C/Tac « Terug naar discussie overzicht

INTERVIEW: Ctac wil omzet naar EUR100 mln, me

2 Posts
voda
0
INTERVIEW: Ctac wil omzet naar EUR100 mln, meer eigen producten


Door Maarten Kolsloot

Van DOW JONES NIEUWSDIENST


AMSTERDAM (Dow Jones)--Ctac nv (CTAC.AE) wil de komende drie tot vijf jaar de omzet met bijna 50% laten groeien door een combinatie van autonome groei, overnames en de ontwikkeling van eigen producten, zegt Chief Financial Officer (CFO) Jan-Willem Wienbelt in een interview met Dow Jones Nieuwsdienst.

Ctac streeft naar een omzet van EUR100 miljoen. In 2009 bedroeg de omzet EUR68,4 miljoen.

Wiebelt geeft aan dat Ctac kleinere nichespelers zal overnemen om tot omzetgroei te komen. In de afgelopen twaalf maanden lijfde Ctac Meridian IT, Yellow 2B en Yellow & Red in.

Ctac staat vooral bekend als leverancier en specialist op het gebied van SAP-software. Dat verandert langzamerhand. Het Bossche bedrijf gaat steeds meer zelf oplossingen bedenken en producten maken en verkopen. Vorige week nog werd een joint venture met Prologys aangekondigd die logistieke oplossingen biedt voor grote magazijnen. Daarnaast is Ctac met haar zelf ontworpen XV-winkelsysteem actief in de retailmarkt. Beide voorbeelden zijn onderdeel van een nieuw aandachtsgebied: het veroveren van marktaandeel met eigen producten.

"We gaan zeker proberen om meer producten te bouwen, maar je moet niet verwachten dat we de komende jaren vijf producten maken. Dat zal niet zo hard gaan", stelt de bestuurder. Wienbelt benadrukt dat het bouwen van producten geen doel op zichzelf is, maar dat het voortvloeit uit de kennis die in verschillende marktgebieden aanwezig is. Het aankopen van bestaande producten sluit hij overigens niet uit.

Met het XV-winkelsysteem zijn winkeliers in staat om hun voorraden en winkelverkopen tegelijkertijd in een systeem te registreren en om hoge volumes te verwerken. Het systeem geeft Ctac mogelijkheden om over de grens te kijken. Zo is het bedrijf in gesprek met Beter Bed nv (BBED.AE) in Duitsland.

Met het product wil Ctac de omzet uit licenties verder laten groeien. In de eerste helft van 2010 bedroeg de licentie-omzet EUR2 miljoen, waarvan EUR1 miljoen voor rekening van XV kwam. De totale omzet in het eerste kwartaal kwam uit op EUR35,2 miljoen. De licentieverkopen zijn tevens interessant vanwege de hogere marges.

Retail is traditioneel een sector waar Ctac sterk in vertegenwoordigd is. Daarnaast zoekt het bedrijf terreinen waarop het zich verder kan ontwikkelen zoals de gezondheidszorg. Ctac onderzoekt de mogelijkheden om een apart bedrijfsonderdeel voor de gezondheidszorgmarkt op te zetten. Wienbelt verwacht dat deze markt zo'n EUR3 miljoen tot EUR4 miljoen aan de omzet zou kunnen toevoegen in de komende drie tot vijf jaar.

Hij houdt een slag om de arm als het aankomt op de voorspelling van de omzet uit licenties. "Dat tempo is lastig te voorspellen, maar als de totale omzet richting EUR100 miljoen gaat, dan denk ik dat licenties zo'n EUR12 miljoen kunnen uitmaken van dat totaal."

In zo'n scenario zou ook het profiel van Ctac langzaamaan veranderen. "Als de ontwikkelingen gaan zoals ik ze nu voorzie, dan kunnen we iets hogere marges realiseren doordat ons portfolio meer gespreid is en daarmee hebben we een beter risicoprofiel."

De komende tijd staat voor Ctac vooral in het teken van rendementsherstel in lastige economische tijden. Daarbij heeft de CFO "niet echt het gevoel dat het economisch herstel snel doorzet". Een belangrijk middel op weg naar betere rendementen is het verbeteren van de projectbeheersing. Het rendement zakte in 2009 onder meer verder weg doordat een aantal projecten meer kostte dan gepland. "Ctac werd soms verrast door de complexiteit van projecten. Als je je strak houdt aan alle processtappen zou dat niet moeten kunnen", stelt de CFO. De afgelopen anderhalf jaar is veel aandacht besteed aan het standaardiseren van het projectmanagement en het hoger opleiden van projectmanagers.

Wienbelt verwacht dat de kosten door betere projectbeheersing in 2010 met EUR1 miljoen omlaag kunnen.

In het eerste halfjaar bedroeg het bedrijfsresultaat EUR0,6 miljoen en over heel 2009 kwam dat op EUR1,8 miljoen negatief uit. Bij de presentatie van de halfjaarcijfers in augustus maakte de CFO al bekend dat hij de winstmarge de komende jaren ziet oplopen naar 10-15%.


Door Maarten Kolsloot, Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715 201, maarten.kolsloot@dowjones.com
[verwijderd]
0
Hoogmoed komt voor de val?
En dit uit de mond v/e CFO?
Omzet???
Aandeelhouders willen winst!
En dividend.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 10 mei 2024 17:26
Koers 3,070
Verschil -0,010 (-0,32%)
Hoog 3,090
Laag 3,060
Volume 6.157
Volume gemiddeld 20.139
Volume gisteren 8.845

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront