DSM « Terug naar discussie overzicht

DSM Firmenich AG 2023

2.580 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 ... 125 126 127 128 129 » | Laatste
AKKIE
2
quote:

maaslander schreef op 28 juni 2023 10:53:

Zo'n beetje de omgedraaide wereld met de aandelen! bij minder goede geluiden bedrijf gaat de koers omhoog, bij goede geluiden gaat de koers omlaag. Gewoon niet te begrijpen.
Er was teveel onzekerheid in het aandeel geslopen. Dit heeft de markt de afgelopen weken fors ingeprijsd. Klaarblijkelijk geeft de winstwaarschuwing zoveel duidelijkheid gecreeerd dat de onzekerheid is verminderd en daarmee de koersen iets zijn hersteld.

Nog een lange weg te gaan.
Minenmin Isplus
3
quote:

Minenmin Isplus schreef op 24 juni 2023 10:46:

[...]

Minuut 31

Martijn: "Het mooiste wat er kan gebeuren is dat er een dikke winstwaarschuwing wordt aangekondigd, maar dat de koers niet beweegt of stijgt omdat deze al is ingeprijst"

Kop of munt ;)
Kop
nine_inch_nerd
2
FD artikel

Winstalarm noopt DSM-Firmenich tot ingreep bij vitamine-activiteiten

DSM-Firmenich kampt met tegenvallende resultaten, als gevolg van de verslechterde markt voor vitamines. Precies vijftig dagen na de totstandkoming van de fusie tussen DSM en het Zwitserse Firmenich moet het biotechconcern daarom met een winstwaarschuwing naar buiten treden.

De mindere resultaten zijn voor het topmanagement onder leiding van de Nederlander Dimitri de Vreeze aanleiding om versneld in te grijpen in de eigen organisatie. DSM-Firmenich wil daarmee minder afhankelijk zijn van de wisselvallige inkomsten uit de vitamine-activiteiten.

Verkoop activiteiten?

DSM-Firmenich positioneert zichzelf als een wereldleider in voeding, gezondheid en beauty, door de ingrediënten die het levert aan bijvoorbeeld cosmeticaproducenten en de voedingsindustrie. Met de Zwitsers erbij breidt de tak met voedingsingrediënten uit. Het is nu, naast vitamines, ook groot in smaak- en geurstoffen.

Analist Chris Counihan van Jefferies vindt dat DSM-Firmenich door de woensdag aangekondigde ingreep een betekenisvolle stap zet omdat het een duidelijk cyclisch onderdeel 'isoleert' van de andere activiteiten. Hij stelt dat het management bij vitamines sterk op kosten en cashgeneratie stuurt. Uiteindelijk zou het kunnen gaan kijken naar de 'strategische optionaliteiten', wat jargon is voor een eventuele verkoop van activiteiten.

De vitamines van DSM worden bijvoorbeeld gebruikt in diervoeding. Analist Sebastian Bray van de Duitse vermogensbeheerder Berenberg speculeerde eerder deze week in het FD al op een mogelijk verkoop van deze tak. 'De verwachting is dat er in China meer productiecapaciteit voor vitamines komt en de marges in de dierenvoeding zijn klein.'

DSM, ooit uitbater van de Limburgse mijnen, begon met de vitamineproductie na de overname van het Delftse Gist-Brocades, dat deels op dit terrein actief was. Een echt grote stap werd in 2003 gezet, toen het de vitaminetak kocht van de Zwitserse farmaceut Roche.

Op de Amsterdamse beurs noteert het aandeel DSM-Firmenich rond 11.45 uur op €95,74, een stijging van 3,2%. Het aandeel was vóór woensdag het slechts presterende AEX-fonds dit jaar. Beleggers lijken de aangekondigde ingrepen te waarderen, alsmede het feit dat het bedrijf de doelstellingen voor de middellange termijn handhaaft.

Geen materiële verbetering

De vitaminetegenvaller slaat dit jaar een gat van enkele honderden miljoenen in de winst-en-verliesrekening. Het aangepaste brutobedrijfsresultaat (adjusted ebitda) in het eerste halfjaar komt daardoor ongeveer €200 mln lager uit. Daarbovenop meldt DSM-Firmenich een valutategenvaller van €50 mln.

De markt voor vitamines blijft bovendien moeilijk en het bedrijf verwacht geen 'materiele verbetering' in de omstandigheden in de tweede helft van het jaar. Voor geheel 2023 rekent DSM-Firmenich op een aangepaste ebitda van €1,8 mrd tot €1,9 mrd. Dat is minder dan het afgelopen jaar, toen er ongeveer €2,3 mrd in de boeken kwam.

Het bedrijf kondigt woensdag direct een aantal ingrepen aan. Zo sluit het een vitaminefabriek in China. Een ingrediëntenfabriek in de Amerikaanse staat Georgia die in april was getroffen door brand, sluit eveneens de deuren. Alle acties bij elkaar opgeteld moeten een kostenbesparing van €200 mln opleveren per eind volgend jaar. Dit bedrag komt bovenop de €350 mln aan synergiewinst die de fusiecombinatie eerder aan de aandeelhouders beloofde.

Ongelukkig moment

Voor DSM-Firmenich komt de winstwaarschuwing op een ongelukkig moment. De bedrijven kondigden vorig jaar aan samen te gaan. Dit voorjaar kwam de fusie definitief rond, nadat na de aandeelhouders ook de mededingingsautoriteiten hadden ingestemd. DSM-Firmenich werkt vanuit twee hoofdkantoren, nabij Bazel en in Maastricht. De bedrijfstop zetelt in Zwitserland en de onderneming heeft ook de Zwitserse nationaliteit meegekregen.

DSM-aandeelhouders hebben tot nu toe weinig profijt gehad van de samensmelting. Eind 2021 noteerde de koers nog boven de €200. Daar is minder dan de helft van over. Donderdag houdt de gecombineerde onderneming haar eerste jaarvergadering in Bazel.

De winstwaarschuwing komt nog geen twee maanden na de presentatie van de kwartaalcijfers op 2 mei. Volgens DSM-Firmenich is de vitaminemarkt in juni verder verslechterd, zowel wat de prijzen betreft als de volumes. Het bedrijf had zelf voor deze maand gerekend op stabiele of betere omstandigheden. Normaal gesproken geldt de maand juni als een sterke maand bij dit bedrijfsonderdeel.

Als gevolg van deze marktontwikkeling zal de ebitda in het tweede kwartaal €400 mln tot €420 mln bedragen. Dat is aanzienlijk minder dan de €521 mln die in de eerste drie maanden als brutobedrijfswinst werden behaald. In het vergelijkbare kwartaal van vorig jaar bedroeg de ebitda nog meer: €582 mln.
nine_inch_nerd
1
Ter info:

Winstwaarschuwing bij DSM-Firmenich lucht op
Auteur: Jan Bouius Datum: 28-06-2023

Het net gefuseerde DSM-Firmenich, dat al weken lang één van de grote verliezers op de beurs is, waarschuwde vanochtend middels een trading update voor tegenvallende resultaten. De afgelopen maanden zag het concern een verdere verzwakking van de vitaminemarkten, hetgeen zijn impact heeft op de prestaties bij de Animal Nutrition & Health (ANH) divisie. Een verbetering wordt voorlopig niet verwacht.

Op proforma basis verwacht DSM dat het aangepaste bruto bedrijfsresultaat (EBITDA) over het eerste halfjaar uit zal komen tussen de 920 en 940 miljoen euro, waar dat een jaar geleden nog 1.177 miljoen was. Het verwachte negatieve effect van de vitaminemarkten wordt daarbij ingeschat op circa 200 miljoen euro. Daarbovenop komt nog eens een negatief valuta-effect van circa 50 miljoen euro. Beide negatieve effecten zullen in de rest van het jaar aanhouden. Voor geheel 2023 verwacht DSM-Firmenich daarom nu een aangepaste EBITDA te behalen tussen de 1.800 en 1.900 miljoen euro, versus de behaalde 2.275 miljoen EBITDA in 2022.

Aanvankelijk dook de koers van DSM drie procent naar beneden op de berichten. Niet verwonderlijk, maar al vrij snel wist de koers van het aandeel zich om te buigen in een plus van meer dan drie procent. Zoals al genoemd lag de koers van DSM er dit jaar al uitermate slecht bij. Onder andere dalende vitamineprijzen vanwege de verhoogde vitamine A-productie bij BASF, een onderzoek bij Firmenich naar verboden prijsafspraken met sectorgenoten in de geur- en smaakstoffen en een winstwaarschuwing bij concurrent Croda eerder deze maand, speelden DSM parten. De winstwaarschuwing lijkt dan ook voor opluchting te zorgen, alsof daarmee een zware last van de schouders van DSM-Firmenich valt. Het gaf beleggers duidelijkheid na een lange periode van zwijgen van DSM. Daarnaast kondigde DSM ook aan dat het zijn strategie voor de ANH-divisie versneld gaat aanpassen.

Zo wordt er onder andere een aparte vitamine-unit binnen deze divisie gecreëerd die eenvoudiger en efficiënter in staat moet zijn om te reageren op veranderende marktomstandigheden. Ook wordt het werkkapitaal ofwel de voorraad verminderd en wordt de vitamine B6-fabriek in Xinghuo in China gesloten. Dit, tezamen met nog wat andere maatregelen, zal tegen eind 2024 resulteren in een geschatte besparing van ongeveer 200 miljoen euro per jaar. Deze 200 miljoen komt bovenop de verwachte jaarlijkse 350 miljoen euro aan synergievoordelen van de fusie. Voor de middellange termijn houdt DSM-Firmenich vast aan de financiële doelstellingen, te weten een aangepaste brutowinstmarge van 22 à 23 procent en een jaarlijkse organische omzetgroei van 5 à 7 procent. Ongetwijfeld zal het concern morgen op zijn buitengewone algemene aandeelhoudersvergadering hier dieper op ingaan.
voda
0
06:59
*Jefferies verlaagt koersdoel DSM Firmenich van 143,00 naar 137,00 euro
06:59
*Jefferies handhaaft koopadvies op DSM Firmenich
voda
0
07:04
*Berenberg verlaagt koersdoel DSM Firmenich van 135,00 naar 120,00 euro
07:04
*Berenberg handhaaft koopadvies op DSM Firmenich
voda
0
Beursblik: Berenberg verlaagt koersdoel DSM Firmenich

Van 135,00 naar 120,00 euro.

(ABM FN-Dow Jones) Berenberg heeft donderdag het koersdoel voor DSM Firmenich verlaagd van 135,00 naar 120,00 euro, maar handhaaft het koopadvies.

De langverwachte winstwaarschuwing door DSM Firmenich van woensdag had volgens Berenberg iets "finaals". "Dit geeft beleggers wat rust in de gedachte dat een winstherstel nog twee jaar kan duren", aldus analisten van de bank. Bovendien is het aandeel nog altijd goedkoop ten opzichte van sectorgenoten.

De "extreme volatiliteit" in vitamineprijzen, zal volgens Berenberg de discussie aanwakkeren over de rol van vitamines en mogelijk die van diervoeding in de portefeuille van DSM. Het bedrijf heeft in de afgelopen tien jaar al de blootstelling aan vitamines teruggebracht, maar het huidige marktklimaat vraagt om nog meer actie van DSM, aldus Berenberg. Een eventuele verkoop of verzelfstandiging van de activiteiten zou de waardering van DSM Firmenich goeddoen, denken de analisten, ondanks dat enkele diervoedingsdivisies een lage waardering hebben.

Het aandeel DSM Firmenich sloot woensdag 3,9 procent hoger op 96,43 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Beursblik: Jefferies verlaagt koersdoel DSM Firmenich

Naar 137,00 euro.

(ABM FN-Dow Jones) Zakenbank Jefferies heeft het koersdoel voor het aandeel DSM Firmenich verlaagd van 143,00 naar 137,00 euro met handhaving van het koopadvies. Dit bleek donderdag uit een analistenrapport van de bank.

Jefferies stelde in het rapport dat DSM Firmenich met de vitaminetak al de nodige stappen heeft gezet om deze minder dominant te maken, maar dat dat proces onder invloed van de marktomstandigheden om een vervolg vraagt.

DSM Firmenich gaf woensdag een winstwaarschuwing af vanwege de tegenwind die het bedrijf ondervindt in de vitaminebranche, waar het vooral volume- en prijsdruk ervaart.

Volgens Jefferies hing deze waarschuwing al in de lucht en markeert volgens de bank het einde van een cyclus en daarmee het begin van een nieuwe. Dit biedt de belegger zicht op een herstel in de resultaten in de komende twee jaar.

De bank gaf verder aan dat een lager omzetaandeel van de vitaminetak in het groepstotaal of een uiteindelijke verkoop van het onderdeel de waardering van het bedrijf omhoog trekt, omdat de rest van de groep verder prima draait.

De koers van het aandeel DSM Firmenich sloot woensdag op een groen Damrak 3,9 procent hoger op 96,43 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
nine_inch_nerd
0
Eddy ruikt iets. Hij woont in China. Misschien is het dat....
Ter info.

Gatverdamme, stinkt stijging DSM Firmenich?
Eddy Schekman 29 juni 2023
Ga niet in de rij dringen om aandelen DSM Firmenich te kopen. Er zijn te veel vraagtekens.

Het lijkt heel voortvarend om na de winstwaarschuwing direct een vitaminefabriek te sluiten in China en een ingrediëntenfabriek in Georgia (VS), wat een kostenbesparing moet opleveren van 200 miljoen euro. Een vreemde actie die samenvalt met de waarschuwing dat het aangepaste bedrijfsresultaat dit jaar zal dalen van 2,3 miljard euro naar 1,8-1,9 miljard euro. Dat veinst voortvarendheid van bestuursvoorzitter De Vreeze.

Georkestreerd

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat een en ander is georkestreerd. Vlak voor de winstwaarschuwing zinspeelde de Duitse vermogensbeheerder Berenberg al op de afstoting. Bedenk dat analisten veelal, zo niet altijd, voor publicatie hun analyse voorleggen aan het bedrijf om gedonder te voorkomen.

Het is een kwestie van willen geloven dat de doelstellingen voor de middellange termijn worden gehandhaafd. Papier is geduldig, zullen we maar zeggen. Echter, winstwaarschuwingen zijn vaak niet eenmalig. Er is geen indicatie afgegeven dat de vitaminemarkt de bodem heeft bereikt. Twee maanden geleden verwachtte het bestuur nog een stabiele vitaminemarkt; nu is die al verslechterd. Dat is heel snel gegaan. Dat komt de geloofwaardigheid van uitspraken niet ten goede.

Geurtje

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat DSM maar wat graag met Firmenich wilde fuseren om zo te kunnen profiteren van de groei van de voedselmarkt. Hopelijk was dat niet om de tegenvallende trend op de vitaminemarkt een aangenaam geurtje te geven zoals in het verleden men rijkelijk sprenkelde met parfum om de soms penetrante lichaamsgeuren te verdoezelen.

Het aandeel wist gisteren 3,9% te plussen op 96,43 euro. Dat lokt ongetwijfeld koopjesjagers uit. Doet daar niet aan mee. Er komen wel nieuwe kansen. Laat eerst maar eens duidelijk worden waar de onderneming staat en laat de koers het vanaf vandaag beter doen dan de AEX.

Een markt, zoals de huidige, die door traders wordt gedomineerd kan weinig doen zonder fatsoenlijke koershistorie, iets dat infosystemen niet bieden voor de combinatie DSM Firmenich. Daardoor is de kans groot dat het blijft bij de huidige opleving, want fundamenteel is er nog niets veranderd.
mvliex 1
0
quote:

Minenmin Isplus schreef op 29 juni 2023 11:04:

Prettige rit mannen
+vrouwen en .....
NB! Min en min is gewoon min. Min x min is plus maar dat zal je vaker hebben gehoord.
;-))
Pierreterre
0
Hier wachtte ik op. Nu omhoog met de geit, zodat mijn papieren verlies minder wordt.
Minenmin Isplus
0
quote:

mvliex 1 schreef op 29 juni 2023 11:08:

[...]+vrouwen en .....
NB! Min en min is gewoon min. Min x min is plus maar dat zal je vaker hebben gehoord.
;-))
Uiteraard ook vrouwen, foutieve aanname van me! En inderdaad al vaker gehoord maar 10 - -5 = 15, dus min en min maakt plus. Wellicht roept mijn naam verwarring op
AEX wizard
1
Rare schommeling vandaag. Waarom ineens weer dalen naar eerdere positie. DSM lijkt mij niet een aandeel die op een dag hoge toppen en dalen heeft.
mvliex 1
0
quote:

Minenmin Isplus schreef op 29 juni 2023 12:02:

[...]

Uiteraard ook vrouwen, foutieve aanname van me! En inderdaad al vaker gehoord maar 10 - -5 = 15, dus min en min maakt plus. Wellicht roept mijn naam verwarring op
Als je dat bedoelt had je plusminmin Isplus moeten heten, maar what's in a name! Als je porto maar plus staat!!
;-))
MOEdig Voorwaarts
1
Aanhoudend lage vitamineprijzen zorgen voor valse start fusie DSM en Firmenich

Het door ceo Dimitri de Vreeze verwachte herstel van de vitamineprijzen blijft uit, waardoor DSM-Firmenich moest waarschuwen dat de winst dit jaar honderden miljoenen lager zal uitvallen. Maar sinds de bekendmaking van de fusieplannen is het aandeel van de bedrijfscombinatie in vrije val geraakt. De pijn zit vooral bij het oude DSM-onderdeel dat zich richt op diervoeding. Maatregelen zijn op komst.

www.veb.net/artikel/09170/aanhoudend-...
bezinteergebelegt
0
Vorige week 91, vd week nog < 89 en vandaag 100 gezien.

En nu boven de 98. Ofwel, gewoon op weg naar verder herstel richting de zone 110/115. Zullen op een dag echt nog wel wat winstnemingen zijn maar per saldo hogere koersen de komende maanden.

200 was een belachelijke koers maar die 89 van gisteren ook. Winstwaarschuwing heeft duidelijkheid gegeven.

Mijn richtdoel voor de komende maanden is dan ook genoemde zone 110/115.
2.580 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 ... 125 126 127 128 129 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 3 mei 2024 17:37
Koers 104,600
Verschil +0,850 (+0,82%)
Hoog 105,900
Laag 102,750
Volume 598.228
Volume gemiddeld 0
Volume gisteren 993.886

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront