Eurozone is maandag een megabank rijker

Door AFN op 30 september 2018 13:04 | Views: 6.463

HELSINKI (AFN/BLOOMBERG) - De eurozone is vanaf komende maandag een zogeheten systeembank rijker. De van oorsprong Zweedse bank Nordea verhuist op die dag officieel zijn hoofdzetel van Stockholm, waar niet met de euro wordt betaald, naar Helsinki, hoofdstad van het euroland Finland.

Vanaf die dag zijn er in totaal acht banken in eurolanden die officieel 'te groot zijn om om te laten vallen'. Dat zijn het soort megabanken die gered moeten worden door een overheid als ze in de problemen komen, om een domino-effect te voorkomen dat het hele financiële systeem raakt, zoals tijdens de financiële crisis.

Nordea is in marktwaarde bijna even groot als ING, de enige Nederlandse systeembank volgens de internationale toezichthouder Financial Stability Board (FSB). De bank is een stuk groter dan ABN AMRO en Rabobank, die samen met ING in Nederland als de grote drie worden gezien.

Grootste beursgenoteerde bedrijf

De FSB, die in november met een nieuwe lijst komt van systeemrelevante banken en verzekeraars, voert beleid om het gevaar van megabanken in te dammen. Een van de maatregelen is dat sinds de crisis eerst naar aandeelhouders van banken wordt gekeken als het fout gaat, zodat tegoeden van spaarders minder snel in gevaar komen.

Met de verhuizing wil Nordea profiteren van de duidelijkere regelgeving in Europa, zo liet topman Casper von Koskull weten, die één van de slechts twee medewerkers is die fysiek naar Helsinki vertrekken.

In Finland wordt Nordea in een klap het grootste beursgenoteerde bedrijf, voor technologiebedrijf Nokia. De financiële toezichthouder in het land heeft 10 procent meer personeel aangetrokken voor al het extra werk, ook al ligt de hoofdverantwoordelijkheid voor het toezicht straks bij de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

2 Posts
willem1000
0
Super bericht deze Megabank! had dit graag ING gegund..Ontwikkeling hoort bij de vernieuwing in het Europese bank systeem. De toenemende bank controle in de achterliggende jaren heeft eindelijk een positief resultaat opgeleverd, de keuze is gemaakt. Zal leiden tot het opschonen en opstarten van nieuwe gedragsregels met vereenvoudiging. Willen we lenen?,dan ook rente betalen! En dan niet in afwachting van de opstanding van Methusalem. Aandeelhouders hebben hier niet van vrezen, fondsbeheerders wel. Regeringen en oppositie werk aan de winkel....!?
[verwijderd]
0
Ach da's een beursgenoteerd bedrijf, en mega of niet, elke financial wordt nu juist de klos daardoor..
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.