Geen EU-akkoord belastingregels multinationals

Door AFN op 28 november 2019 15:27 | Views: 2.474

BRUSSEL (AFN) - De EU-landen zijn er niet in geslaagd een akkoord te bereiken over een wettelijke verplichting voor multinationals om jaarlijks te rapporteren over hun winst en belastingen in elk land waar ze actief zijn. Het voorstel moet de transparantie over belastingafdrachten bevorderen en belastingontduiking wereldwijd tegengaan.

De onderhandelingen over het al uit 2016 daterende voorstel van de Europese Commissie lagen maanden stil door een blokkerende minderheid van lidstaten. Finland, dat momenteel het roterende EU- voorzitterschap heeft, zette het donderdag op de agenda in de hoop op een doorbraak. Het voorstel werd gesteund door grote landen als Frankrijk, Italië, Spanje maar ook Nederland, terwijl Duitsland zich onthield van stemming. Onder meer Luxemburg, Ierland en Malta houden de wet tegen.

De verplichte rapportage is bedoeld voor multinationals met een netto-omzet van meer dan 750 miljoen euro. Het moederbedrijf moet volgens het voorstel elk jaar een verslag publiceren, uitgesplitst per EU-land, over onder meer het aantal werknemers, winst of verlies voor belastingen en de betaalde winstbelastingen. Ook moeten ze dat doen per land dat op de zwarte EU-lijst van belastingparadijzen staat. Landen in de rest van de wereld mogen ze bundelen.

Volgens sommige lidstaten gaat het voorstel over fiscale wetgeving en moet die unaniem worden goedgekeurd.

De fractie van sociaaldemocraten in het Europees Parlement is "zwaar teleurgesteld" en noemt de gang van zaken "onaanvaardbaar voor het publiek." De Groenen roepen de Duitse regering op haar positie te verhelderen.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

9 Posts
[verwijderd]
0
Niet zeuren en doorgaan. Dit noemen ze democratie, dus niet verder janken. Besluit is genomen om geen rapportage te doen.

havik of duif
0
Niet goed te praten maar hier zien we toch een paar kleine EU landen die hun poot stijf houden, ik hoop zo dat Nederland hiervan leert en in andere dossiers zoals verhoogde afdracht nu ook zijn poot stijf blijft houden, ik heb er een hard hoofd in als ik naar het verleden kijk.
suskewiet
0
Geen belasting op de omzet en wij investeren volledig in milieu .
Hoe gaat dat aflopen ?????????????????????????????????????????
suskewiet
0
Aan de macht gekomen door de groenen .
Nu die belofte waarmaken is een ander zaak .
Zie het helemaal niet rooskleurig in .
Heb niks tegen klimaat regels ;maar we staan met getrokken messen .
Je kan het klimaat niet zo snel veranderen .
Ja de economie volledig platleggen .
Wie is voorstander ( milieu activisten ?)
handkerchief
0
Horen zien en zwijgen 10 miljoen per tegen stem landje en we lullen nergens over peanuts voor die grote bedrijven is er wat geburt soms daar wist ik niets van
suskewiet
0
Europa
12keer per jaar verhuis van Europees parlement ;Brussel -Straatsburg.
kostprijs 114 miljoen ,en een hoop koolstofdioxide .
Huichelaars zijn het .
handkerchief
0
Je bent als EU een hoog orgaan wanneer dit nodig is om inzicht te krijgen hoe grote bedrijven werken.
Moet dit niet tegen gehouden kunnen worden door een paar landen die van twee walletjes eten.
Henk30
0
Over het thema: De digitale bronbelasting van Frankrijk en Tsjechie zijn al ingevoerd en worden aarschijnlijk verscherpt en in Duitsland zit het er ook aan te komen. Amazon en co waren beter af geweest met een slap kompromis zoals in de EU besproken want het wordt waarschijnlijk voor ze binnenkort sowieso fors duurder.
Als Engeland en Italie ook nog mee gaan doen in belastinghaven Nederland en Ierland als bigcorp holding paradijs dan helemaal niet zo aantrekkelijk meer. Over korruptieparadijs Malta en Luxemburg praten we maar niet.
[verwijderd]
0
9 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.