Pharming « Terug naar discussie overzicht

Pharming februari 2019

9.435 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 ... 468 469 470 471 472 » | Laatste
dreas
1
De Vries slaagde erin om het bedrijf in leven te houden, al moest men saneren in personeel; van 95 naar 40 mensen. Daartegenover stond een nieuw samenwerkingsverband. De Vries: ,,We hebben een deal gesloten met Santaris, een redelijk klein Amerikaans bedrijf, waardoor we een hoop geld binnenkregen in de vorm van mijlpaalbetalingen. Het ontwikkelen van een biotechnologisch medicijn kost namelijk veel meer geld dan de reguliere medicijnen."
Ondanks het feit dat Pharming in Europa al op de markt was, bleef het financieel lastig. Het bedrijf had wat geschilpunten met de FDA, de Amerikaanse toezichthouder. In juli 2014 werd Ruconest toch goedgekeurd in de Verenigde Staten. Het ging toen best goed met het geld verdienen. Maar een paar maanden later komt het bericht dat Salix overgenomen wordt door Valeant Pharmaceuticals. Een agressief bedrijf dat allemaal bedrijven opkoopt om vervolgens weer met winst te verkopen.
Valeant verkreeg de rechten op Ruconest door de overname van Salix Pharmaceuticals in april 2015. Salix had op zijn beurt de rechten weer gekregen door de overname van Santarus in januari 2014. Dat was sinds 2010 de Amerikaanse samenwerkingspartner van Pharming. In 2016 maakte Pharming bekend de rechten op Ruconest te willen terugkopen van Valeant.
dreas
0
Pharming is een jaar bezig geweest om de financiering hiervoor voor elkaar te krijgen. Met een creatieve constructie lukte het eind 2016. Daarmee had Pharming ook ineens een Amerikaanse sales force. De verkoop begon op te lopen, de controle was er en het vertrouwen steeg.
NIEUWE FINANCIERING
Om de lopende schulden af te lossen, kreeg het bedrijf een nieuwe financiering ter waarde van $100 miljoen van Orbimed Advisors. Vervolgens hield Pharming nog een aandelen inkoopprogramma. 150 miljoen aandelen werden teruggehaald voor 40 eurocent. De beurskoers was toentertijd 1,20 - 1,30.
Pharming is er trots op dat het het enige Nederlandse biotech bedrijf is wat winstgevend is met eigen research, met marktrechten in Amerika èn Europa.
In één keer van lelijk eendje dat maar niet wilde tot een zwaan die mooi begint te worden.
De Vries: ,,We verwachten nog meer toename in de verkopen. Dus de rol van mij als CEO is telkens naar de omstandigheden aangepast. Eerst de focus op financial engineering, besparingen en daarna opbouwen en expanderen. Telkens met het oog op de bankrekening. Van besparingen en noodgrepen doen naar gas durven geven. De rol van een CEO is dus de research and development overzien. De juiste beslissingen nemen en nog steeds financial engineering. De volgende uitdaging is om nog meer te groeien nu Ruconest loopt."
,,We hebben voor het eerst in onze geschiedenis een capital markets update gegeven. De webcast hiervan is geplaatst op de website van Pharming. In vier uur hoort u hoe Pharming die groei gaat stimuleren en wat de verdere plannen zijn."
Ruconest willen we nu voor meerdere indicaties goedgekeurd krijgen. Het voordeel is nu dat het al voor één indicatie is goedgekeurd, dan hoef je niet dat hele traject opnieuw af te leggen om het ook voor andere indicaties goedgekeurd te krijgen. In het geval van Ruconest denken we ook dat het heel goed in een franchise kan.
dreas
0
DE PIJPLIJN VAN PHARMING
,,Voor de zeldzame ziekte erfelijk angio-oedeem is er het missende eiwit, maar voor het immuunsysteem is het een heel centraal molecuul dat je kunt besturen. Heel veel andere ziektes daaromheen zou je daarmee mogelijk ook kunnen invloed kunnen uitoefenen. Dat gaan we nu onderzoeken en daarnaast hebben we onze pijplijn met nieuwe producten. Daarin zit onder meer ons product tegen de Ziekte van Pompe."
,,We zijn ook aan het rondkijken want op een gegeven moment krijg je markt kapitalisatie. Kijken of je andere producten of bedrijven over kunt nemen om nieuwe pijlers onder je eigen bedrijf te zetten. Je moet voortdurend als CEO van een biotechbedrijf heel erg omschakelen. En het was destijds geen bedrijf dat al draait en waar je rustig het stuur van kunt overnemen."
Kunt u ons vertellen wat u deed voordat u bij Pharming begon?
,,Ik ben een tijdje CEO geweest van een bedrijf dat door venture capital werd gefinancierd. Het was een vergelijkbaar bedrijf maar in een vroeger stadium van ontwikkeling. Pharming was de eerste job bij een public company en beursgenoteerd. Een interessante uitdaging en ik heb in het begin wel getwijfeld of het zo slim was om eraan te beginnen. Toen ik hier net zat, al het geld dat de deur uit vloog en je realiseren dat er ook nog die 90 mensen hier aan het werk zijn."
Hebt u altijd al een baan als deze geambieerd? In deze sector? Is het een droombaan?
,,Nou, ik ben opgeleid basisarts. Ik ben mijn carrière begonnen bij een grote farmaceut, dat tegenwoordig bekend is onder de naam GlaxoSmithKline. Daar heb ik toen een biotech start-up mogen leiden. Daarna ben ik een tijdje in Zwitserland werkzaam geweest. Daar bedacht ik dat ik het toch wel leuk vond om een kleiner bedrijf te leiden. Zo is mijn CEO loopbaan begonnen. Na een aantal venture capital bedrijven kwam ik bij Pharming terecht.
Ik ben nooit klinisch bezig geweest, meer marketing gericht. De farmacie was destijds een interessant alternatief voor verder gaan met de artsenopleiding en specialiseren. Zoveel doktoren zijn er ziet die dit gaan doen."
Hoe kijkt u tegen de beurskoers aan die nogal fluctueert?
,,Er zijn veel dingen die spelen. Pharming is van oudsher een populair aandeel. Zeker sinds ik hier ben en we veel verwaterende instrumenten hebben gebruikt. Hierdoor werden we op een gegeven moment een pennystock. Er werd heel veel in gehandeld en gespeculeerd. Dit heeft z’n voordelen maar ook z’n nadelen. We hebben bijvoorbeeld nooit te klagen gehad over liquiditeit.
We hebben daardoor altijd geld op kunnen halen, al was de marktkapitalisatie nog zo klein. Nu hebben we nog steeds meer dan 40.000 aandeelhouders, heel veel voor een bedrijf van onze omvang. De koers is enorm omhoog gegaan, een jaar geleden noteerden we nog op 30, 40 cent. Nu staan we op €1,30 ongeveer. We waren de beste performing buying stock van 2017."
,,De combinatie van particuliere spelers en institutionele investeerders enerzijds en de marktkapitalisatie en liquiditeit anderszins geeft dat er short hedgefunds in de markt komen die automatisch handelen. Die 3-4% shorting, dat zul je niet vaak zien bij andere bedrijven. Ik geloof dat bij Galapagos hetzelfde speelt."
,,Dat maakt het dat de koers een beetje heen en weer gaat. Fundamenteel is er niets aan de hand. Door analisten worden we op onze revenues afgerekend. Maar de koers is een speelbal van hedgefunds. Als onze pijplijn producten vorderen, zoals onze Pompe medicijn, en we kunnen profylactische data publiceren, we krijgen weer een goedkeuring en de verkoopinkomsten nemen toe, dan wil ik het nog weleens zien."
,,Op een gegeven moment gaat het mis met shorters als wij goed nieuws naar buiten brengen. Het is link om biotech bedrijven te shorten. Maar het is een fact of life."
dreas
0
U heeft veel aandeelhouders en er staan relatief veel aandelen uit, dit is voornamelijk gebeurd om de financiën op orde te krijgen vroeger en het benodigde geld op te halen. Ziet u in te toekomst nog een emissie?
We zijn nu winstgevend, we genereren cash. Maar we hebben ook grote expansieplannen. Als er goed nieuws is en we kunnen onze plannen snel doorvoeren, moeten we heel misschien een kleine emissie doen. Maar ook dat zou goed nieuws zijn want als je nu 10% ophaalt van onze marketcap, heb je 80 miljoen binnen. Dat was vroeger anders. Ik weet nog toen we een market cap van 15 miljoen hadden, dan is een emissie voor 10% relatief veel meer.
Als je er rationeel naar kijkt, zijn we nu op een heel ander vlak bezig. We genereren geld dus hebben geen nieuwe kapitaalronde nodig. Het blijft natuurlijk biotech dus het kan ook eens misgaan maar wij hebben ook een plan B of een plan C.
Daarnaast hebben we ook nog toegang tot non-dilutive capital. We hebben net 100 miljoen geleend van Orbimed dat over 3 jaar verspreid wordt afgelost. Maar over 2 jaar hebben we wellicht een veel grotere market cap waardoor we tegen gunstiger rente kunnen herfinancieren. Met een mooie mix zijn van dilutive en non-dilutive capital waarmee we expansie kunnen bewerkstelligen. Plus dat we zo een klein oorlogskasje hebben voor een eventuele overname.
Daarover gesproken: hoe staat Pharming daarin? Zijn jullie op zoek of is er kans om zelf te worden overgenomen?
,,We zijn altijd op zoek. Je kunt autonoom groeien of door acquisities. Als we zelf worden overgenomen, dan heb ik daar zelf verder weinig controle over. Dan zijn er bepaalde procedures te volgen. Hoe gaat het met het personeel en zo. Ik vrees dat Pharming een aantrekkelijke prooi is voor grotere bedrijven. Zeker nu we aantoonbaar succes hebben geboekt.
Ruconest is als molecuul niet meer te verbeteren maar wel de manier van toediening kan anders. We willen er naartoe werken dat het met technologie intraveneus is toe te dienen.
We hebben een strategische partnerschip in China. Daar wordt een fabriek gebouwd dat Ruconest kan gaan maken. In eerste instantie voor de Chinese markt maar uiteindelijk ook voor ander markten. Het is een staatsbedrijf wat als voordeel heeft voor ons dat we er verder niet in hoeven te investeren. Het volume komt goed van pas als we meer toepassingen voor Ruconest vinden.
Europa is op zichzelf niet de grootste markt, Amerika heeft er destijds voor gekozen om weesgeneesmiddelen toe te staan, in prijszetting en bepaalde studievoorwaarden, omdat er in dat land enorm veel mensen zeldzame aandoeningen hebben. Op de normale commerciële manier had het nooit gekund, dan wordt het veel te duur. Er dus een geweldige hausse gekomen op innovatie en medicijnontwikkeling. Dat heeft zich voor de VS geweldig terugbetaald want de rest van de wereld koopt hun medicijnen.
In Europa heeft men de afgelopen 30 jaar de zelfscheppende farmaceutische bedrijven kapotgemaakt door het ontbreken van slimme oplossingen en industriepolitiek. In Nederland hadden we ooit Gist Brocades en Organon; allemaal gerenommeerde bedrijven. Zwitserland is nog een uitzondering in Europa, daar is de farmaceutische industrie dan ook groot.
Nederland loopt zo steeds verder achter. Dat komt door de Europese politiek."

dreas
2
Waar zal Pharming staan over 5 jaar tijd?
,,Het ontwikkelen van onze pijplijn is nog in een vroeg stadium. We hebben heel ambitieuze plannen en hopen dat we deze zelfstandig kunnen uitvoeren. In de biotech lukt niet alles maar als we een aantal van deze plannen kunnen realiseren ziet Pharming er over vijf jaar heel anders uit."

www.welgesteld.com/nieuws/pharming-bi...
BassieNL
0
quote:

dreas schreef op 26 februari 2019 20:48:

.... We hebben net 100 miljoen geleend van Orbimed dat over 3 jaar verspreid wordt afgelost. Maar over 2 jaar hebben we wellicht een veel grotere market cap waardoor we tegen gunstiger rente kunnen herfinancieren. ...

Die veel grotere market cap moet nog maar blijken. Het tegenovergestelde vond plaats. Erg gunstig gaat die lening zo niet worden.
(koers was 1,30 tijdens dit interview).
BassieNL
0
quote:

dreas schreef op 26 februari 2019 20:48:

...Als we zelf worden overgenomen, dan heb ik daar zelf verder weinig controle over. Dan zijn er bepaalde procedures te volgen. Hoe gaat het met het personeel en zo. Ik vrees dat Pharming een aantrekkelijke prooi is voor grotere bedrijven . Zeker nu we aantoonbaar succes hebben geboekt.
...
Ik vrees het niet, ik hoop het juist !
Gevelboer
0
quote:

BassieNL schreef op 26 februari 2019 20:56:

[...]
Ik vrees het niet, ik hoop het juist !
over een paar jaar
RobertD
0
Ik denk nog geen overname interesse...

Op dit moment is pharming volgens mij nog niet interessant genoeg voor een grote farmaceut omdat je nu een bedrijf koopt dat alleen omzet heeft in de HAE markt. Een vechtmarkt met veel (aankomende) concurrentie. Ook veel onzekerheden, hoe gaat de profylaxe markt zich daadwerkelijk ontwikkelen tot 2025? Ruconest acuut zal zich wel goed handhaven de komende jaren en voor pharming zelf een hele mooie inkomstenbron zijn, echter voor een grote farmaceut zal de verwachte omzet waarschijnlijk te laag zijn. Zeker in combinatie met de onzekerheid in de HAE markt.

De pijplijn is op dit moment simpelweg nog niet ver genoeg gevorderd. Strikt genomen nog steeds enkel plannen en geen studie is daadwerkelijk gestart. Gelukkig starten CIN en PE wel in fase 2. Ik verwacht evt pas interesse als deze studies met sterke resultaten worden afgerond. Afronding verwacht ik in H2 2020. Als tegen die tijd Ruconest HAE acuut inderdaad zijn sterke positie heeft bevestigd, verwacht ik dan pas overname interesse...

Mis ik wat?
lucas D
0
Dit zijn de belangrijkste regels:

De pijplijn is op dit moment simpelweg nog niet ver genoeg gevorderd.

Strikt genomen nog steeds enkel plannen en geen studie is daadwerkelijk gestart.

Gelukkig starten CIN en PE wel in fase 2. Ik verwacht evt pas interesse als deze studies met sterke resultaten worden afgerond. Afronding verwacht ik in H2 2020. Als tegen die tijd Ruconest HAE acuut inderdaad zijn sterke positie heeft bevestigd, verwacht ik dan pas overname interesse...

Wanneer starten deze studies dan wel? Wel het einde van de studie min of meer aangeven maar niet het begin? Dat is toch raar?
RobertD
1
quote:

lucas D schreef op 26 februari 2019 21:12:

Dit zijn de belangrijkste regels:

De pijplijn is op dit moment simpelweg nog niet ver genoeg gevorderd.

Strikt genomen nog steeds enkel plannen en geen studie is daadwerkelijk gestart.

Gelukkig starten CIN en PE wel in fase 2. Ik verwacht evt pas interesse als deze studies met sterke resultaten worden afgerond. Afronding verwacht ik in H2 2020. Als tegen die tijd Ruconest HAE acuut inderdaad zijn sterke positie heeft bevestigd, verwacht ik dan pas overname interesse...

Wanneer starten deze studies dan wel? Wel het einde van de studie min of meer aangeven maar niet het begin? Dat is toch raar?
Op de site staan de sheets van de laatste business update:
Volgens pharming start PE in Q1. Afronding Q4
Start CIN in Q2. Afronding 2020 Q1.

Zelf hou ik wat ruimere tijdlijnen voor wat betreft afronding. Wel zo veilig. Wat jij?
Lunten
0
7 maart uitgerekend is het toevallig ook mijn verjaardag. Vorig jaar ging het heeeelemaal mis dus..
Hopelijk krijg ik dit jaar wél een cadeau
Lunten
0
quote:

BassieNL schreef op 26 februari 2019 20:53:

[...]
Die veel grotere market cap moet nog maar blijken. Het tegenovergestelde vond plaats. Erg gunstig gaat die lening zo niet worden.
(koers was 1,30 tijdens dit interview).
eigenlijk best hilarisch als je dit terugleest, wat een grootheidswaanzin
De amateur
0
quote:

RobertD schreef op 26 februari 2019 21:39:

[...]
Op de site staan de sheets van de laatste business update:
Volgens pharming start PE in Q1. Afronding Q4
Start CIN in Q2. Afronding 2020 Q1.

Zelf hou ik wat ruimere tijdlijnen voor wat betreft afronding. Wel zo veilig. Wat jij?

Mee eens, ik zie weinig biotechs die een betrouwbare planning hebben. Afhankelijkheid van derden is meestal ook erg groot wat tot vertragingen kan leiden.
marcello106
1
quote:

BassieNL schreef op 26 februari 2019 17:13:

2) In Q3 zat al een flinke extra reservering. Die komt voorlopig niet meer terug. Misschien eind 2019 weer. Ik zal er nog eens over nadenken.
3) Met deze omzetgroei kom ik in 2020 uit op 200 mio. Lijkt me een mooi streven.
De reservering wordt getroffen op basis van de omzetverwachting van het management. Als de verwachtingen naar boven worden bijgesteld, zoals in Q3, kan een toekomstige mijlpaalbetaling worden getriggerd die vervolgens wordt voorzien.
Er bestaat geen logica die bepaalt dat er “voorlopig” geen nieuwe reserveringen gaan volgen. Dat kan ieder kwartaal als de omzetontwikkeling danwel omzetverwachting dusdanig verbetert dat er een mijlpaal wordt getriggerd. Wanneer de mijlpalen worden bereikt is helaas niet medegedeeld anders hadden we op basis van de getroffen voorziening de omzetverwachtingen van het management kunnen beredeneren....;-)

Hoewel voor de korte termijn tegenstrijdig, hoe hoger de voorziening hoe beter!
lucas D
0
quote:

RobertD schreef op 26 februari 2019 21:39:

[...]
Op de site staan de sheets van de laatste business update:
Volgens pharming start PE in Q1. Afronding Q4
Start CIN in Q2. Afronding 2020 Q1.

Zelf hou ik wat ruimere tijdlijnen voor wat betreft afronding. Wel zo veilig. Wat jij?

Bedankt RobertD.
Ja wel zo veilig, eerst maar even zien of wat als start kwartaal aangegeven is ook de daadwerkelijke start kwartalen zijn.

Maar afronding van de Phases111 is nog geen goedkeuring!
lucas D
0
Het bovenstaande bericht is niet van 23 november maar al in oktober 2018 geplaatst, al voor uitstel Profylaxe.

Nu staan we op €1,30 ongeveer.

Dat was in oktober, in november was de koers al onder de euro.
RobertD
0
quote:

lucas D schreef op 26 februari 2019 22:04:

[...]

Bedankt RobertD.
Ja wel zo veilig, eerst maar even zien of wat als start kwartaal aangegeven is ook de daadwerkelijke start kwartalen zijn.

Maar afronding van de Phases111 is nog geen goedkeuring!

Ik heb het in mijn oorspronkelijke post zelfs alleen nog maar over fase 2. Daarna zien we wel verder. Fase 3 is pas interessant als fase 2 succesvol was. Voor CIN lijkt dat wel goed te zitten overigens
lucas D
0
quote:

RobertD schreef op 26 februari 2019 22:16:

[...]
Ik heb het in mijn oorspronkelijke post zelfs alleen nog maar over fase 2. Daarna zien we wel verder. Fase 3 is pas interessant als fase 2 succesvol was. Voor CIN lijkt dat wel goed te zitten overigens
Begrijp ik het goed dat na een concept medicijn dat in Phase 1 al goedgekeurd is, dus in feite de grondlegger is van het toekomstige medicijn, dat de phase 2 circa 2 jaar verder pas is afgerond?

En dan nog 2 jaar voor Phase 3, dan nog goedkeuring FDA. dan zitten we al gauw in het 2e halfjaar van 2023?

9.435 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 ... 468 469 470 471 472 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 29 apr 2024 10:17
Koers 0,902
Verschil +0,001 (+0,17%)
Hoog 0,912
Laag 0,894
Volume 1.293.204
Volume gemiddeld 6.805.258
Volume gisteren 3.641.122

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront