TKH Group « Terug naar discussie overzicht

TKH 2024: Nieuwe fabrieken af, nu produceren

293 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 12 13 14 15 » | Laatste
The Third Way...
10
In haar strategisch plan 'Accelerate 2025' had TKH EUR 200 mln aan investeringen in nieuwe fabrieken gepland waarvan 160 mln afgerond is. Verschil is de afronding in Q2 komend jaar van de bouw van een kabelfabriek in Eemshaven. Doel is om de omzet jaarlijks met EUR 200-300 mln te verhogen met een flink verhoogde rentabiliteit. Verder zullen niet meer core oftewel minder rendabele activiteiten worden afgestoten, waarmee meer aandelen kunnen worden ingekocht. De activiteiten in China worden weliswaar gestopt, verlies wordt nog in Q4 2023 genomen.

Afgelopen jaar toonde de marktleider iets mindere resultaten dan verhoopt maar waarschijnlijk nog binnen de outlook en beter dan de concurrentie, terwijl toch dat mega investeringsproces zoals gepland nagenoeg kon worden afgerond en zelfs bovenop een mooi dividend ook kleine buybacks konden worden uitgevoerd. Dat terwijl de gestegen schuld toch onder de bovengrens van 2x debt/ebitda bleef.

Het 'Accelerate 2025' doel is om de omzet dan boven de EUR 2 miljard te krijgen met een ROS (Rentabiliteit Op boekhoudkundige waarde aandelen) van 17%. Op die omzet zit TKH al ongeveer in 2023 waarbij inflatie uiteraard wel een hele sterke rugwind gaf. De andere kant van de inflatie medaille is echter dat de kosten de marges drukten waardoor de ROS over H1 2023 iets zakte tov. het jaar ervoor naar 12.6%. Nu dat de inflatie zakt en de nieuwe fabrieken (gaan) produceren mogen we een forse verbetering verwachten.

Een belangrijke uitdaging wordt het op gang komen van de kabelproductie (met EUR 150 mln oftewel 75% van de strategische uitbreiding) voor de veelbelovende groene energietransitie. Echter, de klanten TenneT (infrastructuur onshore) en vooral Vattenfall en Orsted (lange termijn contracten voor windparken offshore) mogen topnamen zijn, ze hebben door het veel in de media besproken uitstellen van hun eigen capaciteitsuitbreiding minder afgenomen dan gepland. Naar verwachting alleen maar uitstel en geen afstel nu dat bv. ook de overheden nog meer subsidies toezegden. Onshore zal bv. maar liefst 1 op de 3 straten open moeten om dit alles waar te maken, dus de vooruitzichten blijven veelbelovend. En bijvoorbeeld BV Nederland lijdt er ook onder, dus de maatschappelijke druk staat erop.

Kortom, na de bijna afronding van de forse investeringen in de afgelopen twee jaren in nieuwe fabrieken zal dit het overgangsjaar moeten worden naar een 40% verhoging van de rentabiliteit in 2025 (gemeten via ROS). We mogen zo in 2024, ook dankzij geplande verkopen van non-core activiteiten, al verwachten dat de Free Cash Flow omhoog schiet. Cash ten gunste van de aandeelhouders...
Oradur
1
Op een goed 2024! 2023 was toch een mooi jaar om goedkoop wat aandelen bij te kopen.
Fezpatrick
0
Krisna
0
TKH vandaag - 3,5 tot -4% (als je kijkt naar vraag en aanbod). Moet toch een reden voor zijn, zou je zo zeggen....
lanciared
0
Neen Krisna, Geen reden. - Gewoon zonder reden.
waarom ? - Omdat het kan.
Bij een al bij al beperkte daling van de AEX , en een kleine daling in Amerika, gaat de AMX met welhaast 2 % naar omlaag .
_ Reden : Omdat dit het speelterrein van de shortende hedgefunds geworden is.
TKH : Prima bedrijf. Je kan je eigenlijk, aan deze prijs geen betere investering voorstellen , richting de energie transitie, - en zie zelf geen enkele reden tot dalen.
Ja, bij beperkte omzet, gelijk welhaast alle AMX fondsen kunnen shortende hedgefunds de koers daarzetten, waar zij ze willen hebben. En dat is naar omlaag.
Ze bemerken onmiddellijk als er geen vraag is, en sturen de koers naar omlaag.
LR
Lekker Truitje
0
Wat gaat 2024 de TKH brengen ? Onderstaand is misschien een goede indicatie ?
artikel van vandaag IEX Profs (uit CNBC/Citibank) :
Must read: koperprijs kan exploderen, net als bitcoin.
Koperschaarste leidt mogelijk tot prijsexplosie
Koper heeft net als andere grondstoffen een lastig jaar achter de rug, maar in 2024 komt de koperpoetser langs. Een stijgende vraag door de energietransitie, een zwakkere dollar, lagere rente en een krap aanbod werken allemaal in het voordeel van de koperprijs.
2023 was geen jaar voor grondstoffen. Er zat teveel tegen, zoals de kwakkelende wereldeconomie, sterke dollar en hoge rente. Maar 2024 belooft volgens analisten een stuk beter te worden. Vooral voor koper staan de sterren goed, schrijft nieuwszender CNBC.

CNBC baseert zich onder andere op een rapport van Citigroup uit december dat voorspelt dat de koperprijs de komende twee jaar richting 15.000 dollar per metrische ton zou kunnen gaan als alles meezit. Dat is een plus van ruim 75% en ver boven het huidige niveau van 8.500 dollar en het record van 2022, toen de koperprijs een niveau van 10.730 dollar aantikte.

Energietransitie
Citigroup wijst allereerst op de energietransitie waarvoor grote hoeveelheden koper nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan stroomkabels en allerlei elektronische onderdelen in windmolens, zonnepanelen en transformators. Koper wordt daarom ook wel het "groene metaal" genoemd.
Citigroup denkt dat als landen zich houden aan de afspraken van de laatste klimaatconferentie COP28 er een extra vraag ontstaat van 4,2 miljoen ton in 2030. Ter vergelijk: Chili is op dit moment verreweg de grootste koperproducent ter wereld met ongeveer 5,2 miljoen ton per jaar. Daarna komen Peru en de Democratische Republiek Congo met elk 2,2 miljoen ton, China met 1,9 miljoen ton en de VS met 1,3 miljoen ton.
De EU speelt nauwelijks een rol van betekenis. Polen is de grootste producent met bijna 0,4 miljoen ton.

Zachte landing
In het 15.000 dollarscenario van Citigroup wordt verder uitgegaan van een zachte landing van de economie in de VS en Europa, een snel herstel van de wereldeconomie en dat China ergens de komende twee jaar weer op de been komt.
Een sterke economie is altijd goed voor koper, omdat het voor veel producten en gebouwen een basismateriaal is.

En dat koper zit vooral in allerlei kabels dus, lange, korte, dikke, dunne, simpele en heel geraffineerde. Dus TKH biznizz
Fezpatrick
1
Je laatste regel doet vermoeden dat jij dat als positief beschouwt.....En dat koper zit vooral in allerlei kabels dus, lange, korte, dikke, dunne, simpele en heel geraffineerde. Dus TKH biznizz...
Ik interpreteer dat als negatief, koper is dan meer als grondstof voor TKH en als de inkoopprijs skyhigh gaat is dat niet postief
correct me if i'm wrong
Lekker Truitje
0
quote:

Fezpatrick schreef op 4 januari 2024 11:23:

Je laatste regel doet vermoeden dat jij dat als positief beschouwt.....En dat koper zit vooral in allerlei kabels
Ik interpreteer dat als negatief, koper is dan meer als grondstof voor TKH en als de inkoopprijs skyhigh gaat is dat niet postief. Correct me if i'm wrong.
De grondstofkosten zullen dan inderdaad toenemen tenzij afgedekt met derivaten of lange termijncontracten. Maar de vraag naar de produkten van TKH zal ook flink toenemen dus zie ik dat als per saldo heel positief.
The Third Way...
0
Artikel in FD, interview met Added Value te lezen via LinkedIn: small- en mid-caps zwaar ondergewaardeerd, het goedkoopst in twintig jaar...

www.linkedin.com/feed/update/urn:li:a...
Tinus
0
The Third Way...
0
"Een pot geld van zo’n 20 tot 25 miljard euro moet waarborgen dat netbeheerder Tennet het stroomnet ‘toekomstklaar’ kan maken."

Over een v/d belangrijkste klanten van TKH, namelijk TenneT, zie daarover ook de intro van het draadje. Het kan pas die tientallen miljarden euro's benodigd om het stroomnetwerk te verzwaren investeren, dus daarin de kabels van hoofdleverancier TKH dat orders uitgesteld zag worden, nadat TenneT de Duitse activiteiten heeft verkocht. Dat laatste lukt vooralsnog niet, daarom nu een enorme lening v/d staat bericht de NRC vandaag. Blijkbaar heeft de markt er geen vertrouwen in getuige de koersdaling terwijl bv. Aalberts wel stijgt. Of wordt de NRC niet gelezen?

www.nrc.nl/nieuws/2024/01/11/kabinet-...

"Het demissionaire kabinet gaat een ‘miljardenhulplijn’ openen voor stroomnetbeheerder Tennet om te voorkomen dat de verzwaring van het stroomnet, en daarmee de energietransitie, in gevaar komt. Op die manier kan het bedrijf – dat volledig in handen is van de staat – de komende tijd toch de broodnodige investeringen doen om de huidige verstopping van het Nederlandse stroomnet tegen te gaan en het net ‘toekomstklaar’ te maken.

Dat bevestigen bronnen die op de hoogte zijn van de voorgenomen maatregel. De betrokken ministeries van Financiën en Economische Zaken en Tennet wilden donderdagmiddag geen commentaar geven. De maatregel wordt naar verwachting deze vrijdag aan het einde van de middag aangekondigd, na afloop van de ministerraad.

De maatregel is nodig door de vertraging die is ontstaan bij de geplande verkoop van de Duitse tak van Tennet. NRC meldde begin vorig jaar dat de Nederlandse staat die Duitse tak in zijn geheel wilde verkopen aan de Duitse overheid, nadat Berlijn daartoe een officieel verzoek had ingediend. Met de opbrengst van die verkoop, naar schatting 20 tot 25 miljard euro, moet eigenlijk (een deel) van de ‘netverzwaring’ bekostigd worden. De bedoeling was dat die deal vorig najaar rond zou komen. Maar door de politieke impasse die in Duitsland is ontstaan sinds de begrotingscrisis van november, zitten de onderhandelingen nu vast. Het is niet duidelijk wanneer de deal nu tot stand gaat komen."

"De bronnen benadrukken dat de onderhandelingen over de verkoop niet zijn mislukt. De Duitse coalitiepartijen zullen hun geschillen onderling komende tijd wel oplossen, denken zij, maar tot die tijd is de Duitse Tennet-tak „een onderhandelingsfiche” in dit politieke spel. Een andere bron zegt dat de onderhandelingen nog steeds lopen, maar dat het „langer duurt dan gehoopt”. Bij een deal zou het om de grootste verkoop van een staatsdeelneming ooit gaan voor Nederland, groter dan onder andere ABN Amro."
Lekker Truitje
0
quote:

Krentenmenten schreef op 11 januari 2024 17:49:

Ik lees geen NRC, maar wel NSC ! (;-) heb veel vertrouwen in TKH!
Ik ook, alle drie gelijk !
Carrie89
0
Ook hier veel vertrouwen in het bedrijf, dus maar weer eens tijd om in te stappen. Sinds begin dit jaar heeft TKH helaas weer teveel stapjes terug moeten doen, niettemin daardoor een mooi instapmoment gecreeerd
The Third Way...
0
quote:

The Third Way... schreef op 11 januari 2024 17:25:

"Een pot geld van zo’n 20 tot 25 miljard euro moet waarborgen dat netbeheerder Tennet het stroomnet ‘toekomstklaar’ kan maken."

Over een v/d belangrijkste klanten van TKH, namelijk TenneT, zie daarover ook de intro van het draadje. Het kan pas die tientallen miljarden euro's benodigd om het stroomnetwerk te verzwaren investeren, dus daarin de kabels van hoofdleverancier TKH dat orders uitgesteld zag worden, nadat TenneT de Duitse activiteiten heeft verkocht. Dat laatste lukt vooralsnog niet, daarom nu een enorme lening v/d staat bericht de NRC vandaag. Blijkbaar heeft de markt er geen vertrouwen in getuige de koersdaling terwijl bv. Aalberts wel stijgt. Of wordt de NRC niet gelezen?

www.nrc.nl/nieuws/2024/01/11/kabinet-...

"Het demissionaire kabinet gaat een ‘miljardenhulplijn’ openen voor stroomnetbeheerder Tennet om te voorkomen dat de verzwaring van het stroomnet, en daarmee de energietransitie, in gevaar komt. Op die manier kan het bedrijf – dat volledig in handen is van de staat – de komende tijd toch de broodnodige investeringen doen om de huidige verstopping van het Nederlandse stroomnet tegen te gaan en het net ‘toekomstklaar’ te maken.

Dat bevestigen bronnen die op de hoogte zijn van de voorgenomen maatregel. De betrokken ministeries van Financiën en Economische Zaken en Tennet wilden donderdagmiddag geen commentaar geven. De maatregel wordt naar verwachting deze vrijdag aan het einde van de middag aangekondigd, na afloop van de ministerraad.

De maatregel is nodig door de vertraging die is ontstaan bij de geplande verkoop van de Duitse tak van Tennet. NRC meldde begin vorig jaar dat de Nederlandse staat die Duitse tak in zijn geheel wilde verkopen aan de Duitse overheid, nadat Berlijn daartoe een officieel verzoek had ingediend. Met de opbrengst van die verkoop, naar schatting 20 tot 25 miljard euro, moet eigenlijk (een deel) van de ‘netverzwaring’ bekostigd worden. De bedoeling was dat die deal vorig najaar rond zou komen. Maar door de politieke impasse die in Duitsland is ontstaan sinds de begrotingscrisis van november, zitten de onderhandelingen nu vast. Het is niet duidelijk wanneer de deal nu tot stand gaat komen."

"De bronnen benadrukken dat de onderhandelingen over de verkoop niet zijn mislukt. De Duitse coalitiepartijen zullen hun geschillen onderling komende tijd wel oplossen, denken zij, maar tot die tijd is de Duitse Tennet-tak „een onderhandelingsfiche” in dit politieke spel. Een andere bron zegt dat de onderhandelingen nog steeds lopen, maar dat het „langer duurt dan gehoopt”. Bij een deal zou het om de grootste verkoop van een staatsdeelneming ooit gaan voor Nederland, groter dan onder andere ABN Amro."
Kabinet werpt TenneT reddingsboei van 25 miljard euro toe

www.ad.nl/binnenland/kabinet-werpt-te...

"Het geld wordt gebruikt om onder meer dikkere kabels aan te leggen zodat er meer stroom door het elektriciteitsnet kan worden vervoerd. Dat is hoognodig, want het overvolle stroomnet zorgt voor problemen nu steeds meer huishoudens en bedrijven nieuwe en zwaardere aansluitingen willen."
MicJo
1
Vandaag in het maandbericht december van Add Value Fund ook wat aandacht voor TKH, met de blik op 2024 en verder:

Het orderboek van TKH’s Smart Manufacturing segment (30% van de groepsomzet) staat op recordhoogte van
ruim € 500 miljoen. Dit komt voornamelijk vanwege een sterke orderinstroom voor TKH’s zeer geavanceerde en
innovatieve bandenbouwmachines. Vanwege dit overvolle orderboek verwachten wij een dubbelcijferige
omzetgroei voor het Smart Manufacturing segment. Ook de verbetering van de toeleveringsketen zal hieraan
bijdragen.


TKH heeft een glasvezelfabriek in Polen gebouwd en de bandenbouwactiviteiten aldaar uitgebreid. Ook heeft het
de productiefaciliteit in Lochem aangepast en flink uitgebreid voor midden- en hoogspanningskabels en is de state-
of-the-art fabriek voor offshore wind stroomkabels (Inter-Array) in het Groningse Eemshaven zo goed als
afgebouwd. Door deze investeringen zal de omzet de komende jaren naar verwachting met € 250 tot € 300 miljoen
toenemen. Hiermee komt de doelstelling van het management van minstens € 2 miljard in 2025 binnen bereik.


En in algemene zin gesproken over Europese midcapaandelen:

De relatieve waarderingen van Europese small- en midcapaandelen zijn sterk achtergebleven ten
opzichte van hun grote evenknieën. Europese small- en midcapaandelen noteren nu zelfs met een kleine discount
ten opzichte van largecaps waar dat normaliter, vanwege de hogere winstgroei, een premie is van circa 15%. Niet
alleen in Europa maar ook wereldwijd blijven small- en midcapaandelen de afgelopen drie jaar achter bij largecaps.

Een sterke en hoge verwachte winstgroei, dalende kapitaalmarktrentes en een wereldwijde “soft landing” zou ervoor
moeten zorgen dat koerswinstverhoudingen van small- en midcapaandelen weer zullen gaan toenemen.
293 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 12 13 14 15 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 26 apr 2024 17:37
Koers 39,560
Verschil +0,140 (+0,36%)
Hoog 39,940
Laag 39,500
Volume 52.382
Volume gemiddeld 86.379
Volume gisteren 66.245

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront