Royal Dutch Shell « Terug naar discussie overzicht

Uitstappen? Is het echt never sell Shell?

bp5ah
0
quote:

kooning schreef op 14 september 2020 12:15:

[...]Precies! Ik verwacht ook een daling tot onder de 10€. De vooruitzichten en het sentiment om te beleggen in Shell zijn superslecht. Olieprijs werkt ook niet mee. Ik geloof er totaal niet in dat de bodem bijna bereikt is.
Nog steeds niet, ik zou erin geloven als de dalingen plaatsvinden onder omzet en dat is totaal niet het geval.

In maart op weg naar de €10,** ging dit met omzetten van 40 - 50 miljoen stukjes , vandaag bijv. tot nu toe 3.5** miljoen stukjes.
030 N
0
quote:

Take a sisi schreef op 14 september 2020 12:14:

[...]
Als het dieptepunt daar eindigt dan kunnen we dus vanaf november weer omhoog ;-)
Goed om te weten, verdubbel ik tegen die tijd mijn positie...
[verwijderd]
0
quote:

Take a sisi schreef op 14 september 2020 12:14:

[...]
Als het dieptepunt daar eindigt dan kunnen we dus vanaf november weer omhoog ;-)
Als Shell in Q3 genoeg winst maakt om het dividend te kunnen betalen, dan is het veel positiever dan de 18 miljard verlies krantenkoppen.
tjongejonge
0
www.iexprofs.nl/Must-read/506661/Must...

De vraag naar olie zal nooit meer zo groot zijn als voor de coronacrisis, verwacht BP. In alle scenario's neemt het gebruikt van alternatieve energieën flink toe. Dat worden lastige OPEC-vergaderingen en lastige tijden voor beleggers in de oliesector.
MotR
0
quote:

bp5ah schreef op 14 september 2020 12:12:

Van IEX beetje posivitisme :

Moet u nu direct, met u toch al zo beblaarde billen, uit Shell en consorten hollen? Ik denk het niet. U moet volgens mij ten eerste Royal Dutch Shell als energiebedrijf zien en niet als louter olieconcern. Het heeft overal de vinger aan de pols, is groot in gas en staat vooraan bij waterstof.

Nog iets, wat de energiemix ook wordt, het gaat er als beleggers om waar de knaken worden verdiend en de cash flows zitten. In theorie kan het dat we over dertig jaar zowat gratis op waterstof rijden, waar niemand iets aan verdient, maar dat Shell dikke marges haalt in allerlei old school vintage olienichemarkten.

Ik maak vaak de vergelijking met de tabaksindustrie, wat ook al een halve een meer dan verguisde en zeker ook krimpmarkt is. En Altria is een van de beste aandelen in die tijd. Hoe minder er wordt gerookt, hoe hoger de marges. En dividenden. En buybacks. Denk dus nog maar even na over uw oliefondsen?

De vergelijking met Altria is om meerdere redenen onzinnig.

Maar gelukkig kan Shell, misschien, ooit, geld verdienen met “old school vintage olienichemarkten” als waterstof gratis is.

Als dit positivisme moet voorstellen......
MotR
0
quote:

Buyandhold2020 schreef op 14 september 2020 11:56:

[...]

Dit antwoord kan je niet serieus menen: kijk hoeveel uitstaande aandelen er zijn en bekijk dan de volumes die per dag verhandeld worden. Er is nou niet bepaald serieuze handel, als er 'big boys' uit zouden stappen zouden de volumes wel wat serieuzer zijn denk je niet?
Of zouden ze afspreken omstebeurt te verkopen en elkaar achteraf te compenseren (want de eerste verkoper krijgt dan een hogere prijs dan de latere verkoper)? Zo werkt het natuurlijk (gelukkig) niet.

Veel aannemelijker lijkt het me dat:
a) er geen vraag is tegen hogere prijzen
b) er heel weinig aanbod is tegen lagere prijzen
c) daardoor zijn de verhandelde volumes enigszins normaal en glijdt de koers langzaam af, waarschijnlijk blijft dit zo totdat het management wat van zich laat horen.
Je hebt helemaal gelijk buyandhold2020. Maar voor veel speculanten is het makkelijker te verwijzen naar samenzweringen dan naar hun eigen foute beleggingskeuzes (of zelfs maar naar normaal vraag en aanbod gedreven koersverloop).
[verwijderd]
0
quote:

ToTheTop schreef op 14 september 2020 11:56:

En dit is wat Namy beter doet, mits ze er al vroeg bij was. >>> De markt beweegt verder als een golf. Mensen volgen de trend als een kudde. In het echte leven kan afwijken van de kudde verstandig zijn. Bij beleggen is dit echter gevaarlijk! In je eentje kan je een trend niet keren. Het is daarom verstandig om mee te beleggen met de trend. Op die manier behaal je de beste resultaten. ( De kudde moet op dit moment niets van Shell of de olie sector weten, aan de andere kant zitten we wel met een goedkoop kaartje in een zo goed als lege trein.. )
Of voor een tientje in een lege vliegtuig naar Spanje die knalrood op de Coronakaarten ingekleurd is. De kudde blijft weg van dat sentiment.
Yes we can
0
quote:

spell66 schreef op 14 september 2020 12:20:

Ik moet altijd erg lachen om hoe beleggers gaan rationaliseren als de koers van iets hun verwachting niet volgt. Maar de mooiste zijn de emotionele pleidooien, waarom een lage koers toch echt niet kan.

Er is onzekerheid over de economie, de energiesector is uit de gratie op dit moment en Shell heeft teveel schulden, veel meer is het niet.

Maar geduld tonen is het moeilijkste dat er is, maar wel noodzakelijk om succesvol te zijn.
Rationeel blijven is ALTIJD belangrijk, het gaat dus niet over gaan rationaliseren. Ik heb bij voorbeeld, rationeel, niet de verwachting dat de koers van Shell nu zeer sterk zal gaan stijgen. Ik heb rationeel de verwachting dat op langere termijn de koers zal gaan stijgen. Dat de koers mijn verwachting niet volgt is in deze dus je reinste onzin.
ToTheTop
0
quote:

Rappe schreef op 14 september 2020 12:29:

[...]
Of voor een tientje in een lege vliegtuig naar Spanje die knalrood op de Coronakaarten ingekleurd is. De kudde blijft weg van dat sentiment.
De hoge afschrijving in Q2 heeft veel beleggers afgestoten, dan volgde het verlaagde rendement en hoe dieper je snuffelt hoe meer je tegen komt idd. In mijn ogen is het haast onmogelijk dat generatoren na 7 maanden onderzoek nog steeds niet gerepareerd zijn. Dat ruikt naar sabotage in het ergste geval. En als het sabotage betreft, dan is het niet de eerste de beste saboteur maar iemand met behoorlijk veel verstand van zaken, omdat men het probleem niet snel opgelost krijgt. Er is ook een motief in landsbelangen door dat ook andere grote olie en gas bedrijven risico lopen op grote financieele schade bij te lage of goedkope verkopen.
BeSure68
0
Vrijdag expireren heel veel call opties (maand en kwartaal) van Shell. Die lopen dan waardeloos af. Tot vrijdag zal de koers tussen 11,80 en 12,00 schommelen. Hopelijk gaan we daarna weer de weg omhoog vinden. Het blijft wel hopen. Samen met een Corona vaccin, hogere olieprijs en een minder sterke dollar. Dat gaat nog wat worden ...
tjongejonge
0
quote:

Buyandhold2020 schreef op 14 september 2020 11:56:

[...]

Veel aannemelijker lijkt het me dat:
a) er geen vraag is tegen hogere prijzen
b) er heel weinig aanbod is tegen lagere prijzen
c) daardoor zijn de verhandelde volumes enigszins normaal en glijdt de koers langzaam af, waarschijnlijk blijft dit zo totdat het management wat van zich laat horen.
en

d) de toemende druk op big boys om uit 'vieze fondsen' te stappen niet onmiddellijk leidt tot paniekverkoop onder hoge omzetten maar wel tot het gestaag gaan afbouwen van oliegerelateerde aandelen.
ToTheTop
0
quote:

tjongejonge schreef op 14 september 2020 12:40:

[...]

en

d) de toemende druk op big boys om uit 'vieze fondsen' te stappen niet onmiddellijk leidt tot paniekverkoop onder hoge omzetten maar wel tot het gestaag gaan afbouwen van oliegerelateerde aandelen.
En B v B ondersteund dat door inkoop eigen aandelen op hogere koersen? In 2018 stemde 95% van de aandeelhouders tegen vergroening onder advies van B v B... B v B had flink geïnvesteerd in fossiele brandstoffen (de lichtste vorm), dus kon ergens niet anders.
OO27
3
Ik denk dat Shell met deze koers een goede investering is. Er wordt op dit forum veel gediscussieerd over wat de prijs op korte termijn gaat doen en of Shell voor nu een goede investering is. Je moet naar mijn inziens Shell ook niet kopen voor korte termijn, maar voor de midden tot langere termijn doen (minimaal 4 jaar denk ik). Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er meer aantrekkelijke aandelen zijn op dit moment.

Op de langere termijn denk ik dat Shell een goede investering blijkt om de volgende redenen:

- www.eia.gov/todayinenergy/detail.php?...

Als je naar het EIA report over de global energy outlook kijkt, zie je dat ze verwachten dat tegen 2050 de wereldwijde energie vraag met 50% is toegenomen. Dit komt vooral door groei in Azie. Je kan hierin ook lezen dat de totale vraag naar olie en gas ook nog flink zal toenemen. Als percentage van het totaal is het lager, door de groei van alternatieve energiebronnen.

- www.shell.com/energy-and-innovation/t...

Als je het vorige rapport vergelijkt met het Shell energy transition report, zie je dat het redelijk overeen komt.

Shell denkt zelf dat de vraag naar olie en gas tot in de 2030's blijft toenemen en daarna langzaam zal afvlakken tot 2050. tegen die tijd is de vraag naar olie 85% vergeleken met 2019 terwijl de gas vraag tegen die tijd nog hoger is dan nu.

Dit zijn de bestaande markten waarin Shell groot is, nu de groeimarkten.

* Shell verwacht dat de vraag naar oil products tot 2050 contant blijft stijgen.

* De vraag naar biofuel en hydrogen zal sterkt toenemen, iets waarin Shell kan groeien en momenteel al in aan het investeren zijn.

Cashflow:

Om hun huidige gas en olie velden te kunnen blijven gebruiken en om aan de toekomstige toenemende vraag te kunnen voldoen, moet Shell blijven investeren in het vinden van nieuwe velden en nieuwe extractie technieken. Daarnaast moeten ze nog cash overhebben om in groeimarkten te investeren. In hun energy transition report staat dat ze een break even prijs hebben van onder de 40 dollar. De EIA (https://www.eia.gov/outlooks/steo/report/prices.php) verwacht dat de prijs in 2021 zo rond de 49 dollar zal liggen. Dit geeft Shell genoeg cashflow met het huidige dividend om schulden af te betalen, te herinvesteren en dividend uit te blijven betalen.

Sinds de koop van de BG group is Shell een groot gasbedrijf geworden. Als je naar de Q2 resultaten van 2019 kijkt zie dat bij een gemiddelde gasprijs van €2,56 en olie van €64,36, Shell integrated gas een grotere winst maakte dan Upstream en Downstream. (Je zou Shell dus bijna een gas bedrijf kunnen noemen) Met de toenemende gas prijs, gaat Shell dus veel geld verdienen met gas en minder met olie. Dit kan Shell verder helpen om een gezonde cashflow te genereren.

Corona:
De corona crisis heeft tijdelijke voor een groot vermindering in vraag naar vooral olie gezorgd. Ik ben van mening dat dit slechts geldt voor de korte termijn en dat uiteindeljk de vraag naar olie en gas weer zal toenemen. Zeker als wereldwijd economieën de krimp van dit jaar weer willen inhalen op korte termijn, wat zicht uit in meer vraag naar grondstoffen. Ik denk niet dat de corona crisis zal zorgen voor een sprong naar meer renewables gaat zorgen. Dit vooral omdat het technische gezien niet mogelijk is om in een tijdspan van enkele jaren deze sprong te maken, en te voldoen naar de toenemende vraag van energie.

Kortom:

De energiemarkt gaat de komende decennia alleen maar groeien. De totale Gas en Olie vraag blijven voorlopig waarschijnlijk groeien. Shell speelt hierop in en heeft door een groot aandeel in gas en lage break even olieprijzen genoeg ruimte over om de komende jaren te blijven groeien en investeren. Ik denk dan ook dat Q3 en Q4 van 2020 zullen meevallen in vergelijking tot Q2 dit jaar. Shell is dus een goede investering voor de lange termijn.


tjongejonge
0
quote:

ToTheTop schreef op 14 september 2020 12:44:

[...] En B v B ondersteund dat door inkoop eigen aandelen op hogere koersen?
Tja, als hij als CEO niet meer achter zijn bedrijf staat wordt het tijd om op te stappen natuurlijk ;-)
ToTheTop
0
quote:

tjongejonge schreef op 14 september 2020 12:47:

[...]

Tja, als hij als CEO niet meer achter zijn bedrijf staat wordt het tijd om op te stappen natuurlijk ;-)
Zichzelf uitkopen kan niet, dan brand je heel hard je vingers. Deze recessie gaat veel roet in het eten gooien... De oplopende staatsschulden en het risicovolle investeer klimaat, zal de nieuwbouw van gascentrales drukken in de Eurozone, maar er kleeft ook veel risico aan het in gang houden van te oude kerncentrales door België en Frankrijk.
[verwijderd]
0
quote:

Rappe schreef op 14 september 2020 12:29:

[...]
Of voor een tientje in een lege vliegtuig naar Spanje die knalrood op de Coronakaarten ingekleurd is. De kudde blijft weg van dat sentiment.
Mijn vermogen om risico's in te calcucleren wordt hier vaak in twijfel getrokken. Ik had gewoon een werkweek in het vakantiehuisje in een rustige plaats van een bekende. Tweemaal boodschappen gedaan met een mondkapje, op het strand was er voldoende ruimte om twintig meter afstand te houden en nog wat weggeweest met de auto.

Andere landen kennen ook een incubatietijd voor Nederland; ik weet zeker dat er genoeg gebieden in Spanje zijn waar je minder risico loopt dan in de stad waar ik woon met elke zaterdag volle winkelstraten en terassen.

ToTheTop
0
quote:

Namy schreef op 14 september 2020 12:50:

[...]
Mijn vermogen om risico's in te calcucleren wordt hier vaak in twijfel getrokken. Ik had gewoon een werkweek in het vakantiehuisje in een rustige plaats van een bekende. Tweemaal boodschappen gedaan met een mondkapje, op het strand was er voldoende ruimte om twintig meter afstand te houden en nog wat weggeweest met de auto.

Andere landen kennen ook een incubatietijd voor Nederland; ik weet zeker dat er genoeg gebieden in Spanje zijn waar je minder risico loopt dan in de stad waar ik woon met elke zaterdag volle winkelstraten en terassen.

Ik heb je onderschat, je denkt dieper na dan de meeste inclusief mezelf. Ik denk dat als je een groep zou gaan samenstellen om een bellegingsfonds op te zetten, je best nog wel eens een grote groep achter je zou kunnen krijgen.
Yes we can
1
quote:

OO27 schreef op 14 september 2020 12:46:

Ik denk dat Shell met deze koers een goede investering is. Er wordt op dit forum veel gediscussieerd over wat de prijs op korte termijn gaat doen en of Shell voor nu een goede investering is. Je moet naar mijn inziens Shell ook niet kopen voor korte termijn, maar voor de midden tot langere termijn doen (minimaal 4 jaar denk ik). Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er meer aantrekkelijke aandelen zijn op dit moment.

Op de langere termijn denk ik dat Shell een goede investering blijkt om de volgende redenen:

- www.eia.gov/todayinenergy/detail.php?...

Als je naar het EIA report over de global energy outlook kijkt, zie je dat ze verwachten dat tegen 2050 de wereldwijde energie vraag met 50% is toegenomen. Dit komt vooral door groei in Azie. Je kan hierin ook lezen dat de totale vraag naar olie en gas ook nog flink zal toenemen. Als percentage van het totaal is het lager, door de groei van alternatieve energiebronnen.

- www.shell.com/energy-and-innovation/t...

Als je het vorige rapport vergelijkt met het Shell energy transition report, zie je dat het redelijk overeen komt.

Shell denkt zelf dat de vraag naar olie en gas tot in de 2030's blijft toenemen en daarna langzaam zal afvlakken tot 2050. tegen die tijd is de vraag naar olie 85% vergeleken met 2019 terwijl de gas vraag tegen die tijd nog hoger is dan nu.

Dit zijn de bestaande markten waarin Shell groot is, nu de groeimarkten.

* Shell verwacht dat de vraag naar oil products tot 2050 contant blijft stijgen.

* De vraag naar biofuel en hydrogen zal sterkt toenemen, iets waarin Shell kan groeien en momenteel al in aan het investeren zijn.

Cashflow:

Om hun huidige gas en olie velden te kunnen blijven gebruiken en om aan de toekomstige toenemende vraag te kunnen voldoen, moet Shell blijven investeren in het vinden van nieuwe velden en nieuwe extractie technieken. Daarnaast moeten ze nog cash overhebben om in groeimarkten te investeren. In hun energy transition report staat dat ze een break even prijs hebben van onder de 40 dollar. De EIA (https://www.eia.gov/outlooks/steo/report/prices.php) verwacht dat de prijs in 2021 zo rond de 49 dollar zal liggen. Dit geeft Shell genoeg cashflow met het huidige dividend om schulden af te betalen, te herinvesteren en dividend uit te blijven betalen.

Sinds de koop van de BG group is Shell een groot gasbedrijf geworden. Als je naar de Q2 resultaten van 2019 kijkt zie dat bij een gemiddelde gasprijs van €2,56 en olie van €64,36, Shell integrated gas een grotere winst maakte dan Upstream en Downstream. (Je zou Shell dus bijna een gas bedrijf kunnen noemen) Met de toenemende gas prijs, gaat Shell dus veel geld verdienen met gas en minder met olie. Dit kan Shell verder helpen om een gezonde cashflow te genereren.

Corona:
De corona crisis heeft tijdelijke voor een groot vermindering in vraag naar vooral olie gezorgd. Ik ben van mening dat dit slechts geldt voor de korte termijn en dat uiteindeljk de vraag naar olie en gas weer zal toenemen. Zeker als wereldwijd economieën de krimp van dit jaar weer willen inhalen op korte termijn, wat zicht uit in meer vraag naar grondstoffen. Ik denk niet dat de corona crisis zal zorgen voor een sprong naar meer renewables gaat zorgen. Dit vooral omdat het technische gezien niet mogelijk is om in een tijdspan van enkele jaren deze sprong te maken, en te voldoen naar de toenemende vraag van energie.

Kortom:

De energiemarkt gaat de komende decennia alleen maar groeien. De totale Gas en Olie vraag blijven voorlopig waarschijnlijk groeien. Shell speelt hierop in en heeft door een groot aandeel in gas en lage break even olieprijzen genoeg ruimte over om de komende jaren te blijven groeien en investeren. Ik denk dan ook dat Q3 en Q4 van 2020 zullen meevallen in vergelijking tot Q2 dit jaar. Shell is dus een goede investering voor de lange termijn.


Hier kan je nog aan toevoegen dat grote sprongen naar renewable steeds ondersteund worden door even grote subsidies vanuit de overheid. Zonder deze subsidies is de evolutie traag. Als we de huidige olieprijzen in rekening brengen en tevens de financiële kater in de meeste landen tengevolge van Corona die grote subsIdies in de toekomst in de weg staat, zal er dus van een grote sprong of een versnelling naar renewables waarschijnlijk geen sprake zijn.
ToTheTop
0
quote:

Yes we can schreef op 14 september 2020 12:54:

[...]
Hier kan je nog aan toevoegen dat grote sprongen naar renewable steeds ondersteund worden door even grote subsidies vanuit de overheid. Zonder deze subsidies is de evolutie traag. Als we de huidige olieprijzen in rekening brengen en tevens de financiële kater in de meeste landen tengevolge van Corona die grote subsIdies in de toekomst in de weg staat, zal er dus van een grote sprong of een versnelling naar renewables waarschijnlijk geen sprake zijn.
Die subsidies zijn idd nu heel lastig vol te houden voor bepaalde landen binnen de EU en de landen die die landen extra moeten ondersteunen zoals NL, krijgen het hierdoor ook moeilijker. Maar... Kijkend naar Shell geldt hetzelfde voor installaties die dat moeten doen met normale brandstoffen. België stelt de bouw van 7 gascentrales nog steeds uit. Ik denk dan ook dat Shell er goed aan zou doen om bv België te ondersteunen in een plan deze centrales gezamelijk te bouwen, waarbij Shell de garantie krijgt voor de downstream afname van gas. Nederland en Duitsland zouden een voorstander kunnen zijn ivm het risico op de steeds ouder wordende kerncentrales.
Take a sisi
0
Alles , niet alleen de oliesector schreeuwt om een vaccin buiten het feit of dit al dan niet terecht is zullen op het moment dat de bevrijding er is de beurs en de koersen opnieuw op de kop staan , misschien een idee om nu al te gaan nadenken waaruit je moet wegrennen en waarin je dan het beste in kan duiken .
In mijn beleving zullen de oliesector en de financiële wereld dan de grootste sprongen gaan maken maar er zijn nog veel meer sectoren die nu achter blijven en op deze bevrijding zitten te wachten .
Misschien is het verstandig om voor die tijd die , hoe dan ook komen gaat voorzichtig aan al wat klaar te zetten .
Zie het als het antwoord op de vraag die nog gesteld moet worden .
Het dus op dat moment al voorbereid zijn dan ben je de besproken kudde voor en hoef je niet te dringen om toch nog een plekje in de trein te vergaren .
Er gaat een moment komen dat het gaat draaien , dus een beetje vooruit kijken kan geen kwaad .
200.031 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 2861 2862 2863 2864 2865 2866 2867 2868 2869 2870 2871 ... 9998 9999 10000 10001 10002 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 31 okt 2024 17:38
Koers 30,815
Verschil +0,690 (+2,29%)
Hoog 30,870
Laag 30,340
Volume 8.722.053
Volume gemiddeld 5.972.227
Volume gisteren 4.844.868

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront