Arcadis « Terug naar discussie overzicht

Op speciaal verzoek

133 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 » | Laatste
[verwijderd]
1

Een concentratie op het Arcadis aandeel draadje

===============================================




Ja AcardisCorné van Zeijl - 7 juli 2009, 16:00

Arcadis is een van de weinige bedrijven die in het verleden een voldoende kreeg van mij in de IEX Overnamekit. mijn sigarendoosmethode waarmee ik snel aan de hand van tien punten zin en onzin van een overname kan beoordelen.
Sterker nog, de 7,5 voor overname van BBL in september 2005 was het hoogste cijfers ooit. Het bleek dan ook succesvolle overname. De koers van het aandeel ging in het daarop volgende jaar met 64%, terwijl de AEX maar 20% steeg.


Enthousiast gemaakt door dit succes is Arcadis weer het overnamepad opgegaan. Ze neemt Malcolm Pirnie over. Dit bedrijf heeft een omzet van 280 miljoen euro, dat is 15% van die van Arcadis.

Ik loop weer de gebruikelijke tien punten langs. Wie de wenkbrauwen fronst bij deze methode, moet even dit stukje lezen.

1: Waarde of groei
Een goede overname wordt gedaan uit waardeoverwegingen en niet om groei toe te voegen. Is Malcom Pirnie nu groei of waarde? Groei is het, maar er lijkt ook waarde te worden toegevoegd. De synergie-effecten moeten uit de omzetten komen. Arcadis die know how van Malcom Pirnie gebruikt en vice versa. Ik geef een 5.

2. Cash of aandelen
Als er met aandelen betaald wordt, heeft de overnemer eerder de neiging teveel te betalen. Bij een overname tegen cash wordt er veel strakker naar de waardering gekeken. De overnameprijs is voor eenderde in aandelen en dus een 7.

3. Focus
Bij de betere bedrijfsovernames focust het management zich op activiteiten die het bedrijf al doet. De foute overnames worden meestal gedaan buiten de markten waarop de onderneming al aanwezig is. De twee markten waarop Malcolm Pirnie werkzaam is, was Arcadis zelf ook al druk bezig. Een 9.

4. Geografisch
De eerste stap in een nieuw land is meestal een slechte. De overnemer heeft een achterstand en betaalt te veel, of koopt een slecht bedrijf. Maar Arcadis is al zo lang in de VS aanwezig, dat ze hier gewoon het maximaal aantal punten scoort: een 10.

5. Hot or not
De beste overnames worden gedaan in rustige markten. In zogenaamde hot markets is er veel speculatie en wordt er te veel betaald. Beleggingen die met water te maken hebben zijn hot. In dit soort markten is geld om overnames te doen schaars en daarom zijn het koele markten. Ik zou zeggen ook hier een 10.

6. Kosten of omzet
Bij een goede overname staan besparingen als eerste op de agenda. Die zijn er hier weinig. De voornaamste kosten bij een ingenieursbureau zijn de mensen en daar neem je nou net het bedrijf voor over. Dus simpelweg 0 punten.
7. Earn-out
Bij de betere overnames krijgt de verkoper pas over een aantal jaren een gedeelte van de overnamesom. De oude eigenaren krijgen gedeeltelijk in aandelen betaalt, een gedeeltelijke earn-out. Het gebeurt niet vaak dat overnames hierop scoren. Eenderde van de overnameprijs wordt betaald in aandelen. Een 3.

8. Kwaliteit of prijs
Het is beter een goed geleid bedrijf kopen tegen een wat hogere prijs, dan een slecht concern dat goedkoper is. Kwaliteit is altijd een subjectief begrip. Gezien de historie van Malcom Pirnie (sinds 1895) is dat zeker een indicatie dat het een kwaliteitsbedrijf is. Het heeft ook een indrukwekkende klantenlijst.

Het doet mij nadenken over waarom de aandeelhouders van Malcom Pirnie überhaupt wilden verkopen. De reden was dat ze goed gegroeid was en aan buitenlandse expansie dacht. Maar eerst deed ze een eigen onderzoek. En daaruit kwam dat ze beter samen kon gaan met een partij als Arcadis.

Opvallend is dan ook dat de baas van BBL mee is gegaan naar MP om te laten horen hoe tevreden hij met de overname zijn. Per saldo een 10.

9. Privé of beursnotering
De beste overnamekandidaten zijn niet beursgenoteerd. Bij een overname van een bedrijf mét ontstaat vaker een strijd met te hoge prijzen als uitkomst. Malcom Pirnie heeft geen beursnotering, ofwel een 10. Zo gemakkelijk is het alleen niet. Het bedrijf stond al een jaar of drie op de lijst met mogelijke acquisitiekandidaten.

Natuurlijk waren er ook andere kapers op de kust, zoals Amerikaanse partijen, maar die zouden juist kosten willen besparen. Ik geef hier een 8, omdat er wel mogelijke concurrerende bieders waren.

10. Prijs is het bewijs!
Als de waardering van de overnameprooi lager is dan die voor de overnemer, biedt de overname een snelle toegevoegde waarde. Natuurlijk betaalt Arcadis meer voor Malcom Pirnie dan haar eigen waardering, maar het valt mee. Arcadis staat zelf 5,5 EV /EBITDA en de overname is naar schatting ook 5,5 keer deze ratio. Een 4.

0 punten voor een waardering 50% hoger
5 punten bij een gelijke waardering
10 punten bij een waardering van de helft
Conclusie
Per saldo krijgt Arcadis weer een voldoende, een 6,4. Een van de weinige. Ik vraag me wel af of deze overname ook zo’n positief koerseffect heeft. De eerste 20% stijging kwam al na de aankondiging. Bovendien voegt deze overname relatief minder omzet toe als en als laatste zijn de marktomstandigheden anders dan vier jaar geleden.

--------------------------------------------------------------------------------
Corné van Zeijl is senior portfolio manager bij SNS Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in de meeste grote Nederlandse beursfondsen. Klik hier voor een overzicht van zijn over- en onderwegingen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vanzeijl@iex.nl.
[verwijderd]
0
Nieuws




Arcadis NV
12,530 ( 09/07 )



Arcadis rondt overname Malcolm Pirnie af
10-07-2009 08:23:00
AMSTERDAM (Dow Jones)--Arcadis nv heeft de eerder aangekondigde overname van Malcolm Pirnie afgerond. Dat maakt het adviesbureau vrijdag voorbeurs bekend.

Arcadis betaalt $135 miljoen cash voor de overname, waarvoor een nieuwe lening wordt afgesloten bij Rabobank, ING en RBS. Daarnaast financiert het bedrijf de acquisitie door het uitgeven van 5,74 miljoen aandelen aan de huidige aandeelhouders en sleutelfunctionarissen van Malcolm Pirnie. Malcolm Pirnie levert advies- en ingenieursdiensten in de water- en milieumarkt. Alle interne aandeelhouders, samen goed voor 100% van het aandelenkapitaal van Malcolm Pirnie, hebben ingestemd met de overname.

Het bedrijf dat nu een volledige dochter van Arcadis U.S. is, heeft meer dan 1.700 werknemers in dienst. De bedrijfsopbrengsten in 2008 waren EUR280 miljoen.

Volgens bestuursvoorzitter Harrie Noy van Arcadis versterkt de overname de positie in infrastructuur en milieu en ontstaat er een betere balans tussen publieke en private klanten in de Verenigde Staten. "Deze stap geeft ons een toppositie in de sterk groeiende internationale watermarkt", zegt Noy.

Door Levien de Feijter; Dow Jones Nieuwsdienst +31 20 57 15 201; levien.defeijter@dowjones.com
[verwijderd]
2
Nieuws



Arcadis verwacht belangrijke rol te spelen in bodemsanering NL
10-07-2009 11:47:00
Door Maaike Noordhuis

Van DOW JONES NIEUWSDIENST

AMSTERDAM (Dow Jones)--Arcadis nv ziet een belangrijke rol voor zichzelf weggelegd in de bodemsaneringsplannen voor de komende vijf jaar in Nederland. "We verwachten een substantieel deel van die markt naar ons toe te kunnen trekken", aldus lid van de raad van bestuur Michiel Jaski van Arcadis tegenover Dow Jones Nieuwsdienst.

Vrijdag werd bekend dat het kabinet in de komende vijf jaar EUR660 miljoen uittrekt voor het opruimen van vervuilde plekken in de grond. Het kabinet heeft hierover afspraken gemaakt met gemeenten, provincies en waterschappen. Er zijn zo'n 12.000 locaties geidentificeerd waarvan 1.800 spoedlocaties, waarbij verontreinigde locaties een direct gevaar vormen voor de volksgezondheid.

