=INTERVIEW: TKH zoekt overnames om risico's te spreiden


Door Marjolein Timmer en Carel Grol

Van DOW JONES NIEUWSDIENST



AMSTERDAM (Dow Jones)--Industrieel dienstverlener TKH Groep nv wil de risico's van het bedrijf beter spreiden en kijkt daarom vooral naar overnames die de kabeldivisie en de bouwdivisie verder kunnen versterken.

"We streven naar een gelijke grootte van de drie segmenten, waarbij ieder ongeveer eenderde van de omzet uitmaakt," zegt chief executive officer Alexander van der Lof tegen Dow Jones Nieuwsdienst.

TKH heeft activiteiten in drie categorieen. Telecom solutions richt zich op infrastructuur voor telecom, Building solutions richt zich onder meer op kabelsystemen en elektriciteitsdistributie, maar ook op systeem engineering en projectmanagement.

Het segment Industrial solutions, dat hoofdzakelijk leunt op bandenbouwmachines, is op dit moment verreweg het belangrijkste voor TKH. Het maakt ongeveer de helft van de omzet uit, terwijl Telecom solutions en Building solutions circa 20% en 30% van de omzet voor hun rekening nemen.

De industriele dienstverlener heeft op dit moment EUR150 miljoen in kas voor het doen van overnames. Het bedrijf wil daarmee de komende twee jaar gemiddeld jaarlijks een tot drie overnames doen.

Vooralsnog heeft TKH in 2007 echter nog maar e e n kleine overname gedaan, tegen vijf acquisities in 2006. Begin dit jaar werd USE overgenomen, een engineersbedrijf uit Haaksbergen met een jaaromzet van EUR1 miljoen. "Maar het geld brandt ons niet in de zakken", aldus de topman, die zegt "altijd in contact te zijn met potentiele overnamekandidaten."

Met de overnames wil TKH de witte vlekken in Europa en Azie opvullen, en groei versnellen. "Daarnaast kijken we naar uitbreidingsmogelijkheden in onder meer Duitsland en Polen," aldus de topman.

Verdere internationalisering is volgens Van der Lof een "speerpunt van onze strategie". In 2006 kwam 38% van de omzet uit Nederland, in 2001 was dat nog 57%.Vorig jaar kwam 85% van de omzet uit Europa. Duitsland is na Nederland de belangrijkste markt voor TKH.

Een van de meest succesvolle activiteiten van het bedrijf is de fabricage van bandenbouwmachines, dat onderdeel uitmaakt van het segment industrial solutions. "Een groeibriljant", aldus de topman. "Waar bandenmakers vroeger veel zelf deden, besteden ze dit nu steeds meer uit. Voor bandenbouwers is het uiteindelijk ook geen kernactiviteit om machines te bouwen."

TKH maakt machines waarmee bandenbouwers vervolgens banden kunnen maken. Het bedrijf is wereldmarktleider en doet zaken met alle grote bandenmakers, behalve Bridgestone, dat alles in eigen huis houdt.

De omzet van de Machinegroep, waarvan de bandenbouwmachines goed zijn voor 85% van de omzet, steeg in 2006 naar EUR122,5 miljoen, tegen EUR76 miljoen in 2002. Dat is een toename van maar dan 60% in vier jaar tijd.

Telecom solutions, dat koper- en glasvezelkabel maakt, is het kleinste segment van het bedrijf, met zo'n 20% van de omzet. TKH ging in 2002 zwaar onderuit, nadat de telecommarkt in elkaar zakte. Het bedrijf raakte 30% van de omzet kwijt, moest voor miljoenen afschrijven en leed in dat jaar een verlies van EUR54,6 miljoen.

Weliswaar heeft het bedrijf die tijd ver achter zich maar de telecommarkt is nog altijd niet helemaal hersteld. "De laatste twee tot drie jaar is de glasvezelmarkt gegroeid, maar nog steeds is er sprake van overcapaciteit. Het prijsniveau ligt dicht bij de materiaalkosten en de investeringen zijn mondjesmaat", aldus de topman. Toch denkt hij dat de markt voor glasvezel eerder aantrekt, dan nog verder inzakt.

Voor 2007 zet TKH in op een "groei van de omzet en het resultaat", ten opzicht van 2006, zei het bedrijf bij de presentatie van de jaarcijfers. "De grootste bedreiging voor het niet halen van die doelstelling zijn de mensen", aldus Van der Lof. "Er zijn meer vacatures, en die staan langer open dan een jaar geleden."



Door Marjolein Timmer en Carel Grol; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5890270; marjolein.timmer@dowjones.com