Wall Street met records het weekend in

Door ABM Financial News op 16 april 2021 22:11 | Views: 7.160

Wall Street met records het weekend in
Beeld: NYSE

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenmarkten zijn vrijdag met nieuwe records het weekend ingegaan. De S&P 500 steeg naar 4.185,47 punten en daarmee een nieuwe piek, met een winst van 0,4 procent. De Dow Jones index ging 0,5 procent hoger en sloot op een nieuwe all time high van 34.200,67 punten. De Nasdaq eindigde 0,1 procent in de plus bij 14.052,34 punten.

Op weekbasis stegen de drie indexen ruim een procent.

Het cijferseizoen kwam deze week serieus op gang, waarbij de grote Amerikaanse banken beter dan verwachte winsten en prognoses afgaven. Analisten geraadpleegd door FactSet verwachten dat de winst van bedrijven in de S&P 500 in het eerste kwartaal met 30 procent is gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

"De verwachtingen zijn dit kwartaal hoog, maar we denken nog steeds dat een aanzienlijk aantal bedrijven de schattingen zal overtreffen", zei marktanalist Chad Oviatt van Huntington Private Bank.

Verder lijkt de rentevrees iets afgenomen, nadat de Federal Reserve bij monde van voorzitter Jerome Powell deze week nogmaals benadrukte dat de rente voorlopig niet wordt verhoogd.

"De Fed draagt deze boodschap al een tijdje uit maar nu lijkt de markt het ook te geloven", aldus marktstrateeg Daniel Morris van BNP Paribas Asset Management.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdag op 1,57 procent, en daarmee op weekbasis bijna 9 procent lager.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het aantal in aanbouw genomen woningen in de VS in maart met 19,4 procent is gestegen tot 1,739 miljoen, terwijl het aantal afgegeven bouwvergunningen steeg met 2,7 procent naar 1,766 miljoen aanvragen.

Het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan steeg in april naar 86,5, het hoogste niveau in 13 maanden.

De euro/dollar handelde richting het slot in New York op 1,1982.

De olieprijs is vrijdag licht gedaald. Op een settlement van 63,13 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,5 procent goedkoper.

Op weekbasis steeg de WTI-olieprijs ruim 6 procent, na positieve maandrapporten van de OPEC en het Internationaal Energieagentschap. 

Bedrijfsnieuws

Morgan Stanley daalde 2,8 procent. De winst van de Amerikaanse bank verdubbelde het afgelopen kwartaal en er werd een 60 procent hogere recordomzet geboekt. Daarmee presteerde de bank beter dan verwacht. Bij de handelsactiviteiten werd echter verlies gemaakt, voornamelijk vanwege de problemen bij Archegos.

Bank of New York Mellon boekte een lagere winst en omzet, maar presteerde wel beter dan verwacht. Toch daalde het aandeel 4,1 procent.

Alcoa steeg 8,5 procent. De Amerikaanse aluminiumproducent heeft in het eerste kwartaal van 2021 zijn beste resultaten in twee jaar tijd behaald dankzij herstel in de vraag naar aluminium.

PPG sloot 8,9 procent hoger. De Amerikaanse verfspecialist heeft in het eerste kwartaal een hogere omzet behaald, dankzij hogere prijzen en volumes.

Moderna levert in het tweede kwartaal minder coronavaccins aan Canada. Dit meldde de Canadese overheid vrijdag. In het hele tweede kwartaal schroeft Moderna de leveringen met 16 procent terug. Canada rekende tussen april en juni op 12,3 miljoen doses van het coronavaccin.

Moderna zou de Canadese overheid hebben laten weten dat het opvoeren van de productiecapaciteit trager dan verwacht verloopt en dat ook andere landen zullen worden geraakt. Het aandeel steeg vrijdag toch 6,8 procent.

ViacomCBS gaat zijn nieuws- en tvstations samenbrengen in één divisie. Het aandeel steeg 2,9 procent.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.