Vaccinaties en politiek VS centraal in eerste beursweek 2021

Gepubliceerd op 3 januari 2021 16:13 | Reacties: 4 | Onderwerpen: Verenigde Staten 

AEX (16:38)

663,16 +11,90 (+1,83%)

AMSTERDAM (AFN) - De eerste handelsweek van het nieuwe jaar staat in het teken van vaccinatiecampagnes tegen corona en een cruciale verkiezingsrace in de Verenigde Staten. Daarnaast zullen beleggers oog hebben voor de uitwerking van het brexitakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, nu de eerste werkweek begint waarin Britten niet meer automatisch toegang hebben tot de Europese interne markt.

Nederland begint de komende week met de eerste vaccinaties tegen het coronavirus, maar in veel andere Europese landen zijn de inentingscampagnes al op gang gekomen. Nieuws over de voortgang van die programma’s heeft zijn weerslag op aandelenkoersen, omdat het ook aangeeft wanneer een einde komt aan de funeste lockdownmaatregelen voor de reissector, luchtvaart, entertainmentsector en horeca.

Een belangrijk moment voor Europese landen komt op woensdag, als het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) beslist over de goedkeuring van het coronavaccin van Moderna. Bij goedkeuring kunnen EU-lidstaten miljoenen extra vaccins inzetten naast de doses van het al goedgekeurde vaccin van Pfizer en BioNTech. Het Verenigd Koninkrijk kondigde aan zijn campagne flink op te voeren nu de Britse toezichthouder een vaccin van AstraZeneca ook heeft goedgekeurd.

Brexit

Ondertussen moet in havens en luchthavens blijken hoeveel hoofdbrekens de brexit de eerste werkdagen in het nieuwe jaar oplevert. De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk sloten voor kerst nog een handelsovereenkomst, maar economen zijn het erover eens dat het vertrek van de Britten uit de EU ondanks die deal economische schade oplevert door extra papierwerk aan de grens.

Op Wall Street is de blik gericht op de extra stembusgang voor de verkiezing van twee senatoren voor de Amerikaanse staat Georgia. Tijdens de verkiezingen in november kreeg geen van de kandidaten voor de twee Senaatszetels meer dan 50 procent van de stemmen, waardoor een nieuwe ronde nodig is.

Joe Biden

De uitslag is cruciaal voor de koers van de Amerikaanse regering onder de nieuw verkozen president Joe Biden. Als beide zetels naar de Democratische partij gaan, krijgt Bidens partij het zowel in de Senaat als het Huis van Afgevaardigden voor het zeggen. Daarmee zou hij veel meer politieke ruimte hebben voor verregaande belastinghervormingen, wat beleggers op Wall Street vrees kan aanjagen.

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers maandag een inkijk in de Europese industrie. Voor Nederland presenteert NEVI zijn graadmeter voor economische activiteit in de industrie. Daarnaast komt marktonderzoeker Markit met cijfers voor de industrie in de Eurozone en Italië. Het banenrapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid geeft vrijdag inzicht in het herstel van de arbeidsmarkt van de VS.

6 Posts
Formule1-Fan
0
BNP wist het al dus vorige week wat het zou gaan doen, donderdag geen handel mogelijk in Amerikaanse aandelen en indexen, dus woensdag mocht je nog kijken welke je wilde.

400 puntjes up al, dus gam gam gam shorts. meteen alle winst en ophalen zonder moeite.
Tuut
0
FPAK
0
quote:

Formule1-Fan schreef op 3 januari 2021 20:36:


BNP wist het al dus vorige week wat het zou gaan doen, donderdag geen handel mogelijk in Amerikaanse aandelen en indexen, dus woensdag mocht je nog kijken welke je wilde.

400 puntjes up al, dus gam gam gam shorts. meteen alle winst en ophalen zonder moeite.


Wat?
Formule1-Fan
0
hoe meer corona nieuws, meer besmettingen in de vs hoe hoger de beurs. lijkt wel.
10 maand op rij uop in de vs in 2020 niet normaal.
ruud11
0
quote:

FPAK schreef op 3 januari 2021 19:26:


Zouden wij weer een beetje normaal gaan doen morgen?


Nee, er wordt nooit normaal gedaan.
Het kapitaal verdient juist veel door abnormaal gedrag .....
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.