Melexis « Terug naar discussie overzicht

Forum Melexis geopend

367 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 » | Laatste
JdeFL
1
Families Duchâtelet en De Winter-Chombar regelen opvolging bij Melexis

Met een opdeling van het controlebelang in Melexis maken de oprichters van de chipontwikkelaar werk van hun opvolging. De families Duchâtelet en De Winter-Chombar beheren hun belangen voortaan apart, maar aan hun samenwerking verandert niets.

Roland Duchâtelet, Françoise Chombar en Rudi De Winter, de oprichters van Melexis, hebben een ingrijpende wijziging doorgevoerd in de aandeelhoudersstructuur van de Ieperse chipontwikkelaar. Tot nu controleerde het trio 50 procent plus één aandeel van Melexis via Xtrion, de industriële holding boven alle halfgeleiderbelangen van de miljardair Duchâtelet en het echtpaar Chombar-De Winter.

Dat verandert nu, kondigt Melexis aan in een persbericht. Xtrion verkocht 10.100.000 aandelen Melexis aan Elex, de holding van Duchâtelet, in een transactie ter waarde van 748,6 miljoen euro. De overige 10.100.001 aandelen, goed voor een ongeveer even grote transactie, zijn eigendom geworden van Sensinnovat. Dat is het persoonlijke vehikel van de familie Chombar-De Winter, waarmee ze eerder in de start-ups Byteflies en Azalea Vision investeerde. ...

De herschikking komt er om de verstrengelde belangen uiteen te halen. Dat stelt de families in staat, 'met het oog op de volgende generatie, afzonderlijke en onafhankelijke investeringsstrategieën te volgen'. ...

Melexis meldt dat de gezamenlijke controle van de ondernemersfamilies nu overgaat in 'een afwezigheid van controle en een afwezigheid van onderling overleg'. De stichters benadrukken via de mededeling dat het aandeelhouderspact tussen de eigenaarsfamilies impliciet wel overeind blijft. 'Hun toewijding aan de vennootschap blijft onveranderd. Voorts gaven ze aan geen plannen te hebben om hun participaties te verkopen of te reduceren', staat te lezen.

Gezonde groeidoelen
De aankondiging komt er na afloop van een beleggersdag, waarop Melexis zichzelf 'gezonde groeidoelen' oplegde voor de komende jaren. Het management voorspelt een gemiddelde groei van 10 procent tot 2030 uit de auto-industrie, die Melexis een kleine 90 procent van zijn omzet oplevert.

Voor de andere toepassingen, waaronder robotica en digitale gezondheid, mikt de chipontwikkelaar op een gemiddelde groei van 15 procent of meer. Dat moet het bedrijf op termijn iets minder afhankelijk maken van de conjunctuurgevoelige automarkt. Melexis liet ook weten te streven naar een brutowinstmarge gelijk aan of groter dan 45 procent en naar een operationele winstmarge van 25 procent of meer. Dat ligt in lijn met de huidige rendabiliteit. (Tijd.be)
voda
2
ODDO BHF verlaagt koersdoel Melexis
Gepubliceerd door Trivano.com op 15 november 2023 om 09:58

ODDO BHF heeft de aandelen van Melexis woensdag opnieuw positief beoordeeld. De analisten van ODDO BHF herhaalden het advies market outperform voor de aandelen van Melexis.

Het koersdoel werd verlaagd van 115,00 naar 110,00 EUR. Dat betekent dat de analisten verwachten dat de aandelen van Melexis met 38% kunnen stijgen vanaf de huidige koers van 79,95 EUR. Daarmee is ODDO BHF heel wat positiever dan de gemiddelde analist, die de koers van Melexis met 23% ziet stijgen tot 96,77 EUR.
Willy B.
0
JdeFL
1
Willy B.
1
quote:

JdeFL schreef op 3 januari 2024 14:49:

Zie hier een -3% vandaag, X-fab ook, en ook Umicore. Iets mis met auto's?
Toch niet in België, want de autoverkoop piekte vorig jaar
www.tijd.be/ondernemen/transport/belg...

Algemeen beurssentiment is vandaag niet top, net zoals het weer
Leefloon
1
quote:

Willy B. schreef op 3 januari 2024 15:03:

Toch niet in België, want de autoverkoop piekte vorig jaar

Algemeen beurssentiment is vandaag niet top, net zoals het weer
Inclusief zulke achteruitkijkspiegels? Even daargelaten dat 2023 geen piek zou zijn zonder daling in 2024.

Het was niet de verkoop van achteruitkijkspiegels, noch Belgische autoverkoopcijfers. De andere helft van een "beurstweeling", STMicroelectronics, staat nu eveneens met -3%+ lager. Idem dito voor ASML en ASM. Geen ingezette trend, maar een bredere, sectoraal gevolgde trend.
JdeFL
1
Zag dit nog, maar dat was geen verklaring voor vandaag.
02 januari 2024 11:50
Onder Amerikaanse druk heeft de Nederlandse overheid de exportvergunning naar China van de chipmachinebouwer ASML gedeeltelijk ingetrokken. Peking reageert misnoegd. (tijd.be)

Die Melexis/X-fab, 'k krijg daar gewoon geen zicht op. Vreemd beursbeestje.
Leefloon
1
Een voortzetting over een korte periode (90 beursdagen) van mijn gezever van 25 augustus 2023 10:30 uur, over roulette. Een voortzetting, dus zonder de "indrukwekkendere" percentages van toen nogmaals mee te nemen.
Bijlage:
Leefloon
1
quote:

JdeFL schreef op 3 januari 2024 16:37:

Die Melexis/X-fab, 'k krijg daar gewoon geen zicht op. Vreemd beursbeestje.
"Een" tekening, FWIW, over dezelfde periode als het voorgaande.
Bijlage:
Leefloon
1
quote:

Leefloon schreef op 3 januari 2024 15:22:

Geen ingezette trend, maar een bredere, sectoraal gevolgde trend.
Die zuidwaarts gerichte trend begon rond de kerst. Bijvoorbeeld vrijdag 22 december voor Melexis, en woensdag 27 december voor de Parijse notering van STMicroelectonics.

Ik heb de Milanese notering van STMicroelectronis als een hoofdingang nu weggelaten, omdat een verschil met de Parijse notering soms alleen in meer vrije Italiaanse dagen zit.
Leefloon
0
In aantal opeenvolgende rode dagen tot vandaag, 5, het somberste begin in Brussel, met cumulatief -6,47%.

Ondanks zo'n selectieve waarneming vanaf 22 december in lijn met de ICB subsector Semiconductors. Met BE Semiconductor, de beide STM'men, X-FAB en Melexis allemaal binnen +/- 1% van de ongewogen subsector en dus subsectorconform. ASML en ASM vallen onder een andere subsector, maar hadden soortgelijke dalingen.

In Brussel wordt 5+ dagen alleen behaald of overtroffen door een stijgend BioSenic, met 6 dagen en +33,07%. Geen bijzonder aantal dagen. Vanaf 3+ opeenvolgende groene dagen is het aantal aandelen beperkt, met de Nationale Bank, Euronav (beide 4 dagen), en Sequana, UCB en KBC Ancora (alle 3x groen op rij).

Bij de dalers vanaf 3+ dagen wordt -5% verder alleen behaald door Barco (-5,12%), Care Property Invest (-6,84%) en Umicore (-5,64%).

Vanaf 22 december hoort Melexis met die -6,47% bij de 4 grootste dalers, met in de flop 3 Crescent (-10,64%), Beaulieu (013,48%) en Oxurion (-44,44%). In dezelfde periode deed de BEL 20 +0,15%.

Met +10% of meer stegen BioSenic, Sequana, Neufcour, Hyloris, Atenor, Belysse, DMS Imaging, de Nationale Bank en Zenobe Gramma. Zijdelings vallen Campine (+8,57%) (en Umicore (-4,49%) op, maar dat terzijde.

Melexis dus bij de grootste dalers door een kleine zuidwaartse rally, maar dat genot raakt de subsector en o.a. ASML en ASM. Bij Melexis startte die rally dan wel voor de kerst, maar dat is een verwaarloosbaar verschil.
voda
1
Omzetwaarschuwing Mobileye zet Melexis onder druk
04-jan-2024 13:35

Verliezen oplopend tot 6 procent.

(ABM FN) Halfgeleiders met een grote blootstelling aan automotive stonden donderdag onder druk na een omzetwaarschuwing van Mobileye.

Onder meer STMicroelectronics, Infineon en Melexis gaven 4,5 tot 6,0 procent prijs.

Het aandeel Mobileye stond in de handel voorbeurs zelf 22 procent lager.

Het bedrijf stelde na gesprekken met belangrijke klanten dat de meesten nog goed gevulde voorraden hebben. Ze zijn zo voorbereid op eventuele tekorten. Ook werd gewezen op een lager dan verwachte productie voor bepaalde onderdelen in 2023.

Mobileye verwacht dat klanten een groot deel van hun overtollige voorraden zullen gebruiken in de eerste drie maanden van dit jaar, nu de zorgen over verstoringen van de aanvoerketen zijn afgenomen.

Mobileye verwacht voor het eerste kwartaal een circa 50 procent lagere omzet ten opzichte van een jaar eerder, voordat er een normalisering optreedt in de rest van dit jaar.

Door: ABM Financial News.

pers@abmfn.be

Redactie: +32(0)78 486 481
JdeFL
1
quote:

JdeFL schreef op 3 januari 2024 14:49:

Zie hier een -3% vandaag, X-fab ook, en ook Umicore. Iets mis met auto's?
Mijne glazen bol staat op scherp...
Ook in de Tijd:

13:39
Mobileye-alarm licht Melexis en Infineon voetje
Opvallende dalers in de Europese beurshandel: (auto)chipontwerpers Melexis (MELE-4,09%) , Infineon (IFX-4,35%) en STMicroelectronics (STMPA -4,69%)
.
De reden? Mobileye, de ontwerper van chips voor zelfrijdende auto's die in 2022 van chipbakker Intel is afgesplitst. Die waarschuwt dat de omzet in het lopende kwartaal zal halveren, door dat klanten uit de voorraden putten. Voor heel het boekjaar 2024 zal de omzet terugvallen naar 1,83 à 1,96 miljard dollar, van 2,08 miljard in 2023. Operationeel zou het verlies tussen 378 en 468 miljoen dollar liggen.

Mobileye debuteerde in oktober 2022 tegen 21 dollar per aandeel op Nasdaq en sloot gisteren op 39,72 dollar. (Tijd.be)

Nochtans, als je Melexis (of een andere) tegen die eerdere koersstijging van 21 naar 39$ afzet op minder dan anderhalf jaar,.... moet ik nog uitzoeken ... Melexis in elk geval, noteerde toen tussen 90 en 100, en is sindsdien dus zeker niet bijna verdubbeld.
Leefloon
1
quote:

JdeFL schreef op 4 januari 2024 15:11:

Nochtans, als je Melexis (of een andere) tegen die eerdere koersstijging van 21 naar 39$ afzet op minder dan anderhalf jaar,.... moet ik nog uitzoeken ... Melexis in elk geval, noteerde toen tussen 90 en 100, en is sindsdien dus zeker niet bijna verdubbeld.
Zonder dat het ene verhaal het andere uitsluit, begon de dip breed, een week eerder, en losstaand van auto's. Melexis zit ook wat meer tussen "ASML" en "X-FAB" in. In de bijlage desalniettemin enkele grafische vergelijkingen van koers en onrust, vanaf 27 maart. In onrust kan door tijdsverschillen sowieso wat verschil zitten, als een piek of dal optrad na sluiting van Brussel.
Bijlage:
Leefloon
1
Vandaag binnen de ICB subsector Semiconductors de grootste daler bij de Euronext-beurzen, met op de plaatsen 11 t/m 15 de grotere. Door de waan van de dag? BE Semiconductor -2,53%, X-FAB -2,74%, de STM'men -3,86% en -3,95%, en tenslotte Melexis met -5,13%.

ASML (+0,15%) en ASM (-1,01%) vallen onder een andere ICB subsector. In Brussel deed alleen Scheerders het slechter, met -10,00%.

Ongewogen deed de ICB subsector Semiconductors -0,02% (nummer 97, van de 146). Gewogen, ik noemde de zwaargewichten al. Dan is deze subsector de nummer 144, van de 146, met -3,56%.

In theorie (!) zou je het bijna kunnen hedgen met ASML. Echt (synthetisch) short in ASML, en long in Melexis.
Leefloon
1
Nu 7 rode dagen op rij voor Melexis (-12,45%), en 6 voor o.a. X-FAB (-10,30%) en de beide STM'men (-10,2x%), als voortzetting van de kleine "kerstrally" richting het warmere zuiden.

Bij Belgische stijgers is er, met een minimum van 3 dagen voor vermelding, slechts eentje met een kleinere, 5-daagse rally richting het groene noorden: UCB (+4,12%). Een ononderbroken stijging is te hoog gegrepen voor enkele andere aandelen die optimistisch aan het nieuwe jaar begonnen.
Leefloon
0
Gemiddeld, voor wat dat waard is, waren recent maandagen de slechtste dagen van de week voor MELE, XFAB en STMPA.

Bij MELE gemiddeld een € 0,14 hogere opening t.o..v vrijdagen, maar daarna een kans van 23 op 36 op een slotkoers onder de openingskoers, met (inclusief groene maandagen) een gemiddeld verlies van € -0,45 t.o.v. de opening.

Bij XFAB gemiddeld een € 0,014 hogere opening t.o..v vrijdagen, maar daarna een kans van 24 op 36 op een slotkoers onder de openingskoers, met (inclusief groene maandagen) een gemiddeld verlies van € -0,06 t.o.v. de opening.

Bij STMPA gemiddeld een € 0,046 hogere opening t.o..v vrijdagen, maar daarna een kans van 21 op 36 op een slotkoers onder de openingskoers, met (inclusief groene maandagen) een gemiddeld verlies van € -0,178 t.o.v. de opening.

Maar goed, toch al variabele gemiddelden zijn er om vanaf te wijken. Er zijn gemiddeld geen bruikbare, opvallend positieve dagen. Centenwerk, met vrijdagen als kandidaat om de minst slechte te zijn.

ASML, tenslotte. Daar gemiddeld een € -0,21 lagere opening t.o..v vrijdagen, en daarna een kans van 23 op 36 op een slotkoers onder de openingskoers, met (inclusief groene maandagen) een gemiddeld verlies van € -1,90 t.o.v. de opening. Bij ASML zijn er bruikbaardere positieve dagen, gemiddeld gesproken, en door de hogere koers geen centenwerk. Woensdag kopen bij de opening (€ -1,60 goedkoper dan het slot van dinsdag, woensdag € 0,52 koerswinst (kans op "een" winst 21 op 41), donderdag € 0,90 hoger openen, donderdag € 1,24 erbij (winstkans 25 op 41), vrijdag wat verlies bij opening met € -0,31, maar vrijdag intraday + € 1,59 (winstkans 26 op 40), en dan zonder positie om de maandagen te vermijden.

Eveneens allemaal gemiddelden, alleen maar zachte resultaten uit een verleden, en zonder rekening te houden met een "negatieve kerstrally" of een eventuele opwaartse correctie daarvan.

Bij zeer kortlopende putopties ASML zou het bijvoorbeeld toepasbaar kunnen zijn, maar ook expiraties vallen in de gemiddelden. Maar ook dan was (verleden tijd) er gemiddeld dus wat lichte meewind op woens- en donderdagen. Ik wijs er daarbij wel op dat het gaat over 0,nog-wat procent meewind, door de hoge koers van een aandeel ASML. Een "€ +1,60" is mooi meegenomen, maar is ook slechts +0,25%, en zou bijvoorbeeld door niet recurrente prachtcijfers kunnen zijn gekomen (ook niet naar gekeken).
Leefloon
0
quote:

Leefloon schreef op 6 januari 2024 12:00:

"negatieve kerstrally"
Met de zeer selectieve waarneming van die negatieve kerstrally, de ICB cklassificaties bij de Euronext-beurzen, vanaf 22 december. Spoiler alert: Semiconductors is gewogen de het slechtst presterende subsector, met een kleine voorsprong op o.a. Auto Parts en in lijn met een eerdere bewering hier over grotere vs. kleinere.
Bijlage:
Leefloon
1
quote:

Leefloon schreef op 6 januari 2024 12:00:

Gemiddeld, voor wat dat waard is, waren recent maandagen de slechtste dagen van de week voor MELE, XFAB en STMPA.
Trendbreukje nakende? Maandag, binnen een dalende, maar respectievelijk lichtrood, groen en lichtgroen.
367 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 26 apr 2024 17:36
Koers 80,950
Verschil -0,650 (-0,80%)
Hoog 82,600
Laag 80,550
Volume 35.774
Volume gemiddeld 44.387
Volume gisteren 66.806

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront