Amsterdam Commodities « Terug naar discussie overzicht

Acomo Halfjaar bericht 2008

12 Posts
privee
0
PERSBERICHT
Rotterdam, 28 augustus 2008=
=
=
Interim dividend: Euro 0,10 per aandeel
Resultaat Amsterdam Commodities in eerste half jaar stabiel op hoog niveau Amsterdam Commodities N.V. (Acomo), het aan de Euronext genoteerde handelshuis, behaalde over de eerste zes maanden van 2008 een nettowinst van € 3,3 miljoen. Daarmee is het resultaat stabiel (+1,5%) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (eerste halfjaar 2007: € 3,3 miljoen).

De halfjaar resultaten bleven op een hoog niveau bij een actieve handel en hoge prijzen van talrijke grondstoffen.

Catz International B.V. (specerijen, noten, zuidvruchten) zag de omzet stijgen tot € 79 miljoen (2007: € 63 miljoen) en behaalde een winst vóór belasting van € 4,4 miljoen (2007: € 4,7 miljoen). Deze resultaten werden behaald bij een actieve handel, hoge prijzen en een zwakke US-dollar. Alle productgroepen waren winstgevend. Catz’ 100% dochter Tovano B.V.(verpakte noten en zuidvruchten) presteerde eveneens positief.

TEFCO Food Ingredients B.V. (ingrediënten voor de
voedingsmiddelenindustrie) bleef verder groeien. De omzet kwam uit op € 5,7 miljoen (2007: € 5.0 miljoen) en de winst vóór belasting op € 590.000 (eerste halfjaar 2007: € 380.000). Er was grote vraag naar de producten en diensten van TEFCO. Als gevolg van krapte op de markt voor diverse basisingrediënten bleven de prijzen hoog.

De niet geconsolideerde deelneming RCMA Commodities Asia (Pte) Ltd(RCA, 42,5%), actief in natuurrubber en latex, was in de eerste zes maanden licht winstgevend (aandeel Acomo: €275.000 winst; eerste halfjaar 2007: € 143.000 verlies). De rubberprijzen bleven onder invloed van de olieprijzen op recordniveaus. De snelle en hevige prijsbewegingen maanden de handelaren tot grote voorzichtigheid in de dagelijkse handel.

Vooruitzichten 2008
Na 30 juni 2008 bleef de handel actief en winstgevend. Behalve van de steeds lagere US$, merkt de groep tot nu toe weinig van de vertraging van de westerse economieën. De vrees voor nieuwe tegenvallers in de financiële sector en de stijgende inflatie houden de markten evenwel in de ban. Belangrijk voor onze groep is de blijvende volatiliteit van de commodity markten en van de rubberprijzen in het bijzonder. Om die reden is het niet mogelijk concrete voorspellingen te doen voor het gehele boekjaar. Wij hebben echter vertrouwen in de ervaring en de marktkennis van de handelsteams om van 2008 opnieuw een goed jaar te kunnen maken voor de aandeelhouders.
De Raad van Commissarissen heeft besloten het interim-dividend te handhaven op € 0,10 per aandeel (2007: € 0,10). Het interim-dividend wordt op 8 oktober betaalbaar gesteld.

Directie en Commissarissen.
[Einde bericht]
privee
0
Ik was dit bericht nog niet tegen gekomen in de nieuwslijstjes op de diverse financiële websites. Dankzij de storting van interim div. ben ik op zoek gegaan naar meer info en vond dit persbericht op de website.

Eerst maar even het persbericht, wellicht dat meer mensen dit gemist hebben. Later de cijfers eens goed bekijken en wellicht becommentariseren.

Privee
privee
0
Ik heb eindelijk tijd gehad om de cijfers eens te bekijken.
Het geeft mij een beetje een gemengd gevoel. Enerzijds ben ik tevreden dat men er in geslaagd is om het resultaat van vorig jaar te evenaren. (na belasting iets hoger, voor belasting iets lager dan vorig jaar).
Anderzijds vind ik het wel teleurstellend dat het bruto resultaat gelijk is gebleven bij een veel hogere omzet. De bruto marge is gedaald van 12,7% in hj 1 2007 naar 10,4% in hj 1 2007.

Als ik het bericht goed lees dan wordt dit vooral veroorzaakt door de ontwikkelingen bij Cats International. Ondanks de hoge prijzen slaagt men er daar niet in om de marges in stand te houden.
Daarnaast zijn de algemene beheerkosten en overige kosten behoorlijk toegenomen. De Verkoop- en marketingkosten zijn goed onder controle.

De daling van het eigenvermogen per aandeel van 1,96 naar 1,82 heeft me wel wat tijd gekost om te doorgronden. Ik zie vooral een stijging bij de schulden aan kredietinstellingen. Aangezien de winst constant is en er geen grote investering zijn genoemd (die overigens ook tot extra activa zouden moeten leiden) ben ik voor mijzelf tot de conclusie gekomen dat deze daling vooral veroorzaakt moet zijn door de slotdividend uitkering, deze was p.a. €0,10 hoger dan vorig jaar.

Als jullie nog andere verklaringen hebben dan hoor ik dat graag.

Ook als jullie nog andere zaken zijn opgevallen in het halfjaar bericht dan houd ik mij aanbevolen.

Mijn conclusie:
Ik houd mijn huidige aandelen gewoon lekker vast. Mijn voornemen om extra bij te kopen gaat op de huidige koers (rond €4,40)in de ijskast. Als de marges verbeteren of de koers zakt flink, blijf ik geïnteresseerd.

Privee
[verwijderd]
0
Bedankt voor je scherpe analyse. Ik was tevreden met het resultaat. Om 1 of andere reden maakt Acomo in het eerste halfjaar meer winst dan in het tweede halfjaar.

Ik heb alleen een persbericht gezien. Gezien jouw informatie mbt het EV en de schulden bij kredietinstellingen heb jij meer informatie. Waar is die beschikbaar?

Over Cats: ik denk dat Cats te maken had met hard stijgende prijzen. Cats verkoopt vermoed ik door middel van lange termijn contracten, en koopt vervolgens op basis van schattingen in. Als dan de prijzen stijgen kan Cats deze pas later doorberekenen. De marges zijn overigens erg hoog bij Cats.

Het enige teleurstellende vind ik de onvoorspelbaarheid van de resultaten van de rubbertak. Met hoge omzetten komt die tak maar niet tot een stabiel resultaat.

privee
0
quote:

knakworst _0457 schreef:

Bedankt voor je scherpe analyse. Ik was tevreden met het resultaat. Om 1 of andere reden maakt Acomo in het eerste halfjaar meer winst dan in het tweede halfjaar.

Ik heb alleen een persbericht gezien. Gezien jouw informatie mbt het EV en de schulden bij kredietinstellingen heb jij meer informatie. Waar is die beschikbaar?

....
Bedankt voor je compliment, altijd leuk om te horen als iemand je inbreng waardeert.

Op de website van Acomo staan de jaarverslagen en halfjaarverslagen. Je kunt deze gewoon downloaden. (Financials, Annual reports, menu rechts)

Groeten Privee
privee
0
Omdat de koers van Acomo aardig is gedaald t.o.v. mijn vorige bericht ben ik eens gaan kijken naar de ontwikkelingen.
Positief nieuws is het sterker worden van de dollar.
Toch heb ik nog steeds geen behoefte om Acomo te kopen. Met name de scherpe daling van de rubber prijzen (-27%) afgelopen 3 mnd is daar debet aan. Dit zou de RCMA deelneming wel weer eens in het rood kunnen drukken. (zie bloomberg bericht hieronder)

Hoe de ontwikkelingen bij Cats zijn durf ik niet te zeggen. Ik heb niets spannends kunnen vinden. Ik ga er daarom gemakshalve maar vanuit dat de ontwikkelingen van hj 1 zich voortzetten in hj 2. Wellicht een negatief effect vanwege de algehele negatieve ontwikkeling in consumentenbesteding/-vertrouwen. Het positieve dollar effect had ik al genoemd.

Conclusie
Ondanks de daling van de koers van Acomo van €4,40 naar €3,90-€3,95 vind ik het aandeel echter nog steeds te duur om mijn positie uit te breiden. Ik verkoop mijn huidige positie echter ook niet omdat ik verwacht dat het dividend voorlopig nog niet in gevaar is.

Oct. 1 (Bloomberg) -- Natural rubber futures in Tokyo gained most in seven months on speculation that demand may rise should U.S. lawmakers revive a $700 billion financial-rescue plan, helping to bolster the global economy.

The commodity, used to make car tires, snapped five days of losses to climb as much as 4.3 percent after the largest drop in U.S. shares in more than two decades on Sept. 29 prompted U.S. lawmakers to reconsider their earlier opposition to the package.

There's ``better sentiment on the U.S. bailout plan,'' said Rewat Yenchai, an analyst at Bangkok-based AGRO Enterprise Ltd. Some funds were buying rubber, Rewat added.

Rubber for March delivery climbed 4 percent, the steepest rise since Feb. 21, to close at 260.8 yen a kilogram ($2,456 a metric ton) on the Tokyo Commodity Exchange. The most-active contract lost 27 percent in the three months ended yesterday, its worst quarter in two years.
Bart Meerdink
0
De koers is door de turbulentie op de beurs nu gisteren in één klap van 3,80 naar 3,40 gedaald, en op die prijs heb ik er wat gekocht.

Op het moment lijkt iemand een blokje van 4000 kwijt te willen wat voor verdere koersdruk zorgt.

Of heeft hier iemand een idee van dat er bij Amsterdam Commodities nu tegenslag ergens mee is? Uiteraard is het in deze tijd moeilijk handelen.

Overigens, wat betreft de daling van het eigen vermogen per aandeel zoals genoemd in het halfjaarbericht op blz 8 (1,96 naar 1,82) dit komt gewoon doordat de verdiensten in H1 2008 niet opwogen tegen het uitgekeerde dividend (slot + jubileum) van niet minder dan € 0,30 per aandeel. Daar is recentelijk nog 0,10 interim dividend overheen gekomen. Dat is best indrukwekkend. Maar in de koers zit een flinke risicoperceptie blijkbaar, en dat is in deze tijden goed te merken.
privee
0
quote:

Bart Meerdink schreef:

Overigens, wat betreft de daling van het eigen vermogen per aandeel zoals genoemd in het halfjaarbericht op blz 8 (1,96 naar 1,82) dit komt gewoon doordat de verdiensten in H1 2008 niet opwogen tegen het uitgekeerde dividend (slot + jubileum) van niet minder dan € 0,30 per aandeel. Daar is recentelijk nog 0,10 interim dividend overheen gekomen. Dat is best indrukwekkend. Maar in de koers zit een flinke risicoperceptie blijkbaar, en dat is in deze tijden goed te merken.
Naar het dividend had ik ook al gekeken (zie hierboven op 4 sept) maar in het vergelijkingsjaar is ook gewoon dividend en interim dividend uitbetaald dus dat verklaart het verschil volgens mij niet. Het enige verschil is een €0,05 hoger normaal dividend en het jubileum dividend van €0,05 maar dat verklaart dan niet de gehele daling met €0,14 p.a. van EV.

Nog andere suggesties?

Overigens lijkt het in het boekje er op dat de koers weer gaat herstellen :-). Ik durf echter nog niet verder in te stappen.
Bart Meerdink
0
Als gedurende H1 2008 0,20 winst is gemaakt en 0,30 aan dividend is uitgekeerd dan is het logisch dat het eigen vermogen gedaald is.

Neem je de situatie 1 jaar terug (H1 2007 verslag) als vergelijking, toen was het eigen vermogen per aandeel 1,78

Ze hebben de voorraden en vooral de vorderingen wel laten oplopen, ik denk dat ze wat dat betreft de teugels wel wat strakker mogen aantrekken, zeker in een tijd waar een toenemend risico op faillissementen is. Aan de andere kant is wat flexibiliteit naar de klanten toe ook een stukje meerwaarde. Als ze maar oppassen dat ze niet een keer het schip ingaan met een grote (ex-)afnemer.
privee
0
quote:

privee schreef:

Omdat de koers van Acomo aardig is gedaald t.o.v. mijn vorige bericht ben ik eens gaan kijken naar de ontwikkelingen.
Positief nieuws is het sterker worden van de dollar.
Toch heb ik nog steeds geen behoefte om Acomo te kopen. Met name de scherpe daling van de rubber prijzen (-27%) afgelopen 3 mnd is daar debet aan. Dit zou de RCMA deelneming wel weer eens in het rood kunnen drukken. (zie bloomberg bericht hieronder)

Hoe de ontwikkelingen bij Cats zijn durf ik niet te zeggen. Ik heb niets spannends kunnen vinden. Ik ga er daarom gemakshalve maar vanuit dat de ontwikkelingen van hj 1 zich voortzetten in hj 2. Wellicht een negatief effect vanwege de algehele negatieve ontwikkeling in consumentenbesteding/-vertrouwen. Het positieve dollar effect had ik al genoemd.

Conclusie
Ondanks de daling van de koers van Acomo van €4,40 naar €3,90-€3,95 vind ik het aandeel echter nog steeds te duur om mijn positie uit te breiden. Ik verkoop mijn huidige positie echter ook niet omdat ik verwacht dat het dividend voorlopig nog niet in gevaar is.

Oct. 1 (Bloomberg) -- Natural rubber futures in Tokyo gained most in seven months on speculation that demand may rise should U.S. lawmakers revive a $700 billion financial-rescue plan, helping to bolster the global economy.

The commodity, used to make car tires, snapped five days of losses to climb as much as 4.3 percent after the largest drop in U.S. shares in more than two decades on Sept. 29 prompted U.S. lawmakers to reconsider their earlier opposition to the package.

There's ``better sentiment on the U.S. bailout plan,'' said Rewat Yenchai, an analyst at Bangkok-based AGRO Enterprise Ltd. Some funds were buying rubber, Rewat added.

Rubber for March delivery climbed 4 percent, the steepest rise since Feb. 21, to close at 260.8 yen a kilogram ($2,456 a metric ton) on the Tokyo Commodity Exchange. The most-active contract lost 27 percent in the three months ended yesterday, its worst quarter in two years.

De rubberprijzen zijn nog steeds verder aan het dalen (zie Bloomberg hieronder).
Ik maak me wel wat zorgen over de gevolgen voor de RCMA deelneming van Acomo. Wellicht is dit een deel van de verklaring voor de lage koers van Acomo de laatste tijd (naast aandelenmarkt sentiment!)

Nov. 19 (Bloomberg) -- Natural rubber futures reached a three-week low as a slump in Asian stocks raised concern an economic slump will deepen, and as a rally in Japan's currency against the dollar cut the appeal of yen-based contracts.

Futures in Tokyo fell as much as 7.2 percent to the lowest since Oct. 28, when prices reached a three-year low. Stocks in Japan, the third-largest rubber importer, fell on concern the nation's drop into recession will boost bad-loan costs. The yen rose versus the dollar as speculation U.S. lawmakers will fail to agree on a bailout for automakers damped demand for carry trades.

``People are now looking at the stock markets and foreign exchange rates more than supply and demand,'' Roka Komiya, a trader at Marubeni Corp., said by phone today.

Rubber for April delivery lost 6.6 percent to close at 157.4 yen a kilogram ($1,629 a metric ton) on the Tokyo Commodity Exchange. The most-active contract reached a 28-year high of 356.9 yen June 30 as record oil prices boosted production costs for rival synthetic rubber.
12 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 9 mei 2024 17:35
Koers 17,740
Verschil +0,180 (+1,03%)
Hoog 17,780
Laag 17,560
Volume 16.057
Volume gemiddeld 22.508
Volume gisteren 16.086

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront