Shell overtreft winstverwachting

Door ABM Financial News op 29 juli 2021 08:25 | Views: 23.999

Shell overtreft winstverwachting
Beeld: Shell International Limited

(ABM FN-Dow Jones) Royal Dutch Shell heeft in het tweede kwartaal van 2021 de resultaten zien stijgen en kondigde aan de aandeelhouder beter te gaan belonen. Dit bleek donderdag voorbeurs uit de kwartaalcijfers van de Brits-Nederlandse energiegigant.

"We verhogen onze uitkeringen aan de aandeelhouder vandaag", zei CEO Ben van Beurden. "We verhogen het dividend en starten de inkoop van eigen aanspelen, terwijl we blijven investeren in de toekomst van energie."

Het dividend wordt per het tweede kwartaal naar 24 dollarcent per aandeel verhoogd. Ook lanceert Shell een aandeleninkoopprogramma. In de tweede helft van dit jaar wil de energiereus voor 2 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen.

Shell benadrukte het dividend jaarlijks met 4 procent te willen laten stijgen.

Als een verrassing komt dit niet.

Begin juli kondigde de energiereus al aan dat door de gedaalde schuld er weer ruimte is om de aandeelhouder beter te belonen.

De nettoschuld van Shell bedroeg eind juni 65,7 miljard dollar. Dat was een jaar terug nog 77,8 miljard dollar.

"Een sterke kasstroom ondersteunt aanvullende uitkeringen aan de aandeelhouder in de tweede helft van 2021", aldus Shell begin deze maand, die liet weten 20 tot 30 procent van de operationele vrije kasstroom te willen gaan uitkeren.

Met de donderdag gepresenteerde plannen denkt Shell ongeveer op een uitkering van 25 procent van de operationele vrije kasstroom uit te zullen komen.

Shell wil tevens de balans verder blijven versterken en zijn rating bij de kredietbeoordelaars stutten. Dit jaar zal Shell minder dan 22 miljard dollar investeren. 

Resultaten

Het zogenoemd CCS-resultaat, dat wil zeggen de winst op basis van de geschatte actuele kosten en exclusief bijzondere posten toewijsbaar aan aandeelhouders, steeg op jaarbasis van 638 miljoen naar 5,5 miljard dollar. Analisten hadden gerekend op net geen 5,1 miljard dollar.

Aan deze winst droeg Integrated Gas 1,6 miljard dollar bij. Voor de divisie Upstream werd een winst van 2,5 miljard dollar genoteerd. Oil Products was goed voor een winst van 1,3 miljard dollar en het resultaat bij Chemicals bedroeg 670 miljoen dollar.

De operationele vrije kasstroom kwam uit op 12,6 miljard dollar. Dat was beter dan de 10,7 miljard dollar waarop de analisten hadden gerekend. Dat was een jaar eerder nog maar 2,6 miljard dollar. 

Outlook

Shell denkt in het lopende derde kwartaal 2,1 tot 2,25 miljoen vaten olie per dag te kunnen produceren. De raffinaderijen zullen voor 73 tot 81 procent benut worden.

In beroep

Vorige week werd bekend dat Shell in beroep gaat tegen een uitspraak van de Nederlandse rechter. Die bepaalde dat Shell de CO2-uitstoot per 2030 terug moet brengen tot netto 45 procent ten opzichte van 2019.

"We zijn het erover eens dat er dringend actie moet worden ondernomen en we zullen onze overgang naar netto nul versnellen", zei CEO Ben van Beurden in een toelichting op het besluit. Shell betoogde echter dat een juridische eis tegen één bedrijf afzonderlijk niet effectief is.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

9 Posts
Makita
7
12,6mrd cashflow uit operatie!!

Dividend van 17,35 dollar cent naar 24 dollar cent! -> nu ~5% dividendrendement

Aandeleninkoop van 2mrd!

Net debt terug naar het gewenste niveau van 65mrd

EUR20+ is onderweg m.i.
Ketelbinkie02
7
Wat een ongelooflijk sterke resultaten, zelfs de veel te hoge consensus dik overtroffen op naar de € 20,- en hoger !!!
Sdock
3
deegee
6
goede morgen, Shell ligt keurig op koers, langzamerhand gaan we weer naar het oude toe , zoals we gewend waren in het verleden !!
Shell bestuurders , jullie top, ga zo door!!!
gr
Sustainable
0
Goede cijfers in combinatie met goede vooruitzichten.
- Prijs Brent/WTI ligt in Q3 tot nu toe ruim boven de gemiddelde prijzen in Q2
- De gasprijzen blijven ook door stijgen en ook LNG zal het veel beter gaan doen door de 3-6 maanden vertraagde doorwerking van olie prijzen op hun langjarige contracten.
- De impact van het werk kapitaal zal afnemen.

Kortom de CFFO zal nog verder kunnen stijgen en zal op jaarbasis dan ruim 50 miljard richting 60 miljard zijn.
Heddegijdagezeetgehad
5
Ja, dit ziet er goed uit. En kijk ook eens naar de groene stappen die ze zetten. Wat zou het mooi zijn als milieudefensie niet alleen verzuurd een tik op de vingers zou geven zodra dat kan, maar ook een klopje op de schouder en een duwtje in de rug bij ieder positief initiatief. Shell is een bedrijf dat ons kan helpen en daar al mee bezig is. Laten we daar trots op zijn in plaats van ze het land uit te jagen en ze te dwingen hun bezittingen aan Rusland en Saudi Arabië te verkopen. Kom op milieudefensie, complimenten werken beter dan verzuurd vingerwijzen.
Sustainable
2
Naar mijn mening hadden ze de nadruk wat meer op terugkoop moeten leggen nu de koers van het aandeel nog relatief laag staat tov het 5 jaarlijks gemiddelde. Helaas lijken ze weer in hun eigen valkuil te trappen dat ze eigen aandelen op een hoog niveau terugkopen en daarmee geen waarde voor aandeelhouders creëren.

Aan de andere kant, hun kwartaalwinst is bijna net zo hoog als ASML in een heel jaar maakt.
Franfran1000
7
Wat een parel dit bedrijf! Zeer blij dat ik het afgelopen jaar tegen spotprijzen aandelen heb mogen kopen, maar het is eigenlijk een grote schande dat beleggers hun stukken tegen deze prijzen verkopen. Beleggers snap ik al lang niet meer. Liever een verliesgevend bedrijf of een bedrijf met een K/W-verhouding waarvan je het getal in leeftijd niet eens kunt halen in portefeuille. Schande!
JJMM
4
Wie tegen deze koers z’n stukken verkoopt is of dom of een manipulator… anyway gaat niet lang duren. Op naar de 20 Euro.
9 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.