Britse marktwaakhond verbiedt tijdelijk shortselling

Door AFN op 13 maart 2020 09:12 | Views: 6.459

LONDEN (AFN/BLOOMBERG) - De Britse marktwaakhond verbiedt tijdelijk de mogelijkheid van shortselling, waarbij beleggers speculeren op een koersdaling van een aandeel. Dat maakte de Financial Conduct Authority (FCA) bekend. De maatregel gaat per direct in. In Nederland is een dergelijk verbod volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vooralsnog niet aan de orde. De laatste keer dat in Nederland een verbod gold op shortselling was tijdens de financiële crisis in 2008.

De afgelopen dagen zijn de aandelenbeurzen vanwege de vrees voor het coronavirus hard onderuitgegaan. Speculeren op verdere koersdalingen kan zeker nu voor nog meer onzekerheid zorgen. Beleggers die short gaan, verkopen aandelen die ze van de eigenaar hebben geleend. Ze hopen dan op koersverlies om de aandelen goedkoop terug te kopen en de winst op te strijken.

De Europese marktautoriteit ESMA zegt de situatie rond corona op de financiële markten nauwlettend in de gaten te houden. Bedrijven zijn verplicht alle relevante informatie over de impact van het virus op de resultaten of vooruitzichten zo snel als mogelijk bekend te maken. Ook moet dit in de financiële verslaggeving duidelijk worden gemaakt. Het gaat dan om de feitelijke schade en potentiële effecten, voor zover dat mogelijk is.

Andere landen

In Zuid-Korea, Italië en Spanje zijn ook verboden opgelegd voor shortselling. In Zwitserland en Duitsland zijn er nog geen plannen voor een dergelijk verbod. Ieder land in Europa kan afzonderlijk besluiten een (tijdelijk) verbod op shortselling in te stellen.

Volgens de AFM worden de ontwikkelingen op de wereldwijde aandelenmarkten, en op Euronext Amsterdam in het bijzonder, nauwgezet in de gaten gehouden. Daarbij zal worden ingegrepen op het moment dat het nodig is. Dit kan door het stilleggen van de handel in individuele fondsen of door het stilleggen van de volledige handel. "Dit zal in deze zeer uitzonderlijke situatie mede worden beoordeeld in het licht van de maatregelen die de platformen zelf nemen", aldus de AFM.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

47 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
jumoro
0
Natuurlijk doet de AFM dat hier niet, dat hadden ze gisteren al moeten doen om voor rust te zorgen. Gezonde bedrijven worden op deze manier kapot gemaakt. Zoals altijd loopt Nederland weer achter de feiten aan
yellowcab
0
Jopie1962
0
Tjees .. DAT DOEN ZE NU PAS.

Eerst is alles kapot-geshort, en nu de shorters klaar zijn, nu pas verbieden ze het.

Heel veel shorters zullen vanaf vandaag hun posities gaan afbouwen, omdat vanaf vandaag er herstel lijkt (!) aan te komen.
Onderbouwer
2
Als het al verboden was had de aex al 1000 punten geweest en had de luchtbel nog veel groter geweest! De shortsellers hebben het beperkt!
pietje-2005
1
Dat ongedekt bijprinten van de EU en opkopen van alles door de ECB mag wel, natuurlijk.
Alles opkopen, en verplicht altijd up, up !! ;-)
pietje-2005
0
Voor altijd zit er wel wat in, maar waarom hebben die debielen dat niet internationaal gedaan bij het vorige akkefietje in 2007 ??
Om toch een beetje controle en insight te houden, denk ik.
En, de bankjes-maffia verdient er ook aan , natuurlijk! ;-)
suskewiet
0
Heel het systeem is vooral door de banken zelf in de vernieling gebracht
Heel moeilijk om dit terug in normale banen te leiden .
Zie pensioenfondsen en dergelijke
Het kan toch niet dat een brave burger door iemand anders gedragingen moet boeten ?
Wesley
0
Mogen Britse beleggingsinstituten dan wel nog shorten op andere Europese markten?
havik of duif
0
Het laat maar weer zien hoe negatief shortselling is en afbreuk doet aan bedrijven. Diegene die de aandelen beschikbaar stellen moeten strafbaar met boetes van minimaal 5 miljoen per overtreding. Het is bewust over de ruggen van anderen geld verdienen door aandelen te laten dalen. Politiek dit is je moment en treed nu definitief wettelijk op.
Kaviaar
0
Het zou de beurzen goed doen als er een verbod komt voor hedgefunds. Die zorgen grotendeels voor de dalingen.
Wesley
0
En wat moeten ze dan doen met hun huidige short-posities? Moeten ze die dan direct afbouwen?
Kaviaar
0
quote:

Wesley schreef op 13 maart 2020 09:41:

Mogen Britse beleggingsinstituten dan wel nog shorten op andere Europese markten?
Ja, zolang het hier niet verboden is. Die komen nu juist naar de EU toe.
47 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.