Exmar « Terug naar discussie overzicht

Forum Exmar geopend

2.542 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 ... 124 125 126 127 128 » | Laatste
Ortho2023
1
Informatie ging onder de radar door...niets in de pers, ook niet op de site van Exmar...Door een rondgang te maken bij de FSMA verwierf Saverex op 04/12/2023 van de beurs 3.290.692 aandelen tegen een prijs van 12,10 euro......dit werd gepubliceerd op 17/04/2023. Verbazingwekkend!
Ortho2023
0
Ik denk het niet....er zullen genoeg tegenstanders zijn voor dit bod...door deze aandelen terug te kopen, zal Saverex die minder moeten overbieden, tenzij er een tegengestelde clausule in de overeenkomst staat die niet op voorraad is!
Todeco
0
quote:

Ortho2023 schreef op 15 mei 2023 15:45:

Informatie ging onder de radar door...niets in de pers, ook niet op de site van Exmar...Door een rondgang te maken bij de FSMA verwierf Saverex op 04/12/2023 van de beurs 3.290.692 aandelen tegen een prijs van 12,10 euro......dit werd gepubliceerd op 17/04/2023. Verbazingwekkend!
Is niet waar hoor. Dit gaat over aandelen die hij in pand gegeven heeft om een lening van de bank te verkrijgen. Heeft ook in De Tijd gestaan.
NoGutsNoGlory
0
Iemand op de hoogte van wat er vandaag allemaal is besproken?
Zie nog nergens updates staan m.b.t. de vergadering.
MOEdig Voorwaarts
0
quote:

Thole schreef op 16 mei 2023 21:11:

Er is een artikel in De Tijd verschenen.
Kort samengevat komt het erop neer dat er geen vragen mochten worden gesteld over het uitkoopbod, omdat het prospectus daarvoor momenteel ter goedkeuring bij de Belgische beurswaakhond FSMA ligt en er daarom kennelijk niets over mag/kan worden medegedeeld. Vooralsnog lijkt het er dus op dat er (nog) geen beweging in zit.

Tijdslijn lijkt nu dus eerst het weglekken van wat bronbelasting (ex €1 dividend per 22 mei), op enig moment gevolgd door een (m.i. superkarig) formeel uitkoopbod van €11,10 per aandeel...
KAATSCLUB
2
‘Zolang energie over zee wordt vervoerd, heeft de wereld Exmar nodig’

Het bedrijf hield dinsdag zijn algemene vergadering.

Over de dreigende beursexit van Exmar konden de aandeelhouders op de algemene vergadering van de gastankerrederij dinsdag geen vragen stellen. Dat het bedrijf een turnaround heeft gemaakt, werd opnieuw duidelijk.

‘Ik ga tijdens deze zitting even een stapje terugzetten’, kondigde voorzitter en grootaandeelhouder Nicolas Saverys aan bij de aanvang van de algemene vergadering op het Antwerpse hoofdkwartier van Exmar

‘De vergadering zal neutraler kunnen verlopen, rekening houdende met de intentie van mijn patrimoniummaatschappij om een uitkoopbod te lanceren.' Saverys liet het voorzitterschap voor de duur van de zitting over aan medebestuurder Michel Delbaere.

De essentie
Op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Exmar mochten geen vragen worden gesteld over het uitkoopbod van grootaandeelhouder en voorzitter Nicolas Saverys.
Exmar kan terugblikken op een boerenjaar en ziet ook brood in nieuwe vormen van energievoorziening.
De aandeelhouders keurden de uitkering van een royaal dividend van 1 euro bruto goed.
De aandeelhouders, die met het oog op dat uitkoopbod talrijk waren opgedaagd aan de Antwerpse Gerlachekaai, kregen de boodschap tijdens en na de algemene vergadering geen vragen te stellen over de dreigende beursexit.

Het prospectus bij het uitkoopbod ligt ter goedkeuring voor bij de Belgische beurswaakhond FSMA, waardoor zowel het Exmar-management als voorzitter Saverys genoodzaakt is de lippen stijf op elkaar te houden.

Daarmee werd de angel uit de vergadering gehaald en begon Exmar-CEO Francis Mottrie met een terugblik op 2022, een boerenjaar voor de rederij. Exmar heeft de wind in de rug sinds de Russische inval in Oekraïne en de omwentelingen op de Europese energiemarkt, waar een stormloop op aardgas ontstond.

'We verkochten onze drijvende lng-fabriek Tango, bereikten een vijfjarige overeenkomst voor de verhuur van onze FSRU Eemshaven aan de Nederlandse gasnetbeheerder Gasunie en sloten een tienjarig contract voor het charteren van het opslagschip Excalibur', zette Mottrie alles op een rijtje.

De Excalibur en de Tango liggen in Dubai om ze gebruiksklaar te maken voor de activiteiten van ENI.

‘De Excalibur en de Tango liggen in Dubai om ze gebruiksklaar te maken voor de activiteiten van ENI, het energiebedrijf dat de tuigen in Congo-Brazzaville zal inzetten om gas te exporteren.' Als de Tango goede prestaties levert, kan die een extra premie van 44 miljoen euro opleveren.

De topman zag ook de vraag naar energietransport over zee, de historische corebusiness van Exmar, opnieuw aantrekken. Niet alleen de vraag naar aardgas nam toe, ook het wegvallen van ammoniak uit Rusland - aangevoerd via de Baltische Zee en de Zwarte Zee - werd vervangen door aanvoer vanuit de VS of nog verder. 'Daardoor steeg de transporttijd en namen de tarieven toe', aldus Mottrie. 'In onze sector moet je de geopolitieke omgeving continu in de gaten houden.'

Het meest nijpende geopolitieke risico voor Exmar? Dat Poetin een bom gooit op de haven van Antwerpen of Rotterdam.

'Wat is voor Exmar het meest nijpende geopolitieke risico?', wilde een aandeelhouder weten. ‘Dat Poetin een bom gooit op de haven van Antwerpen of Rotterdam', aldus Saverys. 'Op de langere termijn is er de decarbonisering van de energiesector.'

Met zijn focus op fossiele energie kan Exmar bezwaarlijk een groen bedrijf worden genoemd, maar het zet fel in op innovatie. 'Er komt steeds meer politieke regulering over duurzaamheid en in financiële rapporten vergt dat aspect steeds meer aandacht', zei Mottrie.

1 euro
DIVIDEND
Door de goedkeuring van het dividend van 1 euro zakt het uitkoopbod van Saverys evenredig, van 12,1 naar 11,1 euro.
Na het gastijdperk ziet Exmar (verre) toekomstmuziek in een alternatieve energiebron als waterstof - 'We maken deel uit van de Belgische waterstofcoalitie' - en de opslag van CO2.

'Zolang energie over zee wordt vervoerd, zal de wereld Exmar nodig hebben', besloot de CEO. Tot slot werd de uitbetaling van een dividend van bruto 1 euro per aandeel goedgekeurd, ondanks tegenkanting van enkele kleinere aandeelhouders. Ze stemden zoals aangekondigd tegen de uitkering van het dividend, uit onvrede met het volgens hen te karige uitkoopbod.

Door de goedkeuring van het dividend van 1 euro zakt het uitkoopbod van Saverys evenredig, van 12,1 naar 11,1 euro.
arconati
1
Weinig nieuws op AV. Men wil geen enkele vooruitzichten geven, zelfs na vraagstelling. Wel bevestigd dat bepaalde winstgenererende onderdelen nog niet in Q1 resultaten verwerkt zijn (zoals Bootram al vermoedde).
Anderzijds blijft het toch wel een cyclische activiteit, met uitstekende vooruitzichten voor de volgende twee jaar. Problematisch blijkt ook de steeds wisselende voorschriften en eisen aangaande ecologie.
Monika
1
Misschien zal de koers op het einde van de dag zakken. Niet iedereen wilt roerende voorheffing in BE betalen.
Ortho2023
2
Mijn gok wat een weddenschap is op de Saverex-strategie....
Waarom wil Saverex, de meerderheidsaandeelhouder, Exmar van de beurs halen?
Want Exmar is veel meer waard dan de huidige beurskoers.
Het wagenpark en de infrastructuur worden boekhoudkundig zeer zorgvuldig gewaardeerd, een beetje alsof na 20 jaar en je hypotheek afbetaald, je huis niets meer waard is....zoals we tijdens de sale du Tango duidelijk zagen dat in realiteit, op de markt is deze vloot veel meer waard dan in de boeken!
Om deze activa te waarderen, moet Saverex dus de vrije hand hebben en Exmar zo goed mogelijk uit de notering halen.
Zodra dit is gebeurd, kunnen ze de vloot of de infrastructuur verkopen, of de vloot samenvoegen (bijvoorbeeld met BWLNG). Naar mijn mening vertegenwoordigen alle activa van Exmar, inclusief de contanten en de aangehouden aandelen, ongeveer euro op conservatieve basis per aandeel. Saverex heeft voor KBC gekozen als adviseur en daarom geeft KBC geen marktberichten meer uit, een goede strategie gezien KBC de Vlaamse hoofdbank is!
Saverex stelde daarom een ??minimalistisch bod voor aan de markt, in de hoop dat het genoeg zou zijn om meer dan 95% van de minderheidsaandeelhouders aan te trekken.
We moeten dit te lage bod, dat in werkelijkheid slechts 11,10 euro is, weigeren aangezien het dividend wordt verworven over het jaar 2022 en de economische situatie op korte en middellange termijn zeer gunstig is, en dat vaste contracten op 5 en 10 jaar een gegarandeerd inkomen garanderen voor Exmar.
Mijn gok is dat Saverex niet 95% van de aandelen tegen deze prijs zal innen en ongeveer 2 euro zal moeten overbieden; dat Saverex het zal doen omdat het er enkele honderden miljoenen euro's mee te winnen heeft, waarmee het slechts 60 miljoen aan zijn huidige aanbod toevoegt.
Laten we onze aandelen niet verkopen voor minder dan 14 euro, 13 euro na dividend!
In het geval van niet-terugtrekking uit de beurs, zal Saverex zijn dividenden willen blijven ontvangen en wij ook; Ik geloof geen seconde dat Saverex de terugtrekking van Exmar uit de beurs zal opgeven, het heeft er teveel bij te winnen.
Luca
1
Een key indicator is inderdaad de asset value. Dus naast klassieke waarderingsmethodes (waar we maar 1/4 van de elementen hebben) lijkt me dit tevens een basis. Simpel wat is de vervangswaarde met eventueel een décote voor ouderdom. Was aanwezig op AV en management sprak zelf van skyhigh prices voor de 2 nieuwe schepen …. De vereiste 95% zal niet gehaald worden vermits er op BAVA voor punt rond machtiging raad van bestuur ter onderzoek van het bod reeds 3,4 mio aandelen (op een totaal van 25 mio vrij verhandelbare aandelen) tegenstemden. Met andere woorden bod zal niet lukken. Essentieel is nu zoveel mogelijk informatie bekomen ter correcte waardering. Niemand kan zeggen (behalve de insiders Saverex en management) wat een juiste waardering zou zijn. Plus het feit dat de onafhankelijke bestuurders mijn inziens niet zo onafhankelijk zijn, zal er een heel belangrijke weken zijn om ons als minderheidsaandeelhouders niet in het zak te laten zetten. Ik maak me alvast lid van beurstips en reken op Mr. Goemare en andere serieuze minderheidsaandeelhouders om het op gevoel ridicuul en vernederend bod van hoofdaandeelhouders te ondermijnen. We krijgen met moeite info dus hoe kunnen we bepalen of het 12-13-14 of eerder 22-23-24 waard is ….
Ortho2023
0
Hallo Luca...ik was ook bij de meeting aanwezig en heb na de meeting ook met Bart Goemare kunnen overleggen...misschien zaten we aan dezelfde tafel...;))Ik geloof dat je niet te hebzuchtig moet zijn en te veel willen, want de overname moet ook winstgevend zijn voor Saverex, 18 of 20 euro willen is een beetje utopisch, en in dit geval zou Saverex het opgeven! Maar 14 euro lijkt een gulden middenweg voor een cyclisch bedrijf waarvan de balans is opgeschoond, de schulden zijn afgelost, de vloot relatief nieuw is en in een gunstige toekomstsituatie.De heer Saverijs zei zelf dat nieuwe boten fortuinen kosten, dus moet hij zijn aanbod aanpassen aan deze realiteit en niet aan de beurskoers van vroeger!De vooruitzichten van Exmar zijn uitstekend!
Ortho2023
1
en inderdaad, de zelfstandige bewindvoerders zijn dat absoluut niet en dat moet de fsma meewegen in haar beoordeling van het bod!
Luca
0
Dag Ortho, mijn punt is niet hebzuchtig zijn. Wat ik wou aangeven is dat we correcte vergoeding moeten hebben op basis van een correcte waardering zonder het onderste uit de kan te willen halen. Evenwel om correct te waarderen heb je 1. Toegang tot alle informatie nodig en 2. Verschillende waarderingsmethodes (waaronder Asset Value). En hier zitten we als minderheidsaandeelhouder in het laatste schuifje want welk management zal ingaan tegen de belangen van zijn hoofdaandeelhouder?! Zeker hier met een patriarchale ondernemer à la Nicolas Saverys die maar al te goed zal waken over zijn belangen en niet die van de andere aandeelhouders. Dus eerst alle informatie en dan beslissen wat een fair value is !
Luca
0
Ik stuur maandag een mailtje naar Bart Goemare / beurstips om aan te sluiten met mijn 46.766 aandelen. Alle beetjes kunnen alleen maar helpen !
Ortho2023
2
2.542 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 ... 124 125 126 127 128 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 30 apr 2024 17:35
Koers 7,710
Verschil +0,010 (+0,13%)
Hoog 7,740
Laag 7,650
Volume 10.541
Volume gemiddeld 14.031
Volume gisteren 4.733

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront