de mix-verandering zullen de marges na nu nog even omlaag gaan", aldus Van de Kraats.

Die mix stemt Van de Kraats overigens niet negatief. "Het positieve aspect is namelijk dat we het weer zien aantrekken aan de zogeheten blue collar-zijde. Als dat doorzet dan trekt het met vertraging van 6 tot 12 maanden ook weer aan in het administratieve en professionele segment", aldus de financieel topman.

Hij noemt nog een ander negatief effect voor de brutomarge en dat betreft een aantal hernieuwde tendercontracten in Nederland, Frankrijk en de VS, waar het bedrijf in een aantal gevallen lagere prijzen heeft moeten afspreken, om marktaandeel te behouden of te vergroten.

"Dat is een delicaat proces, omdat je natuurlijk niet teveel wil toegeven in de prijs, maar ook geen marktaandeel kwijt wil raken, maar per saldo heeft dat wel een negatieve impact op onze brutomarge", aldus Van de Kraats.

Voor onderdeel Yacht Nederland ligt voor de nieuwe algemeen directeur Peter Hulsbos, die op 1 oktober is begonnen, de opdracht klaar om het bedrijf in Nederland schaalgrootte te bezorgen.

"We hebben de leegloop bij Yacht goed in de hand en de focus ligt nu op groei, omdat we in de Nederlandse regio marktleider willen zijn. Het marktaandeel moet naar dubbele procentuele cijfers, dus meer dan 10%, tegen 5% tot 6% nu", aldus de CFO donderdag.

Van de Kraats ziet deze vooral autonoom gestalte krijgen. "We kunnen nu op eigen kracht gas geven", aldus Van de Kraats.

Yacht is in de omzet van Randstad Holding geen grote speler, maar kent wel hoge marges. Het bedrijf levert gekwalificeerd personeel (interim professionals) voor de ICT-dienstverlening, juridische activiteiten, financiele dienstverlening en techniek.

Yacht had over 2008, pro forma, een omzet van EUR450 miljoen op een groepstotaal van EUR17,2 miljard.



Door Andre Sterk; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5890270; andre.sterk@dowjones.com



voda
0
2e UPDATE: Margedruk houdt bij Randstad nog even aan


(2e update van bericht '=Randstad: kosten forser omlaag dan geraamd, herstel fragiel' om meer informatie en de actuele koersinformatie te verstrekken.)



Door Andre Sterk

Van DOW JONES NIEUWSDIENST



AMSTERDAM (Dow Jones)--Randstad Holding nv presteerde over het derde kwartaal van dit jaar beter dan verwacht op grond van hoger dan verwachte kostenbesparingen, maar het thema van donderdag lijkt de scherp gedaalde brutomarge, die in de verwachting van Randstad zelfs ook het lopende vierde kwartaal nog onder druk zal blijven staan.

Die kwam over het derde kwartaal uit op 18,8% tegen 20,6% vorig jaar en 20,0% in het tweede kwartaal van dit jaar. De druk wordt veroorzaakt door twee zaken: druk op de omzet uit permanent placement, hetgeen 0,9 procentpunt op jaarbasis in de brutomarge scheelde, en prijsdruk.

"We hebben in Nederland, Frankrijk en de VS verschillende tendercontracten moeten heronderhandelen", legt chief financial officer (CFO) Robert-Jan van de Kraats van Randstad donderdag uit. Dat is een delicaat proces, omdat klanten in die onderhandelingen in deze markt hun prijzen omlaag willen brengen en wij ons marktaandeel niet zo maar willen prijsgeven. Per saldo levert dat prijsdruk op en dat zie je terug in de brutomarge", aldus de CFO.

"Echter, het administratieve segment, dat hogere marges kent dan bijvoorbeeld de industriele sector, steunde in het derde kwartaal nog de brutomarge, omdat dit segment nu eenmaal later reageert op slechte marktomstandigheden. In het vierde kwartaal zal de marge verder onder druk komen, omdat in het industriele segment de volumes in onze verwachtingen verder zullen aantrekken, terwijl de administratieve sector onder druk zal komen te staan", aldus Van de Kraats.

Van de Kraats gaf donderdag in een eerste reactie op de televisiezender CNBC aan meer vraag te signaleren in het industriele segment in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en ook Duitsland, dat de afgelopen tijd in de industrie veel werk heeft zien wegvallen, met name in de automotivesector. "Het herstel in veel markten is in onze ervaring nog erg fragiel", hield Van de Kraats de kijker voor. Daarbij spreekt Randstad ook nu weer van een zeer beperkt vermogen om vooruit te kijken, waarbij ook Randstad een slag om de arm houdt met betrekking tot december en dan met name het kersteffect.

Het management van de onderneming verduidelijkt dat het herstel een 'echt' herstel is en niet zozeer samenhangt met de seizoensmatige verbetering die zich in het derde kwartaal ten opzichte van het tweede kwartaal aftekent.

Die trend baart Van de Kraats geen zorgen. "Traditioneel tekent herstel zich altijd als eerste af in het zogeheten blue collar-segment en nu dat voorzichtig zichtbaar wordt, sterkt ons dat in de visie dat we weer omhoog kunnen kijken. De andere sectoren herstellen volgens dat patroon altijd later en bij administratief moet je denken aan een vertraging van 6 tot 12 maanden", aldus de CFO.

De koers van het aandeel Randstad, die de laatste dagen toch al, met hoge omzetten, onder vuur lag, opende donderdag meer dan 5% lager. Donderdag om circa 13.15 uur noteert het aandeel Randstad 3,7% lager op EUR25,82 bij een AEX die 0,3% klimt.

De outlook voor het vierde kwartaal is niet concreet, ofschoon het bedrijf verwacht dat de operationele kosten licht onder de EUR500 miljoen zullen uitkomen tegen EUR640 miljoen over dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf neemt een reorganisatielast van circa EUR10 miljoen.

Randstad gaf donderdag aan door het derde kwartaal heen een verbetering te signaleren: de omzet per werkdag daalde in juli met 30% op jaarbasis en met 26% in september. De uitzender zal op de kosten blijven letten, maar wel gas terug nemen in relatie tot het nabije verleden. Marketingkosten zullen in het vierde kwartaal omhoog gaan. De nu voor het vierde kwartaal geplande kostenbesparingen worden in de verwachting van Randstad in het eerste kwartaal van 2010 zichtbaar.

De saneringen die het bedrijf al enkele kwartalen doorvoert leidde tot een reductie van het indirect personeel naar 26.470 aan het eind van het derde kwartaal tegen 35.430 aan het eind van het derde kwartaal een jaar eerder. Het aantal vestigingen daaalde naar 4.181 van 5.546.

Het bedrijf uit Diemen maakte over de periode juli tot en met september een winst voor aftrek van rente, belastingen en amortisatie van goodwill (EBITA) bekend van EUR107,7 miljoen tegen EUR242 miljoen een jaar eerder. Analisten, die zich bij hun ramingen met name op dit cijfer concentreerden, voorzagen hier gemiddeld EUR85,2 miljoen.

De EBITA-marges zijn in de regio's waar Randstad de meeste omzet genereert op kwartaalbasis verbeterd, behalve in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. In totaal kwam deze marge onderliggend uit op 2,9% tegen 5,5% een jaar eerder en 2,2% over het tweede kwartaal van 2009

Afgaand op wat analisten bij bestudering van de cijfers direct naar voren brengen, dan valt op dat de cijfers op zich er niet eens zoveel toe doen, maar dat de aandacht vooral uitgaat naar de brutomarge.

Marc Zwartsenburg van ING Wholesale Banking, die een hold-advies op het aandeel Randstad hanteert, stelt vast dat die, in weerwil van indicaties, toch nog tegenvalt. Analist Teun Teeuwisse van Fortis Bank Nederland sluit zich daar bij aan.

Overigens vinden de analisten dat de kosten van EUR503 miljoen van onderneming zeer goed onder controle zijn en de nettoschuldpositie van EUR1,167 miljard tegen EUR1,522 miljard aan het einde van het tweede kwartaal een prima reductie daarvan impliceert.

Voor 2013 hoeft Randstad niet te herfinancieren.

Het uitzendbedrijf mikte bij de operationele kosten op circa EUR520 miljoen. "We hebben een aantal kostenreducties, die voor het vierde kwartaal waren gepland, sneller doorgevoerd", aldus Van de Kraats.

De omzet daalde autonoom met 28% naar EUR3,178 miljard. Het tempo van de omzetdaling verminderde gedurende het kwartaal. In Nederland zakte de omzet autonoom met 23%, in Frankrijk met 31%, in Duitsland met 33%, in het Verenigd Koninkrijk met 29% en in Noord-Amerika, waar de daling al in 2006 zich aftekende, met 26%. Deze percentages zijn vastgesteld op jaarbasis.

Vergeleken met het tweede kwartaal is de trend van de autonome daling licht verbeterd. Toen waren de dalingspercentages licht hoger.

De nettofinancieringslasten zijn gedaald naar EUR7,2 miljoen tegen EUR33,6 miljoen. De kasstroom steeg naar EUR359 miljoen tegen EUR303,9 miljoen over het derde kwartaal een jaar eerder, waarin tevens circa EUR80 miljoen aan belastingvoordeel in is meegenomen als gevolg van een tijdelijk regeling in Nederland, volgens welke bedrijven hun BTW na e e n kwartaal in plaats van na e e n maand mogen afdragen.

Het aantal dagen dat de onderneming op betaling van zijn klanten moet wachten daalde met 2 dagen naar 57 dagen op jaarbasis. Met name in Frankrijk werd op jaarbasis een flinke vordering geboekt op basis van verscherpte overheidsvoorschriften voor de betalingsdiscipline. Zonder dit effect bleef het aantal debiteurendagen stabiel.



Door Andre Sterk; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5890270; andre.sterk@dowjones.com

7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 31 mei 2024 17:35
Koers 48,400
Verschil -0,310 (-0,64%)
Hoog 48,860
Laag 48,340
Volume 695.896
Volume gemiddeld 431.754
Volume gisteren 313.289

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront