Accell Group « Terug naar discussie overzicht

Ongekend goed halfjaar voor Accell (update)

3 Posts
[verwijderd]
0
Ongekend goed halfjaar voor Accell (update)


Accell Group heeft in de eerste jaarhelft veel beter gepresteerd dan verwacht. De nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening steeg met liefst 52% tot €16,1 miljoen. Analisten waren gemiddeld uitgegaan van een nettowinst van €12,6 miljoen. Accell schrijft de winstsprong toe aan het mooie voorjaarsweer en het feit dat de meerverkopen vooral duurdere fietsen zijn geweest waardoor de schaalvoordelen extra doortellen. De vergelijkingsbasis was dan weliswaar zwak maar deze winstsprong is ongekend. Voor geheel 2007 heeft het bedrijf uit Heerenveen de verwachting afgegeven van een winstgroei van circa 35%. Dat lijkt wat conservatief.

Helemaal onderaan de streep prijkt een nettowinst van €11,5 miljoen (H1 2006: €10,6 miljoen) maar dat is inclusief een getroffen voorziening van €4,6 miljoen voor de door de rechtbank opgelegde NMa-boete. Accell benadrukt hiermee geen schuld te bekennen en acht de kans waarschijnlijk dat het in hoger beroep gaat.

Dieper in de cijfers
Eigenlijk ziet alles er goed uit bij Accell. De omzet groeide met 14% naar €275 miljoen. Autonoom bedroeg de omzetgroei 10% en acquisities droegen 4%-punt bij. De hogere omzet komt met name tot stand door aantrekkende verkopen van fietsen en fietsonderdelen & accessoires. Deze laatste categorie profiteerde van de uitbreiding van het productaanbod dat is doorgevoerd. Het nog relatief kleine onderdeel Fitness groeide met slechts 3%. Door het goede weer verkoopt Accell juist weer minder fitnessapparatuur, maar dat is ook inherent aan de strategie van Accell om meer spreiding in haar activiteiten aan te brengen. Overigens is de fitness-orderboek goed gevuld. Fietsen zijn nu goed voor 77% van de concernomzet, Onderdelen & Accessoires 16% en Fitness 7%.

CEO René Takens toont zich terecht tevreden over de resultaten. Door het bewust aanhouden van meer voorraden kon Accell ook extra profiteren van de vroege start van het fietsseizoen. Daarnaast blijft de trend dat de internationale fiets- en fitnessmarkt steeds verder opschuift van een ‘commodity’ naar een ‘lifestyle’’ markt. Accell legt dan ook sterk de nadruk op innovatie, design en marketing van haar producten. “Over een goed product beschikken is één, vervolgens moet je het ook nog weten te verkopen,” zo benadrukt Takens het belang van een goed marketingstrategie. De nadruk op innovatie en design heef onder meer zijn vruchten afgeworpen in de goede verkopen van de elektrischse fietsen en de grote vraag naar de in 2006 geïntroduceerde Batavus met de traploze versnellingsnaaf NuVinci. De fietser is hiermee in staat om exact het gewenste versnellingsniveau weer te geven. Een andere door Batavus vorig jaar geïntroduceerde noviteit waar veel vraag naar was betreft een fiets met een ringslot dat geïntegreerd is in de staande achtervork van het fietsframe. Dergelijke innovaties zorgden er voor dat de gemiddelde prijs van de verkochte Accell-fiets is gestegen van €342 naar €378. Een effect dat hierbij ook een rol speelt is dat Accell bewust minder private label en minder kinderfietsen heeft verkocht. Duidelijk is evenwel dat de consument voor kwaliteit kiest.

Opvallend is de stevige omzetgroei van 20% in Duitsland, een land dat goed is voor 22,5% van de concernomzet. Duitsland was de laatste jaren een beetje het zorgenkindje voor Accell vanwege de terughoudende consument en de onvoldoende profilering van de vakhandel. Accell schrijft de opleving toe aan een drietal factoren. Ten eerste uiteraard het goede weer. Daarnaast zorgde de introductie van de elektrische fiets bij onze oosterburen voor een impuls en ten slotte verkocht Accell meer fietsonderdelen. Takens laat weten dat door de samenvoeging van de verkooporganisaties van Hercules en Winora op één lokatie sneller gereageerd kan worden op marktontwikkelingen.

Schaalvoordelen gecombineerd met meer toegevoegde waarde resulteerden in stijging van het bedrijfsresultaat van maar liefst 45% tot €25,5 miljoen. De Ebit-marge verbeterde daardoor van 7,3% tot 9,2%. De nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening kwam uiteindelijk 52% hoger uit op €16,1 miljoen, gelijk aan €1,72 per gemiddeld uitstaand aandeel.

Beleggingsopinie
Accell toont duidelijk aan dat het groeipotentieel van de onderneming onderschat wordt. Synergie- en schaalvoordelen kunnen de winst behoorlijk opdrijven. Het einde lijkt wat dat betreft nog lang niet in zicht. De onderneming heeft in Europa en in de Verenigde Staten en in een later stadium zelfs in Azië nog heel veel mogelijkheden. Acquisities en autonome groei zullen hier invulling aan geven. Voor dit jaar voorspelt de onderneming een winstgroei uit gewone bedrijfsuitoefening van circa 35%. Dat impliceert een nettowinst van circa €25 miljoen, gelijk aan circa €2,62 per aandeel. Accell rekent daarmee met een min of meer vlakke winstontwikkeling in de tweede jaarhelft. Hoewel de laatste maanden van vorig jaar goed verliepen lijkt enige groei toch aannemelijk. Wij rekenen voorlopig op een winst per aandeel van €2,75 wat op een huidige koers van €35,00 een koers-winstverhouding geeft van 12,7. Gezien de gunstige langetermijnvooruitzichten blijft het aandeel ons inziens koopwaardig.

*Publicatiedatum website 20 juli op €35,00. Door drs P. Schutte. Auteur heeft op moment van schrijven een positie in Accell.

www.beursexpres.nl/
[verwijderd]
0
Een van de weinige volgers van het aandeel (met koopadvies). Ik hoop dat Inveztor (Martin Crum) en onze "eigen" Jacques Potuijt nog met een analyse komen.

Voldoende fantasie lijkt me!

Wat een geweldig bedrijf en aandeel.
Eddy Raymann
0
En nu maar hopen dat die klimaatsverandering geen swindle blijkt en dat we vaker van dit soort voorjaren mogen meemaken. Nog even los van het feit dat fietsen en zelfs electro-fietsen natuurlijk behoorlijk 'eco' zijn.

Hoe dan ook, mijn felicitaties en complimenten aan Accell voor deze cijfers (en aan mezelf en jullie voor onze juiste keuze). Lets get fortysomething.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 aug 2022 17:35
Koers 57,550
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 0,000
Laag 0,000
Volume 0
Volume gemiddeld 0
Volume gisteren 0

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront