NX Filtration « Terug naar discussie overzicht

Forum NX Filtration geopend

3.359 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 ... 164 165 166 167 168 » | Laatste
Rowi62
0
Effluent in Drenthe = de pis van Johan Derksen

PS NX lijkt uitgebodemd -- instappen en je GAK halveren
aextracker
1
quote:

DeZwarteRidder schreef op 21 maart 2024 09:08:

Sinds 2010 produceert Nieuwater ultrapuur water uit effluent van de RWZI Emmen. Op basis van bijna 10 jaar ervaring kan worden geconcludeerd dat RWZI-effluent een prima bron is voor industriewater.

Geschreven door Gerrit Veenendaal (Nieuwater), Dick Kuiper (Waterschap Vechtstromen), Simon Dost (WMD Drinkwater), Peter van der Maas (WLN / VHL University of applied sciences)

Nieuwater, een joint venture van drinkwaterbedrijf WMD en waterschap Vechtstromen, levert met een capaciteit van maximaal 8200 m3 per dag ‘ultrapuur water’ (UPW) aan de Nederlandsche Aardolie Maatschappij (NAM) in Schoonebeek [1]. Het UPW wordt door de NAM gebruikt voor de productie van stoom. Deze stoom wordt in het Schoonebeker olieveld het geïnjecteerd om de olie in de ondergrond op te warmen en daarmee de viscositeit van de olie te verlagen. De belangrijkste kwaliteitseis: een extreem lage geleidbaarheid van < 0,2 µS/cm. De belangrijkste functie van de UPW-fabriek is daarom het verwijderen van zouten en andere bestanddelen.

In zuidoost-Drenthe is de beschikbaarheid van oppervlakte- en grondwater in de zomer beperkt. Daarom is gekozen om effluent van de RWZI Emmen te gebruiken als bron voor de UPW-productie. De fabriek staat in een gebied met (oppervlakte)watertekorten in de zomer. In de droge periode wordt water vanuit het IJsselmeer naar het oosten van Drenthe gepompt. Mede daarom is destijds besloten om te streven naar een zuivering met een minimaal gebruik van chemicaliën, waarbij ook afvalstromen tot een minimum worden beperkt.

Membraantechnologie als basis
Om het gebruik van chemicaliën te minimaliseren is gekozen voor zuivering met membraanprocessen: ultrafiltratie (UF) voor de verwijdering van deeltjes en omgekeerde osmose (RO, in twee stappen) als hoofdzuivering voor de verwijdering van zouten [2].

Het RWZI-effluent bevat nog relatief veel voedingsstoffen. Dit kan gemakkelijk leiden tot onbeheersbare vervuiling (biofouling) op RO-membranen. De grote vraag bij het ontwerp van de UPW fabriek destijds was daarom: is er een alternatief voor chemische middelen (de gangbare praktijk) om biofouling te remmen? Dit alternatief werd gevonden in een bijzondere vorm van biologische actiefkoolfiltratie, het BODAC-concept, waarbij zuurstof wordt gedoseerd om aerobe omstandigheden in de bioreactoren te waarborgen. De concentraatstromen van de UF en eerste RO en het spoelwater van de BODAC worden teruggeleid naar het influent van de RWZI.

Een tweede opgave was de nazuivering en verwijdering van de laatste restanten zout uit het water. Hiervoor werden veelal ionenwisselaars gebruikt, die als nadeel hebben dat ze relatief veel chemicaliën gebruiken voor de regeneratie en dus met een relatief grote afvalstroom gepaard gaan. Er is gekozen voor een duurzaam en nieuw alternatief: elektro-deïonisatie (EDI). Bij deze techniek wordt ook ionenwisseling toegepast, maar regeneratie vindt continu plaats door middel van ionselectieve membranen en een elektrisch veld. Het gebruik van chemicaliën is verwaarloosbaar. Bij de start van de UPW in 2010 was de EDI-installatie de grootste ter wereld. In afbeelding 1 is de opbouw van de complete zuivering schematisch weergegeven.
Thx.
Wsl slibben deze membramen sneller dicht dan die van NX Filtration :).

