BAM Groep « Terug naar discussie overzicht

BAM oktober 2017

1.458 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 ... 69 70 71 72 73 » | Laatste
€d_Modus Vivendi
0
quote:

Crusader schreef op 11 oktober 2017 10:26:

Day-high weer gehad en op weg naar day-low? Nóg een keer de € 4,80 kietelen om te kijken of er een elastiekje los wil schieten?

zitten al aardig onder de gordel te kietelen ;)
[verwijderd]
0
€d, al wat gehoord over het kort geding van vandaag? Jij moet dit toch weten, I presume?
€d_Modus Vivendi
0
nee, ik weet nog van niets en trouwens er kan altijd nog door een partij in hoger beroep gegaan worden na het kortgeding.
[verwijderd]
0
Uitspraak over gunning Blankenburgtunnel over vier weken
In de strijd om de Blankenburgtunnel draait alles om vermeende dubbele petten van ingenieursbureau Witteveen + Bos. Woensdag stonden de bouwers die mistastten bij de aanbesteding bij de rechtbank in Den Haag in een kort geding tegenover Rijkswaterstaat en het Baak-consortium rond Ballast Nedam. De laatste groep kreeg de opdracht voorlopig gegund in juli. BAM, VolkerWessels, Boskalis en TBI Holdings tekenden bezwaar aan. Hoe groot de belangen zijn wordt direct duidelijk. Het gaat niet alleen om een opdracht met een totaalbudget van €1,1 mrd. Ook de voorbereiding kost geld. De advocaat van de eisers stelt dat hele aanbestedingsprocedure €12 mln heeft gekost. Baak vraagt - tevergeefs - om een zitting achter gesloten deuren vanwege bedrijfsgevoelige informatie. De eisers worden impliciet van bedrijfsspionage beschuldigd omdat zij documenten bezitten die ‘uit het domein van Baak komen’.

Kwaliteit Baak wordt in twijfel getrokken
Er zijn een aantal redenen waarom de verliezende bouwers (verenigd in consortium BBV24) de voorlopige gunning aanvechten. Omdat Witteveen + Bos eerst Rijkswaterstaat adviseerde en zich in de latere aanbestedingsfase aansloot bij Baak, is volgens hen een ongelijk speelveld. Het ingenieursbureau zou over voorkennis beschikken, een reden om Baak met terugwerkende kracht uit te sluiten. Bovendien trekken de bouwers de kwaliteit van de bieding van Baak in twijfel. Zij menen dat zij het project op prijs en punten hadden moeten winnen. Volgens de advocaat van Rijkswaterstaat werken ingenieursbureaus in de voorbereiding van een project vaker voor Rijkswaterstaat om later aan te sluiten bij een marktpartij. ‘In het verleden werd dan ook wel eens aansluiting gezocht bij partijen die in BBV24 deelnemen.’ Volgens Rijkswaterstaat heeft Witteveen + Bos tijdig aangegeven dat het dit nu ook van plan was. Toen is een plan opgesteld om belangenverstrengeling te voorkomen. Volgens BBV24 is dat nooit goed aangetoond.

Complexe kwestie
Zowel het onderbouwen als bestrijden van de aantijging van de lagere kwaliteit van het bod van Baak blijkt complex. BBV24 weet deels hoe Baak de tunnel wil aanleggen maar moet ook gissen hoe de bouwputten aan beide oevers van het Scheur de vaarweg insteken. Volgens BBV24 wordt de vaarweg belemmert en is er een risico voor aanvaringen door schepen. Rijkswaterstaat en Baak bestrijden dat, maar willen niet de exacte aanpak vrijgeven. Ten eerste zou er dan bedrijfsgevoelige informatie worden gedeeld. Ten tweede meent Rijkswaterstaat al afdoende informatie te hebben gegeven bij de voorlopige gunning.

Uitspraak over vier weken
Vanwege de complexiteit van de zaak neemt de rechter meer tijd. Uitspraak is er over uiterlijk vier weken.
[verwijderd]
0
€d_Modus Vivendi
0

BAM beschuldigd van bedrijfsspionage bij rechtszaak Blankenburgtunnel

infra 438
BAM beschuldigd van bedrijfsspionage bij rechtszaak Blankenburgtunnel

Vals spel, bedrijfsspionage, te diepe bouwkuipen en de dubbele petten van Witteveen + Bos speelden hoofdrollen tijdens de rechtszaak over de Blankenburgtunnel. BAM, VolkerWessels, Boskalis en TBI (consortium BBV24) stonden lijnrecht tegenover Ballast Nedam, Maguire en DEME (consortium BAAK). Wie heeft gelijk en krijgt de opdracht gegund?

Inzet van het kort geding is het project voor de Rotterdamse toltunnel met een waarde van ruim een half miljard euro. De beschuldigingen over en weer zijn bikkelhard: Belangenverstrengeling versus bedrijfsspionage zijn de bittere verwijten over en weer. Een legertje topadvocaten is uitgerukt om de twee consortia en opdrachtgever Rijkswaterstaat bij te staan in hun verweer.
Rechter heeft 4 weken nodig om te beslissen

Een tendergeschil van deze omvang wordt niet vaak bij de rechtbank uitgevochten. De rechter heeft dan ook 4 weken in plaats van de gebruikelijke 2 weken nodig om tot een uitspraak te komen. “Het is een forse zaak met grote belangen”, sluit hij na uren de zitting af.

De afmetingen en hoeveelheid afzinkelementen werden breed uitgemeten in de rechtszaak. Foto’s Rijkswaterstaat

Diezelfde rechter vat bij aanvang van de zitting het geschil simpel samen. Deze zaak draait om vier punten: De rol van Witteveen + Bos, de ‘slimme bouwmethode’ van de beoogde winnaar, de waardering van het kwaliteitsplan en de motivering van de afwijzing.
Dubieuze dubbelrol van Witteveen + Bos

Het meest heikele punt dat bij de zaak is ingebracht is de dubbelrol van het ingenieursbureau. Witteveen + Bos adviseerde met 53 mensen in de voorfase bij Rijkswaterstaat, ook over het referentieontwerp en het risicoadvies. In totaal leverden zij 103 documenten op voor de opdrachtgever. Stukken die niet allemaal zijn vrijgegeven voor de tegenpartij omdat ze achterhaald zouden zijn. “Hoe kunnen we dat beoordelen als we die stukken niet kennen?”, pareert de advocaat van nr. 2 (BB24) meteen. “Marktpartijen vragen ons juist hen niet te overladen met stukken die niet relevant zijn”, kaatst de landsadvocaat meteen terug namens Rijkswaterstaat.
Drie mensen adviseerde beide kanten

Pikant is wel dat 3 mensen daarvan later ook het winnende consortium met Ballast Nedam adviseerden en maandenlang was er geen beschermingsplan om die belangen te scheiden. Daardoor is sprake van belangenverstrengeling en voorkennis waardoor de inschrijving ongeldig is, betogen de verliezers.

Niks aan de hand, brengen de advocaten van nr 1 (BAAK) daar tegenin: Het beschermingsplan zou 6 juni 2016 door Rijkswaterstaat zijn goedgekeurd, het consortium is 4 dagen later gevormd en 21 of 24 juni – “hier is sprake van een typo” – zou Witteveen + Bos zijn overgestapt naar de markt. Op 4 juli zijn de eerste advieswerkzaamheden uitgevoerd.

Dit staatje speelde woensdag een cruciale rol bij de rechtbank. Hoever ging Witteveen + Bos?

Een kakofonie van data vliegt over tafel, maar opmerkelijk blijft de dubbelrol van het adviesbureau wel. Er is ook steeds meer jurisprudentie die er op wijst dat inschrijvingen ongeldig zijn als zelfs maar bij een vermoeden van belangenverstrengeling. Het zal een cruciaal punt zijn bij de beoordeling van de rechter.
“Dat is vertrouwelijk”

Voor de verliezers was het een grote frustratie om er niet achter te komen hoe het “slimme bouwontwerp” van BAAK in elkaar zit. Ook de rechtszaak bracht daar niet veel helderheid over. “Dat is vertrouwelijk.” Wel werd duidelijk dat het verschil in de beoordeling draait om de hoeveelheid afzinkelementen voor de tunnel. Nummer 1 heeft gekozen voor 2 elementen van 200 meter, nummer 2 heeft gekozen voor kleinere 4 elementen die minder beslag leggen op de vaarroute.
BAM beschuldigd van onrechtmatig verkregen bewijs en spionage

Over de precieze maten van de elementen wordt zeer geheimzinnig gedaan. “De bouwkuip voor het deel ter plekke wordt afgebouwd komt op 28 meter diep. Gevaarlijk en een extra risico”, betoogt de verliezer die voor een meer traditionele methode heeft gekozen met minder diepe bouwkuipen. BAAK wil de ‘vermeende bouwmethode’ niet prijsgeven en beschuldigt BBV24 van onrechtmatig verkregen bewijs en spionage.

BBV24 heeft namelijk gebruik gemaakt van diverse verklaringen van mensen en bureau’s die voor de ‘tegenpartij’ hebben gewerkt. Het komt ze op de harde beschuldiging van bedrijfsspionage te staan.

Wie mag de Blankenburgtunnel bouwen? De rechter beslist over uiterlijk 4 weken.

De advocaat van nr 2 maakt er zich met een grapje vanaf, maar BAAK vindt dat er allerlei vertrouwelijke informatie op straat ligt en had het liefst gezien dat de zitting achter gesloten deuren had plaatsgevonden. Daar stak de rechter meteen een stokje voor.

De verklaring van ene meneer Visser speelt een essentiële rol bij het verweer over de maatvoering van de afzinktunnel. Het blijkt iemand te zijn van onderaannemer Strukton die uit de school is geklapt over het winnende “slimme bouwontwerp”. Hoe slim die methode nu echt is, blijft ook tijdens de zitting geheim.
Over zinkelementen en hun maten

Wel is duidelijk Rijkswaterstaat overtuigd is en extra punten heeft toegekend waardoor de 40 miljoen euro lagere inschrijfprijs van nummer 2 teniet wordt gedaan en een verschil van 10 miljoen euro in het voordeel van de beoogde winnaar ontstaat.

Bij de rechtbank bleef de technische discussie vooral steken op het niveau of 2 zinkelementen nu wel of geen hinder oplevert voor de scheepvaart of extra risico’s bij het afzinken. Ook zijn nog allerlei betogen gehouden of de hoogte emvi-score die deels samenhangen met de gekozen afzinkmethode, maar ook voor het kwaliteitsplan. Het winnende consortium heeft opvallend veel 10-en gescoord. Zou dat toch te maken kunnen hebben met de input van Witteveen + Bos die precies wist wat Rijkswaterstaat belangrijk vindt, vraagt de advocaat van de BBV24 zich hardop af. En daarmee is het cirkeltje in de redenering rond. Over uiterlijk 4 weken hakt de rechter een knoop door.


€d_Modus Vivendi
0

€ 56 Million State-Of-The-Art Flood Defence Scheme Opens In Leeds
IN October 11, 2017 BY Amy Leave a comment
Industry News
Premier Construction
Web Banner

A € 56 million flood alleviation scheme in Leeds which uses moveable weir technology – a first for flood risk reduction in the UK – opened on 4 October 2017.

The first phase of the award-winning Leeds Flood Alleviation Scheme, delivered by BMMjv (BAM Nuttall and Mott MacDonald), not only uses state-of-the-art flood defence engineering techniques but is one of the largest river flood alleviation schemes in the country.

The scheme comprises three main elements: state-of-the-art mechanical weirs, the merging of the river and canal and flood walls and embankments stretching 4.5km through the city centre.

It is the first time that moveable weirs have been used in the UK for flood alleviation purposes. The new weir gates are supported by giant inflatable neoprene bladders that can be lowered when high river flows are expected. It takes around two hours for the gates to lower, and thanks to the installation of these weir gates, it has been possible to keep flood defence wall heights to a minimum so as not to spoil views of the city centre waterfront.

The weirs have been installed at Crown Point in the city centre and further downstream at Knostrop, where a new locally manufactured bridge has been installed across the weir connecting the diverted Trans Pennine Trail with the north bank of the river.

In addition to these measures, the removal of a manmade island, known locally at Knostrop Cut, which separated the canal and river has been removed to improve a bottleneck for flows. 180,000 tonnes of material excavated from the site has been reused on a local development site and also on diverting the Trans Pennine Trail which previously went across the manmade island. Reusing this material has saved the project in the region of € 7 million.

Project Manager for BAM Nuttall, Andy Judson said:“We’ve constructed two moveable weirs, one at Knostrop and one at Crown Point. We’ve provided 36 separate zones of the linear works up through the city centre. The projects main innovation are the moveable weirs, controlled by air bladders. This is the first time this has been used for flood alleviation in the country.”

“We’ve had a really strong ‘one team’ ethos on this project. We’ve all been co-located and understood that by working together, we would get the job finished on time and on budget.”

“We estimated that there are around 125,000 people who have live or work within sight of the project, so there are an awful lot of stakeholders and an awful lot of careful management that has gone into looking after people.”

Led by Leeds City Council in partnership with the Environment Agency, the scheme will provide more than 3000 homes, 500 businesses and 300 acres of development land with increased protection against flooding from the River Aire and Holbeck.

More than 22,000 jobs will be safeguarded over the next 10 years due to the increased level of protection and through the scheme’s development and construction, 150 jobs and apprenticeships have been created.

The scheme, which sees work on the River Aire now substantially complete and work at Holbeck continuing into autumn, is being officially opened by the Leader of the Council Cllr Judith Blake CBE and Chair of the Environment Agency, Emma Howard Boyd.

Leader of Leeds City Council Judith Blake CBE said: “We are delighted to see this much-needed first phase of the Leeds Flood Alleviation Scheme opened. As could be seen by the devastation at Christmas 2015, providing increased flood protection in Leeds is essential in terms of reassuring our residents and businesses, and this fantastic state-of-the-art scheme provides it for the city centre and downstream at Woodlesford. The clever use of the mechanical weirs is a brilliant idea, and they have also brought about environmental benefits with the improved river quality bringing salmon and otters, while the new bridge looks stunning offering great views of the river and beyond as part of the Trans Pennine Trail.

“We’d like to thank everyone involved in this phase of the scheme and look forward to developing the plans for phase two and beyond, as only through an entire catchment and citywide approach can we protect all communities in Leeds from the threat of flooding.”

Chair of the Environment Agency, Emma Howard Boyd said: “This ground-breaking scheme will not only benefit hundreds of homes and businesses in the city but it will also safeguard 22,000 jobs over the next 10 years due to the increased level of protection it provides. It’s been great to see Leeds City Council and the Environment Agency working together in partnership to better protect the city – and it is one of many schemes in the Defra programme investing € 481 million to reduce flood risk across Yorkshire before 2021.

“We’re always looking for new ways that we can use technology to reduce flood risk so it’s exciting that this scheme is also a first for flood risk management in the UK thanks to the use of the moveable weirs which can be lowered when river levels are high. On a day to day basis, people won’t even know they are being protected, and they can enjoy the river which is a key aspect of the city’s South Bank regeneration plans.”

Environmental enhancements have been integral within the scheme design with fish and eel passes installed at both weirs.

Weirs have previously been barriers, preventing species such as salmon migrating from the sea to the spawning grounds further up the river. Salmon have recently been spotted in the River Aire for the first time in 200 years, and now that fish passes have been installed on Knostrop and Crown Point weirs, as well as others on the River Aire, it is hoped that chances of a spawning population of salmon in the river in future will be increased.

Otter ramps and holts have also been installed and will support the local population and 700 trees will be planted along the Trans Pennine Trail later this autumn.

Boxing Day 2015 saw Leeds experience significant and widespread flooding with some of the highest river levels ever recorded. The flooding affected nearly 3,000 residential properties (including indirect impacts to high-rise accommodation) and 700 commercial properties.
[verwijderd]
0

quote:

ynsJONES schreef op 11 oktober 2017 14:00:

BAM krijgt de laatste tijd zoveel opdrachten binnen. Ik ben geen prof in beleggen, maar is dat niets positiefs waardoor de koers onderhand omhoog moet?
Het is toch normaal en logisch dat er na het fatale parkeerdek onzekerheid heerst over de 25 andere identieke vloeren die zij geplaatste hebben?

Pas als dat onderzoek (positief) is afgerond zal men weer instappen.
Lady GakGak
1
Dit kan wel eens een rare eindejaarstand worden voor Bam.Aanbestedings rechtzaken, falende constructies etc. Pff
€d_Modus Vivendi
1
Met een rechtszaak kun je winnen wat je eerder niet hebt toegewezen gekregen.
Voor, verzekerde, vloeren is nog geen schuldige aangewezen en staat in geen enkele verhouding tot het positieve.
[verwijderd]
0
quote:

€d_Modus Vivendi schreef op 11 oktober 2017 18:04:

BAM beschuldigd van bedrijfsspionage bij rechtszaak Blankenburgtunnel
Wat is de bron / wie heeft dit artikel vertaald?
JVDP
0
quote:

€d_Modus Vivendi schreef op 11 oktober 2017 22:33:

Met een rechtszaak kun je winnen wat je eerder niet hebt toegewezen gekregen.
Voor, verzekerde, vloeren is nog geen schuldige aangewezen en staat in geen enkele verhouding tot het positieve.
Goed Ed, twee zinnen, en twee keer gelijk.

Gr JvdPee
[verwijderd]
0
quote:

brokkenpiloot schreef op 11 oktober 2017 21:29:

Wat een drama-queens hier
Jij denkt met zo'n nicknaam MOET ik BAM hebben ?
[verwijderd]
0
quote:

€d_Modus Vivendi schreef op 11 oktober 2017 23:25:

niemand, cobouw. Niet zo wantrouwend zijn.
Ed, in ieder geval bedankt voor het plaatsen en het "wantrouwen" werd gevoed door de teneur zettende kop en de taalkundige opbouw
1.458 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 ... 69 70 71 72 73 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 30 apr 2024 17:35
Koers 3,834
Verschil -0,084 (-2,14%)
Hoog 3,924
Laag 3,800
Volume 1.085.177
Volume gemiddeld 1.467.196
Volume gisteren 736.960

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront