Wall Street zakt weg

Door ABM Financial News op 5 juni 2023 22:09 | Views: 5.734

Wall Street zakt weg
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandag lager geëindigd. De S&P 500 daalde 0,2 procent op 4.273,79 punten, de Dow Jones index verloor 0,6 procent op 33.562,86 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent lager op 13.229,43 punten. 

De Amerikaanse markten zijn de week rustig begonnen, volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. Hij wees onder meer op de aandelenkoers van Apple, die bijna een procent lager sloot op 179,53 dollar. Eerder op de dag werd nog de hoogste stand ooit aangetikt, van ruim 184 dollar.

Maandag startte de jaarlijkse Worldwide Developer's Conference van Apple, waar de techgigant onder meer nieuwe MacBooks en nieuwe software voor de iPhone introduceerde. De software maakt meer gebruik van AI. Ook onthulde Apple voor het eerst in zo'n tien jaar een compleet nieuw product: een virtual reality-headset, de Vision Pro, die bijna 3.500 dollar gaat kosten.

Economisch nieuws viel maandag tegen, aldus Hewson. Inkoopdata van ISM toonden slechts een bescheiden groei van de Amerikaanse dienstensector in mei. De fabrieksorders in de VS stegen in april minder dan verwacht.

Beleggers haalden vorige week onder andere steun uit de goedkeuring om het Amerikaanse schuldenplafond te verhogen. Hiermee is ternauwernood voorkomen dat de Verenigde Staten in gebreke zouden blijven, wat de economie in een recessie had kunnen storten en een financiële crisis had kunnen veroorzaken.

Verder werd er positief gereageerd op het Amerikaanse banenrapport. Uit dit rapport van vrijdag bleek dat de werkgelegenheid in de VS in mei is toegenomen met 339.000 banen, terwijl de markt rekende op een stijging van slechts 190.000 banen. Voor april werd de banengroei aangepast van 253.000 naar 294.000 en voor maart van 165.000 naar 217.000.

"Deze stijging past wel in het beeld", zei marktanalist Philip Marey van Rabobank vrijdagmiddag tegen ABM Financial News. "De markten verwachten een afkoeling, maar die komt er maar niet", en daardoor is het cijfer steeds beter dan vooraf gedacht. Marey denkt dat de Federal Reserve later deze maand een pauze aankondigt en de rente niet nogmaals verhoogt. Dat verwacht een meerderheid van de markt momenteel ook. Een renteverhoging in juli is wel mogelijk, indien de oude renteverhogingen nog te weinig effect sorteren, aldus de analist van Rabobank.

De euro/dollar noteerde maandagavond op 1,0716. WTI-olie werd ruim een half procent duurder nadat OPEC+ afgelopen weekend besloot om zijn productieafspraken te handhaven. Wel gaat Saoedi-Arabië vrijwillig de productie met 1 miljoen vaten per dag verlagen.

Bedrijfsnieuws

Grubhub, de Amerikaanse tak van Just Eat Takeaway, en Amazon hebben hun samenwerking verlengd. Dit maakte Grubhub maandagmiddag bekend. Het gaat om een verlenging van een jaar, waarin Amazon Prime-leden in de VS gratis gebruik kunnen maken van Grubhub+. Amazon steeg bijna een procent.

Het Franse Safran aast op een onderdeel van Raytheon Technologies. Dit meldde persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Het aandeel Raytheon reageerde maandag nauwelijks op het bericht.

De Amerikaanse toezichthouder SEC klaagt 's werelds grootste cryptoplatform Binance en zijn CEO, Changpeng Zhao aan voor het overtreden van de Amerikaanse effectenregels, meldde Bloomberg maandag, verwijzend naar een aanklacht van de toezichthouder bij de federale rechtbank. Binance zei in een reactie "teleurgesteld" te zijn in de actie van de SEC. Bitcoin verloor 1.500 dollar tot 25.673 dollar na het verschijnen van het bericht.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.