Geen groei, maar ook geen krimp in Duitsland

Door AFN op 14 februari 2020 08:20 | Views: 1.717

WIESBADEN (AFN/DPA) - De economie van Duitsland is in het vierde kwartaal niet gegroeid, maar ook niet gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat maakte het Duitse federale statistiekbureau bekend op basis van voorlopige cijfers.

Economen hadden in doorsnee op een toename van 0,1 procent gerekend. In het derde kwartaal steeg het bruto binnenlands product van de grootste economie in de eurozone nog met een herziene 0,2 procent ten opzichte van de voorgaande drie maanden.

Eerder deze maand maakten nieuwe cijfers al duidelijk dat de industrie van Duitsland het nog altijd zwaar heeft. De industriële productie van de belangrijkste handelspartner van Nederland viel in december 3,5 procent lager uit dan een maand eerder.

Daling export

De stagnatie was onder andere het gevolg van een daling van de Duitse export, een belangrijke pijler van de economie. Consumenten en de overheid voerden daarnaast hun uitgaven op, maar in minder sterke mate dan in het derde kwartaal.

De economische groei over heel 2019 was 0,6 procent, het laagste tempo in zes jaar tijd. Duitsland kampte met de afkoeling van de wereldwijde economie en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Daarnaast worstelt de omvangrijke auto-industrie van het land met de overgang naar elektrische rijden en andere technologische vernieuwing.

Volgens ING-econoom Carsten Brzeski blijft Duitsland op economisch vlak de komende tijd nog schipperen tussen stilstand en recessie. "De Duitse economie zit vast tussen een verlamde maakindustrie en solide consumentenuitgaven", stelt hij. Daarnaast verwacht hij dat de verspreiding van het nieuwe coronavirus in China waarschijnlijk ook impact heeft, omdat de toeleveringsketens voor Duitse producenten verstoort raken.

Reacties

5 Posts
Pieter Vandewalle
0
Moest de centrale bank de rente nu eens verlagen en wat extra QE doen, maar neen, rente blijft torenhoog en QE programma veel te zwak.
het zwaard
0
Rente nog lager?? we staan heden al zo laag.Dus rente fors onder O !als ik het goed begrijp.
P.Latzak
1
Dit ondanks de lage Euro die iedere maand zakt.
De grote klap komt nog na de echte Brexit,die 30% van de auto export voor zijn rekening nam.
Eind v/d zomer gaat Trump zijn EU tarieven aanpassen, daar knapt het ook niet van op.
Mocht dat allemaal nog niet genoeg zijn , dan gaat de EU met zijn uitstoot beperking de boel wel ff uitroeien
PhilipArg
0
Zullen nog de "verwachte" cijfers van bijvoorbeeld mercedes gebruikt hebben en niet de reele cijfers.


5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.