Disclaimer
Crisis maakt Arcadis voorzichtiger
12-11-2008 11:24
ARNHEM (ANP) - Advies- en ingenieursbedrijf Arcadis is vanwege de financiële crisis voorzichtiger geworden over de winstontwikkeling dit jaar.

De onderneming kampte al met druk op commerciële vastgoedactiviteiten in Engeland en de Verenigde Staten. In het derde kwartaal is daar een vertraging van de Amerikaanse milieumarkt bij gekomen.

Dat heeft bestuursvoorzitter Harrie Noy vandaag gezegd. De vraag naar de diensten van Arcadis is in de huidige marktomstandigheden teruggelopen. Noy wijst als voorbeeld op een klant als autofabrikant General Motors, die door de crisis op het punt van omvallen staat. „Daar worden voorlopig geen nieuwe projecten gestart.” Arcadis adviseert het bedrijf onder meer over hoe het milieuvriendelijker en energiezuiniger kan produceren.

Door de verslechterde marktomstandigheden rekent Arcadis op een winstgroei van ongeveer 10 procent ten opzichte van de 62,3 miljoen euro vorig jaar. Eerder rekende het bedrijf nog op een groei van 10 tot 15 procent.

Noy wijt de bijstelling aan hogere financierings- en rentelasten en de invloed van dollarleningen op de resultaten. Het bedrijf financierde zijn activiteiten in Brazilië met dollars. Volgens de topman drukken valutaeffecten de resultaten met 1 miljoen dollar per kwartaal.

Toch ziet Noy ook kansen, mede door de verkiezing van Barack Obama tot nieuwe president. „Hij zal meer aandacht hebben voor duurzaamheid en klimaatverandering, zaken die onder Bush genegeerd werden.” Daarnaast heeft Obama volgens Noy het besef dat de Amerikaanse economie er slecht voor staat. „Hij zal stimulerende maatregelen nemen, waaronder de nodige investeringen in de verouderde infrastructuur.”

Arcadis werkt in de stad New Orleans, die in 2005 werd getroffen door de orkaan Katrina, aan kustbewaking en krijgt daarnaast regelmatig opdrachten voor bodemsanering op legerbases.

Een andere gunstige ontwikkeling voor Arcadis is dat grote bedrijven er steeds meer voor kiezen om het aantal dienstverleners dat ze in de arm nemen te verkleinen. Zo heeft Arcadis een raamcontract in de wacht gesleept bij chemieconcern AkzoNobel voor de levering van advies- en ingenieurswerk wereldwijd.