Logische overnames
Grimbert Rost van Tonningen

www.pluspost.nl/logische-overnames/16567

Gisteren werd aangekondigd dat het Canadese concern Magna definitief de Duitse autobouwer Opel gaat overnemen. Eerder deze week werd bekend dat het Engelse Cadburry (o.a van kauwgom Stimorol) wordt begeerd door voedingsmiddelen gigant, het Amerikaanse Kraft (Milka, Toblerone, LU koekjes en Philadelphia smeerkaas).
De overnamemarkt is weer op gang gekomen, maar het is anders dan vorig jaar, toen het nog hoogconjunctuur was. De nadruk ligt nu op kostensynergie, met andere woorden door fusie en overnames snel geld besparen, lees met minder mensen meer werk doen. Slecht nieuws dus voor de werkgelegenheid. De concerns die het geluk hebben goed bij kas te zitten kunnen kiezen tussen vele ‘koopjes’ ondanks dat de beurskoersen de afgelopen maanden fors omhoog gegaan zijn.

Welke Nederlandse concerns zouden in aanmerking kunnen komen voor een (buitenlandse) overname. We noemen een paar logische kandidaten.

TNT zou een mooie prooi zijn voor een grote logistieke partner. Deutsche Post bijvoorbeeld maar ook UPC of Fedex zouden best wel eens in dit sterke netwerk in Europa geinteresseerd kunnen zijn. Het is echter waarschijnlijk dat een koper een van de twee divisies Post of Express verkoopt. Opdeling lijkt dus onvermijdelijk.

KPN is op den duur te klein als telecombedrijf. Een overname door France Telecom, Britisch Telco of het Spaanse Telefonica zou de concurrentieverhoudingen in Nederland nauwelijks hoeven te verstoren. KPN blijft dan zitten met het te kleine Eplus in Duitsland waarvoor wellicht een andere partner zou moeten worden gevonden.

*************USG is de ideale overname kandidaat voor het Zwitserse Adecco, grootste uitzender van de wereld. USG wordt dan het Benelux kantoor in een wereldnetwerk, de overige europese activitieten worden dan in Adecco geintegreerd dan wel verkocht aan andere spelers. Minderheidsaandelhouder en voormalig topman Alex Mulder moet dan wel meewerken.************

ABNAMRO is geen beursfonds meer maar zal binnen enkele jaren naar verwachting worden verkocht. Kopers zullen vooral moeten worden gezocht bij de grootste Europese banken. Het Britse HSBC bijvoorbeeld. Deutsche bank zal waarschijnlijk om concurrentie redenen niet gaan, maar ook vroegere beoogd partner Barclays zou wel weer eens in het vizier kunnen komen, die bank heeft de crisis zonder overheidshulp doorstaan. Het Franse BNP Paribas zou de geplitste delen van Fortis en ABNAMRO weer kunnen herenigen.

Delta Lloyd net los van het Britse Aviva zou perfect passen bij een van de continentale grootheden zoals het Duitse Alianz, het Italiaanse Generali, maar misschien het best bij het Zwitserse Zurich. Erg happig zal men niet zijn om weer te worden ingelijfd, maar als de bestuurders een prettige baan aangeboden krijgen is het leed meestal snel verzacht.

Heineken zou natuurlijk ook een mooie prooi zijn, maar de familie zal daar niet voor voelen. Philips zou kunnen worden gesplitst in een consumenten- en een industrieel deel. De consumentendivisie zou dan kunnen worden verkocht aan bijvoorbeeld Sony. Wessanen is mijns inziens sowieso gedoemd op te worden opgedeeld. DSM is in delen goed verkoopbaar, maar in de huidige samenstelling van speciaal chemie en vitaminen niet, een hele opluchting voor het bestuur tenzij, enfin U voelt hem, het speculeren is weer begonnen.

Nederland wordt weer meer filialenland en minder zelfstandig.