DNB rekent op krachtig herstel

Door ABM Financial News op 14 juni 2021 13:24 | Views: 4.845

DNB rekent op krachtig herstel
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Na de historische krimp van het bruto binnenlands product in 2020 zal de Nederlandse economie vanaf het tweede kwartaal van 2021 krachtig en vlot herstellen. Dit zei De Nederlandsche Bank maandag in zijn halfjaarlijkse ramingen.

DNB verwacht dat de economie in 2021 met 3 procent groeit en in 2022 met 3,7 procent. In 2023 normaliseert de groeit tot 1,9 procent.

Het optimisme van DNB komt voort uit het versoepelen van coronamaatregelen sinds half mei en de verwachting dat dergelijke maatregelen vanaf begin 2022 niet meer nodig zijn, vanwege grootschalige vaccinatie.

Het verwachte sterke herstel wordt volgens DNB vooral gedreven door de particuliere consumptie.

"In het vierde kwartaal van 2021 overtreft het bbp naar verwachting zijn niveau van kort voor de pandemie. Het voorziene herstel verloopt daarmee vlotter dan na de financiële crisis van 2008", aldus de centrale bank.

DNB denkt verder dat de werkgelegenheid na een lichte afname na het derde kwartaal, in de loop van 2022 flink aantrekt.

"Doordat banen dan makkelijker te vinden zijn, zullen meer mensen zich melden op de arbeidsmarkt, wat tijdelijk leidt tot een hogere groei van het arbeidsaanbod. Hierdoor zal het werkloosheidspercentage stijgen van 3,6 procent dit jaar tot 4,5 procent volgend jaar."

Omdat de economie verder herstelt, daalt de werkloosheid daarna weer, tot 4,1 procent in 2023, aldus DNB.

Ondertussen loopt de inflatie verder op, mede als gevolg van een hogere olieprijs. De inflatie stijgt volgens de nieuwe DNB-ramingen van 1,1 procent in 2020 tot 1,5 procent in 2021. In 2022 blijft de inflatie steken op 1,5 procent, waarna in 2023 een stijging volgt naar 1,8 procent, " n lijn met de oplopende krapte op de arbeidsmarkt."

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

7 Posts
Rowi62
1
Inflatie denk ik veel hoger. Arme gepensioneerden. En de banken mogen uiteraard weer dividend uitkeren in dit hosanna van de DNB?
HAMMER 51
0
Het is ook maar gissen, dat ze zich gewoon concentreren op de manipulaties op de beurs.
Red_
0
Als dat zo is mogen ze de beleidsrentes wel eens stevig gaan verhogen. Of is de groei alleen maar gebaseerd op verwaarloosbare rente en ongewenste effecten daarvan?
rolanski
1
quote:

Rowi62 schreef op 14 juni 2021 13:49:

Inflatie denk ik veel hoger. Arme gepensioneerden. En de banken mogen uiteraard weer dividend uitkeren in dit hosanna van de DNB?
DNB heeft niets meer te vertellen, ook daar gaat de ECB over.
janesh
0
quote:

Rowi62 schreef op 14 juni 2021 13:49:

Inflatie denk ik veel hoger. Arme gepensioneerden. En de banken mogen uiteraard weer dividend uitkeren in dit hosanna van de DNB?
Dat valt nog wel mee zegt deze gepensioneerde zolang ik me iedere dag afvraag welke auto neem ik vandaag en wanneer ga ik weer weg met mijn mobile tweede huis.
Trouwens als jij nog een ' hardwerkende nederlander' bent en pensioen opbouwt, geldt dat voor jou ook.
Eric519
0
Inflatie rijst gruwelijk de pan uit. Energie-prijzen, Zorgpremies en eigen risico, bezine, tabaksaccijnzen andere grondstoffen. Zo kan ik nog wel effe doorgaan. Over 10 jaar is een biertje op terras gewoon 15 Euro i.p.v nu 3 Euro pffft . Dus tja aandelen zijn gewoon veel en veels te hoog gewaardeerd . Mensen gaan zeer boos worden op hun veel en veels te lage salaris om die geneugten te kunnen blijven bekostigen. Heb ik het nog niet eens gehad over vliegvakanties ! Bijna alle aandelen zijn veel en veels te hoog gewaardeerd tegen deze achtergrond . Buiten dat komen er nog een hele berg klimaat-onkosten aan voor de EU-bevolking ! Ook de schulden van landen als Italie en spanje zijn gigantisch ! Dus allemaal kletskoek dat de inflatie laag blijft. Mensen gaan gewoon veel en veel meer schulden aan omdat ze het huidige welvaartsniveau vast willen houden. Eens barst de bom gruwelijk. Ik kijk mooi de kat uit de boom en blijf vooral weg bij aandelen die te beroerd zijn om tegen deze achtergrond van negatieve rentes niet minstens 10% dividend-rendement kunnen garanderen !
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.