Voormalig Fed-baas Paul Volcker overleden

Door AFN op 9 december 2019 15:37 | Views: 2.722

Voormalig Fed-baas Paul Volcker overleden

NEW YORK (AFN/BLOOMBERG) - Paul Volcker, voormalig voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, is overleden. Dat meldt de New York Times. Volcker is 92 jaar oud geworden.

Paul Adolph Volcker was van 1969 tot 1974 onderminister van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Van 1975 tot 1987 was hij president van de Federal Reserve Bank of New York. Van augustus 1979 tot augustus 1987 was hij daarbij voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve. Hij werd opgevolgd door Alan Greenspan.

Volcker werkte jarenlang op het Amerikaanse ministerie van Financiën. Daar was hij betrokken bij de ontkoppeling van de vaste wisselkoers tussen de dollar en goud begin jaren zeventig. Als Fed-baas bracht hij de hoge Amerikaanse inflatie in bedwang. Verder waarschuwde Volcker dat een te hoge staatsschuld de gezondheid van de Amerikaanse economie in gevaar bracht. In latere jaren diende hij nog als economisch adviseur onder president Barack Obama.

In de financiële wereld is Paul Volcker ook bekend vanwege de zogeheten Volcker Rule. Die aanscherping van bankenregels maakt het voor financiële instellingen vrijwel onmogelijk om voor eigen rekening speculatief te handelen.

Reacties

2 Posts
FlashHenk
0
Zonde. Volcker was als Fed president heel succesvol in het beteugelen van de hoge inflatie eind jaren 1970 en begin jaren 1980. Daar had ie natuurlijk wel een hoge rente voor nodig, wat president Reagan dan weer niet kon waarderen. Een onafhankelijke centrale bank is een groot goed en deze man heeft zijn verantwoordelijkheid op admirabele wijze gedragen.
Weert=No.1
1
Klopt. De Prime-Rate bedroeg toen bijna 20%. De inflatie was o.m. aangewakkerd door die vreselijke Viëtnam-oorlog.Had een recessie tot gevolg. Een auto met financiering kostte toen 24% op jaarbasis. 30-Jarige Tresuries
( 8 % ) zakten tot onder 60% van de nominale waarde.Uitstel van aankopen volgden hierdoor.Recessie + lagere inflatie zorgden weer voor een snelle daling van de Prime-Rate en dus ook van lang lopend schuldpapier.vanaf 11% heb ik fors ingeschreven op NL.obligaties met als hoogtepund de zeer beroemde 12,75 % Staat de Nederlanden (15 jaar).Na 2,5 jaar stond deze op 146%. Ligt nog vers in mijn geheugen. Paul Volker verklaarde vaker dat hij moeite had om met zoveel mogelijke moeite zo weinig mogelijk te zeggen. Hij was wel een icoon in die tijd.Apart heerschap, die "s morgens de statistieken bestudeerde omdat hij het "s middags te heet vond (naar eigen zeggen).Had eenvoudig meubilair, wat bij zijn functie niet hoorde vond ik. (Exuberance).
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.