Beursblik: wijziging sturing grootste verrassing in rentebesluit ECB

Door ABM Financial News op 27 juli 2023 15:06 | Views: 10.680

Beursblik: wijziging sturing grootste verrassing in rentebesluit ECB
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De grootste verrassing in het rentebesluit van de Europese Centrale Bank was een wijziging in de sturing voor komende meetings. Dit zegt marktanalist Bas van Geffen van Rabobank tegen ABM Financial News.

"De ECB zegt nu dat ze ervoor zullen zorgen dat de beleidsrentes op zo'n niveau worden gezet dat dit voldoende verkrappend is om de inflatie te beteugelen", aldus Van Geffen. 

In de voorgaande verklaring in juni, was dit nog "zullen worden gebracht". 

"Dat laatste suggereerde heel duidelijk dat we er nog niet waren; de nieuwe versie houdt veel meer in het midden of we nu al op dat niveau zijn, of dat er toch nog een verhoging nodig is", analyseerde Van Geffen.

Verder is het volgens de analist aan Lagarde om in haar persconferentie zo weinig mogelijk op een renteverhoging of pauze aan te sturen.

De Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank heeft donderdag tevens besloten de vergoeding op minimumreserves op 0 procent vast te stellen. 

"Dat was wel een kleine verrassing", aldus Van Geffen. "Als we kijken naar de minimumreserves die worden aangehouden, 165 miljard euro, dan is dat ook direct een besparing van ruim 6 miljard euro aan rentebetalingen van de ECB aan banken."

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.