Wall Street blijft dicht bij huis

Door ABM Financial News op 26 juli 2021 19:33 | Views: 2.158

Wall Street blijft dicht bij huis
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is maandag terughoudend aan de week begonnen. De S&P 500 steeg 0,1 procent, net als de Dow Jones-index, terwijl de Nasdaq een pas op de plaats maakte.

De Amerikaanse beurzen deden het maandag rustig aan, nadat er eind vorige week opnieuw recordstanden in de boeken werden gezet. Vooral enkele Chinese technamen met een notering in New York daalden hard, met koersverliezen tot 8,0 procent voor Alibaba, Tencent en JD.com.

Chinese toezichthouders lieten zich gelden en willen hervormingen doorvoeren voor techbedrijven en onderwijsbedrijven. De Chinese machthebbers willen dat de bedrijven een non-profit model accepteren. Ook een beursnotering buiten China is niet langer toegestaan. 

"De timing van het nieuws is opvallend, want veel van de grote aanbieders van privé- en bijlessen hebben in de afgelopen kwartalen miljarden opgehaald op de financiële markten, waaronder die van New York. Zowel Chinese als internationale beleggers dachten te investeren in de toekomst van het Chinese onderwijs, maar hadden mogelijk weinig oog voor het politieke risico dat bij dergelijke beleggingen wordt gelopen", aldus marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank.

Verder kijken beleggers vooral uit naar een nieuwe stroom bedrijfscijfers, vooral die van techbedrijven. De verwachtingen zijn hooggespannen, na onder meer enkele positief ontvangen rapportages van technologieaandelen afgelopen week. Zo stegen Twitter en Snap donderdag respectievelijk 3 procent en zelfs 24 procent, nadat de winsten in het tweede kwartaal de verwachtingen ruimschoots hadden overtroffen.

"De resultaten van Snap en Twitter zijn een weerspiegeling van het feit dat de uitgaven voor digitale advertenties zeer scherp zijn hersteld [na de corona-terugval]", merkte vermogensbeheerder Nick Frelinghuysen van Chilton Trust op. Frelinghuysen beschouwt dit als een goede voorbode voor de cijfers van onder meer Google en Facebook.

De aandelen van Google en Facebook knalden afgelopen week in anticipatie op sterke cijfers al omhoog en verpulverden hun recordstanden. Dinsdag en woensdag overleggen deze bedrijven cijfers, net als Apple en Microsoft. Donderdag complementeert Amazon de 'Big Five'.

Ook is er woensdagavond nog een rentebesluit van de Federal Reserve. Veranderingen in het monetaire beleid worden niet verwacht, maar marktkenners hopen wel op meer duidelijkheid over het moment waarop de Amerikaanse centrale bank de geldkraan begint dicht te draaien.

De euro/dollar handelde maandagavond op 1,1812 en de olieprijs daalde licht. Bitcoin en andere cryptomunten hebben de wind in de rug.

Amazon.com gaat mogelijk crypto's als betaalmiddel accepteren. De internetreus heeft volgens persbureau Bloomberg vorige week een vacature voor een productmanager digitale valuta geplaatst.

"De stieren zijn terug", concludeerde analist Naeem Aslam van AvaTrade.

Bedrijfsnieuws

Vrijdag gingen in de VS al aandelen van Chinese bedrijven die actief zijn in online educatie hard onderuit, soms zelfs meer dan 90 procent, na geruchten dat Beijing de maatregelen voor deze bedrijven sterk wil aanscherpen. Maandag verloren aandelen als New Oriental Education, TAL Education en Gaotu Education opnieuw tot 40 procent. 

Lockheed Martin heeft in het tweede kwartaal een hogere omzet en winst behaald, maar de winst bleef toch achter bij de verwachtingen. Wel verhoogde de Amerikaanse defensiespecialist de outlook voor heel 2021. Het aandeel daalde met 3,5 procent.

Speelgoedmaker Hasbro kwam voorbeurs reeds met kwartaalcijfers die beter waren dan in het tweede kwartaal 2020, en ook beter dan verwacht. Het aandeel schoot 12,5 procent omhoog.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.