AMSTERDAM (Dow Jones)--De Ondernemingskamer heeft ingegrepen in de zeggenschap bij AmsterdamGold, handelaar in fysieke edelmetalen, en daarmee moet meerderheidsaandeelhouder Value8 nv (VALUE.AE) een nieuwe bestuurder dulden, aldus Het Financieele Dagblad (FD) woensdag.

De uitspraak van de Ondernemingskamer is vanaf vandaag openbaar.

De rechter gelast dat Value8 bijna de helft van zijn aandelen overhevelt naar een onafhankelijke beheerder. In totaal 50% van de aandelen AmsterdamGold komen in beheer van een door de Ondernemingskamer te benoemen beheerder.

Value8 houdt, direct en via een administratiekantoor, een meerderheidsbelang in AmsterdamGold van 51%.

Daarmee lijkt Value8 zijn controle te verliezen over AmsterdamGold. En dat lijkt te stroken met de wens van de Ondernemingskamer, die de maatregelen uitvaardigt om een impasse in het bestuur en de aandeelhoudersvergadering te doorbreken, aldus FD.

Value8 heeft al enige tijd een dispuut met de andere grootaandeelhouder, Silver Mountain, die op last van de rechter ook de helft van zijn aandelen moet overdragen. Silver Mountain bezit 49% van de aandelen en stapte vorig jaar juli naar de Ondernemingskamer, aldus het FD.

De ontstane discussie binnen het bestuur spitste zich onder meer toe op de verdeling van de functies inkoop en verkoop binnen de organisatie.

Beide partijen waren volgens het FD niet direct bereikbaar voor commentaar.

Vier jaar geleden kwam Value8 binnen bij AmsterdamGold, zo schetst de krant de korte achtergrond. Value8 nam de aandelen over van oprichter Willem Middelkoop. Die was enkele maanden daarvoor tot een fusie gekomen met Silver Mountain.

Silver Mountain, in 2008 gestart als website waar particuliere beleggers, kunnen handelen in goud en zilver, profileert zich als de grootste aanbieder van zilveren munten in Nederland.

Luc van Hecke trad in juli 2013 aan als bestuursvoorzitter bij AmsterdamGold, zo blijkt uit de registers van de Kamer van Koophandel. Van Hecke nu bekleedt bij Value8 ook de functie van 'manager financial markets'.

Uit de uitspraak van de Ondernemingskamer blijkt dat Value8 en Van Hecke samen optrokken tegen Silver Mountain, waarbij zij hebben gepoogd de bestuurder van Silver Mountain af te zetten en de aandeelhouder zelf buitenspel te houden. Value8 verweet Silver Mountain dat het 'onvoldoende professioneel' was en 'bereid was maatregelen te nemen om de kwaliteit van het bestuur te waarborgen'.

De rechter heeft nu geoordeeld dat er een onderzoek moet komen naar de periode vanaf 1 april 2011, omdat, zo schrijft de Ondernemingskamer, er 'gegronde redenen' zijn 'om aan een juist beleid te twijfelen'.


Door Andre Sterk; Dow Jones Nieuwsdienst; andre.sterk@wsj.com; +31-20-571 5201