Wall Street negeert woorden Powell

Door ABM Financial News op 1 december 2023 22:12 | Views: 17.416

Wall Street negeert woorden Powell
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag hoger geëindigd. De S&P 500 steeg 0,6 procent op 4.594,63 punten, de Dow Jones index won 0,8 procent op 36.245,50 punten en de Nasdaq sloot 0,6 procent hoger op 14.305,03 punten. 

Het optimistische begin van december volgt na een sterke novembermaand, geholpen door een daling van de rentes. Volgens Goldman Sachs was de daling van de Amerikaanse tienjaarsrente vanaf de top niet meer zo fors als sinds de financiële crisis in 2008.

"De obligatierentes in de VS en Europa liepen flink terug in november, geholpen door een afkoelende inflatie en een piek in de beleidsrentes", aldus analisten van Edison Investment Research. "Dit bleek een welkome ontwikkeling voor de aandelenmarkten, die in de zomer nog onder druk stonden vanwege de gestegen rentes."

"We hebben een bescheiden groei, afkoelende inflatie en een afkoelende arbeidsmarkt; precies wat de Fed wil zien. Dit zou moeten bevestigen dat verdere verkrapping van het Fed-beleid niet nodig is", stelde econoom James Knightley van ING.

De markt gaat er niet vanuit dat de Fed deze maand of in januari de rentes zal verlagen, maar de kans op een verlaging van 25 basispunten in maart wordt ingeschat op ruim 60 procent, zo blijkt uit de actuele FedWatch-tool van CME Group. Een maand geleden schatte de markt de kans op een dergelijke verlaging nog op 14 procent. 

In een toespraak vrijdag op Spelman College gooide Fed-voorzitter Jerome Powell wel koud water op die verwachting. Powell zei dat de Fed weliswaar aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt bij het terugbrengen van de inflatie naar de doelstelling van 2 procent, maar dat men nog steeds bereid is om het monetaire beleid verder aan te scherpen als dat nodig is. 

Powell zei dat het "voorbarig" zou zijn om te concluderen dat de Fed een voldoende restrictieve monetaire beleidskoers heeft bereikt, of om te speculeren over wanneer de renteverlagingen kunnen beginnen.

Beleggers waren niet verrast door die woorden en leken vooral vast te houden aan de gedachte dat de Fed toch echt klaar is met het verhogen van de rente. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde dan ook tot 4,22 procent.

Eén analist zei dat beleggers gefocust zijn op de laatste golf van liquiditeit die wegvloeit uit de omgekeerde repofaciliteit van de Fed, wat de aandelen- en obligatiemarkten een verdere impuls kan geven.

Op macro-economisch vlak was er verder aandacht voor inkoopdata van S&P Global en ISM, die beide een krimp lieten zien voor de Amerikaanse industrie in de maand november.

"Amerikaanse fabrikanten rapporteerden opnieuw een moeilijke maand november. De productie steeg nauwelijks en de instroom van nieuw werk liet een hernieuwde afname zien, wat erop duidt dat er weinig of geen bijdrage zal worden geleverd aan het bbp in het vierde kwartaal door de industrie", zei econoom Chris Williamson van S&P Global.

De olieprijs daalde opnieuw met meer dan 2 procent, net als donderdag, toen OPEC+ aankondigde dat diverse leden samen bereid zijn tot een vrijwillige productieverlaging van 2,2 miljoen vaten per dag. Het leeuwendeel daarvan is een aanhoudende vrijwillige productieverlaging van Saoedi-Arabië van 1 miljoen vaten per dag. Rusland zal de productie vanaf januari met 500.000 vaten per dag verlagen.

"Wat is een vrijwillige productieverlaging? Vrijwillig betekent dat je wordt uitgenodigd om iets te doen, maar niet wordt gedwongen", zei Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild. "Dus als je er geen zin in hebt, doe je het niet", aldus de marktstrateeg.

De euro/dollar noteerde vrijdagavond op 1,0882. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0909.

Bedrijfsnieuws

De Amerikaanse notering van het aandeel Alibaba verloor meer dan een procent, nadat Morgan Stanley het advies voor het aandeel verlaagde van Overwogen naar Gelijkgewogen. Het koersdoel ging van 110 naar 90 dollar.

Dell Technologies rapporteerde donderdag nabeurs kwartaalcijfers. De winst viel mee, maar de omzet viel tegen vanwege een lager dan voorziene vraag. Het aandeel verloor 5 procent.

Elastic schoot juist 37 procent omhoog, nadat het bedrijf de boeken opende. Zowel de aangepaste winst als de omzet overtroffen de verwachtingen.

Tesla heeft de eerste Cybertrucks afgeleverd, maar de prijs van het standaardmodel blijkt hoger dan gedacht. Het aandeel daalde een half procent.

Ulta Beauty en UiPath kwamen met cijfers die beleggers konden waarderen. Beide aandelen koersten vrijdag 11 tot zelfs 27 procent hoger.

Pfizer stopt met de ontwikkeling van een medicijn dat gewichtsverlies moet bevorderen, met name door de negatieve bijverschijnselen. Het aandeel daalde vrijdag ruim 5 procent.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

5 Posts
jan de vakman
4
Lief IEX, zou je tegen die domme adverteerders, die menen dat ze hun troep over de cijfers heen, moeten aanbieden, willen vertellen, dat ik hun zooi, nooit en te nimmer zal kopen, laat Opel eerst eens een fatsoenlijke auto gaan bouwen, ik heb als berijder van een super KIA Picanto, geen enkele belangstelling, voor die steendure wrakken!!
De AEX ging 0,75% vooruit, dat kon mijn porto toch een heel tikje beter, bijna 3x en wie gisterenavond de slotcall gelezen heeft met de jaargrafiek, van het Damrak, hoeft niet lang te raden, wie opnieuw, voor een fleurig groene week zorgde, dat was natuurlijk oude vlam BESI, hij voert met gemak het hele beurspeloton aan naar hogere sferen, van de week kwam er weer 6,24% bij en als de rente blijft dalen en de rally, net als zo'n super PICANTO, naar een nog hogere versnelling schakelt, dan komt van de maand het koersdoel van ING nog op het bord denk ik, 145€, of nog hoger!!
Ook secund love Aperam zette er weer flink de sokken in, hij passeerde, sinds lange tijd weer de 30€ kaap, op jaarbasis staat hij nog op verlies en ATH ligt nog een heel eind weg, maar een goed begin is het halve werk, bij Dalm is het spitsuur en alle oud ijzer verdwijnt met de meeste spoed, richting de smeltovens en wij leveren daar ook geregeld een kleine bijdrage aan, want elke klimaatman weet, dat je grondstoffen maximaal moet hergebruiken en oud metaal kost minder energie, om er weer nieuw van te toveren, dus het klimaatmes snijd aan 2 kanten!!, Aperam ging 4,56% omhoog!!
Gelukkig ging die BESI plugger, ING, nu ook weer voorwaarts, maar zijn hogere versnellingen, kon hij niet vinden, hij pluste1,43%!!
En, ja, je kan het geloven of niet, ook Unilever schreef groen, 0,57%, Bank off America ziet kansen voor Europees defensief liggen, het komende jaar en ik denk, dat dat wel eens uit kan gaan komen!!
(Vroeger) defensief Shell, stond, net als de Barometer nu, op veranderlijk, maar het laatste uur van de beursweek, viel het toch nog de goede richting uit, hij tekende een mager plusje op van 0,10%, trouwers Unilever en ook AH gaan waarschijnlijk betere tijden tegemoet, want die vermageringszooi, die pilletjes, blijken mega nare bijwerkingen te hebben, je kan beter een half uurtje hard gaan hollen en dan van die heerlijke rode besjes van AH snoepen, dat is 1000x gezonder,(ook voor de koers van AH), het was er van de week al weer veel drukker!!
Helaas moet ik toch met een min verhaal eindigen, onze groene glasvezel specialist KPN, kreeg van zo'n stom Amerikaans zakenbankje een nogal negatief verhaal, vooral richting de toekomst, nou meneertje analist, zal KPN nu echt het dividend leuk gaan verhogen en ook voor de fladderaars een taartje in het vooruitzicht hebben, dit doen, als ze flink moeilijkheden verwachten, voor mij is het een teken van vertrouwen in de strategie en het bedrijf en zodra de kas het toelaat, ga ik hem leuk bijkopen, die zijn er niet zoveel, meerderen gooiden hem in de verkoop en daardoor daalde hij 1,16%, trouwers, Bank off America tipte ook de Europese telecommers!!
Regeren is vooruitzien, het is maar goed, dat ik de niet vorst bestendige groenten, van de tuin gehaald heb, vorige week, want de Thermometer wijst dik onder nul, ik had eigenlijk nog wat tegel en steen transport op mijn land in petto, maar dat zal niet gaan, vast gevroren, nu ja, dan mijn laatste konijnenhok maar slopen, want de laatste ram, is geveld in de strijd door ziekte en op mijn ouwe dag zet ik een punt achter een lange traditie, ze pasten namelijk mooi in het ecosysteem en gaven met de Kerst een heerlijk boutje!!
Morgen gaan we geestelijk weer bijtanken, want je kostbare onsterfelijke ziel vergeten, of honger te laten lijden, is het meest domme wat je doen kan, het is de eerste Advendszondag, terug zien, naar de komst van HEM, Die straatarm wilde worden, om ons eeuwig schatrijk te maken, daarvoor kwam HIJ lijden en sterven, Zijn eindtijdrede kan je praktisch geheel afvinken, daarom verwachten we HEM, met groot verlangen, spoedig terug, in grote Heerlijkheid!! Maandag hoop ik dat die man met de mijter, nog wat Heilige Nicolaaskadootjes gaat strooien op de beurs, bonuspunten voor de rally, of zo, dan gaat het groene feest door!!, SJALOOM!!!
ja jij ook!
0
jan de vakman
0
Ja jij ook, ik hoop natuurlijk met jou, dat je heel dik gelijk krijgt, want groen is altijd goed en zorgt voor een beter humeur, op de beurs, maar zeker ook elders!!, vaart allen wel!!!
Doordenker
0
Je bent wel heel negatief Jan de vakman over Opel ! Dat verdient Opel niet, het is een prima wagen uit de prima renderende Stellantis -stal. Gouden toekomst voor het Stellantis aandeel, dankzij Opel :-)
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.