Uit het FD van hedenmorgen:

Hightech in Twente bundelt krachten
Een groep Twentse toeleveranciers voor de hightechindustrie heeft een samenwerkingsverband opgericht om zich onmisbaar te maken voor afnemers. De ondernemingen, waaronder Demcon, Norma en TKH Group , volgen hiermee het voorbeeld van hun Brabantse collega's. Om sterker te staan tegenover afnemers als chipmachineproducent ASML en Philips Medical Systems zijn sommige daar daadwerkelijk gefuseerd.

De initiatiefnemer van het verbond, genaamd Ignition, sluit niet uit dat het in Twente ook zover zal komen. 'Het kan best dat we op termijn daarnaar toe moeten, maar voorlopig is het nog aftasten', zegt Dennis Schipper, directeur en mede-eigenaar van Demcon. Dit bedrijf uit Oldenzaal ontwerpt gecompliceerde machineonderdelen die mechanica en elektronica met elkaar combineren.

Andere bedrijven die deelnemen in Ignition zijn 3T, Aeronamic, Benchmark, Bronkhorst en IMS. Zij zijn alle actief in de mechatronica, een industriële tak van sport die ervoor zorgt dat machines op de nanometer nauwkeurig werken. Dit is een vereiste voor bijvoorbeeld de makers van elektronenmicroscopen als FEI uit Eindhoven.

De wens tot grotere samenwerking komt niet alleen van de toeleveranciers zelf. Ook hun afnemers zijn er voorstander van, zij het om andere redenen. Ondernemingen als Thales en ASML willen dat hun leveranciers groter worden, zodat die in staat zijn om mee te werken, en te betalen, aan de ontwikkeling van nieuwe producten. Schipper ziet hier niets in, vooral omdat toeleveranciers veel minder winstgevend zijn dan hun afnemers.

HANS DE JONGH

Is dit een opmaat tot verdere acquisities van TKH? Waartom staat er anders een verwijzing naar Brabant en de bindeling van kleine bedrijven om sterker te staan tegenover de gorte klanten. Is TKH een potentiele consolidator in de mechatronica?
Zoef