Aalberts op overnamepad

LANGBROEK

'Overnamekoning' en lieveling op de Amsterdamse beurs Aalberts nam tot 2009 drie tot vijf bedrijven over per jaar. Dit jaar rondde het bedrijf slechts een acquisitie af. De komende tijd komen er weer kansen. ,,Wij hebben altijd haast'', aldus Aalberts. ,,Maar niet zoveel haast om slechte bedrijven te kopen.''

Een overname moet het bedrijf versterken en direct bijdragen aan de winst per aandeel, gelooft Jan Aalberts al decennia. ,,En Aalberts heeft altijd behoefte aan versterking''. Wat Aalberts op het oog heeft wil de topman niet kwijt. In China, waar Aalberts enkele fabrieken heeft gebouwd die producten voor Europa maken, zijn in ieder geval geen uitbreidingsplannen.

Te klein

In de Verenigde Staten daarentegen wil de onderneming de portfolio aanvullen. ,,Wij zijn daar nog te klein en moeten groeien'', vindt Aalberts. Maar de omstandigheden voor overnames zijn volgens Aalberts niet perfect. ,,Veel bedrijven zitten daar nog in de problemen. En goede familiebedrijven denken dat ze nog de prijs van voor de crisis kunnen krijgen''.

Dat ook Aalberts veel last heeft van de economische crisis staat vast. Voorlopig blijft het gissen naar wanneer het herstel vruchten afwerpt. Over autonome groei wil Jan Aalberts niet denken. ,,Eerst maar eens terugkomen naar waar wij zaten. De productiecapaciteit moet omhoog van 60 naar 80 procent.''.

Moeilijke tijden

Jan Aalberts gaat het bedrijf dat hij in 1975 oprichtte zelf door de moeilijke tijden loodsen. Plannen om te vertrekken heeft de 69-jarige topman niet, maar het scenario ligt er wel. ,,Een keer zal ik moeten verschuiven van deze functie naar die van commissaris. Maar als ik morgen over de drempel struikel, is er continuïteit.''

De opvolging zal wat hem betreft zeker vanuit het huidig team plaatsvinden. ,,Het zou heel erg zijn als wij een buitenstaander zouden moeten inhuren. Dat zou ik mijzelf zeer kwalijk nemen'', aldus de alom om zijn ondernemersschap geroemde Aalberts.

één dezer dagen...