Beurshandel in teken van Italië en ECB

Door AFN op 4 december 2016 16:06 | Views: 6.326

AMSTERDAM (AFN) - De beurshandel in Europa staat aan het begin van de komende week vooral in het teken van het referendum over een belangrijke grondwetswijziging in Italië. Ook de Europese Centrale Bank (ECB) kan met zijn rentebesluit op donderdag koersen in beweging zetten.

De uitslag van het Italiaanse referendum van zondag zal naar verwachting in heel Europa invloed hebben op het koersverloop op de beurzen. Premier Matteo Renzi heeft zijn politieke lot eraan verbonden, ook omdat hij een ja-stem nodig heeft om belangrijke economische hervormingen door te voeren.

Het is evenwel de vraag of Renzi zijn zin krijgt. Stemmen de Italianen tegen hem, dan zal dat worden uitgelegd als een overwinning van populistische, anti-Europese krachten. Bovendien geeft het onzekerheid over de toekomstige economische koers van Italië, dat tot de grootste economieën van het eurogebied behoort.

Fikse tegenvaller

Ook voor de ECB zou een nee-stem in Italië een fikse tegenvaller zijn. De centrale bank probeert al geruime tijd met een zeer lage rente en een groot stimuleringsprogramma de groei en inflatie in de eurozone omhoog te krijgen. Daarvoor is het echter wel noodzakelijk dat economische hervormingen doorgaan.

Veel economen gaan er vanuit dat de Italiaanse ECB-president Mario Draghi donderdag een verlenging zal aankondigen van het opkoopprogramma waarmee de centrale bank probeert de kredietverlening aan te jagen. Dat zou dan wel het laatste zetje moeten zijn, is de verwachting.

Karige agenda

Aan het bedrijvenfront moeten beleggers het komende week doen met een karige agenda. Supermarktreus Ahold Delhaize houdt woensdag een analistendag en luchtvaartgroep Air France-KLM komt donderdag met vervoerscijfers over november.

Deze week komt wel een reeks belangrijke data naar buiten over het reilen en zeilen in de Europese dienstensector. Ook cijfers over de Europese winkelverkopen en een nieuwe raming van de economische groei in het derde kwartaal trekken de aandacht.

In de Verenigde Staten staan eveneens cijfers over de dienstensector op de rol. Daarnaast geven rapporten over de handelsbalans, de arbeidsproductiviteit, de fabrieksorders en het consumentenvertrouwen mogelijk meer inzicht in de ontwikkelingen in 's werelds grootste economie.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

2 Posts
[verwijderd]
0
ECB weg ermee. Stimuleringsprogamma.s lage rentes, het helpt allemaal niets, trieste bedoeling die Draghi en zijn bank van onwetendheid. En ook nog eens geen inflatie.

Maar ik wil helemaal geen inflatie van 2%. Ik wil deflatie van 2%

daar heb ik veel meer aan dan die achterlijke prijsstijgingen.
[verwijderd]
0
Draghi zal direct meer Italiaanse staatsobligaties opkopen, dit om de financiele markten te ondersteunen. De schulden komen toch weer bij de Italianan terug.Steeds meer geld komt er beschikbaar door de koopwoede van de ECB.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.