Philips « Terug naar discussie overzicht

Philips 2023

5.557 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 ... 274 275 276 277 278 » | Laatste
nine_inch_nerd
0
Vervolg:

Economische schade

De boete van overheidsinstanties valt echter in het niet bij de miljarden die gespecialiseerde claimadvocaten als Ronald Miller en Chris Seeger bij Philips denken binnen te halen voor gedupeerden. Er zijn al 420 individuele zaken aangemeld en nog eens 40.000 patiënten zitten in de wachtkamer om later alsnog een claim in te dienen.

Een recent voorbeeld is Johnson & Johnson dat na twee jaar onderhandelen en een rechterlijke uitspraak nu voor $8,9 mrd wil schikken in een zaak rond kankerverwekkende talkpoeder. De verschillende claimadvocaten zijn verdeeld over het bedrag: accepteren of verwerpen.

‘De economische schade varieert van de compensatie voor de aanschaf van een ander apparaat tot het verlies van inkomen of je baan omdat je je werk niet naar behoren hebt kunnen doen’
Jeroen van Hezewijk, advocaat bij Freshfields
Philips heeft onlangs een eerste stap gezet. Het heeft €575 mln opzij gezet ten behoeve van een schikking voor de economische schade. Onder deze zogeheten economic loss class action valt een breed spectrum aan schadegevallen, vertelt gespecialiseerd advocaat Jeroen van Hezewijk (Freshfields). 'Het varieert van de compensatie voor de aanschaf van een ander apparaat tot het fysiek en geestelijk ongemak dat je ervaart van het hebben van een mogelijk niet goed functionerend apparaat. Het verlies van inkomen of je baan omdat je je werk niet naar behoren hebt kunnen doen omdat je een medisch apparaat niet hebt durven gebruiken. Het kan van alles zijn, van directe materiële tot immateriële schade'.

De VS kent ook de zogeheten medical monitoring class action. Patiënten eisen compensatie voor gemaakte kosten van uitgevoerde medische diagnoses als gevolg van de onrust over medicijnen of medische apparatuur. In welke mate in de apneu-kwestie hierover nog aparte rechtszaken worden gevoerd of dat het onderdeel is van de economic loss is onduidelijk. Advocaten van beide partijen onderhandelen onder leiding van een door de rechtbank in Pennsylvania aangestelde bemiddelaar over het uiteindelijke schikkingsbedrag.

Onvoorspelbaar en disproportioneel

Maar het belangrijkste zijn zonder twijfel de medische claims, variërend van kanker en longaandoeningen tot problemen met de nieren. De media-aandacht in de VS voor de apneu-kwestie maakt volgens Trautman dat Philips met 3-0 achter staat. 'Het algemene gevoel in de VS is dat Philips moet betalen. Het zal moeilijk zijn een jury te vinden die neutraal in deze zaak staat. Het doet er vaak niet toe of onomstotelijk kan worden aangetoond of de apneu-apparaten de kanker hebben veroorzaakt'. De VS kennen geen sociale zekerheid zoals in Europa en hebben jury-rechtspraak waardoor een compensatie al snel tot voor een Europeaan absurd hoge bedragen oploopt.

Steeds vaker brengen claimadvocaten verschillende individuele zaken voor de rechter bij wijze van testcase. Zij kijken daarbij ook bij welke rechtbank ze de beste kans hebben. De vergoeding die een jury vervolgens toewijst vormt een richtsnoer voor de schikking die wordt getroffen voor alle naar schatting 40.000 gedupeerden. De claimadvocaten schatten in dat een dergelijke testcase pas in de loop van 2024 voor een jury komt.


Riskant traject

Trautman raadt Philips aan om de zaak van de medische claims niet voor de rechter uit te vechten. 'Het is een riskant traject. De uitkomst is onvoorspelbaar en mogelijk disproportioneel.' Bovendien: een gang naar de rechter betekent dat het apneudrama nog jaren voortsleept en dat de juridische kosten huizenhoog oplopen.

En als dan alles is afgehandeld is het leed voor Philips niet geleden, in ieder geval niet in de VS. 'Alles wat uit de Respironics-fabrieken komt (de producent van de apneu-apparaten -red) ligt voorlopig onder een vergrootglas. En eigenlijk is dat het geval met alle medische producten die Philips produceert'.
Jaap
0
Quote: "Trautman weet waarover ze praat. De Amerikaanse was 24 jaar in dienst van de FDA en schreef een groot deel van de voorschriften voor medische apparatuur. Inmiddels is ze consultant."

Is ze ontslagen bij de FDA? Of heeft ze een beter betaalde baan gevonden?
Wilbar
0
quote:

Jaap schreef op 7 mei 2023 16:38:

Quote: "Trautman weet waarover ze praat. De Amerikaanse was 24 jaar in dienst van de FDA en schreef een groot deel van de voorschriften voor medische apparatuur. Inmiddels is ze consultant."

Is ze ontslagen bij de FDA? Of heeft ze een beter betaalde baan gevonden?
kijk eens bij LinkedIn.
nine_inch_nerd
0
quote:

Jaap schreef op 7 mei 2023 17:28:

Linkendin is vooral ook een hedonistische site.
Weer een nieuw woord geleerd. Waar halen we het vandaan? Wat een fantasie....
Ik met mijn "beperkt pakket MAVO diploma". :/
De dagkoers
0
Ik weet wat hedonisme is (HAVO als hoogst genoten opleiding ;-)) , als aandeelhouder van zowel Philips als Microsoft ben ik dan natuurlijk getriggerd.
Als je LinkedIn zo ziet, heeft het internet je nog veel te bieden, haha.
Mad_Max
0
Philips is en blijft een multinational en dit komt op termijn wel goed.
Hoop stiekem op wat terugval tijdens de zomer om opnieuw in te stappen.
Wat verwachten jullie voor de zomerperiode? Sale in may and go away?
craasie
0
Ja, mevrouw Trautman is een toppertje.FD mag zich zo langzamerhand ook wel eens nadenken wie ze zoal gaan interviewen?
Frth28
0
Verwachten jullie dat de komende dagen de koers omhoog zal gaan ivm ex dividend 11mei?
Siwu
0
quote:

Frth28 schreef op 8 mei 2023 11:48:

Verwachten jullie dat de komende dagen de koers omhoog zal gaan ivm ex dividend 11mei?
het is heel lastig ik denk van wel
€URO-Trader
0
Philips gaat niet schikken, dan is het hek van de dam. Men gaat georkestreerd de strijd aan en gaat dit in de lengte van dagen rekken. Zoniet, dan verzinkt het bedrijf en lopen de slimste mensen weg. Is €10 nog te veel voor een aandeel. Mocht men de rug rechten en doelkrachtig in de VS de rechtzaken aanpakken maakt men zeker kans. Schikken is voor incompetente bedrijven. En Philips pareert dat niet te zijn. Denk zelfs dat Frans v Houten de gevangenis indraait agv moedwillig en stilzwijgend het probleem te verbloemen. Dus die bonus gaat gewoon naar zijn advocaat.
nine_inch_nerd
0
FD

Harde terechtwijzing dreigt voor Philips-top

De top van Philips inclusief oud-topman Frans van Houten hangt een harde terechtwijzing boven het hoofd. De kans is groot dat de aandeelhouders dinsdag op de jaarvergadering geen decharge verlenen aan de vier bestuurders die in 2022 in het bestuur van het medische techbedrijf zaten. Dat zou betekenen dat de aandeelhouders zich het recht voorbehouden om de bestuurders aansprakelijk te stellen voor een onbehoorlijke vervulling van hun taken.

Twee invloedrijke stemadviesbureaus voor grote, institutionele beleggers, Glass Lewis en Institutional Shareholder Services (ISS), adviseren aandeelhouders tegen decharge, of kwijting, te stemmen. Drie grote aandeelhouders, waaronder het Noorse staatsfonds Norges Bank Investment Management, hebben al aangekondigd tegen te gaan stemmen. NBIM bezit een belang van 2,6% in Philips.

Vooral het optreden van de vorig jaar vertrokken topman Van Houten kan rekenen op afkeuring, zo blijkt uit het advies van Glass Lewis. Tot verontwaardiging van veel aandeelhouders eiste Van Houten zijn bonus over 2022 op, terwijl de andere drie bestuurders van hun bonussen afzagen vanwege de slechte prestaties van Philips. De opstelling van Van Houten kan volgens Glass Lewis leiden 'tot reputatieschade met een negatieve invloed op de aandeelhouderswaarde'.

Apneucrisis

Philips belandde twee jaar geleden in een diepe crisis toen bleek dat zijn apparaten tegen slaapapneu niet voldoen en dat patiënten mogelijk schadelijke stoffen kunnen inademen. Het Nederlandse concern moest 5,5 miljoen apparaten terugroepen, waarna zijn beurskoers instortte. De affaire leidde vorig jaar oktober tot een versneld vertrek van Van Houten en tot het aantreden van Roy Jakobs als nieuwe ceo.

Het komt zelden voor dat aandeelhouders bij een grote Nederlandse beursgenoteerde onderneming decharge afwijzen. Het laatste voorbeeld dateert uit 2019, toen aandeelhouders geen decharge verleenden aan het ING-bestuur over 2018. Aanleiding daarvoor was een schikking die ING €775 mln kostte. De bank was ernstig tekortgeschoten bij het voorkomen van witwassen.

Agenda voor ava

Hoe de uitslag morgen uitvalt, is moeilijk te voorspellen. Veel zal afhangen van het stemgedrag van de grootste aandeelhouders, waaronder de Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock, die een belang van 6,3% in Philips heeft. Philips kan nog besluiten om het verlenen van decharge van de agenda te halen. Dat gebeurde in 2021 bij ABN Amro, kort nadat de bank een schikking had getroffen over falende witwascontroles.

Het uitblijven van decharge heeft geen onmiddellijke consequenties voor de huidige Philips-bestuurders. Zij hoeven niet op te stappen. Maar het zou wel serieus gezichtsverlies betekenen, zeker ook voor de vertrokken Van Houten. Ook zijn de bestuurders makkelijker juridisch aansprakelijk te stellen, mocht er nog nieuwe informatie opduiken waaruit blijkt dat ze zich vorig jaar laakbaar hebben gedragen.

Glass Lewis en ISS geven aan dat ze liever hadden geadviseerd om alleen Van Houten geen decharge te verlenen. Maar die mogelijkheid bestaat niet. Philips heeft een voorstel afgewezen om per bestuurder over decharge te stemmen.

'Ongepast'

Het tegenhouden van decharge bij Philips zou ook een signaal zijn aan andere bedrijven dat 'er grenzen zijn aan ongepast gedrag en ondermaatse prestaties van een bestuursvoorzitter', zo zegt Rients Abma, directeur van Eumedion, de organisatie van institutionele beleggers. Ongepast is volgens Abma onder meer dat Van Houten heeft vastgehouden aan zijn bonus over vorig jaar. 'Dat past niet bij een bedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft.'

Glass Lewis onderbouwt zijn negatieve stemadvies met een verwijzing naar een bericht dat Eumedion vorige maand aan zijn leden heeft verstuurd. In dat bericht concludeert de organisatie dat Van Houten vorig jaar in feite is ontslagen omdat de commissarissen niet tevreden waren over het functioneren van de topman. En als de commissarissen zelf ontevreden zijn, 'dan is het verlenen van decharge niet vanzelfsprekend', aldus Eumedion. Van Houten wordt ook verweten dat hij de apneucrisis bij Philips niet voortvarend heeft aangepakt.

De aandeelhouders lieten vorig jaar op de jaarvergadering ook al hun afkeuring blijken over het bonusbeleid van Philips. Toen stemde bijna 80% tegen. Destijds ging het om een adviserend stem. Het onthouden van decharge is geen advies; het is bindend voor Philips.

De VEB, de vereniging van particuliere beleggers, zal dinsdag ook tegen het verlenen van decharge aan het Philips-bestuur stemmen. Naar verwachting krijgt de raad van commissarissen onder leiding van Feike Sijbesma wel decharge, hoewel een aantal aandeelhouders heeft aangekondigd ook op dit punt tegen te stemmen.
Siwu
0
voda
0
Live: zorgen over slaapapneu-apparaten Philips bij aandeelhouders
Door REDACTIE DFT

Updated 34 min geleden
36 min geleden
in FINANCIEEL

Tijdens de om 14 uur in Amsterdam begonnen aandeelhoudersvergadering van Philips draait het vooral om zijn slaapapneu-apparaten.

Voor meer, zie link:

www.telegraaf.nl/financieel/104552505...
[verwijderd]
1
Aandeelhouders Philips kwaad op top, decharge op de tocht

Naar alle waarschijnlijkheid zullen de aandeelhouders op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Philips de top fileren. In het verlengde daarvan zal de vier bestuursleden die in 2022 aan het roer stonden bij Philips géén decharge verleend worden. Waardoor ook oud-topman Frans van Houten aansprakelijk kan worden gesteld voor het gevoerde beleid.

www.bnr.nl/nieuws/economie/10512047/a...
Jalen
0
Als je bijzondere beelden wil zien, raad ik iedereen aan om in te schakelen op de Philips aandeelhoudersbijeenkomst. Er is een bijzondere vragensteller die de zaal nogal domineert - bijzonder type.
Aciera
0
Zonet alle PH aandelen de deur uit gedaan, ik stap weer in onder de €18,=
Wat eten we vanavond ?
De dagkoers
1
quote:

Aciera schreef op 9 mei 2023 16:51:

Zonet alle PH aandelen de deur uit gedaan, ik stap weer in onder de €18,=
Wat eten we vanavond ?
Euh, iets uit de Airfryer?
voda
0
*Meerderheid aandeelhouders Philips verleent wel decharge aan rvc

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Aandeelhouders Philips verlenen geen decharge aan bestuur

Wel akkoord met dividend en benoemingen.

(ABM FN-Dow Jones) Aandeelhouders van Philips hebben tijdens de jaarvergadering dinsdag geen decharge verleend aan het bestuur. Dit bleek tijdens de aandeelhoudersvergadering.

Bij de jaarvergadering was 74,5 procent van het stemgerechtigd kapitaal van Philips aanwezig of vertegenwoordigd, aldus het bedrijf. Daarvan stemde ruim 76 procent tegen decharge van het bestuur. Bijna 95 procent ging wel akkoord met decharge van de raad van commissarissen.

De internationale stemadviesbureaus Glass Lewis en ISS hadden de aandeelhouders van Philips vooraf het advies gegeven om tegen decharge van het bestuur te stemmen. Tijdens de aandeelhoudersvergadering gaf de VEB aan zich niet te zullen verzetten tegen decharge, maar wel met het advies om zich te onthouden van een stem hierover.

Tijdens de jaarvergadering werd vooral oud-CEO van Philips Frans van Houten niet ontzien, omdat deze zijn bonus over 2022 opeiste, terwijl aandeelhouders grote koersverliezen leden.

Dat er geen decharge wordt verleend, betekent dat aandeelhouders zich het recht voorbehouden om de bestuurders aansprakelijk te stellen voor een onbehoorlijke vervulling van hun taken.

Wel kwam er dinsdag groen licht voor het voorgestelde dividend van 0,85 euro per aandeel over 2022, dat wordt uitgekeerd in aandelen. Het aandeel noteert 11 mei ex-dividend.

Ook gingen aandeelhouders akkoord met de jaarrekening.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
5.557 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 ... 274 275 276 277 278 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 30 apr 2024 13:39
Koers 25,170
Verschil -0,370 (-1,45%)
Hoog 25,710
Laag 24,980
Volume 3.065.821
Volume gemiddeld 2.215.356
Volume gisteren 17.752.261

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront