Vraagtekens hoogste Duitse hof bij beleid ECB

Door AFN op 15 augustus 2017 14:27 | Views: 2.184

Vraagtekens hoogste Duitse hof bij beleid ECB

KARLSRUHE (AFN/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) gaat mogelijk zijn boekje te buiten met zijn grote opkoopprogramma van obligaties. Volgens het Duitse constitutionele hof in Karlsruhe zijn daar 'significante' aanwijzingen voor. Daarom heeft het hoogste hof van Duitsland een procedure hierover doorverwezen naar het Europese Hof in Luxemburg.

De zaak draait om de vraag of de ECB met de stimuleringsmaatregelen buiten zijn mandaat zou gaan. De centrale bank pompt via het opkoopprogramma maandelijks zo'n 60 miljard euro in de economie van de eurozone, maar volgens critici valt een dergelijk economisch aanjaagbeleid helemaal niet binnen de monetaire bevoegdheden.

Tegenstanders van de maatregelen zien in het opkoopprogramma verkapte economische steun aan zuidelijke eurolanden. Daarbij zouden juist de Duitse belastingbetalers voor de risico's opdraaien.

Schuldpapier

De ECB zelf spreekt de klachten tegen en verdedigt het programma waarmee in totaal meer dan 2 biljoen euro is gemoeid. Door schuldpapier op te kopen zou de ECB op grote schaal de geldhoeveelheid in de eurozone verruimen, wat in het Engels quantitative easing (QE) wordt genoemd. Daardoor zou de geldontwaarding, die al geruime tijd ver onder het door de centrale bank nagestreefde niveau van net geen 2 procent zit, moeten toenemen.

Meer dan een jaar geleden speelde er al een vergelijkbare zaak, over het zogeheten OMT-programma van de ECB. Dat nooit in de praktijk gebrachte programma geeft de ECB de mogelijkheid om in potentie op onbeperkte schaal staatsleningen van eurolanden op te kopen. Klachten daarover werden zowel door het Duitse Bundesverfassungsgericht als het Europese Hof verworpen.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

2 Posts
Karel28
0
2 biljoen euro is toch 2.000.000.000.000 euro.
Met dat drukken gaat de geldpers kaput...
[verwijderd]
0
quote:

Karel28 schreef op 15 augustus 2017 15:33:

2 biljoen euro is toch 2.000.000.000.000 euro.
Met dat drukken gaat de geldpers kaput...

Er gaat veel meer kapot dan alleen de geldpers. Tijd dat die spaghettivreter er een keer mee stopt.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.