Volgens Jaski zullen de aanbestedingsprocedures binnenkort van start gaan, en Arcadis heeft er hoge verwachtingen van. De bestuursvoorzitter stelt dat de technologie van Arcadis het bijvoorbeeld mogelijk maakt om sanering te combineren met energie-opwekking. "Middels die innovatie kun je een aantal doelen in 1 keer bereiken", aldus Jaski.

In totaal zijn in Nederland zo'n 5 a 10 partijen actief op het gebied van bodemsanering.

Door Maaike Noordhuis; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715201; maaike.noordhuis@dowjones.com
[verwijderd]
0
Dank u Marijke

En verdiende AB´s voor de serieuze berichten

Trouwens geen postduif te bekennen.

Zijn zeker de weg kwijt
[verwijderd]
0

U ?

Is hard gegaan, ruim 6% naar beneden.

Ben bang dat de postduiven de verzorging als een teleurstelling ervaren hebben.

O jee, komen 2 visjes aangezwommen, wegwezen!

prettig weekend
[verwijderd]
0
Goedenmorgen,

Niet bang worden voor visjes.Ze produceren alleen lucht.Verder komt er niets uit.Als je die visjes bakt heb je dus de gebakken lucht.

Maar nu Arcadis.Lijkt vaak een heel saai aandeel.Dat blijkt nu een vergissing.Er komen best vaak berichten naar buiten, zie hierboven.Gelukkig kan Marijke goed knippen en plakken.Waarschijnlijk lang op de kleuterschool gezeten.Komt nu goed uit anders misten we vast enkele leuke berichten.
Volgens mij bekende gegevens heeft Arcadis 61 miljoen aandelen uitstaan.Ze willen nu naast een lening van 135 miljoen $ zo'n 5,57 miljoen nieuwe aandelen uitgeven. Dat is iets minder dan 10%.De laatste tijd is de koers dik 20% opgelopen.Gisteren er dus 6% vanaf.Had in mijn ogen dus de verwaterde 10% moeten zijn.Er kan met een beetje negatief sentiment nog wel wat van de koers af.Jank oppassen......En dan komen er binnenkort waarschijnlijk weer opdrachten bij uit Nederland.Kan er weer wat van de koers af.
Als ik het verkeerd zie dan hoor ik het wel.

Dag.

[verwijderd]
0
quote:

e.veste schreef:

Goedenmorgen,

Jank oppassen......En dan komen er binnenkort waarschijnlijk weer opdrachten bij uit Nederland.Kan er weer wat van de koers af.
Als ik het verkeerd zie dan hoor ik het wel.

Dag.


Dank u voor de tip. Ik kijk het toch nog wel even aan hoor want de vorige keer had ik ze er bijna uitgegooid en toen ging het stijgen.

Je weet het dus nooit

groet
Jan
[verwijderd]
0
quote:

e.veste schreef:

Goedenmorgen,

Niet bang worden voor visjes.Ze produceren alleen lucht.Verder komt er niets uit.Als je die visjes bakt heb je dus de gebakken lucht.

Maar nu Arcadis.Lijkt vaak een heel saai aandeel.Dat blijkt nu een vergissing.Er komen best vaak berichten naar buiten, zie hierboven.Gelukkig kan Marijke goed knippen en plakken.Waarschijnlijk lang op de kleuterschool gezeten.Komt nu goed uit anders misten we vast enkele leuke berichten.
Volgens mij bekende gegevens heeft Arcadis 61 miljoen aandelen uitstaan.Ze willen nu naast een lening van 135 miljoen $ zo'n 5,57 miljoen nieuwe aandelen uitgeven. Dat is iets minder dan 10%.De laatste tijd is de koers dik 20% opgelopen.Gisteren er dus 6% vanaf.Had in mijn ogen dus de verwaterde 10% moeten zijn.Er kan met een beetje negatief sentiment nog wel wat van de koers af.Jank oppassen......En dan komen er binnenkort waarschijnlijk weer opdrachten bij uit Nederland.Kan er weer wat van de koers af.
Als ik het verkeerd zie dan hoor ik het wel.

Dag.


Volgens mij heb ik langer op de kleuterschool vertoefd dan jij op de basisschool, mijn complimenten voor 't uitmuntende rekenwerk. Als ik wist waar je woonde kwam ik je persoonlijk een stickertje (of liever 'n stempeltje?) overhandigen.

Beknopt advies
Advies: Positief
Weerstand 1 12,80 Steun 1 11,75
Weerstand 2 15,41 Steun 2 9,67
Uitleg Vlug, Davids & van Mourik
Update: 10-7-2009

Arcadis heeft sinds 1 juli 2009 een Positief advies (rend: 2%). Het aandeel is donderdag gestegen met 1.79% tot EUR 12.53, sinds oktober 2008 heeft Arcadis niet meer zo hoog gestaan als nu.
De uitbraak boven de koerstop van begin juni op EUR 11.48 initieerde het huidige positieve advies. De ontwikkeling van een patroon van hogere toppen en bodems, waarvan de eerste aanzet al in juni werd gegeven, ligt nu voor de hand.
De steun- of weerstandsniveaus zijn donderdag niet in gevaar gekomen. Eventuele kopersinteresse (steun) is te vinden nabij EUR 11.75 terwijl eventuele verkoopdruk (weerstand) wordt verwacht nabij EUR 12.80.
Uitgebreid advies
Advies Positief
Adviesdatum 01-07-2009 10:14:23 10 dagen geleden
Slotkoers op adviesdatum 12,28
Huidige koers 11,77 17:40
Rendement -4,15%
Stop loss 9,51
Signaallijst -
Positielijst Positie huidig: Kopen

Weerstand 1 12,80
Weerstand 2 15,41
Huidige koers 11,77 17:40
Steun 1 11,75

prettig weekend

p.s. Was de handschoen op 't andere draadje te zwaar?

[verwijderd]
0
[verwijderd]
0
He Marijke,

Mijn kleindochter is jarig en daar moet ik nu naar toe.Kom volgende week terug op zware handschoenen???

Denk verder, dat ik wacht op weerstand 2. Onder de 10 dus.

Nogmaals aju.Ben gek op stickers.
[verwijderd]
0
quote:

e.veste schreef:

He Marijke,

Mijn kleindochter is jarig en daar moet ik nu naar toe.Kom volgende week terug op zware handschoenen???

Denk verder, dat ik wacht op weerstand 2. Onder de 10 dus.

Nogmaals aju.Ben gek op stickers.
Moet of mag je er naar toe? Veel plezier
Ik ga boodschappen doen, kijken of er nog stickers te koop zijn, 't is zo lang geleden.

Ook aju!

p.s. Hoe langer je wegblijft, hoe interessanter je wordt,hihi
[verwijderd]
0
quote:

e.veste schreef:

Jank een gewaarschuwd mens telt voor twee (vissen).

Tot volgende week denk ik.
Mijn sterrenbeeld "VISSEN" 27 februari
[verwijderd]
1
quote:

JanK1 schreef:

[quote=e.veste]
Jank een gewaarschuwd mens telt voor twee (vissen).

Tot volgende week denk ik.
[/quote]

Mijn sterrenbeeld "VISSEN" 27 februari
Jan je houdt een klein betoog
maar ook dan is 't een monoloog

Onze charmante lieve e.veste
heeft zich weg laten peste

Arcadis gaat weer eens omhoog
ga gerust verder met je betoog

van mij is hij,begrijpelijkerwijs, niet zo gediend
voor jou komt ie vast wel weer, onze lieve vriend

groetjes,

Marijke
[verwijderd]
0
AB Marijke, zo zie ik het graag

En met Arcadis komt het wel goed

Vanaf vanmiddag heerlijk wezen varen en tot nu niet meer op het scherm gekeken. Ook dat geeft rust

groet
Jan
[verwijderd]
0

Jan, je bent waarschijnlijk weer aan 't varen, gelijk heb je. Intussen heb ik op Arcadis gepast, hij doet nu 12,40. Moet nu weer aan de slag, dus heb ik 't niet meer in de hand.

groetjes,

Marijke
[verwijderd]
0
quote:

Marijke57 schreef:

Jan, je bent waarschijnlijk weer aan 't varen, gelijk heb je. Intussen heb ik op Arcadis gepast, hij doet nu 12,40. Moet nu weer aan de slag, dus heb ik 't niet meer in de hand.

groetjes,

Marijke
Ik was inderdaad op en in het water Marijke want elke mooie dag moet je "plukken" Het slot op 12,50 is gewoon prima en geleidelijk zal Arcadis hogere toppen gaan zoeken. Natuurlijk zijn er dagen van terugval maar dat is normaal.

Ook morgen weer een mooie dag, dus veel zal ik niet aan het scherm te vinden zijn. Dat komt wel weer eens met slechtere dagen.

gr. Jan
[verwijderd]
0
Hallo,

Deze week waren we aan het fietsen in de buurt van Elburg.Komen we in de haven, vertrekt er net een boot met als naam Arcadis.Ik dacht daar moet op zien te komen,maar helaas : te laat gesprongen.Kletsnat werd ik uit het water geholpen, via een bootje, door een dame van een jaar of 50.Achter op stond geen naam, maar een rebus.Nou ben ik niet zo goed in het ontcijferen van die dingen, dus ik weet niet hoe het bootje heette.
Achterin lagen een paar hele dikke zware handschoenen.Die mocht ik van haar wel oppakken en meenemen, maar dat heb ik niet gedaan.Dom natuurlijk.
Nu hoop ik,dat de Arcadisboot geen wereldreis aan het maken is en nog wel een keer terugkomt.Misschien zat Marijke er wel op.
Jammer genoeg is ook het bootje met de rebus vertrokken.Wat een pech.

p.s.Marijke, die één na laatste rijmzin slaat natuurlijk nergens op.
d.b.j.w.

Tot ziens.
[verwijderd]
0
quote:

e.veste schreef:

Misschien zat Marijke er wel op.

Tot ziens.


Ook geen postduif ?
[verwijderd]
0
quote:

e.veste schreef:

Hallo,

Deze week waren we aan het fietsen in de buurt van Elburg.Komen we in de haven, vertrekt er net een boot met als naam Arcadis.Ik dacht daar moet op zien te komen,maar helaas : te laat gesprongen.Kletsnat werd ik uit het water geholpen, via een bootje, door een dame van een jaar of 50.Achter op stond geen naam, maar een rebus.Nou ben ik niet zo goed in het ontcijferen van die dingen, dus ik weet niet hoe het bootje heette.
Achterin lagen een paar hele dikke zware handschoenen.Die mocht ik van haar wel oppakken en meenemen, maar dat heb ik niet gedaan.Dom natuurlijk.
Nu hoop ik,dat de Arcadisboot geen wereldreis aan het maken is en nog wel een keer terugkomt.Misschien zat Marijke er wel op.
Jammer genoeg is ook het bootje met de rebus vertrokken.Wat een pech.

p.s.Marijke, die één na laatste rijmzin slaat natuurlijk nergens op.
d.b.j.w.

Tot ziens.
Hallo e.veste,

Christelijke dorpen hebben wel een speciale aantrekkingskracht voor jou en je vrouw he?

Jij bent een moderne grootvader herinner ik me. Was van de week aan zee. Een oud echtpaar, boven de 80 zo te zien, was daar zo aan 't genieten...
De vrouw was topless, ze durft meer dan ik, hierdoor realiseerde ik me dat ouder worden helemaal niet benauwend hoeft te zijn. Veel oudere mensen menen aan een standaard patroon te moeten voldoen. Met een bevriend echtpaar fietstochtjes maken, hij bij voorkeur in geruite blouse en kaki korte broek, zij bij voorkeur in mouwloos hempje en witte korte broek, beide broeken met functionele zakken. Of nog erger, zo'n echtpaar waarvan de man met de vrouw meesjokt door 'n winkelstraat en voor de tigste x bij Blokker rondsnuffelt.

Lang leve de oudere vaarders en strandgangers!

En rijmzin? Ach ja....

i.j.v.o.

Daag

[verwijderd]
0
Hey Marijke,

Lekker bruin geworden aan zee?Of heb je alle kleren aangehouden.
Hoeft niet hoor,die doen tegenwoordig zelfs de dames uit de christelijke dorpen al uit op het strand.Is niet meer zo streng als vroeger.Je zou d'er eens moeten komen kijken.

Verder heb je helemaal gelijk.Het lijkt wel of je ons gezien hebt.We zijn alleen niet bij Blokker geweest in Elburg.Konden we niet vinden.Hm...

Moi.
133 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 29 apr 2024 09:10
Koers 60,650
Verschil -0,300 (-0,49%)
Hoog 61,200
Laag 60,600
Volume 2.077
Volume gemiddeld 147.801
Volume gisteren 192.762

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront