Kleine koersuitslagen op Europese beurzen

Door AFN op 9 december 2019 11:42 | Views: 1.789

Kleine koersuitslagen op Europese beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen lieten maandag kleine koersuitslagen zien. Beleggers deden het rustig aan na de stevige winsten van afgelopen vrijdag. Een onverwachte sterke daling van de Chinese export in november zorgde daarbij voor enige koersdruk. Ook werd uitgekeken naar de Britse verkiezingen later deze week.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent hoger op 603,32 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 893,23 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot 0,2 procent.

Grootste daler bij de hoofdfondsen op het Damrak was Takeaway.com met een verlies van 2,9 procent. Techinvesteerder Prosus verhoogde zijn bod op het Britse maaltijdbestelbedrijf Just Eat naar omgerekend 6,1 miljard euro. Prosus is met Takeaway.com in een strijd om de Britten verwikkeld. Takeaway mikt op een fusie via een aandelendeal. Prosus daalde een fractie op de Amsterdamse lokale markt. Just Eat won 0,4 procent in Londen.

Galapagos

Biotechnoloog Galapagos ging aan kop in de AEX met een winst van 1,7 procent. Sterkste stijger bij de middelgrote bedrijven was bodemonderzoeker Fugro met een plus van 3 procent. Kunstmestproducent OCI sloot de rij met een min van 1,5 procent.

Centenaandeel Kardan steeg 39 procent. De in Amsterdam genoteerde Israëlische investeerder heeft een geldschieter gevonden voor dochteronderneming Tahal. Shikun & Binui, een Israëlisch vastgoed- en infrastructuurbedrijf, verschaft Tahal een lening van zo'n 12 miljoen dollar.

Tesco

Tesco dikte bijna 5 procent aan in Londen. Het Britse supermarktconcern overweegt zijn onderdelen in Thailand en Maleisië te verkopen. De Britse olieproducent Tullow Oil kelderde 57 procent na het opstappen van de topman en het schrappen van het dividend. Osram Licht klom 13,7 procent in Frankfurt. De aandeelhouders van het Duitse verlichtingsbedrijf hebben ingestemd met een verkoop aan de Oostenrijkse sensormaker AMS (min 5 procent).

De euro was 1,1061 dollar waard tegen 1,1051 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent goedkoper op 58,70 dollar. Brentolie zakte 0,9 procent in prijs tot 63,83 dollar.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.