Wall Street begint nieuwe maand met verse records

Door ABM Financial News op 1 maart 2024 22:12 | Views: 8.478

Wall Street begint nieuwe maand met verse records
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag met nieuwe records voor de S&P 500 en Nasdaq gesloten.

De S&P 500 won 0,8 procent op 5.137,08 punten en de Nasdaq steeg 1,1 procent op 16.274,94 punten. De Dow Jones index sloot 0,2 procent in de plus op 39.087,38 punten.

Het optimisme van de afgelopen maanden is vooral te danken aan "toenemend enthousiasme rondom kunstmatige intelligentie en de hoop op renteverlagingen", volgens beleggingsspecialist Justin Blekemolen van online broker Lynx.

Ondertussen koelt de inflatie verder af, zo werd bevestigd in de PCE-cijfers van donderdag, maar de Federal Reserve is nog niet overtuigd.

"Raphael Bostic van de Atlanta-Fed verwacht een renteverlaging door de Fed pas deze zomer", zei valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury tegen ABM Financial News. "Loretta Mester van de Fed van Cleveland denkt dat de dalende trend in de Amerikaanse inflatie geen stand houdt. Dat zijn geen milde commentaren die een renteverlaging verder het jaar in sturen", aldus Van der Meer.

Zo'n 60 procent van de markt denkt inmiddels dat de Fed de rente in juni voor het eerst zal verlagen, bleek vrijdag uit de FedWatch Tool van CME, waar dat een paar maanden geleden nog maart was. 

De inflatie in de VS is nog niet onder controle en de Fed zal het grootste deel van 2024 besteden aan het bestrijden ervan, denkt econoom Torsten Slok van Apollo Global Management. "Als gevolg daarvan zullen de rendementen in vastrentende waarden hoog blijven", verwacht de marktkenner. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdag op 4,20 procent.

Beleggers gingen begin dit jaar nog uit van zes of meer renteverlagingen van 25 basispunten in 2024 maar dat zijn er nu nog maar drie. Volgens Slok moet de markt dit mogelijk zelfs bijstellen naar nul.

"De realiteit is dat de Amerikaanse economie gewoon niet vertraagt", volgens de marktkenner. "Als gevolg daarvan zal de Fed de rente dit jaar niet verlagen en zullen de tarieven langer hoger blijven", voorspelt de econoom.

Dat de Amerikaanse economie robuust blijft, werd vrijdag onderstreept door de inkoopmanagersindex van S&P Global. De industrie groeide in februari harder, met een stijging van de index naar 52,2. 

"Bemoedigende signalen dat de industrie uit de malaise van de afgelopen twee jaar komt", zei hoofdeconoom Chris Williamson van S&P Global in een toelichting. Hij benadrukte dat voorraden weer worden opgebouwd, nadat deze lange tijd juist werden verkleind. Ook zag de econoom tekenen dat de consumentenvraag weer sterker wordt.

De inkoopmanagersindex van ISM toonde juist het tegenovergestelde: een sterkere krimp van de Amerikaanse industrie. De index daalde van 49,1 in januari tot 47,8 afgelopen maand. De markt rekende op een verbetering tot 49,5.

Verder daalde het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan in februari onverwacht, terwijl de inflatieverwachting licht opliep.

De euro/dollar handelde vrijdagavond op 1,0836. WTI-olie kostte bijna 80 dollar en was daarmee ruim 2 procent duurder dan donderdag. Marktkenners wezen op oplaaiende spanningen in het Midden-Oosten. Verder wachten beleggers op OPEC+, die vermoedelijk komende week zal beslissen om de afgesproken productieverlagingen tot in het tweede kwartaal te verlengen.

Bedrijfsnieuws

Chippers deden vrijdag goede zaken in New York. Nvidia steeg 4 procent, Broadcom ruim 7,5 procent, Micron Technology 5 procent en Advanced Micro Devices ruim 5 procent.

Aandelen van regionale banken gingen juist onderuit na hernieuwde zorgen over New York Community Bancorp. Dat aandeel verloor vrijdag liefst 26 procent en trok sectorgenoten mee de malaise in. NYCB heeft inmiddels een nieuwe CEO aangekondigd en gaf ook aan problemen te hebben met zijn interne controles bij de kredietverstrekking.

Hewlett Packard Enterprise steeg ruim 2 procent. Het bedrijf heeft in het eerste kwartaal van zijn lopende boekjaar een lagere winst en omzet geboekt, maar versloeg wel de eigen verwachting. De outlook ging wel omlaag. HPE rekent nu op een vlakke tot 2 procent hogere omzet, waar eerder nog uit werd gegaan van een omzetgroei van 2 tot 4 procent.

Dell Technologies rapporteerde een dubbelcijferige stijging van de gecorrigeerde winst, nadat de vraag naar AI-geoptimaliseerde servers afgelopen kwartaal flink toenam. Het aandeel steeg liefst 31,5 procent.

Softwarebedrijf Autodesk kwam met een positieve omzetverwachting, omdat het een sterke vraag naar zijn producten verwacht. Het aandeel won 2,5 procent.

Plug Power steeg meer dan 10 procent, ondanks dat de resultaten onder de verwachting uitkwamen. Volgens de waterstofspecialist is er voldoende liquiditeit om de activiteiten in de nabije toekomst te financieren.

Reddit mikt op een waardering van maximaal 6,5 miljard dollar bij zijn langverwachte beursgang, vermoedelijk nog deze maand, wat veel minder is dan de waardering van het social mediabedrijf een paar jaar geleden. Dit schreef The Wall Street Journal vrijdag op basis van informatie van ingewijden. In augustus 2021 kreeg Reddit nog een waardering van 10 miljard dollar.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

6 Posts
jan de vakman
4
Ja, de titel boven het Wall street verhaal, kan ik er niet boven zetten, maar veel scheelt het niet, ook bij mij zorgt het chipmenu, voor hele leuke frisgroene lentekleuren, dat is maar goed ook, want de rest bakt er van het jaar nog niet zoveel van!!
Max Besi scheurde naar een bijna dubbelcijferige plus, de teller liep op tot 9,68%, dus is mijn ouwe vlammetje weer in topvorm, net als die andere zeer snelle Max, ik hoorde in de wandelgangen nog over een enorme boost voor de chippers praten, de roep om AI mobielen begint sterk toe te nemen, volgens mij gaat dat lentezonnetje bij die heerlijke chipjes, nog wel wat krachtiger schijnen en geloof een levenslange amateur landbouwer; Dan komt er gegarandeerd zeker groei!!
Alleen ING deed nog zachtjes mee aan de race en leverde een minimaal aandeel van 0,27%+, aan de 2%, die ik deze week won, nou AEXje, waar blijf je met je -0,10%, mijn schaduwporto schreef zelfs lelijk rood!!
Gelukkig viel dat rood, op 2 na, wel mee, KPN profiteert nog altijd niet overtuigend, van de AI sneltrein, maar ik denk dat hij die vertraging wel gaat inhalen, geduld is hier een schone zaak, het minnetje was 0,26%!!
Alle energiedragers schreven vet groen en ook alle aandelen, die relaties met energie hebben, alleen de gele schelp speelde dat plus verhaal niet mee en sneuvelde vlak voor de eindstreep met min 0,32%, op het koersbord, terug vallende krimp in Europa en dikke plussen in het verre oosten, gaan vast voor een andere kleur zorgen, komt goed!!
Aperam is de weg behoorlijk kwijt, althans op de beurs - 2,99%, in de cijfers en zeker het beleid, van het bedrijf zie ik het zeker niet, dus zit hij weer dik onder mijn kooplimiet van 30€, ook bij toprecyklingbedrijf Dalm, staat RVS niet slecht, misschien dat het helpt, als ze daar inplaats van die lelijke donkerzwarte petten, mooie groene, met een gouden rand er omheen uit gaan geven, met van die prachtige Statenvertaling letters DALM, of het lukt weet ik niet, want topman Aaike hecht nogal aan die lelijke kleur van de dood!!
Jumbo, kwam niet met zo heel veel moois op de proppen en dat zal wel mede, de oorzaak zijn, dat die dure ijsboer, voor de zoveelste keer de rode lantaarn droeg, Unilever ging fors op zijn bekkie met een min van 3,61%!!
Vandaag verder gaan met snoeien van de fruitbomen, door grote drukte ben ik al laat en van het jaar snoei ik steviger, dan normaal, zo nu en dan moet je ook ingrijpen in het gestel, om te dichte groei te voorkomen, want fruit heeft volop ruimte en zon nodig om te groeien en laten we wel wezen, rondom corona en daarna, hebben deze medicijnen van de Schepper, hun onvolprezen diensten bewezen, alleen maar positieve bijwerkingen en alle corona vijanden in het lichaam werden vakkundig neergesabeld!!
Snoeien op de beurs is meestal pijnlijk, maar soms toch noodzakelijk, om gezond beursfruit, met een hoog rendement te houden, in de natuur moet je wat ziek, zwak en misselijk is, ten alle tijden weg snoeien, op de beurs werkt het heel vaak ook zo, alleen geldt daar, dat je door eigen schuld, teveel ziekelijk spul hebt, koop kwaliteit, is daar het devies!!
Morgen verder wandelen, op de Via Dolorosa, de lijdensweg van de HEILAND, naar het verschrikkelijke Kruis, hoewel HIJ tot in detail wist, wat voor vreselijks Hem te wachten stond, vluchtte HIJ niet weg, maar ging door tot HIJ voor mij de losprijs betaald had, uit onbegrijpelijke heerlijke liefde, voor arme zondaren, zo als ik, daar wordt ik heel stil en dankbaar van!!
Maandag hoop ik dat er meer Maxxen, in mijn beursbolides stappen, zodat het een heel fleurig peleton wordt, met een MAXimaal groen rendement!!, SJALOOM!!!
boer
0
Ja Geliefde broeder Jan ik heb het ook goed gedaan deze week met Galapagos met een goede winst verkocht en Asmi gekocht op de dag van de cijfers toen ze vlink lager stonden op €557 en weer verkocht op €567 en nu weer Galapagos weer gekocht €32,54 en €33
jan de vakman
0
Ja, boer, ik zit natuurlijk helemaal aan de andere kant van het beursspectrum, ik koop kwaliteitsdividend aandelen, die elke 3 maanden een kadootje geven, sommige maar 2x per jaar en Besi is nog steeds antiek op dit gebied, die verrast altijd nog maar 1x per jaar de beleggers, daar staan natuurlijk wel vele koersverrassingen tegenover, gefeliciteert met je successen, ik blijf bij mijn ouwe trouwe strategie, want die werkt heel makkelijk ook prima!!, Vaartwel allen!!!
'belegger''
0
quote:

jan de vakman schreef op 2 maart 2024 12:06:

... mijn schaduwporto schreef zelfs lelijk rood!!
Waarom een schaduwportefeuille?
jan de vakman
0
Ja, belegger, om een vergelijk te hebben, tenopzichte van mijn posities, kijk ik altijd wat de grote AEX fondsen doen, er ligt altijd een verklaring in waarom de schaduwporto het beter of slechter doet, dus funktioneert het bij mij als een controlemiddel, op de achtergrond!!
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront