Ebusco « Terug naar discussie overzicht

Ebusco 2023, It giet oan.

8.137 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 ... 403 404 405 406 407 » | Laatste
Jokeltje
0
Vraag is of de hier door de CEO geschetste problemen in 2022 opgelost geraken in 2023 en dan denk ik toch vooral aan de "we are facing geopolitical uncertainty" (dus niet "we were facing") waar we een inderdaad een toenemend protectionisme zien : "Although we can be proud of many milestones, it’s equally true that we are facing ongoing geopolitical uncertainty and global supply chain constraints, impacting the number of buses assembled, shipped and delivered. In relation to the Ebusco 3.0, parts availability has triggered production inefficiencies as buses had to be moved in and out of the production line. For the Ebusco 2.2, high transport prices had a pressing effect on our profitability as did the resurgence of COVID-19 in China, forcing us to move part of our shipments from 2022 to 2023. Next, attracting skilled personnel is a challenge."
Tordan
0
quote:

Charlemagne schreef op 29 maart 2023 09:38:

ik snap niet waarom ze niet overspoeld worden met orders als er zo veel capital voor vergroening klaar staat en er nog 10.000den bussen of 100.000den bussen elektrisch moeten worden... dat mondjesmaat gedoe met 20 hier 10 daar 30 hier en x daar schiet niet op, maar ik ben te ongeduldig, dat snap ik wel....... concurrentie te groot? capaciteit (voorlopig ) te klein? of gewoon nog geen vraag naar?
Ik heb de aandelen niet, maar snap je punt helemaal. Zo zat ik er ook naar te kijken. Vraag is of ze die grote aantallen nu al aankunnen. Ook snap ik niet dat die vestiging in Rouen pas in laat 2023 open gaat. Er hoeft slechts 10 miljoen aan investeringen in en de aankoop is al in 2022 rond gekomen. Waarom niet eerder? Het gaat mij te traag. Nog steeds geen positie, maar wacht af.
MOEdig Voorwaarts
0
quote:

copi schreef op 29 maart 2023 09:19:

[...]je moet eerst zaaien en dan oogsten
Daar denken de CFO (bonus van €5 mln bij beursgang), de COO (uitgekocht als mede-eigenaar van Pondus) en de schoonfamilie van de CEO (Van der Valk - verkopende partij inzake Pondus, recente afbouw aandelenbelang) dan kennelijk anders over. Of hun zaai- en oogstmomenten volgen een ander tijdspad.

Voor de kleine belegger is echter nog maar afwachten of hun duur gekochte "zaad" iets anders dan een "misoogst" gaat opleveren.
[verwijderd]
1
Calvin
0
quote:

Spoorman schreef op 29 maart 2023 09:15:

[...]
Gecondoleerd.
nergens voor nodig maat haha ik ben niet dood hoor. En gelukkig maar kleine posities van 2% en 0.8%(CM). Getrapt gekocht dus het verlies is ook niet reuze.
GAK: CM=15, Ebusco=16 en JET is 21. Ik vind het wel knap dat de schuld echt meer dan gehalveerd is. Ebusco is over een paar maanden zo weer op 15 a 20 met deze vooruitzichten. Bij JET, daar blijf ik even vanaf en CM koop ik een keer bij op 8. Ik zie wel.
voda
0
Update: Ebusco schroeft winstverwachtingen terug

Omzet in 2022 fors omhoog.

(ABM FN-Dow Jones) Ebusco heeft in 2022 de omzet fors zien stijgen, maar schroefde wel de verwachtingen voor de winstgevendheid op middellange termijn terug. Dit bleek woensdagochtend uit cijfers van de bussenbouwer uit Deurne.

De winstdoelstelling voor de middellange termijn werd door Ebusco opnieuw beoordeeld en werd verlaagd. Ebusco verwacht binnen vijf jaar een EBITDA-marge van 20 tot 25 procent te halen, terwijl eerder nog rekening werd gehouden met een marge van 35 procent.

Ebusco verwachtte dat de marges in de tweede helft van 2022 hoger zouden zijn dan in de eerste jaarhelft, maar dit bleek niet het geval door onder meer hogere productiekosten om de Ebusco 3.0-bus op de weg te krijgen. Ook sprak het bedrijf van een negatieve mix vanwege de vertraagde levering van 2.2-bussen, hogere grondstofprijzen en extra ontwerpkosten als gevolg van de order van BVG.

In een toelichting tegenover ABM Financial News liet CEO Peter Bijvelds weten last te hebben van de hogere grondstofprijzen en gestegen loonkosten. "We kunnen nog niet alles doorberekenen." Op de vraag wanneer Ebusco wel in staat zal zijn deze kosten volledig door te berekenen, antwoordde Bijvelds dat dit afhankelijk is van marktontwikkelingen en ook wat de concurrentie doet. "Volvo is al gestopt met de productie van bussen en we zien dat andere fabrikanten offertes terugtrekken. Het heeft tijd nodig om de kosten door te berekenen, maar die ontwikkeling is al wel gaande." Een verlaging van de margeverwachtingen, betekent volgens Bijvelds niet "dat we niet alsnog voor het originele plan gaan".

De topman zegt dat de verstoringen in de chipsector "een heel eind voorbij" zijn.

De bussenbouwer bevestigde de plannen om op middellange termijn 3.000 bussen per jaar te produceren. Binnen vijf jaar moet dit bereikt worden

De omzet steeg afgelopen jaar met 360 procent ten opzichte van 2021 tot 111,6 miljoen euro, ondanks de vertraagde levering van bussen. ING mikte op een jaaromzet van 161 miljoen euro en Jefferies ging uit van 165 miljoen euro.

Er droegen 261 bussen bij aan de jaaromzet. Over de gemiddelde verkoopprijs per bus kon Ebusco geen uitspraken doen. Reden hiervoor is dat de prijzen van bussen sterk afhankelijk zijn van de wensen van klanten in Europese tenderprocedures, aldus Ebusco. Bijvelds wilde wel vertellen dat de gemiddelde verkoopprijs is gestegen.

De brutowinstmarge, aangepast voor eenmalige posten, daalde van 21,3 naar 14,0 procent. Zonder eenmalige posten zou Ebusco een brutomarge hebben behaald van ruim 20 procent.

Het EBITDA-verlies bleef met 34,8 miljoen euro grofweg gelijk aan het verlies van 34,2 miljoen euro een jaar eerder. Hier wees Ebusco onder meer op inefficiënties in de productie als gevolg van de verstoringen in de aanvoerketen.

Onder de streep restte een verlies van 32,2 miljoen euro. Dat was in 2021 nog een verlies van 26,8 miljoen euro.

Ebusco had aan het einde van het jaar 95,2 miljoen euro in kas. Bijvelds zei dat Ebusco voldoende middelen heeft om de groei dit jaar te financieren.

Het orderboek steeg afgelopen jaar van 325 naar 1.474 bussen, waaronder 388 Ebusco 3.0-bussen.

Outlook

Op basis van het orderboek, lopende aanbestedingen en voorziene leveringen, verwacht Ebusco dat de omzet in 2023 opnieuw scherp zal stijgen, waarbij 550 tot 600 bussen zullen bijdragen aan de omzet. De brutomarge zal verbeteren en het EBITDA-resultaat zal positief zijn, al zal de verbetering vooral plaatsvinden in de tweede jaarhelft.

Ook verwacht Ebusco een aanhoudende groei van het orderboek op basis van de huidige pijplijn voor tenders.

De investeringen zullen 10 tot 15 miljoen euro bedragen en zullen gericht zijn op het realiseren van toekomstige groei.

Het aandeel maakte woensdagochtend een koersval van ruim acht procent.

Update: om meer informatie, toelichting van CEO en koersreactie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
2
09:39
*Degroof Petercam verlaagt koersdoel Ebusco van 26,00 naar 16,00 euro
09:39
*Degroof Petercam handhaaft koopadvies op Ebusco
[verwijderd]
0
quote:

voda schreef op 29 maart 2023 09:45:

09:39
*Degroof Petercam verlaagt koersdoel Ebusco van 26,00 naar 16,00 euro
09:39
*Degroof Petercam handhaaft koopadvies op Ebusco
lachertje van het jaar dit bedrijf
Drufeltje
0
quote:

MOEdig Voorwaarts schreef op 29 maart 2023 09:37:

[...]

Nog ruim 50 eurocent en dan is zijn koersdoel behaald.

Wellicht volgt op basis van de verlaagde doelstelling, de tegenvallende cijfers en de vertraagde capaciteitsopbouw echter spoedig een neerwaartse bijstelling.

De tijd zal het leren.
Wat ben jij Moedig!
Groeneguru
5
Wat hier gebeurt op dit forum is precies dezelfde geouwe ?!#£&r als vroeger op de Engelstalige Tesla forum. Men probeerde met man en macht de aandeel kapot te kletsen met doom scenarios en aandeelhouders bang te maken om ondertussen als shorter te gokken op koersdaling. Helaas bleek achter Tesla als aandeel (toen) van 500 euro naar (omgerekend met aandeel splitsing) nog door te stijgen naar een top van pakweg 3000 euro per aandeel!!
Tesla heeft bewezen dat de aanhouder en technische pioniers met durf en know how ook echt doorbreken en vette winsten kunnen leveren.
Laat de shorters hier maar lekker negatief kletsen want ik heb in ieder geval volledig vertrouwen in de leiding en groeiplannen van Ebusco.
Unimog
0
vele korte termijn speculanten er nu wel uit
10+ sluiten zou een stuk vriendelijker ogen
voda
1
Beursblik: zwakke cijfers Ebusco

Doelen zijn nu wel realistischer volgens ING.

(ABM FN-Dow Jones) Ebusco heeft in 2022 zwakke resultaten geboekt, maar de neerwaarts bijgestelde winstdoelen zijn nu wel realistischer. Dit oordeelde analist Tijs Hollestelle van ING woensdag.

De omzet viel met 111,6 miljoen euro circa 31 procent lager uit dan waar ING op mikte. De marge bedroeg 14 procent tegen een door ING voorziene 24,3 procent. Ook de EBITDA en het nettoverlies vielen tegen.

Ebusco verwacht dat dit jaar 550 tot 600 bussen zullen bijdragen aan de resultaten. In het midden van de bandbreedte zou dit circa 12 procent lager zijn dan waar ING op mikt voor dit jaar.

Ebusco verwacht binnen vijf jaar een EBITDA-marge van 20 tot 25 procent te halen, terwijl eerder nog werd gemikt op een marge van 35 procent. ING rekent voor 2025 op een marge van 18,1 procent.

Hollestelle merkte verder op dat de bussen die momenteel na een vertraging worden geleverd uit het orderboek verdwijnen, waardoor het orderboek in theorie lager is dan lijkt. Al eerder zei de analist dat het orderboek ietwat opgepompt is door de vertraagde afleveringen.

Al met al sprak de analist van tegenvallende financiële prestaties. De verwachtingen voor de busvolumes zijn wat lager dan ING had verwacht, maar de verwachting van Ebusco dat de EBITDA dit jaar positief wordt, biedt steun.

De veel lager dan voorziene investeringen in 2022 en 2023 betekenen volgens Hollestelle dat Ebusco voldoende liquiditeit heeft en dat de risico's voor de balans beperkt zijn op korte en middellange termijn. In de eerste helft van dit jaar krijgt Ebusco volgens ING 60 miljoen euro aan betalingen van klanten binnen.

De winstwaarschuwing van Ebusco is volgens Hollestelle pijnlijk, maar de doelen zijn wel realistischer.

ING heeft een koopadvies op Ebusco met een koersdoel van 21,00 euro. Het aandeel leverde woensdagochtend 8,6 procent in op 9,70 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
Alfie Solomons
1
quote:

Alfie Solomons schreef op 29 maart 2023 08:33:

Eerste (handhaving) koersdoel na de cijfers is binnen!

Jefferies 23€
Degroof Petercam 16€
ING 21€
[verwijderd]
0
quote:

Groeneguru schreef op 29 maart 2023 09:46:

Wat hier gebeurt op dit forum is precies dezelfde geouwe ?!#£&r als vroeger op de Engelstalige Tesla forum. Men probeerde met man en macht de aandeel kapot te kletsen met doom scenarios en aandeelhouders bang te maken om ondertussen als shorter te gokken op koersdaling. Helaas bleek achter Tesla als aandeel (toen) van 500 euro naar (omgerekend met aandeel splitsing) nog door te stijgen naar een top van pakweg 3000 euro per aandeel!!
Tesla heeft bewezen dat de aanhouder en technische pioniers met durf en know how ook echt doorbreken en vette winsten kunnen leveren.
Laat de shorters hier maar lekker negatief kletsen want ik heb in ieder geval volledig vertrouwen in de leiding en groeiplannen van Ebusco.
bij IPO 35% afgeven en nu 20-25 % waar consensus 16% is bij analisten. Als je er zo ver naast zit als bedrijfsleiding is vertrouwen niet meer gerechtvaardigd. staaltje blindheid, onkunde en mismanagement.
[verwijderd]
0

Dat je een operationele winstmarge terugdringt van bv 35% naar 32 % zou bij een normaal geleid bedrijf kunnen maar naar 20-25 % is een dusdanige flagrante misser dat de 'bestuurders' aan te rekenen is.
[verwijderd]
0

Ik ga nu vol in AMG ivm de beleggersdag morgen. Ik verwacht een heerlijke koersstijging daar morgen.

Bij ebuskerd is het kommer en kwel
Ron50
6
Mijn aandelen verdubbeld en mijn GAK van 13,66 naar 11,60 bemiddeld, dit is nog ver weg maar ik moet dit doen want het hoort bij mijn beleggingsstrategie. Niets verkopen met verlies. Ebusco is in mijn ogen zeker 15€ waart.
Alfie Solomons
2
8.137 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 ... 403 404 405 406 407 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 26 apr 2024 17:35
Koers 2,790
Verschil +0,238 (+9,33%)
Hoog 2,810
Laag 2,560
Volume 330.961
Volume gemiddeld 337.378
Volume gisteren 158.955

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront