TIE « Terug naar discussie overzicht

RS TIE

13 Posts
[verwijderd]
0
Sinds de RS van TIE is de koers stevig achteruit gegaan.
Ik denk dat de hogere koers de vrijheid heeft gegeven om te zakken
maar wat de verdere oorzaken zijn ik weet het niet misschien kan de
AEXTRACKER ons dat vertellen war er aan de hand is.

Graag reactie.

de kat.
[verwijderd]
0
[quote alias=Willem 007 id=7411924 date=201401291119]
Sinds de RS van TIE is de koers stevig achteruit gegaan.
Ik denk dat de hogere koers de vrijheid heeft gegeven om te zakken
maar wat de verdere oorzaken zijn ik weet het niet misschien kan de
AEXTRACKER ons dat vertellen war er aan de hand is.

Graag reactie.

de kat.
[/quote

Blijft maar zakken.
Ruim 40% verdampt.

de kat.
[verwijderd]
0
Slotkoers €6,07, aantal aandelen 933000. Beurswaarde: €5,6mln. Dat is weinig voor een bedrijf met €14mln omzet in de techsector. Lager dan ooit in de tijd dat Tie afdaalde naar pennystock.

De laatste jaren is er flink overgenomen en erg verspreid qua business en geografie. Dat zijn dubbele risico's. De omzetbijdrage is beperkt, gezamenlijk 1/3 voor E-commerce, content syndication en business intelligence. De bijdrage in de kosten is enorm en de veroorzaker van een fors miljoenenverlies. Er is geen waarde creatie, wel een dure vorm van waardeverdamping.

Als je het jaarverslag leest en dan pagina 16, is mijn analyse in 1 zin:

Tie rent structureel achter de nieuwste ontwikkelingen aan en vergeet geld te verdienen met producten in goede markten.

Jan Sundelin heeft het in mijn ogen niet goed gedaan. Hij heeft een belang en de grootaandeelhouders zijn vriendjes. Hem overboord zetten zal niet gebeuren, maar zou in mij ogen Tie wel goed doen.
marcello106
0
quote:

de_beleggert schreef op 1 februari 2014 17:18:

Slotkoers €6,07, aantal aandelen 933000. Beurswaarde: €5,6mln. Dat is weinig voor een bedrijf met €14mln omzet in de techsector.

Aantal aandelen: 1.127.377. Beurswaarde € 6,8 miljoen. Dat is te weinig voor een bedrijf met € 21-22 miljoen (10 mnd TFT) omzet in 2014 in de techsector.....
[verwijderd]
0
Yep, ik baseer me op jaarverslag eindigend op 30-9-2013, aantal aandelen sindsdien uitgebreid. Het is niet te weinig, het is weinig.

Tie's financiële vooruitzichten zijn niet gunstig voor de koersontwikkeling. De omzet mag dan stijgen door overnames, de kosten stijgen nog hoger
marcello106
0
quote:

de_beleggert schreef op 2 februari 2014 16:29:

Yep, ik baseer me op jaarverslag eindigend op 30-9-2013, aantal aandelen sindsdien uitgebreid. Het is niet te weinig, het is weinig.

juist uit het jaarverslag zou je kunnen concluderen dat het te weinig is............
[verwijderd]
0
Weinig of niet weinig is wat de markt ervan vindt. Dat komt klip en klaar tot uiting in de beurskoers.
marcello106
0
Wat de markt ervan vindt komt tot uiting in de beurskoers. Of dat te veel of te weinig is is de interpretatie van ons als individu.

Dat het (te) weinig is zijn we blijkbaar met elkaar eens. Jij concludeert dat ondanks al je negativiteit en zonder up to date te zijn met betrekking tot aantallen aandelen en huidige omzet. Iemand die wel de moeite neemt om zich in dit aandeel te verdiepen zal eenvoudig tot dezelfde conclusie komen. De jaarrekening is een aardig startpunt. Vergeet de gebeurtenissen na 30 september niet.

holding.tiekinetix.com/sites/default/...
aextracker
1
quote:

Willem 007 schreef op 29 januari 2014 11:19:

Sinds de RS van TIE is de koers stevig achteruit gegaan.
Ik denk dat de hogere koers de vrijheid heeft gegeven om te zakken
maar wat de verdere oorzaken zijn ik weet het niet misschien kan de
AEXTRACKER ons dat vertellen war er aan de hand is.

Graag reactie.

de kat.
De Kat,

Dank voor het geloof dat ik een antwoord heb, maar ook Tracker moet gissen naar oorzaken. Tracker beroept zich net als U op publiek toegankelijke bronnen.

Als je het mij vraagt is "een mogelijke verklaring" diverse keren op dit forum o.a. door mij gepost als denklijn ;

1.) Algemeen; Een analyse van de VEB over fenomeen RSS als naar verwezen vorig jaar in aanloop naar RSS ; Dwz. 10 jaar onderzoek toont aan dat NL aandelen koersen na RSS 40 - 60% aan waarde inleveren => RSS blijkt volgens de VEB een cosmetische ingreep voor genoteerde bedrijven om koerswaarde irt een groeiprobleem te maskeren => visie n.a.v. analyse 10 jaar NL beurs onderzoek VEB).
2.) In geval TIE , helaas na een redelijk jaar , met verwachting op verdere groei binnen 1 maand een slechter dan uitgesproken verwacht resultaat boekjaar 2013 tijdens AvA maart 2013.
3.) Geen omvangrijke stroom aan nieuwe majeure klantwins afgelopen jaar.
4.) Geen boost aan zichtbare exposure naar de financiele wereld (publicaties in fin. bladen etc.) omtrent "de succesformule die TIE KINETIX" klanten te bieden heeft.
5.) Juridische case ; SAMAR die voortduurt.
6.) Geen outlook die beleggers aantrekt te investeren in een snel groeiende CSP \ E-commerce formule. Nog immer is omzettechnisch TIE een BI based company.
7.) Een anders uitpakkende dan beoogde acquisitie TIE Ascention.
8.) Veel alternatieven in NL & EU of elders om in te beleggen, waar meer inzage is omtrent een te verwachten groei richting en outlook.

Zolang deze basis aan performances factoren stand houdt, lijkt het lastig te verwachten dat een op reguliere vraag en aanbod gestoelde koersontwikkeling te voorzien valt.
Dat lijkt een probleem an sich te worden voor enige waarderingsgrondslag voor TIE; Gebrek aan vraag naar het aandeel TIE, los van enige performance indicators.

Overname TFT moet hier ogenschijnlijk wijziging in aanbrengen. TIE verwacht hier veel van en sprak op de BaVa uit van TIE Ascention trajekt veel geleerd te hebben. De financeringsvorm toont aan dat deze acquisitie wel wat voeten in aarde had (er is vnl. netwerk kapitaal aangesproken).

Bij 1.1 Mln aandelen in omloop en een koers van vandaag is de waardering van TIE KINETIX , werkend in een snelle groeimarkt als CSP & E-commerce blijkbaar euro 6.8 Mln waard.
Dat is < 35% van de omzetwaarde in 2014. Winst wordt er structureel niet gemaakt, dus enige K\W analyse is niet te maken.
Investablish maakte ooit een analyse volgens een andere methode (zie rapport). Ik weet niet goed welke waarde ik daar vandaag de dag aan moet toekennen. Ook dat is inmiddels lastig te beoordelen , zelfs voor Tracker , na 7 jaar TIE-Tracken !

Ik schat inmiddels in dat er niet veel meer dan 2 tot 4 aandeelhouders zijn die een plausibel verhaal aan de ontwikkelingen naar de toekomst kunnen toekennen.
Laat staan de vraag wat de uitspraak "commerciele strategie in het belang van de aandeelhouderwaarde creeren" inhoudt. Op de AvA mag je verwachten dat TIE de volgende stappen zal benoemen die het tij moeten keren.

De tijd zal het leren hoe het feitelijk zit\zat. Het uitstellen van een AvA vind ik daarbij onder het huidige gesternte geen teken van gecontroleerde zekerheid om "snel klare wijn te schenken" naar aandeelhouders.
Ja een overname als die van TFT voor een organisatie als TIE KINETIX is een majeure taak. Toch ligt het jaarverslag 2013 reeds klaar en is deze beschikbaar. Waartoe dan toch een reden voor verdaging van de AvA met 2 weken ?

Wat ik ervan vind ?
Tja .......... soms valt er niets zinnigs te zeggen als de rationaliteit onder koersvorming verlaten lijkt en de fantasie uit de fles is gevlogen.
Het zal normaliter aanleiding vormen en aanzetten moeten geven voor nieuwe bedrijfsmatige bijsturing en aktiviteiten. Waarom ? Omdat het voor weinig mensen nog een gelukkige investering blijkt bij een koers van Euro 6.08\aandeel........... toch ?

Tracker
[verwijderd]
0
Tracker, heldere analyse. 2 vragen die niet in je bijdrage aan bod komen:

1. Hoe beoordeel je de uitdijende Tie portfolio van product-markt combinaties?

Korte toelichting: Via diverse overnames is Tie actief geworden in meerdere landen en is het aantal productgroepen uitgebreid. Elke PMC vraagt om sales en marketing effort. Hoe meer PMC's, hoe hoger de sales en marketing kosten. Doorgaans is diversificatie alleen interessant bij een volle oorlogskas en verzadigde markten

2. Denk je dat Tie minder waard is dan de som der delen?

Korte toelichting: de producten zijn m.i. los van elkaar meer waard dan onder 1 dak. Meerwaarde is te halen uit technologische integratie en cross selling. Bij Tie doen ze her niets of nauwelijks iets mee. Tie zou een of enkele productgroepen kunnen verkopen en de opbrengst aanwenden om te investeren in de overgebleven productgroepen
aextracker
0
de beleggert,

Dank je. N.a.v. je 2 vragen ;

1.) Dat beoordeel ik als positief. Vanuit oud TIE bood BI stand alone onvoldoende onderscheidend vermogen vanuit de portfolio naar concurrentie. Bovendien sloot BI alleen imo onvoldoende aan bij de via Gartner gerapporteerde groeisegmenten als E-Commerce & CSP.
Dit heeft TIE in een voorgaande AvA helder uiteengezet en vond\vind ik nog immer plausibel. Je kan niet blijven lopen op 1 been. Hoewel; 't kan technisch wel, maar op 2 benen loopt het sneller.
dat TIE die groei tot op heden niet heeft weten uit te nutten (zie vgl. Intershop) kent blijkbaar andere redenen. Je hebt een idee waarom , wat het verschil maakt ?

2.) Nee. Ik ben echter wel van mening , dat TIE sowieso een van de zwaarst ondergewaardeerde lokale fondsen begint te worden. Dat valt pas op fundamenten te beoordelen , wanneer er een reeks normale , helder geconsolideerde Q's volgen , waarbij resultaten niet vanuit incedenten worden beinvloedt.
Ik heb de indruk dat TIE wel tracht te cross-sellen , maar dat de focus (helaas) door uiterst beperkte financiele armslag zwaar te lijden heeft. In dat kader heeft de laatste acquisitie en financieringswijze die zwakte nogmaals blootgelegd.
De cross sell potentie uit deze acquisitie is echter "zeer veelbelovend benoemd" tijdens de Bava. Dat schept verwachtingen en zou imo tijdens de AvA toegelicht kunnen worden wat dat inhoudt.

Maar ja ,om "free of charge" een wijsheid aan Cruijff" toe te voegen : Elke toeschouwer adviseert de aanvoerder, de aanvoerder in het veld is te druk om elke toeschouwer te beantwoorden.

Dat kan de aanvoerder doen in de "review after the match"; lees "de AvA op 28 maart" . Dit jaar een uitgelezen kans het e.e.a. recht te zetten en een basis te leggen voor vertrouwen in een sterk groeiende en goed winstgevende toekomst.
Tracker
[verwijderd]
0
Tracker, het verschil wordt gemaakt door diversificatie toe te passen als dat de beste strategie is. kenmerken waar diversificatie goed past:

Bedrijf heeft sterke vermogens- en kaspositie
Er is potentieel intern efficiency voordeel, betere benutting van bedrijfsmiddelen
De markten zijn verzadigd, in volwassen fase

Vrij algemeen, als je ze op Tie toepast dan lijkt diversificatie helemaal niet de juiste strategie. Tie heeft geen sterke vermogens- en kas positie, er is geen intern efficiency voordeel en de markten zitten in de ontwikkelfase.

bij punt 2 bevestig je bovenstaande: cross selling opzetten doe je bij een gevulde oorlogskas.

Ik denk niet dat Tie ondergewaardeerd is. Het heeft de waardering die het verdient.
aextracker
0
Je beeldvorming komt naar mijn mening ietwat gedateerd , danwel "shortsighted" over.

Diversificatie past bij ;
- bedrijven die vanuit verzagdigde markten nieuwe groeimarkten opzoeken op basis van vernieuwende solutions (based on existing plaform starting technology.
- Efficiency an sich is geen driver voor diversificatie strategieen. Eerder "verbreding van scope en markt - Umfeld, waar meer investeringen voor nodig zijn.
- CSP & E-Commerce lijken nog verre van verzadigd. BI daarentegen lijkt de grootste groei te hebben gehad.
De keus voor "diversificatie " zoals je het noemt, acht ik daarmee een goede.

De beperking zit 'm in overvloedige middelen , die TIE (onvoldoende) ter beschikking heeft om snel een organisatie met commerciele power op te zetten die snel omzet kan laten stuwen vanuit de ingeslagen weg van diversificatie zoals je het benoemd.

Ik begrijp dat jij een andere keus voor ogen had met TIE ?
Waarom ben je die mening toegedaan en wat maakt jouw van mening dat je het wel weet wat TIE moet doen ?
KwesTIE van de beste stuurlui....... of heb je sterktes die tot op heden niet herkend zijn, noch door je zijn geetaleerd op dit forum ?

Tracker
13 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 23 mei 2024 17:13
Koers 1,450
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 1,450
Laag 1,450
Volume 749
Volume gemiddeld 5.219
Volume gisteren 1.799

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront