Knot: ECB bereikt in december neutraal renteniveau

Door ABM Financial News op 18 november 2022 15:08 | Views: 11.423

Knot: ECB bereikt in december neutraal renteniveau
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank komt volgende maand vermoedelijk dicht bij een neutraal renteniveau en de kans wordt dan groter dat het tempo van de renteverhogingen omlaag gaat. Dit zei de president van De Nederlandsche Bank en ECB-bestuurslid Klaas Knot vrijdag in een toespraak in Frankfurt.

"Vooruitkijkend verwacht ik dat we tijdens de beleidsvergadering van volgende maand in grote lijnen neutraal terrein zullen bereiken. Op dat moment stimuleren we de economische groei niet meer, maar remmen we die ook nog niet af", aldus Knot. Eigenlijk is er dan sprake van een theepauze, aldus de bankier, net als bij voetbal, en dan legt de coach aan de spelers uit wat het plan is voor de tweede helft. "Bijvoorbeeld meer tiki-taka dan kick and rush."

Hoe snel en in hoeverre renteverhogingen ervoor gaan zorgen dat de inflatie omlaag komt, is onduidelijk en wordt per ECB-bijeenkomst bepaald, aldus Knot

"Naarmate het monetaire beleid verder verkrapt, wordt het waarschijnlijker dat het tempo van de renteverhogingen zal vertragen", aldus Knot, die benadrukt dat prioriteit voor de ECB is om het risico van een aanhoudend hoge inflatie in de toekomst uit te sluiten.

Volgende maand komt de ECB met een nieuw rentebesluit en presteert het ook nieuwe groei- en inflatieramingen.

Volgens Knot suggereren inkomende data dat de economische outlook is verslechterd en het risico van een recessie is toegenomen.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

14 Posts
Markt criticus
1
Knotje als schoothondje van Lagarde is te laat! Puur politieke motieven om Zuid Europa op de been te houden.
M357
1
Deze uitspraken zal zijn baas (Lagarde) niet leuk vinden want zij heeft vanochtend het tegenovergesteld gezegd.
Dit komt de geloofwaardigheid van de ECB weer niet ten goede.
ScarJo
0
suskewiet
0
Ik vind het een correct antwoord .
Aandelen lopen voorop en dus is het kopen geblazen .
China heeft dringend economie nodig
China zou meer afhankelijk moeten zijn van ons dan omgekeerd
M357
0
Het verhaal van Knot is niet waar. Zie hieronder Lagarde die is nog lang niet bij neutraal.

"En we verwachten de rente verder te verhogen", deelde Lagarde de markt mee. Het stopzetten van de stimuleringen is volgens de ECB "misschien niet genoeg".

Uiteindelijk moet de rente zo hoog liggen dat het de inflatie terugbrengt naar de doelstelling van 2 procent, aldus Lagarde. Hoe snel dit moet en tot hoe hoog de rente moet worden verhoogd, dat moet blijken uit de inflatieverwachtingen, volgens de voorzitter.
piccione
0
quote:

M357 schreef op 18 november 2022 16:14:

Het verhaal van Knot is niet waar. Zie hieronder Lagarde die is nog lang niet bij neutraal.

"En we verwachten de rente verder te verhogen", deelde Lagarde de markt mee. Het stopzetten van de stimuleringen is volgens de ECB "misschien niet genoeg".

Uiteindelijk moet de rente zo hoog liggen dat het de inflatie terugbrengt naar de doelstelling van 2 procent, aldus Lagarde. Hoe snel dit moet en tot hoe hoog de rente moet worden verhoogd, dat moet blijken uit de inflatieverwachtingen, volgens de voorzitter.
Volgens mij gaat het niet om wat waar of wat niet waar is. Knot laat alleen duidelijk zien dat de ecb niet 1 koers heeft.
jan de vakman
0
Het zal zeker van china af gaan hangen, als zij eindelijk deze corona golf eens gaan behandelen als een volksgriep, dat zij ook gewoon is, dan kan de economie weer los en stijgt de olie en gasvraag en daarmee de prijs giga en zijn wij voorlopig niet af van een hoge inflatie!!
zilvergekkie
0
Knot had het ook over herwaardering van het goud, de euro is niet meer te redden dollar trouwens ook niet
8ball
0
dus 2% is tegenwoordig een "neutrale" rente bij 10% inflatie, Knot leest alleen nog Zuid-Europese economie boeken zeker
Kees1
0
Volgens mij kan de ECB alleen maar de FED volgen. Omdat de ECB uitsluitend kan vermoeden wat de FED gaat doen, krijg je dit soort verhalen van Knot en Lagarde.
Kijk, wanneer de ECB de rente niet verhoogt en de FED doorgaat met verhogen, dan schiet de dollar omhoog. Omdat vrijwel alle import in de Eurozone wordt afgerekend in dollars, betekent dit dat de inflatie in de eurozone nog verder toeneemt. In feite volg je dan het beleid van Erdogan.
Atari
2
Wat een kansloze figuren.Lagarde de heks had het eerst over tijdelijke inflatie en erna over dat ze overvallen was door inflatie. Deze zwam de heer Knot praat ook uit zn gaatje en heeft het over theepauze. Kortom mensen die niet aan het front staan en geen last hebben van daling koopkracht. Ze roepen en lullen maar wat en kunnen onbeperkt later alles weer bijstellen.
Dividend Collector
1
Jullie lezen niet goed. Hij zegt alleen dat het tempo van de renteverhogingen omlaag gaat, niet dat de ECB gaat stoppen met verhogen. Dit is volledig afhankelijk van de inflatieverwachtingen en lijkt mij een juiste koers.
Housepartyy
1
Ondertussen is de hypotheekrente 5% en de rente op spaarboekje nog geen 0,5%.
Er zijn zoveel bankreserves gecreëerd dat het geld van spaarders nog steeds niet gewild is. Hoe kun je nou inflatie bestrijden als sparen nog steeds niet loont. Bovendien is de monetaire rente van 2 tot 3% nog steeds zwaar stimulerend bij 10+% inflatie.

Ongetwijfeld zal het op korte termijn leiden tot recessie en disinflatie. Ik geloof niet in deflatie want daarvoor zijn te veel variabelen die dit tegengaan (krappe arbeidsmarkt, regelgeving, de-globalisering, energietransitie etc). De must needs zoals voeding en energie blijven op de lange termijn inflatoir, want de productie daarvan blijft door regelgeving, de-globalisering en energietransitie tekort schieten.
14 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront