Royal Dutch Shell « Terug naar discussie overzicht

Analyse RDS

6 Posts
Frits_O
4
Advies: bekijk alles op de wat langere termijn.

bron "Invision-Investments.nl"

ROYAL DUTCH SHELL

Nu de storm op de oliemarkt enigszins geluwd lijkt, zijn de koersen van de olie-maatschappijen “een tandje” lager gezet. De snelheid waarin zich dit voltrok, werd ingeleid door hedge funds die ‘short’ waren gegaan. Voor de korte termijn luidt de verwachting dat de consumptie wellicht een beetje zou kunnen terugvallen. Dat leidde ertoe, dat de olieprijs in enkele dagen met ca. 10% terugliep. Die zelfde snelheid duidt tegelijkertijd ook op enige nervositeit. De oliemarkt is thans prooi van een nogal dynamisch krachtenveld.

Beleggers in energie zouden evenwel minder nerveus hoeven te zijn, zomede houders van belangen in RDS. Ook al kan de vraag naar energie kortelings inzakken, voor de langere termijn weet men zich gesterkt door een alsmaar toenemend verbruik.

Een onderwerp, dat dus toe veelal buiten beschouwing is gebleven, is de waardering van de huidige bewezen reserves. Die ligt in de meeste gevallen 40% tot 50% onder de huidige marktprijs. De meeste oliemaatschappijen houden bij hun nieuwe exploratie activiteiten rekening met een niveau van die orde. Zoals eerder in onze berichtgeving aangegeven, zal RDS straks afgeschreven bewezen reserves weer kunnen gaan opvoeren. Daarin schuilt extra sterkte van dit fonds voor de toekomst. Als gevolg van de terugval van de olieprijs eind jaren ‘90 begin 2000 zien we nog maar mondjesmaat meer investeringen in nieuwe exploraties.

Gemeten naar de laatste opgaven produceren de ‘Big 5’ Exxon, BP, RDS, Chevron en Total in die volgorde resp. 4,4 miljoen, 4,0 miljoen, 3,7 miljoen, 2,8 miljoen en 2,5 miljoen vaten per dag. Dat is bijna 20% van de totale dagproductie, nauwelijks meer dan enige jaren terug.

Mede gezien de sterke kasstroom heeft RDS dit jaar 3,5 tot 5 miljard gereserveerd voor aandelen terugkoop. Deze aankoop zal het totaal uitstaande aandelenkapitaal waarschijnlijk tot onder de 4.000.000.000 aandelen “A“ brengen. Navenant zal hiermee het dividend stijgen. Dit legt wederom een buffer onder de koers. Tot nu toe is er teruggekocht op een gemiddeld niveau van ca. 26,50 euro. Verder staan er ook nog bijna 2,76 miljard aandelen “B” uit als gevolg van de samenvoeging van Koninklijke Olie met Shell Transport & Trading in Engeland. In verband met de fiscaliteit vindt er in deze aandelen geen terugkoop plaats.

Met een marktkapitalisatie van ca. 170 miljard blijft RDS ruimschoots de grootste speler op het Damrak. Unilever als tweede grootste speler komt bijvoorbeeld niet veel verder dan ca. 33 miljard.

Zoals ook voor BP, Exxon e.a. geldt zal RDS een gevoelig productieverlies a.g.v. de schade in het Mexicaanse Golfgebied in de boeken dienen bij te schrijven. Immers, 10% van de totale omzet van RDS komt uit deze regio. Verder is nog onduidelijk in hoeverre voor dit jaar de kostenoverschrijding in het prestigieuze Sachalin-II in Oost-Siberië zal worden ingetekend. In totaal gaat het om ca. 8 miljard dollar overschrijding, waarvan Shell 55% of 4.4 miljard voor haar rekening zal moeten nemen.

Volgens berekeningen van Merrill Lynch, de grootste zakenbank in de V.S., zouden de derde kwartaalcijfers van de oliemaatschappijen records laten zien ongeacht de opgelopen verliezen in het Mexicaanse Golfgebied. Hieraan hechten wij twijfel gezien de aanzienlijke belangen in het door de ‘hurricanes’ getroffen gebied, temeer daar de exacte schade alsmede het uiteindelijke productieverlies nog niet eens bekend zijn.

Van geheel andere orde is dat het onderzoeksbureau Iris van Rabo en Robeco met een studie naar buiten kwam, waarin met name RDS en Toyota werden genoemd als het gaat om de ontwikkeling van duurzame energie. RDS is vergevorderd met de ontwikkeling van een brandstofcel (op basis van waterstof) en ontwikkelt ook een veilige en efficiënte manier om waterstof in de brandstoftank van een auto op te slaan. Bovendien is RDS de op één na grootste speler op het terrein van zonne energie.Toyota is op dit moment het verst met de hybride motor, die zowel is uitgerust met een benzine- als electromotor.

Wat evenwel zwaarder weegt is het feit, dat RDS niet alleen de grootste LNG (Liquid Natural Gas) producent ter wereld is maar tevens op installatie- en transportgebied de meeste know-how heeft opgebouwd. Het LNG-aandeel in de energievoorziening zal de komende jaren sterk groeien juist ook omdat het aanzienlijk minder milieubelastend is. Verder is Shell Canada actief op het gebied van oliewinning uit de teerzanden aldaar, met een geschatte hoeveelheid van 174 miljard vaten de grootste oliereserve na die in Saudi-Arabië. Shell heeft de investeringen met 80% opgevoerd naar een dikke 5 miljard euro. Hieruit valt tussen haakjes af te leiden, dat RDS wel degelijk rekening houdt met een blijvend aanzienlijk hogere olieprijs. Immers, de productiekosten in de teerzanden liggen op ca. 20 US dollar per vat.

Ondanks alle perikelen van de afgelopen jaren blijft de positionering van RDS ruimschoots op peil. Voor het bestuur geldt als belangrijkste doelstelling de terugwinning van de laatste “A” van de triple-A status, die het fonds sinds mensenheugenis reeds kende. Deze status impliceert de hoogste vorm van kredietwaardigheid. Waarschijnlijk zal de wederopvoering van de afgeschreven bewezen reserves plus eventuele nieuwe vondsten hiermee synchroon lopen en dat betekent eveneens een oppepper voor de koersvorming.

Koersverwachting

Voor de korte termijn wordt wellicht een pauze ingelast rond het huidige niveau, met een stijging van 25% sinds begin van dit jaar. Voor de langere termijn mag een aanzienlijke koersavance tegemoet worden gezien, samengevat vanwege:


< opwaardering van de huidige bewezen reserves (geldt voor alle oliemaatschappijen)

<
het vinden van nieuwe zgn. big cats, waarnaar naarstig wordt gezocht (geen zekerheid

<
bijschrijving op termijn van de afgeschreven bewezen reserves uit hoofde van de richtlijnen van de SEC in Washington (zeer waarschijnlijk)


<
de herovering op termijn van de derde “A” in de bovengenoemde status (eveneens zeer waarschijnlijk).



Van een Belgische relatie vernamen wij onlangs, dat RDS een “schone” belegging blijft.

Daar houden wij het op.

Research Team
14 october 2005

Groeten Frits
[verwijderd]
0
"Volgens de berekeningen van Merril Lynch zouden de
derde kwartaalcijfers records laten zien..."
Ik deel je twijfel daaraan niet omdat de orkanen pas van oktober dateren, vierde kwartaal dus pas.
[verwijderd]
0
quote:

eduward schreef:

"Volgens de berekeningen van Merril Lynch zouden de
derde kwartaalcijfers records laten zien..."
Ik deel je twijfel daaraan niet omdat de orkanen pas van oktober dateren, vierde kwartaal dus pas.
Hoe kom je daar nou bij man, De orkanen waren in september. Derde kwartaal dus.
Het grootste platform van Shell "Mars" genaamd, ligt als bijna 2 maande stil en daar komen er nog wel 5 bij volgens de laatste berichten.
Dit geintje gaat Shell meer dan een miljard dollar kosten!
Ze hebben beduidend mneer schade dan BP

Kool
[verwijderd]
0
Frits geeft een mooi overzicht van 'energiebedrijf' RDS. Wat hij nog niet heeft genoemd dat zijn de initatieven van RDS op het terrein van de olie uit leisteen. Er zijn dacht ik nu enkele proefprojecten gaande, o.a. in China.

HD
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 29 apr 2024 10:48
Koers 34,240
Verschil +0,195 (+0,57%)
Hoog 34,250
Laag 34,040
Volume 660.930
Volume gemiddeld 7.482.369
Volume gisteren 6.178.462

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront