Verlies Air France-KLM opgelopen

Door ABM Financial News op 30 april 2024 08:39 | Views: 5.159

Verlies Air France-KLM opgelopen
Beeld: KLM

(ABM FN-Dow Jones) Het verlies voor Air France-KLM is in het afgelopen kwartaal opgelopen, terwijl de omzet aantrok. Dit bleek dinsdagochtend uit de resultaten over het eerste kwartaal van de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij.

"Ondanks een uitdagende start van het jaar met aanhoudende geopolitieke spanningen, boekte Air France-KLM dit kwartaal een verdere groei van de omzet, door te profiteren van een structureel robuuste reisvraag", zei CEO Benjamin Smith in een toelichting.

Over het eerste kwartaal van 2024 kwam een operationeel verlies van 489 miljoen euro in de boeken, in vergelijking met een verlies van 306 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder en eveneens een verlies van 56 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2023.

Door analisten die bijdroegen aan de consensus werd gerekend op een operationeel verlies van gemiddeld 424 miljoen euro.

Onder de streep resteerde in het eerste kwartaal een verlies van 480 miljoen euro. Hier ging de markt uit van een nettoverlies van 407 miljoen euro.

De omzet is op jaarbasis met 5,1 procent gestegen naar 6,7 miljard euro. Hier ging de consensus uit van ruim 6,6 miljard euro.

Bij constante wisselkoersen was sprake van een omzetgroei van 6,2 procent. De inkomsten per beschikbare stoelkilometer kwamen in het eerste kwartaal 1,0 procent hoger uit, of 2,1 procent bij constante wisselkoersen, op 7,45 euro.

De eenheidskosten per beschikbare stoelkilometer stegen met 4,0 procent, "wat in lijn is met de vooruitzichten" die Air France-KLM presenteerde bij de jaarcijfers. Deze stijging is voornamelijk het gevolg van hogere operationele verstoringskosten, aldus het bedrijf.

Air France-KLM vervoerde in het eerste kwartaal 20,9 miljoen passagiers, een stijging van 6,2 procent op jaarbasis. De capaciteit steeg met 4,5 procent.

De operationele vrije kasstroom stond eind maart op 140 miljoen euro, terwijl de nettoschuld uitkwam op 5,1 miljard euro, van 5,0 miljard euro eind december 2023.

Outlook

Bij de jaarcijfers eind februari gaf Air France-KLM aan voor 2024 te rekenen op kapitaaluitgaven van 3,0 tot 3,2 miljard euro. Verder verwachtte de luchtvaartmaatschappij dat de stoelcapaciteit per kilometer, inclusief Transavia, dit jaar zal stijgen met 5 procent.

De verwachting voor de kapitaaluitgaven werd dinsdag bijgesteld tot 3,0 miljard euro, terwijl de verwachte stijging van de stoelcapaciteit werd gehandhaafd.

De analistenconsensus rekent op een omzet van 31,5 miljard euro in 2024 en een operationele winst van 1,7 miljard euro. De nettowinst zou dit jaar volgens de markt moeten uitkomen op 982 miljoen euro.

Het aandeel Air France-KLM sloot maandag 3,6 procent hoger op 10,07 euro.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.