Hoe dank ook in Drenthe drinken zo vanaf 2023 (als het meezit o.b.v. de TU Delft onderzoeker) hun eigen WC water op.
Blijkbaar is de (te lage) grondwater problematiek de drijfveer voor deze complex lijkende aanpak bestaande uit meerdere (nazuiverings) processen.

Overigens wist de slimme prof uit Delft als eerste "Namibie" te benoemen als lichtend voorbeeld waar dit watergebruik qua principe al zo werkt. Daarna volgde Singapore.....
Heb Nederland op andere fora al eens eerder als "het toekomstige Singapore van Europa" benoemd.
Geen maakindustrie, voornamelijk dienstverlenend en logistieke hubfunctie voor het handelende achterland, volgebouwd en urbaan leefbaar gemaakt door beton af te wisselen met wat groen aan de randen.

Gooi mijn drentse vakantiehuis alvast in de verkoop en koop er een terug in Twente :)
Rowi62
0
Onder de regenboog
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 21 maart 2024 09:02:

[...]
Dat kon ik niet zien, maar het logo en de buizen waren totaal afwijkend van NXF.
Het is een samenwerkingsproject, waar meerdere bedrijven aan meedoen. Zeg maar alle nieuwe innovaties. NX heeft meerdere buizen die niet alleen maar blauw zijn, maar ook licht groen zonder opdruk. ;-)
DeZwarteRidder
0
quote:

Onder de regenboog schreef op 21 maart 2024 10:21:

[...]Het is een samenwerkingsproject, waar meerdere bedrijven aan meedoen. Zeg maar alle nieuwe innovaties. NX heeft meerdere buizen die niet alleen maar blauw zijn, maar ook licht groen zonder opdruk. ;-)
Je mag niet jokken.
DeZwarteRidder
0
Het wordt steeds duidelijker dat de filters van NXF slechts geschikt zijn voor voorgezuiverd water omdat ze anders direct verstopt raken.
Onder de regenboog
1
NSI Mobiele Wateroplossingen van Nijhuis Saur Industries draait nu voluit!
De mobiele nanofiltratie-unit MONF / De installatie is ontworpen als een modulair en plug-and-play systeem dat water tot 100 m3/u kan behandelen en eenvoudig kan worden getransporteerd.
www.nsimobilewatersolutions.com
DeZwarteRidder
0
quote:

Onder de regenboog schreef op 21 maart 2024 13:36:

NSI Mobiele Wateroplossingen van Nijhuis Saur Industries draait nu voluit!
De mobiele nanofiltratie-unit MONF / De installatie is ontworpen als een modulair en plug-and-play systeem dat water tot 100 m3/u kan behandelen en eenvoudig kan worden getransporteerd.
www.nsimobilewatersolutions.com
Ik zie niks van NXF.
Onder de regenboog
6
quote:

DeZwarteRidder schreef op 21 maart 2024 10:29:

[...]
Je mag niet jokken.
Jokken, wat een grappig woord :-)

Zoals ik u al vaak heb verteld, maar ik wil het best nog een keer herhalen. Ik kom hier niet om mijn gelijk te halen, eerder om te lezen en te horen hoe de petten staan. ( al valt dit behoorlijk tegen, het zijn vaak ingelezen opmerkingen, een herhaling zijn van geschreven stukjes vanuit de media. Weinig mensen hier uit het vakgebied. /hierdoor voelt iedereen zich wetenschapper en bedrijfseconoom en graaft men zich in om zijn standpunt te verdedigen.

Ik benader de dingen graag wetenschappelijk, en trek niet "te" snel conclusies vanuit geschreven stukjes in de media. Dat kan ook een nadeel zijn, dat erken ik.
Prima als u denkt dat ik jok, die keuze is aan u, het staat u vrij.
Misschien is het leuk om eens op bezoek te gaan bij NX , een kleine rondleiding, een uitleg op alle vragen die nu soms achterwegen blijven. NX is nu eenmaal een bedrijf met wetenschappers en nog niet echt doordrongen dat informatie delen belangrijk is.

Het zal lang duren voordat NX voluit draait, kinderziektes zijn bij starters normaal, vergunningen traag en beslissingen nemen ze als slakken. Je kan vaak een product niet vooraf testen, omdat elke toepassing weer anders is en aanpassing of verbetering vraagt.
Aan dat product ligt het niet, het is eerder de tijd die bepalend is, is er voldoende tijd, want de markt kijkt niet naar innovatie alleen, vooral naar opbrengst.

Wat betreft die buizen: niet iedereen heeft behoefte aan reclame uitingen in zijn/haar bedrijf. Die stickers zitten vaak op de eerste rij ||||||||||NX
Althans, dat is wat ik vanaf een afstand zie, bij een "toevallig" bezoek.
Onder de regenboog
4
quote:

DeZwarteRidder schreef op 21 maart 2024 13:55:

[...]

Ik zie niks van NXF.
is een samenwerking tussen NX en .........soms zie je niks, maar het is er wel.
www.nijhuisindustries.com/news/press-...
Uppie
0
Mijn Pictet Water doet het weer goed; dus ben ik hier vandaag klein ingestapt. Ik denk dat de vraag zal toenemen
aextracker
0
quote:

Uppie schreef op 21 maart 2024 17:59:

Mijn Pictet Water doet het weer goed; dus ben ik hier vandaag klein ingestapt. Ik denk dat de vraag zal toenemen
Vandaag 2.5 keer zoveel volume (230K stuks) dan te doen gebruikelijk voor 3 maands dag gem. (85 K stuks) .
Blijkbaar een geinteresseerde koper die het nut ziet van "instappen" ........
't zal toch niet de province Drenthe zijn die de gem. Emmen overruled :) ?
Rowi62
0
NX zit denk ik in één of meerdere TECH portfolio's. Altijd als de chippers echt hard gaan gaat NX die dag ook mee. Vandaag dus stil weer. Wachten op een grote order........duurt lang
Mousje
3
Ik werk als afnemer in de procesindustrie, met membranen: serieel geschakelde RO-membranen gevolgd door EDF-systemen Ik zie eigenlijk niets revolutionairs aan NX Filtration dat hen onderscheidt van de concurrentie. Eigenlijk is membraanfiltratie niet meer iets unieks; veel bedrijven kunnen het. Het wachten is op een doorbraak analoog aan zonnepanelen, waarbij eigen opwek, goedkoper is dan van de afnemer. Zo lang drinkwater en de bron, spotgoedkoop blijven, zie ik geen verdienmodel voor NX-filtration.
Nakennis
1
quote:

Nakennis schreef op 18 maart 2024 11:36:

Kanspakker komt nu aan boord op 2,55 en dan weet u het wel
Je ziet dat ik (voormalig alias kanspakker) het aan het rechte eind had met een flinke stijging op korte termijn.

Aandeel Basic Fit is nu de volgende waarbij ik een fors herstel verwacht naar 22-24 euro op korte termijn. Waarvan akte.

Ook Alfen zie ik terugkeren naar de oude steunniveaus (nu weerstanden) van rond de 55 euro
domin8tor
1
Zullen we dan nu de bodem hebben gezet of is dit weer een dead cat bounce zoals we die een maand terug zagen van laag in de 3,xx naar 4,1 en weer down?

Heb op 2,63 bijgekocht nog, maar zit met mijn GAK nog rond de 5 euro. Lange weg te gaan dus.

Beurswaarde bij 50mln aandelen uitstaand is 150mln euro nu.
Fabriek heeft 100mln gekost.
Geen schuld
Cash is wel op en de cashburn is er ook aanzienlijk met personeel.

Nu rijst mij de vraag, als je de filters niet kan slijten, waarom dan 100mln tegen een fabriek aan gooien? Lijkt me toch dat ze enigszins zekerheid hadden op 1. omzet en 2. winstgevende omzet? Ook al heeft Ten Doeschot lager ingekocht, hij heeft geen belang bij een floppend bedrijf.

50k modules volgend jaar x 2500 euro is 125mln omzet in potentie.
Brutomarge 50% dus 62,5mln brutowinst.
Dan personeelskosten en alle andere overige kosten, maakt toch dat je een EBITDA van 30mln moet over kunnen houden?
Afschrijving van 5mln (20 jaar afschrijving op 100mln fabriek, in lijn met de duur v/d patenten).
Interest = nog 0, geen lening
EBT = 25 mln
Taxes 20%
Nettowinst 20 mln. Veel te rooskleurig natuurlijk voor 2025, maar wellicht voor 2026 en 2027? Opschalen naar 120k modules zit als call optie naar boven toe in dit aandeel.

De grote vraag is: emissie of lening om de cashburn van 2024 en 2025 te overwinnen.
DeZwarteRidder
0
quote:

domin8tor schreef op 22 maart 2024 09:37:

Zullen we dan nu de bodem hebben gezet of is dit weer een dead cat bounce zoals we die een maand terug zagen van laag in de 3,xx naar 4,1 en weer down?

Heb op 2,63 bijgekocht nog, maar zit met mijn GAK nog rond de 5 euro. Lange weg te gaan dus.

Beurswaarde bij 50mln aandelen uitstaand is 150mln euro nu.
Fabriek heeft 100mln gekost.
Geen schuld
Cash is wel op en de cashburn is er ook aanzienlijk met personeel.

Nu rijst mij de vraag, als je de filters niet kan slijten, waarom dan 100mln tegen een fabriek aan gooien? Lijkt me toch dat ze enigszins zekerheid hadden op 1. omzet en 2. winstgevende omzet? Ook al heeft Ten Doeschot lager ingekocht, hij heeft geen belang bij een floppend bedrijf.

50k modules volgend jaar x 2500 euro is 125mln omzet in potentie.
Brutomarge 50% dus 62,5mln brutowinst.
Dan personeelskosten en alle andere overige kosten, maakt toch dat je een EBITDA van 30mln moet over kunnen houden?
Afschrijving van 5mln (20 jaar afschrijving op 100mln fabriek, in lijn met de duur v/d patenten).
Interest = nog 0, geen lening
EBT = 25 mln
Taxes 20%
Nettowinst 20 mln. Veel te rooskleurig natuurlijk voor 2025, maar wellicht voor 2026 en 2027? Opschalen naar 120k modules zit als call optie naar boven toe in dit aandeel.

De grote vraag is: emissie of lening om de cashburn van 2024 en 2025 te overwinnen.
Dit is een totaal onzinnige winstberekening, die grenst aan valse info.
Nakennis
0
Ja ik denk dat we rond 2,5 de bodem bij NX gezien hebben net zoals bij Basic fit nu. Ook daar verwacht ik volgende week een zeer fors herstel. Ook daar kom ik volgende week vrijdag 29 maart uiteraard op terug. Koers bij deze voorspelling 19,56.
Nakennis
0
Iemand al een idee waar deze koerssprong vandaan komt? Zou het kunnen dat er OVERNAMEinteressse is vanuit een buitenlandse partij? Wat denken jullie hier? Ik sluit het niet uit gezien de lage waardering nu.
3.359 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 ... 164 165 166 167 168 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 29 apr 2024 17:39
Koers 3,645
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 3,800
Laag 3,550
Volume 290.516
Volume gemiddeld 234.954
Volume gisteren 290.516

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront