Royal Dutch Shell « Terug naar discussie overzicht

Uitstappen? Is het echt never sell Shell?

Tycoon
0
quote:

Baksteen schreef op 17 september 2022 12:21:

[...]
Het gaat om de overwinst, denk niet dat Shell hierdoor minder winst gaat maken als de voorspellingen
Neen, er zijn twee maatregelen.
1) 33% afroming overwinsten voor olie en gas -> on surprofit
2) omzet alternatieve energieproducenten/leveranciers aftoppen op 180€/MWh. -> on revenue

Van dat laatste heeft next kraftwerke als electriciteitsproducent/trader last. Revenue is not profit!

Shell heeft van beide maatregelen last. De onderneming heeft nl. Een olie, gas en energie (elektriciteits) divisie. Dus wordt mudscherps in alle drie geraakt. Zij het minder bij olie en gas omdat die nauwelijks op EU grondgebied worden gewonnen. Voor de energie/ elektriciteits divisie is het anders daar is het windpark op de Noordzee, de zonnepanelen in Nederland enzovoort volledig getroffen. De opgewekte stroom wordt daar afgetopt op 180€/MWh. Voor de meeste PPA's zal dat geen probleem zijn om dat prijs mogelijk rond dat niveau ligt. Maar voor de niet gecontracteerde hoeveelheid, 'm a.x. De capacity verkoopbaar op de spotmarket, is dat wel een groot probleem

"As the European Commission proposed on Wednesday 14 September to set an EU-wide cap of [b]€180/MWh on revenues for inframarginal electricity producers (the majority of renewables, nuclear and lignite) (see EUROPE B13021A1),[/b["

agenceurope.eu/en/bulletin/article/13...
Tycoon
0
quote:

Tycoon schreef op 17 september 2022 15:09:

[...]

Neen, er zijn twee maatregelen.
1) 33% afroming overwinsten voor olie en gas: -> on surprofit
2) omzet alternatieve energieproducenten/leveranciers aftoppen op 180€/MWh. -> on revenue

Van dat laatste heeft next kraftwerke als electriciteitsproducent/trader last. Revenue is not profit!

Shell heeft van beide maatregelen last. De onderneming heeft nl. Een olie, gas en energie (elektriciteits) divisie. Dus wordt midscheeps in alle drie geraakt. Zij het minder bij olie en gas omdat die nauwelijks op EU grondgebied worden gewonnen. Voor de energie/ elektriciteits divisie is het anders daar is het windpark op de Noordzee, de zonnepanelen in Nederland enzovoort volledig getroffen. De opgewekte stroom wordt daar afgetopt op 180€/MWh. Voor de meeste PPA's zal dat geen probleem zijn om dat prijs mogelijk rond dat niveau ligt. Maar voor de niet gecontracteerde hoeveelheid, 'm a.x. De capacity verkoopbaar op de spotmarket, is dat wel een groot probleem

"As the European Commission proposed on Wednesday 14 September to set an EU-wide cap of €180/MWh on revenues for inframarginal electricity producers (the majority of renewables, nuclear and lignite) (see EUROPE B13021A1),"

agenceurope.eu/en/bulletin/article/13...

Tycoon
0
Uit de speech van von der Leyen:

quote:

schreef:

The Commission is also proposing a temporary revenue cap on ‘inframarginal' electricity producers, namely technologies with lower costs, such as renewables, nuclear and lignite, which are providing electricity to the grid at a cost below the price level set by the more expensive ‘marginal' producers. These inframarginal producers have been making exceptional revenues, with relatively stable operational costs, as expensive gas power plants have driven up the wholesale electricity price they receive. The Commission proposes to set the inframarginal revenue cap at €180 EUR/MWh. This will allow producers to cover their investment and operating costs without impairing investment in new capacities in line with our 2030 and 2050 energy and climate goals. Revenues above the cap will be collected by Member State governments and used to help energy consumers reduce their bills. Member States trading electricity are encouraged, in a spirit of solidarity, to conclude bilateral agreements to share part of the inframarginal revenues collected by the producing State for the benefit of end-users in the Member State with low electricity generation. Such agreements shall be concluded by 1 December 2022 where a Member State's net imports of electricity from a neighbouring country are at least 100%.

Thirdly, the Commission is also proposing a temporary solidarity contribution on excess profits generated from activities in the oil, gas, coal and refinery sectors which are not covered by the inframarginal revenue cap. This time-limited contribution would maintain investment incentives for the green transition. It would be collected by Member States on 2022 profits which are above a 20% increase on the average profits of the previous three years. The revenues would be collected by Member States and redirected to energy consumers, in particular vulnerable households, hard-hit companies, and energy-intensive industries. Member States can also finance cross-border projects in line with the REPowerEU objectives or use part of the revenues for the common financing of measures protecting employment or promoting investments in renewables and energy efficiency.
ec.europa.eu/commission/presscorner/d...
Papa Opgelet 1970
0
quote:

Tycoon schreef op 17 september 2022 15:50:

Uit de speech van von der Leyen:

[...]

ec.europa.eu/commission/presscorner/d...

Shell heeft maar een hele kleine winst op Groene energie tw wind en zon, maar als ze de winst van Pernis gaan afromen is het wel slecht voor Shell
Ron-tron system
3
Het mooie is dat alles wat nu afgeroomd wordt als overwinsten later weer juridisch aangepakt wordt en terug int bedrijf gaat.
Europa gaat volledig de verkeerde kant op want deze niet democratische regel heeft natuurlijk enorme gevolgen voor toekomstige investeringen van multinationals en ook gaan sommige activiteiten verhuizen.
Niemand wil in onzekerheid investeren.
Hoe socialer beleid in Europa hoe sneller we tenonder zullen gaan en de euro zal de barometer worden.
In belgie maken ze een nieuwe maatregel 400eur korting voor de brede middenklasse op de energiefactuur kostprijs 1miljard waarvan 500miljoen nog moet gezocht worden ja gezocht dat wil dus gewoon zeggen dat ze dit later terug moeten betalen:)
Wat een onkunde beleid gebaseerd op schulden dus iedereen kan een land regeren je moet niet meer kunnen rekenen want alle oplossingen zijn verkopen van eigendom of activa en daarna huren of gewoon extra schulden maken.
Nu is Europa net hetzelfde duizenden miljarden opgestapelde schulden in een badbank die de spaarzame Europeaan bekoopt met devaluatie.
Tycoon
0
quote:

Papa Opgelet 1970 schreef op 17 september 2022 16:10:

[...]

Shell heeft maar een hele kleine winst op Groene energie tw wind en zon, maar als ze de winst van Pernis gaan afromen is het wel slecht voor Shell
Bij pernis gaat het inderdaad over de overwinst of bottem line. Maar voor zon-, windenergie, waterstof en biogas gaat het over OMZET en niet winst. Daar wordt de top line beperkt tot 180 €/MWh. Ze spreken bij die alternatieve bewust niet over winst omdat de meeste verlies leiden.

Omzet = revenue = top line
Winst = profit = bottem line

"The Commission is also proposing a temporary revenue cap on ‘inframarginal' electricity producers, namely technologies with lower costs, such as renewables, nuclear and lignite, which are providing electricity to the grid at a cost below the price level set by the more expensive ‘marginal' producers. "
gg25
0
quote:

Pandjesbaas schreef op 17 september 2022 15:01:

[...]

15% is een onredelijk hoog rendement op een aandeel. Voor een aandeel dat 4 euro per jaar uitkeert is zelfs bij een koers van 40 euro het rendement nog 10%, wat aan de hoge kant is. Kennelijk verwachten ze dat de jaarlijkse uitkering op termijn naar zo'n 2 euro zal dalen, (dus 50 ct per kwartaal), en dat de markt toch zeker 5% rendement wil maken.
Als buybacks al rendement opleveren wat ik betwijfel want vermogen om te investeren neemt af op de lange termijn. Bij 100 procent buybacks is er zelfs sprake van 0 procent groei. Als de rente nog meer stijgt is het ook nadelig. Wellicht wordt het gebruikt om de winst per aandeel op te krikken om de top een hogere bonus te geven. Vaak is dat de reden. In ieder geval als er al sprake is van een hogere waarde is die al lang bekend. Shell geeft aan dividend met jaarlijks 4 procent te verhogen dus dat is ook al bekend. Met andere woorden het buyback resultaat zit dan nu al in de koers of de aandeelhouders hebben tijdje lopen slapen. Ik had al eerder berekend dat shell bij een dividendpercentage van gelijk aan bijvoorbeeld total op de koers 19 zou staan. Dit is volgens mij nog stuk hoger dan shell vroeger uitkeerde ik meen 6 procent maar heb dat niet berekend of bekeken. Met andere woorden dan staat het relatief nog hoog op die 19. De koers staat nu op 26 dat is dus 35 procent hoger dan die 19. In mijn inziens is dan al ruim de komende dividendverhoging ingeprijsd en een stuk buybacks(wat de meesten geloven maar ik niet maar heeft dan wel invloed op de koers). Daar heb je die 30 procent al te pakken waarover hierboven wordt gesproken.

Gaarne inhoudelijk reageren zeg ik er alvast bij die hele discussie van vorige keer laat ik aan me voorbij gaan.
Ron-tron system
0
quote:

gg25 schreef op 17 september 2022 17:25:

[...]

Als buybacks al rendement opleveren wat ik betwijfel want vermogen om te investeren neemt af op de lange termijn. Bij 100 procent buybacks is er zelfs sprake van 0 procent groei. Als de rente nog meer stijgt is het ook nadelig. Wellicht wordt het gebruikt om de winst per aandeel op te krikken om de top een hogere bonus te geven. Vaak is dat de reden. In ieder geval als er al sprake is van een hogere waarde is die al lang bekend. Shell geeft aan dividend met jaarlijks 4 procent te verhogen dus dat is ook al bekend. Met andere woorden het buyback resultaat zit dan nu al in de koers of de aandeelhouders hebben tijdje lopen slapen. Ik had al eerder berekend dat shell bij een dividendpercentage van gelijk aan bijvoorbeeld total op de koers 19 zou staan. Dit is volgens mij nog stuk hoger dan shell vroeger uitkeerde ik meen 6 procent maar heb dat niet berekend of bekeken. Met andere woorden dan staat het relatief nog hoog op die 19. De koers staat nu op 26 dat is dus 35 procent hoger dan die 19. In mijn inziens is dan al ruim de komende dividendverhoging ingeprijsd en een stuk buybacks(wat de meesten geloven maar ik niet maar heeft dan wel invloed op de koers). Daar heb je die 30 procent al te pakken waarover hierboven wordt gesproken.

Gaarne inhoudelijk reageren zeg ik er alvast bij die hele discussie van vorige keer laat ik aan me voorbij gaan.
Koers/winst verhouding eens bekijken en vergelijken in de sector.
Dividenden zijn niet de belangrijkste waardemeter zeker niet een koers/winst verhouding is vele malen belangrijker.
gg25
0
Inkoopprogramma’s zijn een waarschuwingssignaal
Lamont: "Bedrijven kunnen kiezen om cash te investeren in het bedrijf voor toekomstige groei, of het terug te laten vloeien naar de aandeelhouders. Als er geen aantrekkelijke investeringsmogelijkheden zijn, is het beter om het terug te geven aan de aandeelhouders. Een hoge uitkering aan de aandeelhouders kan dus wijzen op een gebrek aan investeringsmogelijkheden."

Dit stuk hierboven komt uit een artikel van de iex zelf. Dus niet de minste de beste...... dit punt heb ik al eerder genoemd, eerder een zwaktebod naar aandeelhouders toe. Wat je er dus bij rekent voor een aandeel wat meer waard woord (minder aandelen_dien je er ook weer af te halen door de negatieve effecten is mijn standpunt dus voor de duidelijkheid.
gg25
0
quote:

Carl 2-8 schreef op 17 september 2022 17:29:

[...]
Koers/winst verhouding eens bekijken en vergelijken in de sector.
Dividenden zijn niet de belangrijkste waardemeter zeker niet een koers/winst verhouding is vele malen belangrijker.
Klopt hoor wat je zegt echter die van total is veel gunstiger dan die van shell bijvoorbeeld.
Mijn punt zegt ook niet alles gaat uiteindelijk om koers winst in de toekomst de rest is bijzaak. Echter dat buybacks direct rendement opleveren is complete
onzin mijn inziens. Er zijn onderzoeken naar gedaan door harvard en andere financiële specialisten over het nut van buybacks.. En er zijn ook verschillende inzichten over. Als je met deze energieprijzen buybacks gaat doen komt niet echt geloofwaardig over moet ik zeggen. Een zwaktebod dus.

Echter dit is mijn mening meer niet.
gg25
0
Tycoon
0
quote:

gg25 schreef op 17 september 2022 17:43:

www.iexprofs.nl/Nieuws/287900/aandele...

Vond dit nog op iex waarin 6 redenen staat waarom aandeleninkoop slecht is. Voor de serieuze liefhebbers.
Neem sheel power in progress strategie nog eens door. De buybacks gebeuren met het surplus, nadat het voor investeringen voorzien bedrag werd afgehouden.

Het is dus niet of terugkopenn of investeren in de toekomst maar beiden bij shell.
www.shell.com/powering-progress/power...

win some...
4
quote:

gg25 schreef op 17 september 2022 17:31:

Inkoopprogramma’s zijn een waarschuwingssignaal
Lamont: "Bedrijven kunnen kiezen om cash te investeren in het bedrijf voor toekomstige groei, of het terug te laten vloeien naar de aandeelhouders. Als er geen aantrekkelijke investeringsmogelijkheden zijn, is het beter om het terug te geven aan de aandeelhouders. Een hoge uitkering aan de aandeelhouders kan dus wijzen op een gebrek aan investeringsmogelijkheden."

Dit stuk hierboven komt uit een artikel van de iex zelf. Dus niet de minste de beste...... dit punt heb ik al eerder genoemd, eerder een zwaktebod naar aandeelhouders toe. Wat je er dus bij rekent voor een aandeel wat meer waard woord (minder aandelen_dien je er ook weer af te halen door de negatieve effecten is mijn standpunt dus voor de duidelijkheid.
Gewoon een beetje uitzoomen en zaken op langere termijn bekijken. Shell heeft 64 miljard geînvesteerd in de overname van BG. Dit bedrag had Shell natuurlijk niet cash voor handen. De overname is daarom gefinancieerd met schuld en de uitgifte van aandelen. De cash die na de overname is gegenereerd wordt gebruikt om de schulden af te betalen en om de aandelen weer terug te kopen. Dit is een verstandige en ook heel gebruikelijke manier om grote investeringen voor de lange termijn te doen. Indirect iwordt de cash dus wel degelijk gebruikt om investeringen te doen.
gg25
0
quote:

win some... schreef op 17 september 2022 17:54:

[...]

Gewoon een beetje uitzoomen en zaken op langere termijn bekijken. Shell heeft 64 miljard geînvesteerd in de overname van BG. Dit bedrag had Shell natuurlijk niet cash voor handen. De overname is daarom gefinancieerd met schuld en de uitgifte van aandelen. De cash die na de overname is gegenereerd wordt gebruikt om de schulden af te betalen en om de aandelen weer terug te kopen. Dit is een verstandige en ook heel gebruikelijke manier om grote investeringen voor de lange termijn te doen. Indirect iwordt de cash dus wel degelijk gebruikt om investeringen te doen.
Inderdaad lange termijn gaat het om. Die buybacks zullen niet echt negatief op de koers gaan zitten, de miljarden vliegen je om de oren bij shell maar ze er lukraak bij optellen gaat mij echt te ver moet ik zeggen. Op lange termijn kun je prima beleggen in shell maar denk niet dat je 30 procent rendement gaat halen in twee jaar of er moeten echt gekke dingen gaan gebeuren.
Pandjesbaas
1
quote:

gg25 schreef op 17 september 2022 17:25:

[...]

Als buybacks al rendement opleveren wat ik betwijfel want vermogen om te investeren neemt af op de lange termijn. Bij 100 procent buybacks is er zelfs sprake van 0 procent groei. Als de rente nog meer stijgt is het ook nadelig. Wellicht wordt het gebruikt om de winst per aandeel op te krikken om de top een hogere bonus te geven. Vaak is dat de reden. In ieder geval als er al sprake is van een hogere waarde is die al lang bekend. Shell geeft aan dividend met jaarlijks 4 procent te verhogen dus dat is ook al bekend. Met andere woorden het buyback resultaat zit dan nu al in de koers of de aandeelhouders hebben tijdje lopen slapen. Ik had al eerder berekend dat shell bij een dividendpercentage van gelijk aan bijvoorbeeld total op de koers 19 zou staan. Dit is volgens mij nog stuk hoger dan shell vroeger uitkeerde ik meen 6 procent maar heb dat niet berekend of bekeken. Met andere woorden dan staat het relatief nog hoog op die 19. De koers staat nu op 26 dat is dus 35 procent hoger dan die 19. In mijn inziens is dan al ruim de komende dividendverhoging ingeprijsd en een stuk buybacks(wat de meesten geloven maar ik niet maar heeft dan wel invloed op de koers). Daar heb je die 30 procent al te pakken waarover hierboven wordt gesproken.

Gaarne inhoudelijk reageren zeg ik er alvast bij die hele discussie van vorige keer laat ik aan me voorbij gaan.
Tja, buybacks zijn nu eenmaal geld dat door het bedrijf rechtstreeks aan de aandeelhouders betaald wordt, net als dividend. Net als de rest van de wereld weten analisten dat ook, behandelen het alsof het hetzelfde is, en baseren hun koersdoelen daar op. Veel meer dat je niet voorbij zou gaan valt er niet over te zeggen...
hanspjak@gmail.com
0
www.iex.nl/Artikel/755719/Wall-Street...

Een klein zijstapje.. buiten shell topic, maar technische analyse vwb zo ongeveer de gehele beurs. Gepubliceerd vrijdag voor 8 uur.. zelf ben ik (zeer negatief) gestemd vwb de beurs .. want wie kan er tegen een stijl stijgende rentecurve opboksen, behalve de aardappelboeren (inferieure goederen).. Wat zou aanleiding kunnen geven voor een herstel op dit moment?
Baksteen
0
quote:

Tycoon schreef op 17 september 2022 15:09:

[...]

Neen, er zijn twee maatregelen.
1) 33% afroming overwinsten voor olie en gas -> on surprofit
2) omzet alternatieve energieproducenten/leveranciers aftoppen op 180€/MWh. -> on revenue

Van dat laatste heeft next kraftwerke als electriciteitsproducent/trader last. Revenue is not profit!

Shell heeft van beide maatregelen last. De onderneming heeft nl. Een olie, gas en energie (elektriciteits) divisie. Dus wordt mudscherps in alle drie geraakt. Zij het minder bij olie en gas omdat die nauwelijks op EU grondgebied worden gewonnen. Voor de energie/ elektriciteits divisie is het anders daar is het windpark op de Noordzee, de zonnepanelen in Nederland enzovoort volledig getroffen. De opgewekte stroom wordt daar afgetopt op 180€/MWh. Voor de meeste PPA's zal dat geen probleem zijn om dat prijs mogelijk rond dat niveau ligt. Maar voor de niet gecontracteerde hoeveelheid, 'm a.x. De capacity verkoopbaar op de spotmarket, is dat wel een groot probleem

"As the European Commission proposed on Wednesday 14 September to set an EU-wide cap of [b]€180/MWh on revenues for inframarginal electricity producers (the majority of renewables, nuclear and lignite) (see EUROPE B13021A1),[/b["

agenceurope.eu/en/bulletin/article/13...

Wat ik ervan begrepen heb is, een windpark verkocht verleden jaar stroom als voorbeeld voor 0,14, nu door de hoge gasprijs verkopen ze dit voor 0,40, zonder extra kosten, en dat wordt afgeroomd
200.031 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 9899 9900 9901 9902 9903 9904 9905 9906 9907 9908 9909 ... 9998 9999 10000 10001 10002 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 8 mei 2024 17:39
Koers 33,770
Verschil -0,115 (-0,34%)
Hoog 33,925
Laag 33,505
Volume 5.274.500
Volume gemiddeld 7.118.635
Volume gisteren 4.323.470

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront