TIE « Terug naar discussie overzicht

De waarde van Tie Holding. 100, 50 of 8 miljoen?

13 Posts
marcello106
2
De afgelopen dagen ontstaat op verschillende draadjes langzaam een discussie over de waarde van dit aandeel.

Na bestudering van het aantal aandelen, (toekomstige) omzet, (toekomstige) winst en de verrekenbare verliezen is de algehele conclusie dat de koers van vandaag een reëel beeld geeft van de waarde van dit bedrijf.

Voor wie de huidige waarde niet op het netvlies heeft. 93.295.421 aandelen maal de huidige koers (€ 0,087) geeft een waarde van € 8.116.701.

Sundelin liet tijdens de presentatie op de AvA al zijn ongenoegen blijken over de huidige waarde van het bedrijf. Kort refereerde hij aan een recente overname voor 10 keer de omzet.

Is Sundelin gek geworden? 10 keer de omzet van 2011 zou voor Tie een beurswaarde betekenen van € 106.710.000 ofwel ruim 13 keer de huidige waarde.

Allereerst was de opmerking van Sundelin in mijn ogen bedoeld als “teaser” in reactie op het geuite ongenoegen vanuit de zaal. Daarnaast een duidelijke hint dat de waarde van het bedrijf in zijn ogen anders dan op basis van het netto resultaat bepaald dient te worden.

Al eerder heb ik op dit forum naar onderstaand rapport verwezen.

www.rccf.com/pdf/2011_SaaS_Benchmarki...

Het rapport geeft een aardige kijk op waarde van een “SaaS bedrijf”. Uit de verschillende tabellen blijkt dat de afgelopen jaren bij overnames gemiddeld 4,6 keer de omzet werd betaald. Ter vergelijking; De huidige beurskoers van Tie bedraagt 0,76 keer de omzet.

Fundamenteel:

Tie buigt momenteel nog steeds eenmalige licentieomzet om naar meerjarige SaaS omzet.

Wat de gevolgen zijn voor de omzet op korte termijn als je ervoor kiest om eenmalige omzet om te zetten in een meerjarig contract laat zich raden. Tie heeft zich gerealiseerd dat deze ombuiging niet in 1 keer kon gebeuren en heeft de operatie geleidelijk doorgevoerd. E.e.a. heeft tot een lichte daling van de omzet geresulteerd. Rekenkundig zou de daling van de omzet langzaam moeten ombuigen in een stijging als gevolg van het terugkerende karakter van SaaS omzet. Wie goed naar de omzet van de afgelopen kwartalen kijkt kan een voorzichtig stijgende trend waarnemen. (Q3 2011 € 2.548.000; Q4 2011 € 2.685.000; Q1 2012 € 2.802.000)

Ondanks de lagere, maar kwalitatief hogere omzet was Tie in staat om in 2011 winst te realiseren en met en aanzienlijke cashflow de schulden tot nagenoeg nihil te reduceren.

Nu de schulden uit het roerige verleden zijn afgebouwd heeft Tie met een stijgende omzet en dito cashflow de mogelijkheid om meer mensen aan te nemen om de grote hoeveelheid lopende projecten op te leveren en te investeren in marketing. Dit moet de basis zijn om binnen enkele jaren autonoom te groeien naar een omzet van € 15 - € 16 miljoen en een winst van € 2 - € 3 miljoen (Zie rapport Investablish)

holding.tiekinetix.com/sites/default/...

Wie verondersteld dat dergelijke getallen tot een verdubbeling van de koers resulteren (Tracker 20-25 miljoen omzet-> 2.5-3.5 miljoen winst.) zou eens naar Tie´s evenknie Intershop moeten kijken.

www.intershop.com/investors-financial...

Intershop realiseerde over 2011 een omzet van € 50 miljoen en een nettowinst van € 3 miljoen.

De beurswaarde van Intershop bedraagt momenteel € 80 miljoen, ofwel 1,6 keer de omzet of 27 keer de netto winst.

Met dergelijke getallen zou de beurskoers exploderen (richting € 1,00), echter zelfs op basis van de resultaten van 2011 zou de beurskoers aanzienlijk hoger moeten zijn.

Op basis van omzet; 1,6 keer € 10.671.000 = € 17.073.600 gedeeld door aantal aandelen (93.295.421) = € 0,183 (+110%)

Op basis van winst; 27 keer € 383.000 = € 10.341.000 gedeeld door aantal aandelen (93.295.421) = € 0,111 (+27,4%)

In mijn ogen is Tie op dit moment een uitstekende belegging met een enorme opwaartse potentie waarbij het risico zeer beperkt is. Tie draait winst, is schuldenvrij en noteert tegen een zeer aantrekkelijke prijs.
[verwijderd]
0

In mijn ogen is Tie op dit moment een uitstekende belegging met een enorme opwaartse potentie waarbij het risico zeer beperkt is. Tie draait winst, is schuldenvrij en noteert tegen een zeer aantrekkelijke prijs.

Deze bovenstaande zin is gecopyeerd.

Vraag:,,Wat kan de huidige waarde van dit aandeel worden volgens jou?

Graag reactie aub.
Alvast bedankt.

de kat.
marcello106
0
Willem,

Op basis van een zeer conservatieve 1,5 keer de omzet en een paar miljoen aan verrekenbare verliezen lijkt me een koers van een dikke 20 cent de werkelijke waarde momenteel beter te benaderen.

Daarbij verwacht ik dat Tie de komende periode een aantal stapjes gaat maken, dus is er ook daarboven nog voldoende potentie.
[verwijderd]
0
Willem, Marcello, jullie gaan volledig voorbij aan de feiten.

Tie is maar ten dele een SaaS bedrijf, waar Intershop dat 100% is. Tie vermarkt nog steeds software en diensten. Dus verkopers en marketeers en managers bij Tie zijn hun aandacht aan het verdelen tussen SaaS en software. Daarom halen ze nooit 100% uit de focus.

Daar komt bij dat ze in 3 verschillende sectoren zitten: EDI, content en webshop. Dus verkopers en marketeers en managers bij Tie zijn hun aandacht aan het verdelen deze sectoren. Daarom halen ze nooit 100% uit de focus.

Dan noem ik niet eens de geografische verdeling Nederland, Frankrijk, USA waar weinig synergie en logica in te ontdekken is.

Een vergelijking met bedrijven die wel ergens 100% voor gaan, gaat niet op.

Op dit forum heb ik eerder gepost dat Tie strategische keuzes moet maken op deze gebieden, keuzes voor 100% focus. Het management zou de guts moeten hebben om die keuzes te maken. Zolang ze dat niet doen, blijft het rommelen in de marge.

Alle cijfers, inclusief de onderverdeling die je zo uit de jaarverslagen van Tie kan halen, onderbouwen het gebrek aan lef om te kiezen. Zolang dit gebrek aan lef aanwezig is, blijft Tie op dit niveau acteren
marcello106
0
quote:

de_beleggert schreef op 7 mei 2012 21:46:

Willem, Marcello, jullie gaan volledig voorbij aan de feiten.

Tie is maar ten dele een SaaS bedrijf, waar Intershop dat 100% is. Tie vermarkt nog steeds software en diensten. Dus verkopers en marketeers en managers bij Tie zijn hun aandacht aan het verdelen tussen SaaS en software. Daarom halen ze nooit 100% uit de focus.

Beleggert,

Jij mag van mij ook met 4,6 keer de SaaSomzet rekenen...;-)
[verwijderd]
0
Het is best lastig om op een rijtje te zetten wat je allemaal niet snapt aan dit verhaal.

Het aandeel Tie is minder interessant door deze versnippering x3. Daar komt bij dat er een enorme verwatering heeft plaatsgevonden.

Je hoeft geen rekenmeester te zijn om te zien dat de huidige koers geen enkele opwaartse potentie heeft.

Al eerder heb ik aangegeven dat Tie beter kan kiezen en de rest verkopen. Met de gegenereerde cash kunnen ze de business sneller ontwikkelen. Beter voor de strategie en focus van het bedrijf, beter voor de koersontwikkeling. Zoals gezegd, daar is lef voor nodig.
marcello106
0
Beleggert,

Om mij verder onbekende redenen schep jij een ontembaar genoegen in het afzeiken van een ieder die ook maar een klein beetje positief is over dit aandeel. Al eerder heb ik aangegeven dat het, ingehaald door de realiteit, steeds moeilijker voor je gaat worden om dit vol te houden. Jouw gedachten over dit aandeel zijn gevormd in het verleden. Of dit aandeel nu een goede belegging is is afhankelijk van de toekomst.

Inmiddels bedien je je van gewauwel over focus, waarbij in jouw ogen blijkbaar KPN zich zou moeten richten op vaste telefonie, Ahold alleen nog maar boter kaas en eieren mag verkopen en Philips zich moet gaan richten op de fabricage van scheerapparaten. Dat Tie in staat is om alle drie de takken van sport met elkaar te integreren is je blijkbaar onbekend.

Lachwekkend om te vernemen dat je dit verhaal ophangt aan de 100 procent focus van Intershop op SaaS. Heb je uberhaupt een poging gedaan om te achterhalen hoeveel SaaSomzet Intershop behaalt? Het linkje staat boven aan dit draadje...;-)

Voor de overge forumleden;
De vergelijking met Intershop komt niet uit de lucht vallen. In het laatste rapport van Investablish werd Intershop genoemt als het bedrijf dat het beste met Tie te vergelijken valt. "In this multiple analysis, we compare three relevant multiples of TIE with those of Intershop Communications AG, which has similar business lines as TIE has. The two companies are therefore highly comparable".

Let's JIVE!

www.retail-script.be/LeverancierDetai...
aextracker
0
AB Marcello ,

Dit bovenal omdat je een interessante referentie\benchmark op dit forum plaatste voor TIE; INTERSHOP AG.

Gezien de ratio revenue \ grossprofit en een deling door 5, zou TIE actueel bij Euro 10 Mln omzet ca. Euro 0.6 Mln nett profit moeten maken. Dat acht ik haalbaar dit jaar, gezien de laatste trends op de AvA toegelicht. Kijk dan naar de koers van Intershop en wat zien we ....?

De TIE koers van euro 0.084 actueel is een "lachertje", net als menig reactie alhier. But hey ho, what's new. Jan & TIE; JFDI (als alternatief to JIVE).

Aardig daarbij is vast te stellen , dat het commercieel netwerk van INTERSHOP aanzienlijk internationaler en "representative based" is , dan de "re-sell partner choices" die TIE maakt.

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het grip krijgen op de front end margin vorming bij de eindverbruikers van "integrated E commerce services" van de geboden technologie en diensten, TIE veel meer omzet en winst gaat brengen dan de huidige ""re-sell strategie".

Dat kan op verschillende manieren naar mijn mening , maar vereist dan wel een ander commercieel business model , andersdan een afgeslankte focussed portfolio van TIE. Integrated E-Commerce an sich vind ik een mooie keuze qua portfolio strategie.

Een prettige dag allen . Een kleine tip ; houd het bovenal prettig leesbaar en fact based.

Tracker
[verwijderd]
0
Marcello, houd het idd inhoudelijk. mijn post is puur inhoudelijk. Als je zo graag positief en optimistisch over de koers van het aandeel Tie wil posten op dit forum, moet je er ook tegen kunnen dat er wat andere posters zijn.

Je vergelijking met die andere bedrijven gaat niet op vanwege het enorme verschil in bedrijfsgrootte en aanwezig kapitaal.

als je mijn post goed leest, zit er een positief advies in: focus, stoot andere onderdelen af. Uitvoering van dit advies zal de koers doen stijgen.
marcello106
0
Focus en feiten. Daar kan niemand natuurlijk tegen zijn.

Beleggert, aangezien je focusverhaal erop is gebaseerd. Onderbouw jij nog even de 100% focus van Intershop op SaaS?
aextracker
0
Voor de goede begripsvorming en inhoudelijkheid\waarde van de discussie alhier;

Beleggert,

Mijn verzoek tot fact based reactie, houdt bovenal verband met de strategie en gerealiseerde KPI's\resultaten van de vergeleken bedrijven door Marcello; TIE vs. Intershop.
De koerswaarde van het aandeel maakt geen onderdeel uit van mijn verzoek. Die is an sich lachwekkend genoeg :).

2 feiten voor deze maand ; Q resultaat 23 mei TIE bekend. Op 22 mei doet het Hof in A'dam uitspraak in de TIE-Samar case. De eerste zal veel zeggen of de groei in de revenue\winst cijfers zichtbaarder wordt (op weg naar Euro 600 K in 2012), het tweede gaat iets zeggen over de genomen last , danwel te nemen aanvullende last, welke de kostebasis\resultaten gaat beinvloeden (of niet).

Tracker
[verwijderd]
0
speciaal voor jullie de moeite genomen om Intershop te bekijken. Hoewel een piepklein bedrijf, met 49.000.000 euro omzet in 2011 scoren ze met online verkopen meer dan het 10voudige van Tie. Bovendien doen ze alleen online verkoop automatisering, Tie doet ook content syndication en EDI. Mijn verhaaltje over focus wordt bevestigd.

Intershop meldde vandaag een groei van 17% in het eerste kwartaal naar ruim 13 miljoen, benieuwd waar Tie mee komt.
13 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 13 jun 2024 12:01
Koers 1,410
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 0,000
Laag 0,000
Volume 0
Volume gemiddeld 4.940
Volume gisteren 112

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront