Olieprijs fors lager gesloten

Door ABM Financial News op 23 september 2022 20:50 | Views: 12.860

Olieprijs fors lager gesloten
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is vrijdag fors lager gesloten, terwijl de angst voor een recessie financiële markten in de greep hield, aandelen en obligaties daalden en de dollar verder steeg.

De olieprijs sloot vrijdag voor het eerst sinds januari onder de 80 dollar per vat.

De Federal Reserve verhoogde eerder deze week zijn belangrijkste rente, de federal funds rate, voor de derde opeenvolgende keer met 75 basispunten. De Amerikaanse centrale bank raamde dat de rente meer zal oplopen dan marktvolgers eerder hadden verwacht. Een aantal andere centrale banken hebben deze week ook renteverhogingen doorgevoerd, wat de bezorgdheid van beleggers over de economische vooruitzichten heeft versterkt.

"De dreiging van een wereldwijde recessie blijft wegen op de olieprijzen, waarbij de wijdverbreide monetaire verkrapping in de afgelopen dagen de vrees voor een aanzienlijke groeivertraging heeft aangewakkerd", zei marktanalist Craig Erlam van Oanda.

"Centrale banken lijken nu te accepteren dat een recessie de prijs is die moet worden betaald om grip te krijgen op de inflatie, die volgend jaar op de vraag [naar olie] zou kunnen drukken", zei hij.

De markt blijft echter krap, zei Erlam, en OPEC+ heeft aangeven bereid te zijn het aanbod verder te beperken, zelfs als ze de huidige productiequota niet halen. 

De vooruitgang richting een nucleair akkoord voor Iran, waardoor het land de export zou kunnen hervatten, lijkt ook tot stilstand te zijn gekomen.

De novemberfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot vrijdag 5,7 procent, ofwel 4,75 dollar, lager op 78,74 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

2 Posts
Doordenker
4
Van die goedkopere olie zullen wij hier niet profiteren aan de pomp, noch zal het de inflatie doen dalen. Vanwege de dure dollar - of is het de waardeval van de euro, waar de markt totaal geen vertrouwen meer in heeft - moeten steeds meer euro’s worden neergeteld voor een vat olie. Het is nu de tijd om de euro te splitsen in een neuro en zeuro nu de markt op z’n gat ligt. De Italiaanse, Griekse enz. schulden worden of zijn allang niet meer houdbaar bij een wat hogere rente.
jan de vakman
1
Die laatste punten, opec verlaagt zo nodig+ geen deal iran, voeg daarbij de naderende winter en je hebt zomaar 3 steekhoudende punten, voor een vlot herstel van de olieprijs, nooit eerder heeft de olieprijs zo heftig gereageerd op bepaalde gebeurtenissen, dan de laatste tijd, het wordt ook een ongecontroleerd waan van de dag verhaal!!
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront