Dow sluit voor het eerst boven 40.000 punten

Door ABM Financial News op 17 mei 2024 22:10 | Views: 7.541

Dow sluit voor het eerst boven 40.000 punten
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag overwegend hoger geëindigd, waarbij de Dow Jones voor het eerst boven de 40.000 punten sloot. De index steeg 0,3 procent op 40.003,59 punten. De S&P 500 won 0,1 procent op 5.303,27 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent lager op 16.685,97 punten. 

Op weekbasis stegen de drie indexen circa 1 tot 2 procent.

Philippe Gijsels van BNP Paribas Fortis wees specifiek op de Dow Jones index, die donderdag al kortstondig boven de 40.000 punten noteerde. In november 2020 schoot de Dow door de grens van 30.000 punten. 

Kortom, de stijging van 30.000 naar 40.000 punten, een plus van 33 procent, werd in 42 maanden afgerond. "Een meer dan behoorlijk tempo", aldus Gijsels. Hij concludeert dat van "sell in May and go away", nog niet veel terecht is gekomen.

"En ondanks het feit dat gisteren weer een aantal Fed notabelen aangaven dat ze de rente hoger voor langer willen houden, blijft Mister Market inzetten op renteverlagingen", zei de expert van BNP Paribas. 

Op macro-economisch vlak was het vrijdag rustig. De leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie zijn in april verder gedaald, meldde The Conference Board.

De Leading Economic Index daalde vorige maand met 0,6 procent en kwam uit op 101,8. In maart daalde de index met 0,3 procent, na in februari voor het eerst in twee jaar te zijn gestegen.

"Een nieuwe daling van de Amerikaanse LEI bevestigt dat er zwakkere economische omstandigheden in het verschiet liggen", zei Justyna Zabinska-La Monica van The Conference Board in een toelichting. 

De euro/dollar handelde vrijdagavond op 1,0877, terwijl de obligatierentes licht stegen. De olieprijzen stegen rond een procent. Een vat WTI werd op weekbasis ruim 2 procent duurder.

Bedrijfsnieuws

Applied Materials daalde rond een procent, hoewel het bedrijf, dat apparatuur, diensten en software levert voor de productie van halfgeleiders, beter dan verwachte kwartaalcijfers rapporteerde.

Reddit steeg 10 procent, nadat het mediabedrijf een deal aankondigde om zijn content in licentie te geven aan AI-bedrijf OpenAI. De deal is volgens marktvolgers opnieuw een bewijs van de waarde van de content van Reddit.

Tesla won circa anderhalf procent. De producent van elektrische auto's reageerde laconiek op het feit dat een rechter donderdag weigerde een class-action rechtszaak tegen de fabrikant af te wijzen. De kwestie betreft de belofte van Tesla over zelfrijdende auto's. Ieder bedrijf heeft te maken met juridische kwesties, zei Tesla.

Cracker Barrel Old Country Store daalde ruim 14 procent, nadat de restaurantketen zijn dividend met circa 80 procent verlaagde. Dit is nodig omdat het bedrijf forse investeringen wil doen in zijn restaurants en het merk.

DXC Technology sloot bijna 17 procent lager. Het techbedrijf boekte het afgelopen kwartaal een lagere omzet en waarschuwde voor aanhoudende tegenwind.

GameStop verloor meer dan 19 procent, nadat de keten van computerspellenwinkels voorlopige cijfers publiceerde en zei dat het een omzetdaling verwacht, maar een kleiner verlies. GameStop verloor donderdag circa 30 procent. AMC Entertainment eindigde ruim 5 procent lager, nadat het aandeel donderdag ook al 15 procent lager sloot. De twee meme-aandelen kunnen op weekbasis wel aardige winsten bijschrijven.

Online broker Robinhood steeg 12 procent, vanwege de zeer volatiele handel deze week in GameStop, AMC en andere meme-aandelen. Dit moet positief hebben uitgepakt voor de handelsvolumes van de broker, verwachten beleggers.

Doximity won 18 procent, nadat de netwerksite voor medische professionals een meevallende omzet en winst rapporteerde.

Take-Two Interactive Software zei dat de volgende Grand Theft Auto game pas in de herfst van 2025 verschijnt en verlaagde de outlook. Het aandeel sloot ruim een procent hoger.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.