NOVO-NORDISK AS « Terug naar discussie overzicht

Forum Novo Nordisk geopend

165 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » | Laatste
IEX - Forummoderator
1
Novo Nordisk:

We are a global healthcare company, founded in 1923 and headquartered just outside Copenhagen, Denmark.

Our purpose is to drive change to defeat serious chronic diseases, built upon our heritage in diabetes. We do so by pioneering scientific breakthroughs, expanding access to our medicines and working to prevent and ultimately cure the diseases we treat.

We employ more than 55,000 people in 80 offices around the world, and market our products in 170 countries.

Groet Henk
BLOO7
0
Bedankt Henk.

www.novonordisk.be/about/who-we-are.html

www.hbvl.be/cnt/dmf20230808_96197498

Uit de studie blijkt nu dat het risico op zulke ernstige hartproblemen met twintig procent verminderd wordt. Novo Nordisk is daarmee het eerste bedrijf dat met zo’n grootschalige studie kan aantonen dat één van de nieuwe obesitasmedicijnen ook een positief effect heeft op de gezondheid van het hart. “Mensen met obesitas hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, maar tot op heden zijn er geen goedgekeurde medicijnen voor gewichtsbeheersing waarvan bewezen is dat ze effectief gewichtsbeheer bieden en tegelijkertijd het risico op een hartaanval, beroerte of cardiovasculaire dood verminderen”, zegt Martin Holst Lange, executive vice-president Ontwikkeling bij Novo Nordisk. De studie van Novo Nordisk toonde nu aan dat dat wel kan, zei hij.

www.tijd.be/ondernemen/farma-biotech/...

NIEUWS ONDERNEMEN FARMA & BIOTECH
Novo Nordisk kan vraag naar populaire afslankpil Ozempic niet volgen
yanmik
0
Al veel gestegen laatste jaar.
Nog aan te raden om te kopen of nu intussen te duur ?
DeZwarteRidder
0
Oproep om Ozempic terug te betalen nu blijkt dat middel ook zou helpen tegen hartproblemen

Arthur De Meyer
Aangepast: 35 min geleden37 min geleden in Buitenland

Semaglutide, bij ons bekend onder de merknaam Ozempic, is niet alleen effectief in de strijd tegen obesitas, het zou ook het risico op hartinfarcten en andere cardiovasculaire aandoeningen met 20 procent doen dalen.

Met deze cijfers hoopt de Belgische endocrinoloog Imke Matthys het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering wakker te schudden.

Het is de grootste en meest uitgebreide studie van z’n soort. De afgelopen vijf jaar kregen ruim 17.000 proefpersonen – zonder diabetes, maar met een voorgeschiedenis van hartproblemen – wekelijks een spuit Wegovy. Dat is een spuit met semaglutide en dezelfde stof als Ozempic (1mg/week), zij het in een hogere dosis (2,4 mg/week), specifiek om obesitas te behandelen en niet diabetes.

Wat blijkt? De groep die geen placebo kreeg, zag hun kans op cardiovasculaire omstandigheden - bijvoorbeeld overlijden aan de gevolgen van een hartstilstand – met 20 procent verminderd. Dat ligt deels in de lijn der verwachtingen – obesitas en overgewicht verhogen de kans op hartproblemen – maar volgens onderzoekers is dit zo’n spectaculaire daling dat het medicijn niet langer als louter afslankmiddel gezien kan worden, maar wel als volwaardige hartmedicatie.

Bekijk ook:
Waarom deze Deense medicijnenmaker opeens €380 miljard waard is

Indrukwekkende voorpublicatie

Uitstekend nieuws, meent fabrikant Novo Nordisk, die een voorpublicatie van het onderzoek de wereld in stuurde. Het volledige rapport wordt later dit jaar gepubliceerd. Alsnog is dit indrukwekkend, zegt endocrinoloog Imke Matthys (UZ Gent), gespecialiseerd in obesitas. „Tot heden was van geen énkel middel bewezen dat het cardiovasculaire sterfte bij mensen met obesitas zonder diabetes doet afnemen. Het blijft wel de vraag hoeveel van die 20 procent daling enkel door het gewichtsverlies komt, dan wel door positieve ’bijwerkingen’ van het medicijn.”

Bovendien: de proefpersonen kunnen we indelen als ’risicogroep’: gemiddeld rond de 60 jaar, te zwaar, mét voorgeschiedenis van cardiovasculaire voorvallen. „Het is niet duidelijk of we deze resultaten kunnen extrapoleren naar een ’relatief gezondere’ populatie twintigers. Alsnog hoop ik dat deze cijfers het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering kunnen overtuigen dat het vermoedelijk kosteneffectiever is zulke medicatie terug te betalen dan te wachten tot patiënten complicaties krijgen, zoals diabetes.” Dat laatste is een voorwaarde alvorens het instituut het middel terugbetaalt. Anders is het uit eigen zak: 100 euro per maand, vaak een leven lang.
Geen ’afslankspuit’ meer

Wie het middel gebruikt, krijgt al snel behoorlijk kritiek: „Zo is het wel gemakkelijk. Wat minder eten en meer sporten?” Daarom pleit men in vakblad Nature ervoor het middel in te delen bij de hartmedicatie. Het stigma rond ’pilletjes voor het hart’ is kleiner, dan rond ’afslankspuit’.

„Maar dat stigma is de grond van het probleem”, zegt dokter Matthys nog. „Semaglutide is een hulp-, geen wondermiddel. Een aangepast dieet en sport zijn essentieel om resultaten te boeken. Een ’rebranding’ gaat dat stigma niet de wereld uithelpen.”

De Belgische professor in de endocrinologie (UZ Leuven) Bart Van der Schueren waarschuwt ook voor een ’overmedicalisering’ van het obesitas- en overgewichtsprobleem. „Vijftig procent van de Belgische bevolking is te zwaar. Het kan niet de bedoeling zijn die allemaal te prikken. Het is en blijft een medicijn dat inbreekt op je zeer delicate hormoonhuishouding.” Té groot enthousiasme maakt dat veel mensen dat soms vergeten. „Het heeft ook bijwerkingen. Bovendien: omdat je eetlust zo geremd wordt, moet je zeer goed en gebalanceerd eten. Zo zagen we al onbegeleide patiënten met allerlei vitamine- en proteïnetekorten.” Aan de andere kant: „Voor mensen bij wie de gewone middelen (dieet, levensstijl, sport, red.) niet werken, is dit een uitstekend middel. Het is niet goedkoop, maar alle medicatie tegen cholesterol of hoge bloeddruk die mensen met obesitas vaak nodig hebben, zijn dat evenmin.”
DeZwarteRidder
0
Deense farmaceut Novo Nordisk: 20 procent minder kans op aandoeningen
Afslankmiddel tegen hartproblemen: goed nieuws of onzin?

Renate Curfs
1 uur geledenin Binnenland

Een specifiek medicijn tegen obesitas werkt ook echt tegen serieuze hartproblemen. Dit zegt Novo Nordisk, de Deense fabrikant van het middel. In een brede, klinische studie door het bedrijf zelf is aangetoond dat het middel Wegovy leidt tot twintig procent minder kans op hartaandoeningen. In ons land is het nog niet beschikbaar. Maar Ozempic, dat dezelfde werkzame stof semaglutide bevat, is dat wel.

Enkele dagen geleden publiceerde farmaceut Novo Nordisk de resultaten van een grote studie naar afslankmiddel Wegovy, waarin semaglutide zit. Aan het onderzoek deden 17.000 mensen uit 41 verschillende landen mee. Alle deelnemers hadden obesitas en een voorgeschiedenis met hartproblemen. Vijf jaar lang werden ze gevolgd. Uit de resultaten bleek, volgens farmaceut Novo Nordisk, dat mensen dankzij Wegovy twintig procent minder kans hebben op hartaanvallen, beroertes en dodelijke hart- en vaatziekten. Goed nieuws of onzin over de stof semaglutide die, zij het de helft minder, ook in het veelbesproken middel Ozempic zit?

Bekijk ook:
Oproep om Ozempic te vergoeden nu blijkt dat middel ook zou helpen tegen hartproblemen
Risico

„Niet heel verrassend”, zegt de Hartstichting. „Dat het risico op hartproblemen vermindert als je tientallen kilo’s afvalt.” De stichting beaamt dat het middel voor mensen met zware obesitas waarschijnlijk een uitkomst is. Zij hebben meestal flinke gezondheidsproblemen. „Maar dit wil niet zeggen dat we iedereen deze pil in de toekomst maar moeten voorschrijven.” Tot nu toe is alleen gekeken naar de werkzaamheid van de stof onder mensen vanaf zestig jaar met overgewicht. De gezonde jongeren zijn dus overgeslagen.

Op dit moment gebruiken ongeveer twintig miljoen mensen in Europa deze medicijnen. Voor diabetes dan wel alleen om af te vallen. Onder meer veel bekende sterren bestellen medicijnen met semaglutide in afslankklinieken. Dat aantal neemt alleen maar verder toe. De vraag is inmiddels zo groot dat er voor dit jaar al een wereldwijd tekort geldt. Ook in Nederland is semaglutide schaars.

Maar waar deze nieuwe studie dat niet doet, willen specialisten toch ook graag op de eventuele risico’s van de populaire middelen wijzen.
Zelfbeschadiging

Zo bleken er in IJsland onlangs bijna 150 meldingen te zijn binnengekomen van zelfmoordgedachten en zelfbeschadiging na het gebruik van middelen met de stof als Wegovy. Daarom onderzoekt het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) sinds vorige maand of er een verband is tussen het gebruik ervan en suïcidale gedachten. In november worden hiervan de resultaten verwacht.

De vermageringsmiddelen waren oorspronkelijk bedoeld voor mensen met diabetes type 2 omdat ze de bloedsuikerspiegel verlagen. Daarvoor moeten de medicijnen eens per week worden geïnjecteerd in buik, arm of dijbeen. Een injectie geeft meteen ook een gevoel van verzadiging waardoor mensen geen honger meer hebben en kunnen afvallen.

De volledige studie van Novo Nordisk is nog niet gepubliceerd in een wetenschappelijk vakblad. Het is onduidelijk of dit gebeurt en wanneer. In dat geval moet de studie eerst worden beoordeeld door collega-wetenschappers en aan strikte voorwaarden voldoen. Novo-Nordisk zegt later dit jaar met meer details te komen over de studie op een conferentie.
BLOO7
0
www.novonordisk-us.com/media/news-arc...

Financial report for the period 1 January 2023 to 30 June 2023

Sales in North America Operations increased by 45%

En de rest...

Volgens mij is dit pas het begin.
BLOO7
0
BLOO7
0
Hup, de koers gestaag vooruit!
Serieuze vraag naar het product.
Amerika kan niet volgen.
BLOO7
0
BLOO7
0
www.washingtonexaminer.com/policy/hea...

“It is one of the biggest advances in the obesity and cardiovascular medicine world”

Ze gaan in ieder geval als een raket.
BLOO7
0
BLOO7
0
165 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 26 apr 2024 17:00
Koers 886,600
Verschil +19,800 (+2,28%)
Hoog 886,600
Laag 867,400
Volume 1.092.024
Volume gemiddeld 1.298.584
Volume gisteren 967.702

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront