Hogere nettorentebaten voor NIBC

Door AFN op 28 augustus 2019 07:30 | Views: 1.684

Hogere nettorentebaten voor NIBC

DEN HAAG (AFN) - Zakenbank NIBC heeft in het afgelopen halfjaar hogere nettorentebaten behaald dan een jaar eerder. De financieel dienstverlener verkocht onder andere meer hypotheken aan particulieren. De nettowinst daalde daarentegen iets ten opzichte van het eerste halfjaar van 2018.

De nettorentebaten voor NIBC dikten 1 procent aan tot 209 miljoen euro. Tegelijkertijd daalden de inkomsten uit commissies en investeringen en was het bedrijf meer geld kwijt aan personeel. Onder de streep resteerde 83 miljoen euro, tegenover 84 miljoen euro een jaar eerder.

Volgens topman Paulus de Wilt heeft de zakenbank "stabiele resultaten neergezet in een instabiele context". De Amerikaans-Chinese handelsoorlog, wereldwijde afkoeling van de economie en de aankomende brexit en hebben hun weerslag op het ondernemersvertrouwen. NIBC probeert daar minder vatbaar voor te zijn, door zich meer op bepaalde nichemarkten te richten. Tegelijkertijd zijn diensten aan bijvoorbeeld de scheepvaart en offshoresector teruggeschroefd.

Regelgeving financiële criminaliteit

NIBC heeft net als andere banken zijn klantenonderzoek en antiwitwasmaatregelen aangescherpt om aan regelgeving tegen financiële criminaliteit te voldoen. Alle klantendossiers aan de zakelijke kant werden de voorbije periode nog eens doorgenomen om "meer zaken op papier" te zetten. Uit het boekenonderzoek kwamen geen onregelmatigheden naar voren, aldus de topman. Wel weigerden "één a twee" klanten hun medewerking. Het grootscheeps doorspitten had ook impact op het aantal leningen dat aan bedrijven werd uitgeschreven, aldus de zakenbank.

NIBC bepaalde verder dat het interim-dividend, evenals vorig jaar, 0,25 euro bedraagt. Ook meldde het bedrijf een deal tussen twee belangrijke aandeelhouders. Investeerder Reggeborgh heeft zijn belang van 6,55 procent vergroot tot 14,59 procent, door een pluk aandelen te kopen van grootaandeelhouder J.C. Flowers. Die laatste partij bezit nu circa 61 procent van alle NIBC-aandelen.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.